Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten had niemand ooit van de combinatie Kroesen gehoord. Nu was dat ook niet mogelijk omdat bovengenoemde combinatie nog niet bestond maar wat ik wil zeggen is dat genoemde combinatie in een vrij kort tijdsbestek de top van de Noordelijke duivensport bereikt heeft. Ga maar na, 1e vitesse o.a., 1e jong a. en ook nog eens de beste jonge duif van de hele afdeling onder de pannen. Slechts weinigen is dit gegeven. Ik vond het dan ook tijd worden de combinatie te bezoeken om nader aan u voor te stellen.

Jonge liefhebber

Zoals eerder gezegd werden begin jaren 2000 de eerste stappen in de duivensport gezet. Niet van vader op zoon o.i.d., nee gewoon met duiven beginnen. Duiven waren voor Martin een passie en dan met name sierduiven. Ik kan mij hem herinneren als een jonge jeugdliefhebber die iets bereiken wou maar door omstandigheden, zoals een te kleine slechte accommodatie, op deze wijze nooit een hoger plan bereiken kon. Tijdens zijn eerste stappen in de sport werd hem hulp aangeboden door Klaas Bruinewoud eveneens uit Klazienaveen. Je kunt wel stellen dat Klaas zijn leermeester is geweest. Logisch dat ook de eerste duiven van hem kwamen. Later kwamen van diverse goede liefhebbers uit de buurt duiven. Vooral duiven van Smeulders origine stonden hem toen aan. Doordat topprestaties achterwege bleven werd in 2005 begonnen met een echt goed duivenhok te plaatsen. Dit betekende ook dat de prestatiecurve al snel omhoog ging. Door dit laatste en het enthousiasme van Martin kwam vader Jan ook steeds meer met de duiven in aanraking en in 2006 werd dan ook de combinatie Kroesen een feit.

In 2006 werd tevens een woning gekocht aan de Hillegondastraat in Klazienaveen. Voordat de woning bewoond kon worden verrees een werkelijk prachtige duivenaccommodatie. Het hok is 16 meter lang en bestaat uit 6 afdelingen.(zie foto). Onlangs is nog een nieuw kweekhok naar eigen inzichten geplaatst waardoor op de vlieghokken meer ruimte is ontstaan. Niet dat de mannen meer duiven gaan houden maar ruimte is iets waar je nooit gebrek aan hebt!!!!. Net als veel werkende mensen hebben ook de heren Kroesen relatief weinig tijd voor de duiven. Om toch voldoende aandacht aan de sport te kunnen besteden en op topniveau te kunnen acteren is besloten een hokverzorger te zoeken. Deze heeft de combinatie gevonden in Sieger Veenstra. In zijn jonge jaren een gerespecteerd liefhebber die met weinig duiven in de strijd mooie resultaten wist te behalen. Met veel toewijding verzorgt hij nu de totale duivenkolonie door de week. De mannen hebben ook veel contact met duivenvriend Bennie van Dijk uit Westerhaar die, als het nodig is, de mannen van goede adviezen voorziet.

De weg naar succes

Zoals al eerder gezegd nam de combinatie geen genoegen met klasseringen halverwege de uitslag. Nee, topprestaties moesten geleverd worden en dat kan alleen maar met topduiven. Na de verbouwing van het nieuwe huis werden nieuwe meubels gekocht. U raadt het al, bij Eijerkamp en omdat het niet alleen bij een keukentafel bleef was het aantal duivenbonnen behoorlijk. In plaats van een hok vol vroeg vader Jan om slechts een paar exemplaren maar dan wel uit de beste duiven. Die kregen ze, kinderen uit “Don Leo”, “Ché” en ook 2 uit “de Euro” om zo maar een paar te noemen. Vooral met de laatste 2 hadden ze veel succes. Zoals u weet is de Euro op de verkoop van Leo Heremans door Eijerkamp gekocht. Daarom werd in 2010 voor de eerste maal naar België gereden om duiven bij Leo te halen. Ook hier bleef het niet bij 1 duif maar werden enkele tientallen richting Klazienaveen gehaald. Nogmaals wordt duidelijk dat alleen met topduiven, topprestaties behaald kunnen worden. Uit veel toppers van Leo hebben ze kinderen zitten. Zo hebben ze jongen uit “de Jan”, “Nieuw Rossi” en zelfs een broer van “Bolt”. Ga maar aanstaan. Het hele hokbestand bestaat voor 99.9 procent uit Heremansduiven. Prachtige duiven met een pluim om je vingers bij af te likken!!!. Daarom kunnen we de combinatie Kroesen met recht een bijhok van Leo Heremans noemen!!!!!. Ieder jaar worden hier en daar bij verschillende goed spelende liefhebbers duiven gehaald. Stilstand en achteruitgang is hier ook het motto!!!!. Buiten de Heremansduiven hebben ze ook succes met een rechtstreekse duif van Stickers-Donckers uit het Belgische Lille. Opvallend is het geluk dat ze met diverse aankopen hebben aldus Martin. “Uit veel gehaalde duiven hebben wij en diverse andere liefhebbers topduiven”aldus Martin. Zo werd een dochter van “Elvita”, kleindochter van “de Jan”, bij Kas Meijers in Ootmarsum beste natourduif bij WHZB!!!!!!. Over geluk gesproken???. Een liefhebber uit de buurt, mevrouw Jantje Bloemberg, is ook bijzonder succesvol met duiven van de combinatie Kroesen. Om meer over het hokbestand te weten te komen kunt u zelf beter een blik werpen op de mooie site van de combinatie, www.combinatiekroesen.nl.

Het spel en systeem met de oude duiven

Tijdens de kerst worden de vliegduiven gekoppeld. De kwekers worden altijd eerder gekoppeld maar deze eieren gaan niet naar de vliegers. Men is in Klazienaveen duidelijk zuinig op de gouden kweekduiven. Van de vliegduiven wordt altijd 1 jong behouden voor eigen gebruik. De vraag naar Heremansduiven is zo groot dat ze zeker de helft verkopen kunnen, vandaar. De koppels brengen allemaal hun eigen jongen groot en worden na het spenen gescheiden. Ze worden opnieuw gekoppeld en dan wel zo dat 3 weken voor de eerste vlucht de duiven op weduwschap staan. Zaken als bijlichten en verduisteren worden bij de oude duiven niet toegepast. Dit komt mede doordat de mannen meer interesse hebben in vluchten van de korte dracht dan vluchten met grote afstanden. Hier proberen ze overigens verandering in aan te brengen en onlangs hebben ze bij een eendaagsefondspecialist de eerste duiven hiervoor aangeschaft. De tijd zal het leren of deze duiven een meerwaarde hebben. De combinatie vliegt traditioneel weduwschap met alleen doffers. De duivinnen zien alleen in hun 1e levensjaar de mand. De in aanvang 18 aanwezige weduwnaars werden 3 maal gelapt voordat ze de mand ingaan. Overigens moet ik wel vermelden dat na 5 vluchten nog maar 10 doffers op het hok aanwezig waren. Vooral de laatste vitessevlucht vanuit Nijvel was eentje van het meest slechte kaliber en hierop werden een aantal goede duiven verspeeld. Tussendoor worden de oude duiven niet gelapt. In het begin van het seizoen trainen de duiven 1 keer per dag. Later in het seizoen, als het weer beter is, komen de doffers 2x daags een uur los. Hiervan wordt ongeveer een half uur getraind en de rest van de tijd bestaat uit wat weduwnaars graag mogen doen, op en van het hok. Opvallend vindt Martin altijd het onderling vechten van zijn doffers. Ze staan elkaar bijna naar het leven. Hierdoor komen ze soms met compleet kapotte koppen thuis en kunnen ze een tijdje niet ingezet worden. Duivinnen worden voor het inkorven altijd getoond. Niet lang, zo’n 5 minuten. Dit systeem vinden ze gemakkelijk. Bij thuiskomst worden de koppels meteen opgesloten. Ze mogen dan een uur bij elkaar en worden daarna weer gescheiden.

Ze proberen het systeem zo gemakkelijk mogelijk te houden. Zo is zondag meestal een “flodderdag”. Net als Martin en Jan nemen de duiven een beetje gas terug. Op deze dag krijgen de duiven meestaleen bad. Vinden de mannen belangrijk!!. Matador is de fabrikant waarvan ze het voer betrekken. Ze gebruiken het 3 fasen systeem bestaande uit Start, Vlieg en Turbo Energy. Ze vinden het voer goeden het is daarnaast ook gemakkelijk te geven. De duiven krijgen altijd voldoende. Ze mogen eten totdat het voer minder interessant wordt. Medisch worden de duiven 1 keer in de 2 weken gecontroleerd door Nanne Wolff. Omdat ze denken dat voorkomen beter is dan genezen krijgen de duiven af en toe op zondag de zogenaamde SA-mix van Wolff. Dit is mede afhankelijk van de omstandigheden waarin de duiven hebben moeten presteren. Vooral na een vlucht met kopwind en kou wordt het middel gegeven. Op woensdag krijgen de duiven een middel dat bestaat uit 80% dierlijke eiwitten die dan samen met een oliemix van Dovital over het voer gaat. Ook grit en roodsteen ontbreken niet op de hokken. Dit krijgen ze overigens niet iedere dag vers maar slechts 2 keer per week in een potje. Op ieder hok heeft men vloerverwarming liggen. Deze verwarmingsplaten zijn gekoppeld aan een hygrometer die automatisch de platen aanzet als het vochtigheidspercentage boven de 65% komt. Dus niet om de warmte maar puur om de hokken droog te houden!!!.

Jonge duiven

Het spel dat de laatste tijd het meest besproken is in de landelijke duivenpers. Verliezen met jonge duiven. Wat het laatste betreft hebben de mannen dit jaar geen klagen. 60 jongen werden gespeend en met 50 werd begonnen af te richten. Van de eerste groep werden de meeste uitgeselecteerd. Ook hier is het mes gewillig en vooral scherp!!!!!. Zodra de zomertijd zijn aanvang kent wordt begonnen met verduisteren en dat doet men dan tot de langste dag. Vanaf dat moment gaan de lampen aan en wel van s’morgens 5 tot s’avonds 11. Als de jonge duivenvluchten in zicht komen beginnen ze voorzichtig met africhten. De eerste keer brengt men ze 5 kilometer weg. Na 7 keer staat de teller op ongeveer 40 kilometer. Zodra het spel op de wagen is brengt men de jongen 1 keer per week naar vliegveld Terlet bij Arnhem. Hiermee creëer je extra drang naar huis en zorgt dit tevens voor een zeer goede conditie. Dit africhten doen ze tot de nationale vlucht Morlincourt. In deze periode heeft Martin vakantie en heeft dan voldoende tijd hiervoor. Daarna moeten de mannen weer werken en stoppen ze met rijden. De duiven zitten altijd bij elkaar verdeelt over 2 afdelingen. Ook hier ruimte genoeg. ik hoor de laatste tijd dat veel liefhebbers geen eieren bij de jongen hebben willen en hier is dit niet anders. Zodra een ei gelegd moet worden wordt de duivin in een mand gezet en kan daar haar behoefte kwijt. Duiven op nest ondermijnen de drang om te trainen. Deze training van de jonge duiven vindt 2 keer per dag plaats. Dit moeten ze, in tegenstelling tot de doffers, verplicht. De jongen krijgen in grote lijnen dezelfde voeding als de weduwnaars. Alleen is het vliegvoer vervangen voor duivenvoer jong. Het bezoek aan de dierenarts blijft ook hier van toepassing. Naast de paramyxo-enting worden de jongen ook altijd tegen paratyfus geënt. Hierdoor denkt men de jonge duivenziekte tegen te gaan. Drie jaren had men geen last maar dit jaar was het, ondanks de enting, toch raak. Gelukkig brak de ziekte voor de vluchten uit zodat men voldoende tijd had om in te grijpen. En als je dit dan gehad hebt vallen de verliezen vaak ook mee!!!!!. Gezondheid is dus troef bij vooral jonge duiven. Ze kunnen dan tegen een stootje. Na verloop van tijd ging de vaart uit de jongen. Op het laatst vielen de prestaties in hun ogen tegen. Op de natour ging men over op het spel met de deur. Doffers en duivinnen gescheiden spelen dus. En het moet gezegd, dit werd een succes!!!!. Dit beviel zo goed dat op voorhand al besloten is de jongen volgend jaar het hele seizoen zo te spelen. Qua bijproducten e.d. lijkt het systeem in grote lijnen op dat van de oude duiven. Tot zover het spel.

Een topper

Een echte goede jonge duif hadden ze dit jaar in de “Jonge As”. (zie foto)De volgende prestaties zorgden er o.a. voor dat hij gekroond werd tot beste jonge duif van afdeling 10, 13e Nijvel, 1.545 duiven, 12e Pommeroeul, 1.336 duiven, 20e Hapert, 1.035 duiven, 64e Duiven, 2.426 duiven, 60e Wijchen, 1.693 duiven. Ga maar aanstaan, wat een toppertje. Het is een zoon van “Blauwe As” een Heremans-Eijerkampduif en die dit jaar nog een eerste speelde van de hele afdeling op Hapert tegen 11.416 duiven. Ook “Blauwe As” sneuvelde de laatste vitessevlucht op het veld van eer nadat hij overigens al 3 eersten gescoord had. Zijn moeder is een 100% Heremansduif uit “Bompa”en “Serena”. Ook in deze duiven komen wij louter kampioenen tegen. In het samenspel werden dit jaar aansprekende resultaten behaald. Logisch want anders word je geen kampioen. Zo pakte men een eerste op Gennep tegen 2.473 duiven, een eerste op Hapert tegen 2.369 duiven, een eerste op Pommeroeul tegen 1.084 duiven en tot slot een eerste vanuit Duiven tegen 2.426 duiven. Daarnaast kan ik u verzekeren dat het gemiddelde prijspercentage ook hoog was.

Tot slot

Op deze zeer donkere zaterdag was ik bij 2 liefhebbers, eigenlijk 3 want Sieger hoort ook bij het team, die gepassioneerd zijn door de duivensport. De drang om te winnen is enorm en veel zaken worden aan de kant geschoven om het hoogste te behalen. Volgens mij zijn ze de goede weg ingeslagen en een topklassering op nationaal niveau ligt wat mij betreft binnen handbereik. Nog veel succes mannen!!!!!!

Emmen, René Hidding.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor