Afgelopen weekend twee reportages gelezen zonder al dat opvoeren, belichten, lekkere koffie, sympathieke melker, laatste nog niet van gezien, een uur trainen, bijlichten en meer van dat blablabla. Je wordt zo moe van al die oude waarheden.  Een ervan gold een gesprek met Verkerk.

VERKERK

Daarin leerden we de mens achter de melker kennen. Want Bas is een fenomeen met fenomenale duiven. We leerden hoe hij duivensport beleeft en dat is bijzonder intens. De beste van Nederland in deze eeuw leeft van en voor de duiven. Ook iemand die e graag de eer geeft wie die toekomt. Zo had hij het over zijn meest memorabele vlucht ooit, Chateauroux 2003. Die werd gewonnen door zijn Sprint en hij heeft er nooit een geheim van gemaakt van wie hij de vader had. Bubbels is nog zo iets. En dat doet hij met alle duiven die hij met succes bijhaalde.

Dan zijn er andere, mensen die bang zijn dat de kopers wel eens naar de bron zouden kunnen gaan. Hij is ook iemand die echt van duiven houdt. Wel had ik graag zijn antwoord gehoord op de vraag ‘waarom speel je met zo enorm veel duiven?’ Met een inkorfbeperking van 150 oude voelt hij zich kennelijk ook wat  Zal met Koopman ook wel zijn zeker?

HERMAN     

Dan is er Herman die maar niet kan accepteren dat hij ‘maar’ 250 duiven mag hebben. Daarom heeft hij een deel elders geplaatst. Die duiven heeft hij nodig omdat hij wil uitblinken op vitesse, hafo, kleine fond, grote fond. Veel werk maar dat heeft hij er heel graag voor over. De man, Herman Calon, is 81 jaar !!! Wat een klasbak! Petje af.

PARADOXAAL

Vissenaken telde in 2001 nog 25 duivenliefhebbers, daar zijn er twee van over. In Zuid Nederland liggen de verhoudingen ook zo. Vroeger had men in Tilburg zelfs de luxe een Wilde Bond op te richten. En wat nu zo paradoxaal is? In een sport die zo achteruit holt gaat steeds meer geld om. Twee jaar geleden weigerde ik te geloven dat voor en enkele duif 400.000 euro was betaald. Tot W Daniels het mezelf zei. ‘Maar gekker gaat het niet meer worden’, schreef ik. Wel dus.

TENDENS

Die spectaculaire bedragen die men momenteel over heeft voor duiven zijn een bewijs dat de sport aan het veranderen is. Mensen worden steeds meer prestatie gericht en daar heeft men steeds meer voor over. China heet het Walhalla. Het is een communistisch land. ‘Alle mensen zijn gelijk’, zo heette het er ooit. Ze droegen eenzelfde pak en kregen hetzelfde loon. Maar Orwell kreeg wel gelijk. ‘Alle mensen zijn gelijk, maar de een is meer gelijk dan de ander.’   Officieel is het land nog steeds communistisch maar de verschillen tussen rijk en arm zijn bizar. Kweekstation Natural exporteerde als eerste duiven. Aan 500 franc stuk.

Zo’n Chinees schetste me ooit het toekomstbeeld van duivensport. De kleintjes zijn daar al weg en bij jullie gaat het komen, zo zei hij. Toenemende professionalisering is niet tegen te houden. De vraag is hoe beleidsmensen er mee om zullen gaan. Of ze in staat zijn en met welke middelen om er de ‘kleine man’ met zijn bescheiden tuin, bescheiden hok en bescheiden inkomen bij houden. Bas (of all people) gaf al enkele voorzetten.

SAMEN

Liefhebbers die zich moederziel alleen weten te weren bestaan nog, zie Calon. Maar het zullen er steeds minder worden. Combinaties, waarvan een met centen, zullen het op de duur gaan winnen. Een verwoed duivenliefhebber en docent aan de Universiteit in Taipei wist te vertellen dat eenlingen, mensen die alleen vliegen, in Taiwan nog amper bestaan. Ook hij heeft twee compagnons.     


Update  (14 jan)

Ook wat betreft bodembedekker vele wegen naar Rome, zo blijkt. D D (van de voormalige beroemde combinatie St -  D België) laat weten bijzonder tevreden te zijn over gerststro. In zijn optiek de beste. Hij legt dat cm dik en ververst twee maal per jaar. Na het vliegseizoen en na de kweek. Voor de kosten hoef je het niet te laten. 2,5 Euro voor een flinke baal wat normaal genoeg is om een hok mee te vullen. En als zo’n superman zegt dat het goed is!

BON

De bon voor een koppel eieren staat op Duivenmarktplaats (Doevepeet) met 1.000 euro weer erg hoog. Vandaag start bonnenverkoop Sint Job op Toppigeons. Hier wellicht meer kansen op een redelijke prijs.

MIJN IDEE

Of we normaal op tijd kunnen beginnen spelen? Moet het nog zien, eerlijk gezegd geloof ik er niets van. Het duurt allemaal wel erg lang. De KNVB had voor januari een aantal zeer interessante voetbal wedstrijden op de agenda. Er DESTIJDS van uitgaande dat nu weer met publiek gespeeld kon worden. Zal ook nog wel even duren. Ik twijfel zelfs aan de Olympische spelen. Maar het komt allemaal goed, zo zeggen mensen die het weten kunnen.        


Nogmaals hennepvezel  (10 jan)

Onderstaand schrijven we van een Belgisch kampioen. Hij spreekt uit ervaring.

 

 Beste Mr Schaerlaeckens

 Bij deze alvast mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat u nog veel artikels mag schrijven.

 Ik lees regelmatig je artikels op je blog. Recent stond er een bijdrage over hennepstrooisel.

 Blijkbaar had je er twijfels over. Ik speel met mijn vader in O met de duiven (in hoofdzaak fond)  Wij gebruiken al jaren hennepstrooisel bij de jonge duiven en bij de kwekers.

Het vliegt de eerste 10 dagen wel op zijn in de hoeken, maar nadien blijft het wel +/- mooi liggen.

De duiven gaan er erg graag in liggen omdat het zeer warm en droog aanvoelt.

 Het neemt enorm veel vocht op. tarwestro wordt na enige tijd rot als er veel mest op ligt, bij hennepstrooisel blijft alles poeder droog. Persoonlijk vind ik het zeer handig om in een broedschaal te strooien als de jongen enige dagen oud zijn, dan blijven ze veel droger en warmer liggen.

Wel een nadeel aan hennepstrooisel is dat het aan vochtige schoenen blijft plakken.

Als je met natte zolen van het hok komt, moet je ze wel eerst in het gras afvegen.

Bij de jonge duiven vervangen we het strooisel 2 keer, bij de kwekers drie keer per jaar

en dan gebruik ik het in de tuin (border, ingraven of tussen de aardbei planten)

Ik geef het maar mee als u het eens wil uittesten, kan je het altijd eens in een nestschotel strooien.

In de handel verkopen ze ook kleine verpakkingen voor hamsterhokken.

(ik zou het wel niet als nestmateriaal gebruiken als ze broeden, gezien de vochtopslorping, kunnen de eieren eventueel 'te droog' liggen. Je kan het ook eens uittesten in een duivenmand. een duif die op hennepstrooisel zit, voelt veel warmer aan dan een duif die op karton in een mand ligt. Ik geef het maar mee ter info

 

sportieve groeten

S

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor