In een reportage van 2009 waarin een voorbeschouwing werd gemaakt van de vlucht vanuit Barcelona is Gerard van Tuyl omschreven als een yokozuna binnen de duivensport. Deze term heeft als betekenis ‘groot kampioen’ en komt uit het sumoworstelen. Bij het uitblijven van aanhoudende topprestaties wordt de ‘groot kampioen’ vriendelijk verzocht afstand te doen van zijn titel. Met wederom een geweldig seizoen in 2011 met als hoogtepunt het winnen van het Keizerkampioenschap in de Fondunie2000, staat de kolonie van Gerard van Tuyl nog altijd aan de top van de Internationale duivensport. De Fondunie competitie is een semi-Nationale competitie tussen deelnemers uit de Afdelingen 6 t/m 11, ofwel Noordelijk Nederland en wordt gespeeld over de ZLU vluchten.

Hoofdpersoon
De duivencoach Gerard van Tuyl voorstellen is als een open deur intrappen. In binnen- en buitenland staat Gerard sinds jaar en dag op de kaart door zijn geweldige prestaties met als hoogtepunten de Internationale zeges uit Barcelona (2006 met Rodico) en Pau (2007 met Foppe). Degene die het voorrecht heeft gehad een bezoek te brengen aan de hokken in Hellouw en de cracks heeft mogen aanschouwen snapt direct waar de prestaties vandaan komen. Van de homogene stam duiven druipt de kwaliteit af en het is een genot voor elke liefhebber de duiven in de hand te nemen. Mooi en goed gaan hier zeker samen. Gerard van Tuyl is iemand die niet direct op de voorgrond treedt of commercieel is ingesteld. Iemand die Gerard niet goed kent kan wel eens de indruk krijgen dat het hem allemaal niet zoveel interesseert, maar de kenner weet wel beter. Ondanks tegenslag door een duivendiefstal in het verleden beschikt hij nog altijd over een enorme drive om te presteren en zijn duiven naar grootse prestaties te leiden. De inbreng van schoonvader Cor in het geheel mag hierbij niet achterwege gelaten worden. Deze zorgt dagelijks voor het poets- en voerwerk in de ochtenden als Gerard al aan het werk is.

 

Onderscheidend vermogen
Over Gerard en zijn duiven is al veel verteld en geschreven. Een kenmerk wat nog tamelijk onbelicht is gebleven is het vermogen van de Van Tuyl duif om door te gaan waar anderen aan hun nachtrust beginnen. In de hedendaagse duivensport waar het niveau en snelheid van de vluchten steeds hoger komt te liggen is dit misschien wel het belangrijkste onderscheidend vermogen waar we als liefhebbers nog niet veel grip op hebben, maar wat een aangeboren eigenschap is. Verschillende liefhebbers die er op gaan trainen zijn er al van teruggekomen. Gerard heeft zijn duiven hier nooit op getraind, zij doen dit van nature en deze eigenschap zit door de hele stam heen. De 90-2772243 ‘Jonge Dax’ van Gebr. Van Santvoort is uitgegroeid tot een der stamduiven op het hok. In zijn bloed zit 25% snelheid. Het ‘nachtvliegen’ begon allemaal met zijn dochter, ‘Den Brive’, die een 1e nat. Brive won met 3,5 uur voorsprong, geklokt in alle vroegte. Een zoon van ‘Den Brive’, 97-1526267 ‘Donkere Brive’ beschikte eveneens over deze eigenschap en presteerde het om 3x rond 05.15 uur in de ochtend te arriveren.

Op zijn beurt werd hij vader van cracks als ‘Nachtvlinder’ en ‘Nachtfee’ die dit kunststukje herhaalden. De ‘Nachtfee’ presteerde het zelfs om van Perpignan eenmaal om 00.15 uur en eenmaal om 01.45 uur te arriveren. De verervingwaarde van het soort Van Tuyl bewijst zich hiermee, generatie na generatie worden er toppers geboren. Een duivin die gespaard bleef bij de diefstal is de 97-1526227 ‘Perpignan 27’. Zonder twijfel is zij uitgegroeid tot de hedendaagse stammoeder. Zij won onder andere een 3e Internationaal Perpignan in 2001. Samen met een aantal directe kinderen heeft zij voor de nieuwe stamopbouw gezorgd, waarbij de meeste successen zijn behaald in de koppeling met ‘Twin’ en ‘Donkere Brive’. Het nachtvliegen werd dit jaar nog maar eens geëtaleerd door de 06-1265201 ‘Jenny’ met een kopprijs op Pau. Gerard vond haar in alle vroegte bij het hok. Zij is nog een kleinkind uit de ‘Perpignan 2’ van Harry en Roger Wijnands en de ‘Barcelona 2’ van Theo Ernest. Een andere topper dit jaar is de 09-1375839 ‘Lady Pippa’.

Zij won in 2011 de volgende prijzen :
- 20e nat. Orange 6.595 duiven
- 43e nat. Marseille 3.487 duiven (tevens 1e Fondunie2000!!!!)
- 382e nat. Brive 11.957 duiven


Ook zij is weer een bewijs van het generatie na generatie vererven van kwaliteit. Zij is een achter-achterkleind kind van het koppel ‘Twin’ x ‘Perpignan 27’ (2x), maar ook een achterachterkleinkind van ‘De Van Zelderen’ (2x). De duiven die op het kweekhok in Hellouw zitten zijn qua bouw perfecte duiven of anders moet het een supervlieger zijn. ‘Jenny’ is zo’n duif waarvan Gerard twijfelt haar voor de kweek te bewaren of nog een jaar te spelen gezien haar geweldige erelijst. Zij is echter qua bouw wat minder, maar in de nakweek wordt dit gecompenseerd en Gerard beschikt inmiddels al over een aantal prachtige nakomelingen. Een andere duif die zich aan het ontpoppen is tot stamduif is de Internationale Barcelonawinnaar ‘Rodico’. Gerard hield hem nog een jaar op het hok na zijn overwinning en heeft een scala nazaten rondlopen waarvan de nakweek inmiddels voor goede resultaten zorgt. Het vererven van de Van Tuyl duiven levert niet enkel succes op bij Gerard zelf. Jan Doppenberg uit Voorthuizen werd 2 jaar op rij Keizerkampioen van de Fondunie met hoofdzakelijk duiven van Gerard. Familie Van Houten uit IJsselstein, die Internationaal Barcelona op hun naam schreven, hebben veel van hun overige successen aan het soort van Gerard te danken net als onder andere topliefhebbers als Jurrian van Amerongen uit Bunnik en Gilbert van den Berg uit Utrecht. Als gezegd traint Gerard de duiven niet op het doorvliegen of nachtvliegen. Wel krijgen ze een gedegen opleiding als jaarling, gericht op het ’s avonds thuiskomen. Gerard geeft de voorkeur aan de dagfondvluchten boven de korte overnachtvluchten voor deze jonge talenten. Zo krijgen de duiven wel 3 dagfondvluchten te verwerken als jaarling om vervolgens als 2-jarige aan het grote werk te proeven. In 2011 werden een aantal jaarlingen gespeeld op Bergerac dat een ochtendlossing werd. Hiervan kwamen de duiven als een trein richting Hellouw met veel aankomsten op de dag van lossing.

Trek der duiven
Een belangrijke factor in de hedendaagse duivensport is de trek van de duiven. Gerard ziet de trek meer en meer via de kustlijn komen te liggen wat het moeilijker maakt om kopprijzen te pakken in het midden van het land. Hij heeft dan ook een voorkeur voor de Zuidenlijn. Over het algemeen zijn dit hardere vluchten met voor Nederland meer gelijkheid in de afstanden. In 2011 nam Gerard zeer succesvol deel aan Orange, volgens hem een prachtige vlucht en perfecte opstap naar het grote werk als Barcelona en Perpignan. In de toekomst wil Gerard zich niet meer enkel toeleggen op een enkele vlucht maar op een geselecteerd aantal vluchten, bij voorkeur vanuit de Zuidenlijn. Voor de vluchten die op de dag van lossing thuiskomen zitten volgens Gerard de beste duiven in België. Duiven die aldaar excelleren op
vluchten als Orange zijn uitermate geschikt voor de langere dagvluchten in Nederland.

Eenvoud
Gerard is een persoon die het voorts allemaal zo eenvoudig mogelijk wil houden. De kwekers welke eind januari gekoppeld worden, worden gedurende het jaar 2x omgekoppeld om zo snel mogelijk resultaat te kunnen behalen. De jonge duiven gaan niet mee op de jonge duiventoer, maar worden op de natoer gespeeld. De duiven staan geregeld onder controle bij Fernand Mariën, de bekende Belgische duivenarts. Hier heeft Gerard veel vertouwen in, omdat deze man recht voor de raap is en niet uit is op commercieel gewin. Aan zijn oordeel over de gezondheid van de kolonie wordt veel waarde gehecht aan waar nodig op geanticipeerd.

Tekst : Bas WeijersIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor