Duivenliefhebbers beleven op vele verschillende manieren plezier aan de duivensport. Dan doel ik niet alleen op de specialisatie in spelsoort. Maar er zijn liefhebbers die vooral plezier beleven aan het kweken van jonge duiven, of aan de omgang met hun duiven, aan het sociale contact in de vereniging of met andere liefhebbers, aan de tentoonstellingen en shows, aan het bekleden van een bestuursfunctie, het beheren van de bar, enz. enz. De meesten van hen combineren dit met het spelen van hun duiven. Maar daarnaast zijn er ook duivenliefhebbers die in het geheel geen wedstrijden vliegen met hun duiven. Hieronder zijn bijvoorbeeld de liefhebbers van showpostduiven die vooral in de wintermaanden met hun duiven hopen te pieken en de fokkers van kleurpostduiven. Van die laatste categorie kruiste onlangs de combinatie Croes uit Ulft mijn pad. Dit is een vader en zoon combinatie die helemaal bezeten zijn van duiven. Zoals zij zelf zeggen;“hier draait alles om de duiven, 365 dagen per jaar zijn we hier intensief mee bezig”.

Toon heeft in het verleden ongeveer 10 jaar postduiven gehad. Hij was bevriend met Jan le Comte die nog manager bij o.a. Eijerkamp en Freek Romein is geweest. Deze koppelde duiven voor zeer bekende liefhebbers en was tussenpersoon bij de verkoop van goede vliegers over de hele wereld. Met hem bezocht Toon indertijd verschillende hokken van wereldberoemde liefhebbers, voornamelijk in België. Daar bewaart hij mooie herinneringen aan. Zoon Barry heeft die postduiventijd niet bewust meegemaakt, maar hij is wel helemaal gek van duiven, maar dan vooral van het showen hiermee. Want naast de kleurpostduiven zitten hier Portugese Tuimelaars, Midsnavelige Weense tuimelaars, Amerikaanse Showracers en Figurita’s waar in de wintermaanden menige grote show mee wordt bezocht en ook menige prijs mee wordt behaald. Sinds een paar jaar leggen ze zich toe op de fok van kleurpostduiven. Het doel is dat deze kleurpostduiven in de toekomst ook op de wedvluchten goed mee kunnen doen. Rainer Krebs uit Rees in Duitsland is een bekend fokker. Hiervan hebben zij hun eerste kleurpostduiven en wisselen ze duiven mee uit. De kleuren die ze op hun hokken hebben zijn Opaal, Almond, Qualmond, Andalusisch Blauw, Reduced indigo geband, Rubella en Kaki. Almond is de kleur waar ze zich in hoofdzaak op richten, maar om goede Almondkleurige duiven te fokken heb je meerdere kleurslagen nodig bij de fok, zeggen zij.

Er wordt hier in Ulft niets aan het toeval over gelaten. Dat wordt heel vaak geschreven in reportages en op websites, maar zoals dat hier in praktijk wordt gebracht zul je zelden tegenkomen. Alles is tot in de puntjes van perfectie geregeld. Medicatie wordt hier nooit gegeven want de duiven zijn nooit ziek. Er wordt alles aan gedaan om de duiven er voortdurend op hun best uit te laten zien, wat voor Toon en Barry betekend dat de hokken brandschoon moeten zijn. Tijdens mijn bezoek was er bijna geen mest te zien terwijl er toch een kleine honderd duiven in de hokken zitten. In de broedhokken liggen roosters. Onder de roosters ligt een stuk keukenrol dat dagelijks wordt vervangen. De keukenrol zorgt ervoor dat de mest sneller droogt. Op de vloer ligt Top Fresh Basic Micro van Witte Molen, een natuurlijke bodembedekking van stukjes maiskolf. Prachtig spul dat niet stuift en ook nauwelijks onder je schoenen blijft kleven. Dit wordt elke dag gezeefd. De hokken worden elke dag grondig schoongemaakt, dat bij hen niet inhoudt dat de mest wordt weg gekrabd maar hier worden dagelijks stofzuiger, spons en bleekwater gebruikt. Zelfs de ramen worden gezeemd. Zo schoon als deze hokken zijn ben ik nog nooit tegengekomen. Het lijkt wel een showroom bij een hokkenbouwer maar dan met duiven erin!!

Het hok is zo ingericht dat de duiven niet weg kunnen vliegen als je in het hok staat. Je bepaalt met de inrichting van je hok al of je schuwe of makke duiven zult hebben is hun mening. En schuwe duiven op je hok is iets wat voor hen totaal uit den boze is. Dus is er van te voren goed nagedacht hoe dit te voorkomen. En niet alleen over dit aspect. Over ieder detail is nagedacht. Zo is er onder de pannen gaas aangebracht zodat er langs die weg geen ongedierte kan binnenkomen., Dat kan overigens ook niet langs een andere weg zoals de vloer want aan het materiaal waarvan de vloer is gemaakt kan niet worden geknaagd. Over het ontwerp van het hok is twee maanden nagedacht, overlegd met elkaar en gepuzzeld. Barry is constructief tekenaar en Toon is timmerman, dus beiden hebben hun eigen inbreng gehad en vulden elkaar aan bij de bouw van het hok, wat geheel door henzelf is gebouwd. Het is prettig vertoeven in hun hokken, zowel voor de duiven als voor de eigenaren.


 

Beiden stoppen ze erg veel tijd in de verzorging van hun duiven. Barry verzorgt ze ’s morgens en samen verzorgen ze ’s avonds vanaf 18.00 tot 20.30 uur de duiven. Ook ’s winters brengen ze dezelfde tijd door in hun hokken als zomers. Op alles waar ze zelf invloed op kunnen hebben proberen ze die invloed dan ook aan te wenden. Toon zegt hierover: “Wat je er in stopt komt er ook weer uit”. De conditie van de duif is zo’n factor die je volgens Toon en Barry als liefhebber zelf in de hand hebt. Op de tentoonstellingen zal dit onderdeel dan ook in ieder geval een F moeten zijn. Op de andere onderdelen heb je als liefhebber minder invloed, zeker als je streven een hok vol duiven van min of meer gelijkwaardige kwaliteit is. Met twee uitschieters heb je immers nog geen goed hok duiven, al wordt die schijn vaak wel gewekt. De kunst is volgens hen om procesmatig te bouwen aan een hok duiven met een gelijkwaardige hoge kwaliteit. Met de Figurita’s is hen dat inmiddels gelukt en draaien ze aan de top mee van Europa.

Als deze mannen met de inzet waarin ze nu bezig zijn doorgaan met de fok van kleurpostduiven zullen ze vrijwel zeker ook hiermee op het hoogste podium komen te staan, voorspel ik. Ik eindig met een stelling van Toon waarin ik mij helemaal kan vinden; “Postduiven en sierduivenliefhebbers zouden meer moeten uitwisselen en samen werken. Ze kunnen veel van elkaar leren waar beide partijen iets aan zullen hebben”.

Nico van veen - De Duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor