Het is inmiddels al weer 8 jaar geleden dat ik schreef over een vrouw in de duivensport. Dit betrof Christianne Niks uit Westerhaar. De afgelopen jaren zag ik steeds meer vrouwen die actief in de duivensport zijn. Zo maakte Esther Noorderijk een paar jaar deel uit van het NPO bestuur en ook nu heeft de NPO weer een vrouwelijk bestuurslid in de persoon van Annette Espeldoorn.

Ook tijdens mijn activiteiten als de-duivencoach.nl kwam ik geregeld vrouwen tegen die zelfstandig of samen met hun partner de duivensport beoefenen. Daarom vond ik het hoog tijd om weer eens een vrouwelijke duivenliefhebber aan het woord te laten. Deze keer is dat de 53 jarige Diana Nijman uit Balkbrug.

Diana is in 2010 zelfstandig met de duivensport gestart, nadat ze een aantal jaren haar man Marcus had geholpen. Als hij vanwege zijn werk de duiven niet kon binnen halen, zowel van de doordeweekse trainingen als zaterdags van de vlucht, deed Diana dat. Dit vond ze zo leuk dat ze uiteindelijk voor zichzelf is begonnen met een eigen hok en eigen duiven. Haar eerste succes was de eerste jonge duivenvlucht waarop ze in 2010 meedeed. Met een 1e prijs in de club en een teletekstvermelding in de afdeling kun je wel spreken van een vliegende start. Haar mooiste succes vindt ze de prestaties over het seizoen 2019. Haar duiven deden het dat jaar zo goed dat ze in 2020 naar de A-poule van de vereniging promoveerde.

Diana speelt niet alleen met eigen duiven op een eigen hok, maar speelt ook in een andere vereniging dan haar man. Diana; “Toen Marcus in 2000 met de duivensport begon waren de rayons anders ingedeeld dan nu. Daarom werd Marcus toen lid in Nieuwleusen. Toen ik begon kon ik lid in Dedemsvaart worden. Wij zijn allebei vrij competitief dus dit was een mooie oplossing. Vanaf het begin heb ik ook geen duiven van Marcus in het hok. We vliegen tegen elkaar. Mijn duiven komen van Jan Kleinlugtebelt uit Vroomshoop. Van hem heb ik duiven gekregen toen ik vertelde dat ik niet met Marcus zijn duiven wou vliegen. Ook heb ik duiven gekocht van Martin Trompetter uit Staphorst. Natuurlijk kwamen er ook wel eens duiven van andere liefhebbers bij. Maar met de duiven van deze twee liefhebbers ben ik het beste geslaagd.”

Diana beoefent dus geheel zelfstandig de duivensport. Natuurlijk springt Marcus wel bij als dat nodig mocht zijn. Bij ziekte bijvoorbeeld. Maar zoals gezegd heeft hij geen enkele bemoeienis met Diana haar duiven. Diana speelt met 30 oude duiven en doet dat geheel op haar eigen manier. Maar wat vindt ze nou eigenlijk zo mooi aan de duivensport?  “Het mooiste aan de duivensport vind ik mijn duiven terug te zien komen van de vlucht. Vooral als ze een beetje goed achter elkaar aan komen en ik voor mijn man zit . Die competitie die wij samen hebben is geweldig. Ik vlieg op de vitesse en de midfond met 15 duivinnen. En op de natour alleen met mijn doffers. Ik vlieg geen fond omdat ik van de snelheid houd en het prachtig vind als ze binnen een uur na de eerste allemaal weer in het hok zitten. Dat lukt natuurlijk niet altijd en dan probeer ik dat te verbeteren. Zo ben ik al 10 jaar bezig en ik geniet daar erg van.”

In de afgelopen jaren sprak ik ook met enkele vrouwen die gedurende een korte periode postduiven hadden gehad, maar ontgoocheld waren afgehaakt. Als reden werd aangegeven dat ze als vrouw niet serieus werden genomen. Dat ze geen aansluiting hadden bij de andere clubleden en geen hulp kregen. Kortom ze kregen sterk het gevoel dat ze een vreemde eend in de bijt waren en niets te zoeken hadden in de duivensport. Diana heeft gelukkig veel positievere ervaringen. “Er komen volgens mij steeds meer vrouwelijke liefhebbers bij in de duivensport. Bij mij in de vereniging zijn we met z'n drieën. We hebben veel contact met elkaar en proberen elkaar te helpen zodat we de mannen eraf kunnen vliegen. In de B poule lukt ons dat regelmatig haha. Er zit altijd wel een vrouw bij de eerste tien van de vereniging. Top toch?! Ook met vrouwen uit andere verenigingen heb ik wel contact. Verder doe ik ook mee aan de Ladies League. Ik vind het een fantastisch initiatief . Hoewel ik wel het idee heb dat er ook een aantal mannen onder de naam van hun vrouw meevliegen. Ik zou tegen die vrouwen willen zeggen; Probeer het eens zelf, het is een fantastische hobby en wat is er mooier dan je eigen man eraf te vliegen?”

In 1995 schreef Jaak Nouwen het boekje “Wat vrouwen niet (mogen) weten over de duivensport”. Hij schreef dit boekje voor de levenspartner van de tot die tijd meestal mannelijke duivenliefhebber. Zijn doel met dit boekje was de vrouwen meer te betrekken bij de duivensport en zodoende te komen tot een meer gezinsvriendelijke duivensport. We zijn inmiddels 25 jaar verder en of de duivensport inmiddels gezinsvriendelijker is geworden weet ik niet. Maar het succes van de Ladies League en het signaal dat het aantal vrouwelijke duivenliefhebbers lijkt toe te nemen, wijst er wel op dat de duivensport inmiddels niet meer vrijwel volledig een mannensport is. Toch komen er relatief gezien weinig nieuwe vrouwelijke duivenliefhebbers bij. Dit blijkt ook uit de ervaringen van Diana; “Omdat ik zelf zoveel plezier aan de duivensport beleef, probeer ik regelmatig andere vrouwen te enthousiasmeren voor de duivensport. Dit resulteert vooralsnog helaas niet in veel aanwas van nieuwe leden. Daar zijn diverse redenen voor. Vrouwen die de duivensport kennen en op zich er wel voor zouden voelen om zelfstandig met duiven te spelen, hebben meestal geen ruimte in de tuin voor een eigen hok. En ze vinden het niet leuk om met eigen duiven uit hetzelfde hok als hun man te vliegen. Voor vrouwen die de duivensport niet kennen is het nogal een hele stap om een hok, duiven en de verdere benodigdheden aan te schaffen.”

Diana is realistisch en stelt geen al te hoge doelen. Voor haar staat de omgang met de duiven en de competitie met haar man en de vrouwelijke liefhebbers in haar club voorop. Het spelplezier zit voor haar beslist niet in een aansprekende overwinning op een groot concours of een kampioenschap. En er zijn ook grenzen aan de inspanningen en financiën die ze voor haar hobby overheeft. Voor Diana is de duivensport een hobby; “Je kunt het net zo moeilijk en ingewikkeld maken als je wilt. Wil je een leuke hobby met ook nog kans op zo nu en dan een mooie uitslag of een vroege duif, dan hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Wil je echter alles winnen en bovenaan in de top meedraaien , dan kan het moeilijk en ingewikkeld worden. Over het algemeen heb ik niet te klagen over hulp als het met de duiven om één of andere reden niet zo gaat als dat ik wil of hoop. In deze regio zijn de duivenmelkers wel behulpzaam. Ze geven vast niet al hun geheimen prijs, maar vooral de eerste jaren heb ik menig advies gehad waar ik verder mee kon. Als je wat beter gaat vliegen, worden de adviezen wel wat minder. Want ze willen allemaal het liefste zelf winnen.”

In een enquête uit 2016 die onder alle Nederlandse postduivenliefhebbers is gehouden, bleek een groot aantal van de respondenten hun zorg te hebben over het voortbestaan van de duivensport. Een geluid dat ik zelf ook regelmatig opvang tijdens mijn hokbezoeken of bezoeken aan verenigingen. Maar deze zorg wordt niet gedeeld door Diana; “Het klinkt misschien gek maar ik zelf denk dat de duivensport best een toekomst heeft. Vooral nu er steeds meer vrouwen mee doen. Toch zou het mooi zijn als er ook wat meer jeugd bij zou komen.”

Tot slot geeft Diana nog een voorbeeld dat er in de hoofden van veel mensen toch nog het idee vastgeroest zit dat dat de duivensport een mannensport is. “Tijdens het vliegseizoen komt het geregeld voor dat ik wordt gebeld op mijn eigen mobiele telefoon, waarbij de eerste vraag dan is of mijn man thuis is. Wanneer hij thuis is geef ik hem vervolgens de telefoon. Even later hoor ik hem dan vragen of ze het nummer van de duif willen geven. En weer even later komt hij met de telefoon naar mij toe, waarbij hij de beller aangeeft dat het waarschijnlijk om een duif van mij gaat. Daarna krijg ik dan meestal iemand aan de telefoon die eerst heel hard sorry roept. Dus helaas zijn er ook binnen de duivensport nog veel mensen die blijven denken dat het een mannensport is.”

NICO VAN VEENIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor