Deze week was een drukke week, een aantal vrienden wou dat ik mijn mening gaf over welke duiven ze gingen gaan koppelen. Alsof ik er dan iets van ken??? ik niet en niemand niet zeker, dat is mijn mening hierover maar als je er niet op ingaat hebben de meeste de indruk dat je hun in de kou laat staan, dus dan ga je maar. Het eerste bezoek was bij een fervent fondspeler, kent zelf nagenoeg niks van duiven, zijn stelling is, wat ik kweek speel ik, wat niet naar huis komt kan het niet aan, ook kan hij echt baraars te werk gaan, jonge duiven gaan rechtstreeks zonder voorbereiding of opleren naar 100km, hierop blijft 30% achter tijdens de 1e maal, nadien geen verliezen meer, 1e & 2e ronde vliegen 4 à 5 x +- 500km na elkaar, 3e & 4e ronde 2 maal 100km. Als jaarling vliegen alle duiven, duivers & duivinnen 800km, van de 99 nu aanwezig resteren er dan nog +- 25, de oude duiven krijgen nog een zwaarder programma, zo speelde hij 3 duivinnen 3 opeenvolgende weekends, 700-800-900km 3 lukten met goed resultaat 2 opdrachten, op de laatste vlucht nog 1 vroege duif, de 2 andere kwamen later thuis. Waarom dit verhaal, er wordt veel geschreven over selecteren en fondras.

Deze duiven zijn voor 80% van een bijna onbekende vriend in duiven middens die maximaal 330km speelt met zijn duiven, m.a.w. naamloze duiven, die wel bewijzen deze zware opdrachten aan te kunnen, ik denk dat veel sterke duiven verwijderd worden omdat ze geen enkele kans krijgen. Als bewijs van hun kunnen, vloog dit jaar een van de duivinnen de 1e prijs inter-nationaal Agen, klasseert hij 2 duiven bij de nationale asduiven fond KBDB, hoeveel fondliefhebbers kunnen dit eveneens voorleggen, ik denk zeer weinig. Ik kan zijn handelwijze niet afbreken, de bewijzen zijn er, zeker toen ik op het hok van de 2- & 3 jaarse vliegers kwam, mensen daar zat kwaliteit op en ja ik haalde er de 2 nationale asduiven tussen uit, misschien met de nodige dosis geluk maar beide konden mij bekoren zoals het merendeel op deze hokken. Ik ben overtuigd goede duiven doorstaan een zwaar programma en bewijzen zich zelf. Het is misschien niet de goedkoopste manier van selecteren maar het werpt vruchten af.

Het 2e hok, omvatte enkel kweekduiven, aangekocht bij betere liefhebbers, maar met weinig ervaring er zaten meer papieren duiven tussen dan prestatie duiven, dergelijke opdracht wordt moeilijker, je hebt persoonlijk wel een mening over een duif en ook de eigenaar ervan, maar zekerheid heb je nooit, dan zoek je naar duiven die geen uitwendige gebreken hebben, het oriëntatie vermogen in het kopje weet niemand, maar ik zeg altijd, kweken uit duiven met een gebrek hoe klein ook is naar kwaliteitsverlies gaan, een super duif gekoppeld aan een sierduif geef noch vliegduif noch sierduif, omdat de slechte eigenschappen altijd dominant zijn op deze van de beoogde kwaliteit eigenschappen, Goed x goed KAN goed voortbrengen, goed x half brengt maximaal half voort, half x half brengt amper prijsvliegers voort. Als je dan toch dergelijke opdracht voorgeschoteld wordt maak ik mij een lijst aan waar ik alle duiven aan een grondige inspectie onderwerp, ik noteer achtereen volgens: geslacht, bouw, vleugel, rug, pennen, stuit, plaatsing stuit t.o.v borstbeen, oog inplanting, kleur, zwarte circel rond het oog, pluim structuur, kleur, vitaliteit, uitstraling, algemene indruk, verhouding 6e & 7e pen, kweekpluimpjes, lengte achtervleugel, een hele lijst maar als je alle duiven hierop hebt nagekeken kun je in sommige gevallen aan lichte compensatie kweek doen. Wat ik ook niet graag doe is gelijke oogkleuren aan elkaar koppelen, er zijn uitzonderingen, als je het zo doet is het een hele klus maar je krijgt wel een beter zicht op wat je samen kunt brengen. Hier is het toch gelukt om een 25 koppels naar goed denken samen te zetten, succes... zien we volgend jaar, weet dat er steeds op 100 duiven slechts 33 kunnen prijs vliegen en 67 niet!!!!

Het 3e hok was een hok met hoofdzakelijk Vergotte duiven, daar is het een heel stuk eenvoudiger om duiven te koppelen omdat ik de afstamming en kwaliteit ken van de ouders en voorouders, hier konden we op een paar uur een 30-tal koppels formeren die ons konden bekoren. Wel was er reeds vooraf een grondige selectie doorgevoerd en het kaf van het koren gescheiden.

Een gouden raad, als je duiven bijhaalt vraag dan naar resultaten van ouders of grootouders, wat overgrootouders en daarvoor presteerden is verloren gegaan of toch in veel gevallen, beter is het te weten als broers of zussen van het bijgehaalde goede resultaten hebben gevlogen, het gaat niet over prijs vliegen, neen we zoeken allemaal kopvliegers al zijn die zo moeilijk te vinden.

Op eigen hok:

Wordt reeds voor gekoppeld, anders loopt alles zoals voorzien.

Tot volgende maal,

Astère

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.everyoneweb.com/vergotteIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor