Vier jaar geleden schreef ik mijn vorige column over een verzamelaar. Dit was Jos van Camp uit België. Tot vorig jaar bezocht ik Jos één maal per jaar en altijd had hij weer een stapeltje boeken voor me klaar liggen. Jos hield de boekenlijst op mijn website bij en keek ook altijd in zijn speurtochten naar uitbreiding van zijn verzameling of er iets voor mij bij zat.

Zodoende heeft Jos een groot aandeel gehad in de totstandkoming van mijn eigen boekenverzameling. Maar eind vorig jaar kreeg ik plotseling een mail van zijn vrouw dat Jos onverwachts was overleden tijdens een hartoperatie. Dat was wel even schrikken. Maar in een sport waarin de gemiddelde leeftijd steeds hoger wordt is de confrontatie met de dood van een sportvriend helaas geen zeldzaamheid meer.

De hoofdpersoon van deze column behoort met zijn 49 jaar in onze sport echter tot de jongere generatie. Het betreft Douwe de Jong uit het Friese Twijzelerheide die de duivensport met de paplepel heeft meegekregen van zijn vader Pieter, die al vele jaren een gevestigde naam in de Friese duivensportwereld is. Douwe is zijn hele leven bij de duivensport betrokken, ook gedurende de jaren dat hij zelf geen lid van een vereniging was. In de jaren 90 heeft hij samen met zijn vader in combinatie gevlogen en was hij ook nog enige tijd bestuurslid van de Gevleugelde Vrienden in zijn woonplaats. Zijn baan waardoor hij veel van huis is, laat helaas weinig ruimte voor het verzorgen en trainen van postduiven. Daarnaast danst zijn dochter in een wedstrijdteam en wanneer zij aan wedstrijden deelneemt is hij daar met zijn vrouw graag bij. Die danswedstrijden vinden plaats in het begin van het vliegseizoen. Overigens sluit Douwe niet uit dat hij te zijner tijd nog wel eens een klein hokje met duiven bij zichzelf zal neerzetten. Maar dan puur als hobby.

Douwe geeft aan dat hij mooie herinneringen heeft aan de periode dat hij actief de duivensport beoefende, zoals het behalen van het 1e generale kampioenschap in het jaar dat de vereniging het 40 jarig jubileum vierde, of de vitesse- en natourvluchten waarop in enkele minuten soms grote aantallen duiven konden worden geklokt; “We hadden 2 klokken waarop handmatig moest worden geklokt (Benzings). En we hadden toen ieder onze hokken waar we de duiven pakten en klokten. Het was een geweldige ervaring wanneer de duiven dan snel achter elkaar vielen, evenals het na die tijd evalueren van het verloop van die vlucht.” Maar toch mist hij het sportelement niet, hoewel hij wel regelmatig bij zijn vader de duiven van de vlucht opwacht. Douwe geeft aan dat hij nog volop bij de duivensport betrokken is. Op internet bezoekt hij diverse duivensites waarbij hij veilingen en bonnenverkopen volgt en altijd op zoek is naar leuke items over de duivensport. Zijn grootste hobby is echter het verzamelen van allerlei zaken die aan de duivensport gerelateerd zijn.

Ik vroeg Douwe hoe hij hier zo toe gekomen is en wat hij zoal spaart. “Ik ben met verzamelen begonnen eind jaren 80. Daarna heeft het een tijd op een laag pitje gestaan en sinds een jaar of 15 ben ik weer fanatiek aan het verzamelen. Het grootste deel van mijn verzameling bestaat uit ringen en/of eigendomsbewijzen uit diverse landen. Verder heb ik nog diverse medailles, bekers, diploma’s, boeken, speldjes, vaantjes, ringenboekjes, boeken etc. Ook heb ik verschillende oude berichtkokers uit de oorlog en nestschotels uit het Wehrmachtshok dat in Groningen heeft gestaan. Bijzonder is een gouden speld van een liefhebber uit België die nationaal kampioen met de jonge duiven van de K.B.D.B. is geworden. Voor mij is het een sport om zoveel mogelijk verschillende ringen en eigendomsbewijzen te krijgen uit zoveel mogelijk landen. Daarnaast probeer ik ook bijzondere objecten in mijn verzameling te krijgen, zoals de berichtkokers en de nestschotels uit de tweede wereldoorlog. Die nestschalen heb ik gekregen van een inmiddels overleden liefhebber die ze destijds zelf uit het Wehrmachtshok heeft gehaald. Het is de kunst om oude ringen te vinden en dan met name ringen van voor 1950. Helaas wordt het steeds moeilijker om hier aan te komen. Verder vind ik de oude eigendomsbewijzen heel mooi. Vroeger had je heel veel bonden en had ieder bond zijn eigen bewijzen. Hier zou ik nog graag mijn verzameling mee uit willen breiden.”

 

Douwe geeft aan dat het verzamelen voor hem op de eerste plaats een hobby is en dat hoewel hij heel graag iets bijzonders aan zijn collectie toevoegt, hij daar geen grote bedragen voor neer zal tellen. “Er zijn soms wel mensen die (een deel van) hun verzameling te koop aanbieden. Je ziet dan wel dat er flinke bedragen worden gevraagd.   Maar voor mij is het echt een hobby en ik probeer het verzamelen zoveel mogelijk met een gesloten beurs te doen. Door te ruilen met andere verzamelaars blijven de kosten beperkt tot de verzendkosten. In ieder geval bestel ik elk jaar 80 gewone ringen voor de verzameling om met andere verzamelaars te kunnen ruilen. Ook bestel ik de laatste jaren een aantal gouden ringen.” Op mijn vraag of hij in zijn verzameling zeldzame c.q. kostbare items heeft, geeft Douwe aan; “Ik denk wel dat er zich tussen mijn verzameling ringen en/of eigendomsbewijzen exemplaren bevinden die een leuk bedrag waard zouden kunnen zijn. Het is natuurlijk maar net wat de liefhebber/verzamelaar er voor wil geven. Het is in ieder geval beslist niet zo dat je meteen miljonair bent als je de verzameling zou gaan verkopen. Het meest bijzondere object uit mijn verzameling is een eigendomsbewijs uit 1945. Dit is een eigendomsbewijs op naam en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Volgens mij ben ik de enige die zo’n eigendomsbewijs in z’n bezit heeft.”

Verzamelen lijkt op zich niet zo’n intensieve hobby. Toch zijn er verzamelaars die er een dagtaak van maken, zoals de eerdere genoemde Jos van Camp die hele dagen het internet afstruinde. Zo fanatiek is Douwe echter niet; Ik steek er dagelijks wel wat tijd in voor zover mijn werk dat toelaat, maar ik zit beslist niet urenlang achter de computer om iets te zoeken. Gedurende de winterperiode ben ik er ook actiever mee bezig dan in de zomerperiode. In het verleden toen de computer zijn intrede nog niet had gedaan zat ik soms wel urenlang de duivenbladen door te spitten en te zoeken naar oude liefhebbers en jubilerende verenigingen. Vervolgens probeerde ik dan telefonisch met “oud” leden in contact te komen om te vragen of ze nog oude spullen hadden liggen die ze beschikbaar wilden stellen voor mijn verzameling. Tegenwoordig lopen dit soort contacten voornamelijk via internet en facebook. Een voordeel van internet is dat je snel en gemakkelijk contacten kunt leggen over de hele wereld. Ik heb inmiddels een flink netwerk van verzamelaars over de hele wereld. Maar er zijn er ook in Fryslân een aantal fanatieke verzamelaars waar ik mee in contact sta en we proberen elkaar daar waar mogelijk te helpen.”

Sommige verzamelaars reizen stad en land af om hun verzameling uit te breiden. Ik vroeg Douwe of dit ook voor hem geldt. “Nee, maar wanneer ik op vakantie ben en ik zie ergens hokken staan, ga ik ook meestal wel even langs om te kijken en te informeren of ze nog oude liefhebbers kennen om daar dan vervolgens langs te gaan. Maar het meeste materiaal vanuit het buitenland komt met de post. Zo heb ik met iemand uit Engeland al jaren contact en ruilen we elk jaar diverse ringen. Ook sturen we elkaar met de feestdagen een kaart. Het verzamelen schept toch een band zonder elkaar ooit te hebben gezien.”

Tot slot vroeg ik of Douwe wel eens iets bijzonders had meegemaakt dat in verband staat met het verzamelen. “Een speciale herinnering bewaar ik aan mijn medewerking aan het tv programma “Van Duiven Houden”. Dit programma werd in 2010 uitgezonden door omroep MAX. Hier was een prijsvraag aan verbonden. Bij deze prijsvraag kwam er een duif op de klep vallen met een berichtkoker uit mijn verzameling. Hierin zat dan een briefje met de prijsvraag.” http://www.duivensportverzameling.nl/

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor