‘Ik wil u laten weten dat ik zeer vereerd ben om genoemd te worden in u column. Dit geeft me zeker een gevoel van voldoening. Ook heb ik gemerkt dat heel veel mensen u column lezen, ik heb vele positieve berichten ontvangen.’ Aldus voormalig Nationaal Kampioen R. R. Men zegt wel eens dat dankbaarheid niet bestaat, zeker niet in duivensport. Dat lijkt dus een misvatting.

INDERDAAD

Een vooraanstaand liefhebber: ‘Kan niet geloven wat ik hier lees. Zo jong al kampioen van Nederland worden en twee jaar nadien bij elke auto die stop nog hopen op iemand die een reportage komt maken is eigenlijk te zot voor woorden. Misschien kwam voor hem wel een droom uit om eens in de krant te komen’. ’

Zo is dat. En dat in een tijd dat we vooral jongere liefhebbers moeten koesteren. Hij moet me maar eens een mooi kort verslag bezorgen. Weet zeker dat Rik van Sportblad De Duif zal zorgen voor de rest.  


Robin Righter  (7 jan)

Ik had ergens geschreven dat veel reportages weinig diepgang hebben en elders dat dezelfde namen zo vaak een reportage krijgen. Zodanig dat men ze soms al niet meer leest. Omdat de liefhebbers ‘op’ zijn, geen andere namen om over te schrijven? Nee dat is niet de reden. Neem Robin Rigter.

BLAMEREND 

Robin is 31, was al 1e en 2e WHZB bij de jeugd en hij kreeg zo veel lol in duiven dat hij de sport in 2015 serieus aan ging pakken. Amper 3 jaar later, in 2018, was hij NATIONAAL kampioen. In 2020 8e. En het is niet te geloven: Daar is nog nooit aandacht aan besteed, in geen enkel medium. De (gekende) namen die achter hem als 2e en 3e Nationaal kampioen eindigden kregen wel aandacht. Terwijl ook anderen (denk aan de jaarlijkse ode aan Pipa) dus zo vaak in het zonnetje worden gezet.

Robin snapt er niets van. De fantastische prestaties, want dat zijn het toch, van een jeugdig liefhebber totaal negeren? Het is blamerend. En dat terwijl men de mond vol heeft over promoten van de sport.       


Daverende bonnenverkoop  (6 jan)

Vanwege 'eigen volk eerst' verwijs ik hier graag naar de bonnenverkoop van 'Union Rayon 4.' Daar worden bonnen aangeboden van het beste dat de Midden Brabantse duivensport te bieden heeft, van vitesse tot zware fond. Ga voor de online veiling naar Duivenmarktplaats (www.duivenmarktplaats.nl  for foreigners), ga vervolgens naar DOEVEPEET en daaronder ziet U de namen van de schenkers.


Opvallend  (5 jan)

Weet je wat opvallend is als je zowel in Nederland als België contacten hebt? Dat acriflavine (die gele druppels) die in België massaal gebruikt worden nooit populair werden in Nederland terwijl Nederlandse Koehoorn die toch her introduceerde. ‘Her’ omdat prof. De Raedt van Grembergen er als eerste mee kwam. Van deze  wetenschapper, verwoed lezer van Sportblad De Duif, kreeg ik trouwens wel eens post. Destijds nog geschreven op die gele gekende kaartje. 

Die druppels nu zou je toe kunnen dienen over het voer, via het drinkwater of rechtstreeks in de bek. Ik kreeg de vraag wat het meest effectief is. Dat is natuurlijk ‘rechtstreeks in de bek’. Probleem is wel veel werk in geval van veel duiven.

WANNEER

Wanneer je die het best toe dient, voor of na de vlucht? Weet het eigenlijk niet zo. We gebruiken ze ook, enkele jaren terug was dat na de vlucht, nu er voor. How come? Je kan nog zo voorzichtig zijn, je ontkomt er amper aan dat je felgele vlekken krijgt op je handen. Als je na de vluchten druppelde waren die na een week wel weg. Niemand hoefde immers te zien dat je die gebruikte. Nu is dat minder een probleem, mag men het zien en wordt voor het inmanden gedruppeld. Veel sportgenoten immers hebben gele vlekken op de handen.

EFFECT

Of je het geel er echt mee weg houdt? Bij duiven die voor het seizoen geelvrij gemaakt werden zeker. Dat weten mensen best die hun duiven geregeld laten onderzoeken. Anderzijds… Er zijn liefhebbers die al jaren spelen met duiven die geelvrij zijn en dat betreft duiven die niet gekuurd zijn en ook die druppels niet kregen. Uitzonderingen zeker?

BEKEND

Ik weet het, ben telefonisch slecht bereikbaar. Punt is dat enkele media (nog) geïnteresseerd zijn in mijn pennenvruchten. Ben daar dagelijks toch wel enkele uurtjes mee bezig. En eigenlijk kreeg ik die ook veel te veel. Niet vol te houden. Daarbij komt dat alle mails die toekomen beantwoord worden al kan dat ooit enkele dagen duren. En terwijl je bezig bent je gedachten te ordenen kan je die telefoontjes erbij niet hebben. Tenminste ik niet. 


Wat vragen  (4 jan)

Niets zou zo veel vocht op nemen als hennepvezel en daarom de vraag of het niet bijzonder geschikt is als bodembedekker voor duivenhokken. Toevallig ook al eens aan gedacht. Ik had ergens gelezen of gehoord dat Marc Vereycken uit Schilde dat ook gebruikte. Die speelt ook in ZAV (Sint Job) en is bijzonder succesvol op de kleine fond.

‘Begin er niet aan’, aldus Marc. ‘Het blijft niet liggen en vliegt alle kanten uit. Zeker geen aanrader.’ Toch nog even gegoogeld en inderdaad. Afblijven lijkt beter.

TE DIEP?

J B uit het hoge noorden vroeg of ik aandacht wilde schenken aan de sectoren. Hij vliegt 180 km verder dan de voorvlucht, dat is geen spel meer, vindt hij. Hij heeft gelijk. Maar helaas voel ik me niet geroepen daar kritiek op te hebben. Niets ondankbaarder dan vlieggebieden indelen of het moet zijn vlieg programma’s samen  stellen. Vanwege zo veel verschillende meningen. Hij had iets op FB gelezen. ‘Kritiek is inherent aan schrijven’, zo vindt hij. Hmmm. Is dat zo?

Overigens kan je in België op de Nationals ook spreken van een diepte van zo’n 150 km. Toch weerhoudt dat mensen op de verste afstanden er niet van deel te nemen. En met flinke wind mee kan je op de grootste afstanden zelfs 1e prijzen NATIONAAL winnen. Vraag het aan Eric Reynen en zijn rechterhand Brian Bolton, Baarle Hertog. Die wonnen twee Nationals op amper een jaar tijd.

TE BREED

Een West Brabander dan weer vond dat ik wel erg weinig schreef over wind, ligging en de veel te brede Afdeling Brabant 2000. Genoeg gedaan hoor, maar je kan ook niet alles onthouden wat je leest. Die Afdeling is veel en veel te breed zo schrijft hij.

Klopt. De wind een beetje oost of west en je krijgt totaal vertekende uitslagen die in geen verhouding staan tot de geleverde prestaties van de duiven. Daarom is het van Compuclub ook fout èèn uitslag te maken van de Rayons die niet eens samenspelen en soms zelfs op verschillende tijdstippen gelost worden. De wind waait meestal uit westelijke richtingen, daarom wonen zo veel kampioenen  in het oosten of zuidoosten van hun samenspel, zo meent hij. Heb dat eens opgezocht en zowaar, daar zit iets in. Toch wordt in hetzelfde Brabant 2000 ook vaak zeer sterk gespeeld aan de westkant.

GOED OF SLECHT       

Maar hij gaat nog verder: Omdat je aan de oostkant beter zit kan je bij liefhebbers daar beter geen duiven kopen. Beetje overdreven vind ik. Een liefhebber die beweert dat je in de voorvlucht best ligt, woont bijna zeker in de overvlucht. Iemand die beweert dat je op de grootste afstanden het best ligt speelt zelf, bijna 100% zeker, in de voorvlucht.

Gelukkig hebben we veranderlijk weer en veranderlijke winden. Alle vluchten spelen met pakweg stevige oostenwind zou het einde zijn van duivensport. In die sport is het ‘heden ik, morgen gij’. Of er dan geen liefhebbers zijn die altijd slecht liggen? Zeker! Dat zijn liefhebbers met slechte duiven. 

NOG OVER J B uit het hoge noorden 

Natuurlijk gaat bij ‘zo veel kilometer meer’ moeten vliegen met tegenwind ook de fysiek een rol spelen. Geen wielrenner fietst de 100 km aan eenzelfde gemiddelde als de 10 km. 5 Km schaatsen ipv 1 km betekent snelheid inleveren.  Ook een duivenlichaam is niet immuun voor vermoeide spieren en verbranding.


Jong en al goed  (1 Januari)

Je hoort wel eens klagen over reportages. Dat er zo weinig in staat, zo weinig diepgang, niets van te leren. Eentje noemt zich zelfs Spoorzoeker. Maar over deze week is weinig te klagen.

K en K Meyers 

Kas Meyers (een dertiger) en vader Karel zijn bijzonder goede spelers uit het hoge noorden. Vooral op de navluchten vaak spectaculair. Ze hebben het over (soms massale) verliezen van jongen van leervluchten. Die vinden vooral plaats bij jongen die aan huis niet trainen, zo menen ze. Helemaal waar. Als ik van iemand hoor dat hij veel jongen verloor is het bijna een gewoonte geworden te vragen of die goed trainden. Nog nooit kreeg ik een bevestigend antwoord.

Mario de Vogel

Mario de Vogel Bodegraven is nog zo’n jongere liefhebber. Hij speelt grote fond.  Groot gelijk als je in die club speelt. En voor fond zou je veel ruimte moeten hebben omdat veel duiven een vereiste is. Mario, toch bijzonder succesvol, doet het op een hok van 8 m. bij 1.70 m. Het kan dus wel degelijk.

Gebr Dekker   

Toen ze amper 20 waren kreeg ik al een mail van de ambitieuze broers Frederik en Jan Willem. Nu zijn ze 24 en 26 en al landelijke top. Wel heel erg bewonderenswaardig wat ze op zo korte tijd verwezenlijkten. Van vitesse tot en met grote fond. Maar ze beschikken dan ook over een nuchterheid die je als ambitieus jong liefhebber ook moet hebben:

‘Velen zouden beter in de spiegel moeten kijken. Als het niet gaat is het de ligging, de wind, geen tijd, te weinig geld enzovoorts. Zolang ze zo blijven denken zal het ook nooit wat worden. Je moet de oorzaak van falen op de eerste plaats bij jezelf zoeken.’

Helemaal waar mannen. Ze zijn ook vol lof over buurman Jaap. Terecht. Jaap en vader Adriaan hadden altijd al goede duiven. Een jaar of vijf terug, of is dat al weer langer, noemde ik ze op de fond de beste van Nederland. Niemand protesteerde. Ze hadden/hebben goede duiven en een goed hart. Wie geeft de toekomstige concurrentie jongen van zijn beste?

Robert van Riel

Maakt in Weekblad Waalwijk reclame voor duivensport. De media, welke dan ook, bij duivenport betrekken, kan niet genoeg gebeuren om die overeind te houden. Ik hamer daar vaker op. Overigens telde de NPO nooit 100.000 leden. Denk dat 57.000 dichter in de buurt is.    IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor