Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ik al meteen het ergste. Helaas was die vrees terecht. Cor, de broer van Sjan was overleden na een kort verblijf in het ziekenhuis. En laat Cor nu een van de weinige duivenliefhebbers zijn bij wie ik regelmatig ging ‘buurten’ en dat al vanaf 1993. Cor, bijgestaan door broer Harrie, speelde destijds buitenaards.

Ik had destijds ergens in België gezien hoe iemand gebroken maiskolven als bodembedekker gebruikte en ik met een zak naar de Leytens. Of zij die ook niet konden maken? Dat bleek alles behalve eenvoudig, maar niet onmogelijk. En het werkte, ‘op’ die gebroken maiskolven gingen ze nog harder spelen en sindsdien (1993) ben ik er twee maal per jaar kolven gaan halen.

INNEMEND

Cor was een zeer innemend mens, talloze avonden en middagen heb ik er gezeten en altijd met veel plezier. Weer iemand die ik erg zal missen. Hij was een van vier ongetrouwde broers die nog in het ouderlijk huis woonden. In het huishouden werden ze fantastisch bij gestaan door zus Sjan en haar 2 zoons hielpen op de boerderij. Ongeveer een jaar geleden overleed broer Ad, nu dus Cor, de duivenmelker in de familie die het dus niet voor de kiezen heeft gehad. Ons medeleven gaat uit naar allen. Rust in vrede Cor!


Goed of 'goed' (12-03)

Over duiven lees ik veel minder dan vroeger en dat heeft alles te maken met kritischer worden naarmate je ouder wordt. Er was een tijd dat aantrekkelijk voorgestelde reportages werden uit gepluisd, er werden dingen onderstreept maar als je dan op het einde de behaalde uitslagen zag dacht je: ‘Niet beter? Hoe heb ik daar mijn tijd in kunnen steken’. Soms waren die nog slechter dan die van de gemiddelde liefhebber. En werd de reportage enkel gemaakt omdat het een grote naam betrof, iemand die ging verkopen, voor een vriendje, of iemand die een belangrijke overwinning had behaald maar verder slecht had gespeeld.  

ANDERS

Tegenwoordig doe ik het anders. Zie ik een reportage dan kijk ik eerst naar de behaalde resultaten voor ik er verder tijd in steek. Staat daar niet bij met hoeveel duiven werd gespeeld en hoeveel prijzen werden gewonnen dan wordt die genegeerd. Spreken de vluchtresultaten tot de verbeelding, en dat gebeurt helaas niet al te vaak, dan pas begin ik te lezen.

Zo kregen vroeger in het NP Orgaan de nationale winnaars van Sint Vincent en Dax zeer uitgebreide aandacht, ook al was verder slecht gespeeld. Maar de voermethode en begeleiding van iemand die van pakweg 20 ingezette duiven vier prijsjes won interesseren me niet, dan mag daaronder een 1e Nationaal Dax zijn.

In Sportblad de Duif staan al een aantal weken schitterende reportages waarvan iedereen kan leren met de nodige diepgang. Geen verplichte nummers om een blad vol te krijgen of een adverteerder ter wille te zijn.

SUPER?    

Wat vaak opvalt bij uitslagen met bijna onwezenlijk goede prijs percentages? Er wordt 1 op 2 gespeeld zonder dat expliciet te vermelden. Soms kan je dat zien. Als bijvoorbeeld sprake is van een 120e prijs tegen 300 duiven. Zie je verder uitslagen die bijna buitenaards zijn? Let eens op waar zo’n man speelt. Dat zal zelden in een ‘duivennest’ zijn. Zo zag ik vandaag uitslagen over 2019 en 2020 die echt niet meer normaal zijn.

- 1 en 4 tegen 704 duiven met 2 mee.

- 3 en 7 tegen 1.067 duiven met 2 mee.

- 1 en 2 tegen 636 oude met 2 mee.

- 1, 2, 5, 7, 8, 62 met 6 mee. En zo kunnen we nog wel even door gaan. De man in kwestie heeft welgeteld 1 kweekkoppel en slechts 6 vliegers zo kan je lezen. Dat doet de bewondering alleen maar stijgen. Dus alle respect en welgemeende felicitaties met de behaalde titels. Maar wat bijna steeds weer op valt bij het lezen van zulke prestaties? De liefhebber in kwestie woont in een streek die niet erg bekend is om zijn sterk spel. Op de nationals kom je streekgenoten niet tegen. Daarom stelt zich de vraag of ook zo gepresteerd zou worden als zo’n superman elders woonde. In Nijlen, Zandhoven of Reeuwijk bijvoorbeeld.

PEDIGREES

De betekenis van pedigrees is betrekkelijk en toch vinden de meeste die interessant. Ik ben niet anders en bekijk die ook. Eerder genoemd Sportblad had verleden week een bijlage met daarin uitgebreid aandacht voor vele tientallen absolute topduiven van het kruim van Nederland en België. Echt genieten voor mensen die meer willen weten van de oorsprong van topduiven op provinciaal en nationaal niveau. Voor niet abonnees is er de site.


Gelukkig  (10-03)

Gelukkig komt er regen. Ik kreeg een filmpje van iemand waarop je zag hoe zijn jongen zich verzamelden rond de drinkbak. Sommigen staken de kop er in, daarbij spartelende bewegingen makend. Het ‘waarom’ is duidelijk; lange tijd geen bad gehad en dat is een van de weinige dingen die in duivensport echt moeten.

Zeker in de ruitijd, als de pluimpjes in komen en zich ontwikkelen. En winterjongen zijn nu in de ruitijd. Volop zelfs. Als de baas te lui of te onwetend was om een bad te geven kunnen die volop profiteren van de regen, als die er is. In een ren of spoetnik.

ERG  

In het naburige Alphen huist een koppel slechtvalken in de kerktoren, zo wordt verteld en dat zou voor duivenhouders een ramp worden als die straks jongen hebben. Verleden jaar zouden rond de 200 duiven zijn gepakt. Laat het de helft zijn, dan nog. In Alphen centrum heb je geen melkers meer. Dat die slechtvalken uit gaan wijken naar naburige dorpen moge duidelijk zijn.

Als je het zelf niet kent weet je niet hoe die krengen een ‘melkersleven’ zuur kunnen maken. Er zijn zelfs volop liefhebbers die de jongen niet meer los durven laten zonder zelf toezicht te houden. Buiten in de buurt van de hokken te blijven dus.    


Weer uit de oude doos  (09-03)

 Al gauw gaan we, in België toch zo lijkt het, weer spelen en nu weten we, dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Zo herinner ik me die 3e april van dat gedenkwaardige jaar nog goed. Het was prachtig weer, alle duiven waren los, behalve die van ons en de streek rondom Best in Zuid Nederland. Er was ‘vogelpest’ en daarom gold een vervoersverbod. Wat het betekent een uur voor het inmanden van de eerste vlucht te moeten horen dat je vijf weken niet kunt spelen begrijp je pas als je het aan den lijve ondervonden hebt. Die gedegen voorbereiding, jaarlingen die je uit moet testen, ineens is het niet meer van belang.

Die eindeloze reeks lossingen van zelfs buren maakte het leed alleen maar groter.

De liefhebbers zaten in zak en as, wilden of konden het niet geloven.

Men zocht naar logica maar die was niet te vinden. Wrang was vooral dat mensen (Belgen) uit dezelfde straat soms wel speelden om nog maar te zwijgen over de duizenden duiven die wekelijks bijeenkwamen op de duivenmarkten in Lier en Mol en vervolgens weer verspreid naar alle uithoeken van het land. Dat zouden besmettingshaarden zonder weerga zijn zou je zeggen om over die overvliegende duiven maar helemaal te zwijgen.

KOMPASSIE

Ik herinner me nog de spoedvergadering.

Bijna allemaal waren ze er maar er werd weinig gezegd. De meeste zaten er geslagen bij. De een voelde zich gepakt, de ander in de steek gelaten. Door de Afdeling, de NPO, de dierenartsen, het ministerie van landbouw, door alles en iedereen. Niemand was een beetje uitleg komen geven of had zelfs maar een poging gedaan het onverdedigbare te verdedigen.

Een tafelgenoot had vooral ‘kompassie’ met mij want ik was het grootste slachtoffer vond hij. Ik voelde me gevleid maar hij had geen gelijk. Het was voor allemààl weinig minder dan een ramp.

- Voor gepensioneerden voor wie duiven zo veel betekenen en er zo mee bezig zijn.

- Voor die jonge gast die pas met duiven begonnen was.

- Voor die mannen die heel hun leven in Belgie hadden gespeeld en de overstap hadden gemaakt naar ‘De Nederlandse Bond’ omdat ‘die mooier spel bood’.

Iedereen was de sigaar.

LEEDVERMAAK

Bij sommigen ontstond een gevoel van opstandigheid.

‘ Als de buurman die toevallig in Belgie speelt met zijn duiven in een mandje langs mijn huis kan fietsen mag ik er ook mee op straat’ zei er een.

Hoe individualistisch de sport is merkten we ook aan de reacties van sommige streekgenoten. Die hadden leedvermaak omdat enkele kampioenen buitenspel waren gezet. ‘ Daar had men geen last meer van.’

Dat Belgen die lid zijn van de NPO des duivels waren spreekt voor zich.

‘ Drugdealers laten ze in Holland gaan als ergens een komma verkeerd staat maar

onschuldige duivenliefhebbers worden gepakt’ werd luidkeels geroepen.

Want de situatie die te zot voor woorden was had ook te maken een mentaliteitsverschil.

Duivensport neemt in de Belgische samenleving (nog) een voorname plaats in en loopt er (nog) door alle geledingen van de samenleving.

DUIVENGEK

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan was ik met sportgenoten een pint gaan pakken in ‘De plezante melker’ toen daar ingemand werd. Een voor een stroomden de melkers binnen want duivengek Vlaanderen is in april in de ban van de voorjaarsvluchten uit Quievrain.

Mijn maten (ze hadden nog nooit zoiets gezien) keken de ogen uit.

In het broeierig cafe heerste een sfeer die niet meer van deze tijd leek.

Terwijl de duivenmelkers hun mandjes (12-vaksmanden waren op de vingers van een hand te tellen) geduldig aanschoven schonk de madam aan de toog eindeloze rijen pinten in waarna ze wachtte op de volgende tournee.

Opvallend was het gemêleerde gezelschap. De een droeg een kort grijs jasje zoals je die in oude films ziet, de ander miste enkele tanden, de volgende een compleet ondergebit. Er waren ook jonge gasten bij met veelkleurige stropdas en omgeven door een wolk dure parfum.

Maar ongecompliceerde gozers waren het allemaal, mensen die onder immer dikker wordende sigarettenrook beurtelings fluisterden en luidop schreeuwden in dat onvervalste en dus voor mijn vrienden onverstaanbare Vlaams. We waren niet ver van huis maar wel in een andere wereld waar mensen van alle rangen en standen elkaar vonden door die onverklaarbare magie die duivensport heet.

‘ Drie filters’ riep ik tegen de madam aan de toog.

‘ Ik kom er aan’ riep ze terwijl ze hard weg liep.

Mismoedig keken we toe.

Waarom zij wel? Mijn humeur werd al even zwart als de koffie die we kregen.

HELEMAAL ANDERS

Overigens is mensen kijken ook interessant.

De een zat met iets tussen de lippen wat ooit een sjekkie moet zijn geweest, een ander stak beheerst een dure sigaar op. De liefhebbers leken een familie en het moet gezegd ik kom daar graag. Ik versta het dialect en voel me thuis tussen die zorgeloze levensgenieters die overal de tijd voor nemen. Termen als de gazet, den ijzeren weg, de keef, nonkel Sus, de gendarmerie, goesting enz daar geniet ik van.

Vergeelde duivenfoto's en bruin geroeste bekers geven de indruk dat de tijd er heeft stil gestaan. Was duivensport vroeger een middel om de armoede te ontvluchten, de welvaart heeft niet kunnen verhinderen dat die in Belgie in vele negorijen nog ongekend populair is. De madam die koffie schenkt: ‘ Iedereen heeft wel iemand in de familie die duiven heeft. Al is het maar nen nonkel of kozijn (oom en neef)’

LIEFDE

Duivensport mag dan ook hier voor een elitegroep keiharde business zijn geworden, voor anderen is het nog bijna folklore.

De sport van de hesp (ham) en de taart. Van de vroegmis voor de duivenmelkers en de pastoor die zijn preek afrafelt omdat de duiven los zijn.

Misschien was het ook omdat elkeen wel iemand in de familie heeft die met duiven speelt zoals de madam aan de toog zei. Tot achter de bureaus in Brussel toe.

NIET AL GOUD

Begrijpelijk dat de sympathie van de clubgenoten in deze zwarte dagen uitging naar Belgie. ‘ Daar waren het niet zulke zeikerds en daar moest je van duivensport afblijven.’ De mogelijkheden tot spel zijn er bijna onbeperkt. Elk weekend een vlucht uit Quievrain, een uit Noyon en een Halve fondvlucht waar vanaf mei ook nog eens jonge duiven en fondvluchten bij komen.

Toegegeven, misschien te veel van het goede, het verklaart ook uitslagen met enkele tientallen prijsduiven en de dure vrachtprijs maar Belgen willen zelf bepalen wat ze spelen, wanneer ze spelen en ook opleren. Dat laatste kan in sommige ‘maatschappijen’ bijna dagelijks. De Belg koestert zijn eigen huis, zijn pint en zijn vrijheid.

Vergeleken met landen waar de dichtstbijzijnde sportgenoot 20 kilometer of verder van je vandaan kan wonen is het hier een paradijs. Zo lang het duurt tenminste.


Belgen los  (08-03)

We vernamen als eerste van P T dat de KBDB morgen dinsdag 9 maart officieel zal bekend maken dat het speelseizoen 2021, anders dan door velen gevreesd, toch van start zal gaan zoals voorzien. Op de voorziene data dus. Wat het enkele weken nadien gaat worden m.b.t. losplaatsen in Frankrijk is van later orde.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor