BOURGES

Gisteren, zaterdag, was de vlucht der vluchten; Nationaal Bourges. Het weer was aanzienlijk beter dan voorspeld en zelfs zou sprake moeten zijn van een zeer vlot verloop met die wind recht ‘in de staart’.  Maar de eerste fondvlucht van het jaar is telkens weer een geval apart met verliezen. Vanwege de eerste massale lossing van duiven vanaf de Noordzee tot de Duitse grens? Ook dit jaar weer verliezen, bij liefhebbers met veel duiven mee, soms tientallen.

Er vlogen 45.696 duiven, waarvan 23.190 oude. In 2019 waren dat er (25 mei) 41.989, dus een aanzienlijke toename. Het centrum van het land en iets ten oosten daarvan domineren met Moors Zonhoven als nationaal winnaar bij de oude en Dirk Bonte Rijmenam bij de jaarlingen.

SEMAISES

De halve fondvlucht uit Sermaises, een kleine 400 km, verliep wel vlot.  Wij hadden er meer mee dan gewend, 26 stuks, 4 arriveerden samen en dat zijn, naar boven afgerond 4 van de zeer weinig duiven die in Antwerpen meer dan 1.900 mpm haalden.  Bij die vier waren de eerstgetekende van de oude en ook de eerstgetekende bij de jaarlingen. Dat resulteerde in 4, 5,  6, 8, 18, 19, 37, 39 enz in Samenspel ZAV tegen 1.052 duiven.

In het Grensverbond (ongeveer 1.200 duiven) kwamen er geen aan 1.900 mpm vandaar ook tegen 2.274 duiven dezelfde kopprijzen: 4, 5, 6, 8 en ook 23, 25 enz. De 1st getekende jrl was opnieuw de ‘Halve Jan’. Die was de eerste week erg vroeg, won verleden week de 2e bij de jrl. en de 3e bij de oude en nu de 6e tegen dus 2.274 duiven na enkele hokgenoten. In de Overkoepeling betekende dat 20 prijzen van 26. 

Volgende week HaFo voor jongen (Melun) en twee nationale eendaagse fondvluchten. Het fondprograma is al even overbelast als in Nederland. Liefhebbers hebben geen zin om 4 of zelfs 5 dagen in de week in het inmandlokaal te zijn, maar daar wordt niet naar geluisterd, want niemand die het sein op rood zet.     


Kwade wil, dom of zelfingenomen? (25-06-20)

 Er zijn rare snuiters in onze samenleving en het zou eerder vreemd zijn als dat niet was in duivensport. Zo wonen de meeste, als je ze moet geloven, allemaal in een streek ‘waar de concurrentie moordend is’. Er zijn er ook heel wat die het moeilijk hebben als een ander goed speelt. Die Antwerpenaar is er zo een. Ik heb altijd laten doen, maar iemand moet de leugen een halt toe roepen.

ANTWERPEN

In Antwerpen spelen enkele grote samenspelen wekelijks vanaf dezelfde los plaats.  Het bekendste is Union, maar je hebt ook Grensverbond, Mechelen, Turnhout en ZAV. Wij spelen in ZAV. Uitslagen 2019 kon men lezen, vluchten met 75% prijs waren de mindere! Dat werd ook door velen gerespecteerd, maar niet door iedereen. ‘Dat moet hij hier maar eens komen doen’, zei een Unionspeler niet een keer maar tot vervelens toe als men over onze prestaties begon.

Ik heb niet gereageerd, vond het een beetje zielig, maar een jonge sportgenoot had uit nieuwsgierigheid onze prestaties in ZAV vergeleken met Union en hij kwam tot de conclusie dat we daar minstens zo dominant zouden zijn geweest, alleen minder  overwinningen. Ik heb dus niet gereageerd, temeer daar hij rond bazuinde dat ook in Vlaanderen en Limburg rommel zit. Wel vroeg ik me af wat voor lol zo’n kerel er in heeft anderen hun plezier in goed spelen te bederven.

OPNIEUW

Maar nu hij weer bezig is, nu tegen een Nederlander die wees op ons goede spel van afgelopen zaterdag, is de maat vol en kan ik niet langer zwijgen. In ZAV vlogen 1.338 duiven. Aan de 22e prijs hebben we 8 van de 24 ingezette duiven. In de Overkoepeling met Grensverbond vlogen 3.125 duiven. Van dat aantal won onze 8e duif de 35e prijs. (21/24). Toen we die 8 van 24 duiven thuis hadden had Vercammen er 8 van de 99, v d Auwera 2 van de 54, van Gastel er 1 van de 105, andere topspelers moesten nog begonnen. Niets ten nadele van die mannen, die hebben prima duiven, en we zullen beslist ooit nog vele toontjes lager gaan zingen, maar dit verdiende niet weg gezet te worden.

OOK DAAR

Maar hij vergeleek dus met Union. Alsof hij wilde zeggen dat het in ZAV makkelijker ging. Daarmee wilde hij mij/ons voor de zoveelste keer kleineren en ook alle liefhebbers die in ZAV spelen. Alsof de duiven in Union,  maar vooral zijn duiven, superieur zijn.

Nu heb ik Sermaises van afgelopen zaterdag (bijna 400 km) zelf eens vergeleken. Onze 8e duif van 24 (toen was voor ons het concours per drietal gedaan) maakte 1387,9998 mpm.

Aan die snelheid had van Elsacker (en die speelde super) 8 duiven van de 99, Stefaan Lambrechts 5 van de 32, Seiffert 1 van de 41, Andre Roodhooft 1 van de 56, Dirk van Dijck 6 van de 46, Eddy Janssen 3 van de 26, Danny van Dijck 1 van de 30, anderen nog niets. Dit zijn allemaal grote kampioenen in duivensport. Dat kon zo’n man toch ook zien?

Natuurlijk is dit slechts èèn uitslag en hebben alle genoemde namen prima duiven, maar hoe jaloers kan je zijn. Over hem heb ik ooit positief geschreven, hoewel van hem bekend is dat hij een hekel heeft aan Nederlanders. En kennelijk ook aan liefhebbers in Limburg, Vlaanderen, maar vooral die in ZAV spelen.

NOG

Zo is het morgen de vlucht der vluchten, Nationaal Bourges. Jaren ben ik op die vlucht gaan letten bij Houben. Een keer begaf ik me onder de talrijke letters op straat. Ik proefde dat minstens een derde het niet erg zou vinden als Jef slecht pakte.

Een streekgenoot die nog niet zo lang duiven heeft had verleden week pech met binnenkomen na de vlucht. In de club had hij er maar niets van gezegd. Want, zo zei hij, dat is precies wat ze willen horen. Sommigen toch. Iemand die snel leert en gelukkig is het een kleine minderheid die zich zo opstelt. Maar irritant zijn ze wel. Tot je besluit die gabber praat niet meer aan te willen horen.  Soms schaamt een mens zich duivenliefhebber te zijn.   


Update  (25-06-2020)

Als ik op Internet 'zit' is dat meestal google om iets op te zoeken. Naar duivensites of uitslagen kijk ik amper. Vandaag was anders. Onder de parasol en met de laptop was het buiten best te pruimen. Vanwege het fraaie weer hadden vooral de vluchten van verleden week mijn aandacht. Fraai weer hield in dat veel eerstgetekende vroeg stonden en formidabele prijspercentages werden gespeeld. Met als vanzelfsprekend gevolg dat te veel liefhebbers amper of geen prijs wonnen.

- Wat bij de jonge duiven opviel waren de overweldigende uitslagen van sommigen. De 5 of 10 eerste tegen grote deelname was geen uitzondering. Natuurlijk hebben die mannen geen 5 of 10 duiven die beter zijn dan alle andere. Ze hebben hun jongen in vorm. Het doet denken aan vroeger jaren. Toen kreeg ik soms ook te horen 'kan toch niet dat jij een half kot hebt dat beter is dan al onze duiven samen.' Ze hadden even goed kunnen zeggen 'we vertrouwen het helemaal niet met jou. Je drogeert je duiven.' Want dat was wel wat werd bedoeld.

- Wat verder opviel? Een fenomenale duivin van Van Vught Donckers. Vitesse specialist Dirk heeft wat duiven gereserveerd voor de HaFo en hij lijkt nu al een fenomeen onder de pannen te hebben. Een duivin die 2 vluchten op rij zegevierde tegen resp. 3050 en 4.055 duiven in Union. En als je hoort over zo'n witte raaf weet je het bijna op voorhand. Daar zal wel Heremans soort in zitten. Dat geldt ook voor deze duivin. Met name Dir Caprio is een van de voorouders. Dirk is ook een van die mannen die niet te trots is anderen te feliciteren als die goed spelen merkte ik verleden jaar.

- Wie enkele jaren terug op de kleine fond de beste van Belgie was? Willy Daniels. Met een zeer beperkt aantal duiven wist hij ongelooflijk te stunten. Hij had zowel in 2016 als in 2017 de Nationale Asduif KBDB GHF en dat nog wel met 2 zusjes. Die zijn beide voor onwezenlijk veel geld verkocht. Willy moest sportief enkele stappen terug zetten, maar is op kousenvoeten terug aan het komen. De eerste de beste HaFo vlucht 2020 won hij meteen de 1e in Union tegen meer dan 4.000 duiven. Het betreft een volle zus van zijn 2 Nationale Asduiven! Willy valt niet voor de verleiding om meer duiven te gaan houden en doet het ook dit jaar met 3 oude en 13 jaarling duivinnen. Het doet denken aan Gevaert Lannoo. Ook zij gaan niet mee met de trend van 'meer duiven'.

- Deze avond was het inmanden voor de vlucht der vluchten: Nationaal Bourges. Talloze malen wordt me gevraagd waarom we geen kleine fond spelen. 'Op de nationals valt eer en roem te halen.' Dat boeite me echt niet.  Wanneer je weinig duiven wenst te houden, moet je keuzes maken om top te presteren. Die van mij/ons is HaFo.                                       


Wanneer doe je goed?  (24-06-2020)

AFDELING 4

Hallo sportvrienden,

Aangezien de slecht voorspellingen voor het weer aanstaande zaterdag op de losplaats alsook op de vluchtlijn, met hevige regen en onweer wijken we uit naar zondag en manden we in op vrijdag voor Sens. Harry Roks, Secretaris Afdeling Limburg.

Hebben de Limburgers gelijk met uit te stellen naar zondag? Dat weten we zondagavond.

AFDELING 9

Programma jonge duiven Afdeling 9. De vermelde afstanden zijn tot Oldenzaal. De verste afstanden zijn ongeveer 15 km verder!  Voor mensen die graag met jongen spelen lijkt het me zeer interessant. En aderen? Die HOEVEN niet mee te doen!! Verschil met Br2000 is inderdaad wel erg groot.

7 juli   Varsseveld         50 km;

14 juli Kalkar                 73 km;

18 juli Boxmeer          100 km;

25 juli Beek en Donk 123 km;

1 aug  Tilburg              154 km;

8 aug  Bierges             239 km;

15 aug Étroeungt       325 km;

22 aug Morlincourt   409 km;

29 aug Nanteuil-le-H. 458 km;

5 sep   Dizy-le-Gros    363 km;

12 sep Sens                 524 km.

De laatste vier vluchten zijn twee nachten mand. Misschien dat je het kunt verspreiden.

AFDELING 2 (Brabant 2000)

Aan alle leden en verenigingen van Brabant 2000,

 Zoals jullie op de site van Brabant 2000 hebben kunnen zien heeft de vliegprogramma commissie van Brabant 2000 formeel bezwaar aangetekend tegen het besluit van het afdelingsbestuur om het voorstel van de vliegprogramma commissie zonder enige vorm van overleg volledig naast zich neer te leggen.

 Het bestuur van Brabant 2000 verschuilt zich achter het NPO bestuur en de andere afdelingen maar dat is volledig ongefundeerd.

* Het NPO bestuur heeft duidelijk aangegeven dat buiten de door de NPO aangewezen vluchten de afdelingen volledig vrij zijn om meer vluchten te programmeren.

* Er wordt gewezen naar andere afdelingen maar Afdeling 3 heeft de eerste wedvlucht met jongen al op 12 juli en Afdeling 1 heeft de eerste wedvlucht op 18 juli en ons afdelingsbestuur vindt het nu ineens zonder enige logische reden nodig om de eerste wedvlucht op 18 juli te vervangen door een trainingsvlucht????

Meerdere hele grote kampioenen hebben de afgelopen jaren hun jongen alleen meegegeven op de natour met enorme verliezen van hun jaarlingen als gevolg en zijn daar allemaal van teruggekomen en hebben hun mening volledig bijgesteld. Jonge duiven moeten enkele keren 2 nachten mand hebben met een afstand van min. 400 km om voldoende ervaring op te doen, dit is in het belang van de duiven en de liefhebbers zelf. De liefhebbers moeten daarom de mogelijkheid geboden worden om hun jonge duiven gedegen op te leiden. Uiteraard kunnen de liefhebbers die dat niet willen kiezen voor de natour.

De vliegprogramma commissie heeft daarom weloverwogen gekozen voor een start op 18 juli met een heel geleidelijk oplopend programma zodat de liefhebbers indien nodig 1 of meerdere vluchten kunnen overslaan met aan het eind enkele mooie NPO vluchten met 2 nachten mand en voldoende afstand. Dit is volledig in het belang van de duiven en biedt de liefhebbers tevens een mooi wedvluchtprogramma.

Gelukkig hebben inmiddels heel veel verenigingen ook formeel bezwaar aangetekend bij het bestuur van Brabant 2000 en we roepen hierbij alle verenigingen op ook bezwaar aan te tekenen. Alleen op deze manier kunnen we bij het bestuur van Brabant 2000 afdwingen dat ze het vliegprogramma herzien conform het voorstel van de vliegprogramma commissie.

Het bestuur van Brabant 2000 zit er voor en namens de leden en als we ons verenigen kunnen we dit afdwingen, dit is ons namelijk enkele jaren geleden ook gelukt.  Dus (bestuurs)leden van alle verenigingen van Brabant 2000 kom in beweging en stuur een formeel bezwaar namens jullie vereniging naar het bestuur van Brabant 2000.

 Groeten, Marc Palinckx


Vrij land  (24-06-2020)

 De ‘commissie vliegprogramma jonge duiven’  heeft als officieel orgaan binnen onze sport het volste recht een eigen mening te hebben, het ergens niet mee eens te zijn en er mee naar buiten te komen. Of een platform te kiezen om collega duivenliefhebbers te bereiken. Daarom heb ik het schrijven van Marc P geplaatst.

Hoewel ik duidelijk geen standpunt in nam was dat kennelijk toch tegen het zere been van ene Gerard de Rooij. Waar hij verwijst naar het indirect aanmelden van opgevangen duiven zie ik de relevantie niet met het schrijven van M P. Die twee zaken hebben helemaal niets met elkaar te maken. De reden waarom deze meneer  persoonlijk wordt is voor de goede verstaander duidelijk. Hij had liever gezien dat het schrijven van Marc P door niemand gelezen zou worden. De doofpot in. Maar dit is een vrij land meneer d R. Ook voor U. En als U ergens op reageert zou het van meer niveau getuigen als U bij de zaak bleef en er geen derden bij betrekt. 


Beetje vreemd  (23-06-2020)

Het ziet er naar uit dat we enkele bloedhete dagen voor ons hebben. Het is zo. Mocht de wind in kracht winnen en naar het oosten draaien dan lijkt Noyon voor jongen er toch een beetje over. Wat liefhebbers van Brabant 2000 niet begrijpen? Voor Melun moet donderdag worden ingemand. In Antwerpen korft men voor de HaFo, vluchten van net boven de 400 km voor de grootste afstanden, op vrijdag in.

AFDELING 10

Voor Afdeling 10 begint het jonge duivenspel conform NPO op 25 juli. Normaal zijn daar 2 leervluchten voor voorzien waarvoor doorgaans weinig belangstelling is. Het is een vlucht uit Venlo, voor de kortste afstanden 125 km ('perfect' aldus een 'mailer'), voor de grootste afstanden is dat 230 km. Jongen ineens naar 230 km? Lijkt natuurlijk nergens op. Voor iedereen goed doen kan niet, maar dat mensen zich soms vragen stellen is niet anders dan normaal.

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor