Zonder men er bij stil staat zijn we op minder dan een maand voor de koppeling gekomen. Ook hier zal eind november gekoppeld worden, wat doe ik speciaal hiervoor? Vooreerst een grondige medische controle door een gespecialiseerd duivenarts, alleen met super gezonde duiven kan men aan winterkweek doen. Een maand voor de koppeling bij voorkeur geen medicatie op het hok, trico behandeling zeker niet doen, kan een nefaste invloed hebben op de bevruchting, hebben uw duiven licht trico behandel ze tijdens de broed periode, is de besmetting 4+ dan stel je beter de koppeling uit voor een aantal weken en behandel je vooraf. Cocci problemen zouden minder problemen stellen maar ik blijf erbij beter voldoende vooraf dan een paar weken voor de koppeling. Paratyfus kuur ook liefst een maand voor het samenbrengen. Blinde kuren worden hier niet verstrekt, wie niet ziek is hoeft geen medicatie, zelf doktertje spelen is spelen met de weerstand en resistentie van uw duiven kolonie, niet doen dus.

Duiven die gekoppeld worden eind november worden verondersteld uit geruid te zijn, zo kun je hun een maand vooraf lichter gaan voederen, hier krijgen ze dan "winter rust" of "premium start" Matador, door zo te werken worden uw kweekduiven niet modder vet, want vette duiven komen moeilijk met eieren en opvoeren naar de koppeling heel eenvoudig een extra greep snoepzaad en hennepzaad is voldoende om een vlotte leg te bekomen. Heb je een kweker of vliegduif die nog op een oude pen staat geen paniek tijdens het broeden of na haar nest zal ze die laatste pen wel stoten. Blijven er meerdere pennen te gooien zou ik ze toch niet koppelen en rustig laten verder ruien in de volière.

Vanaf 2 weken voor de koppeling worden de kwekers ♂& ♀ een paar uren extra belicht meestal tussen 17u -21u, op die manier brengen we het hormonen huishouden van onze duiven op dreef vermits ze de mening toegedaan zijn dat de dagen gaan lengen en we kennen toch allen de spreuk "in mei legt iedere vogel zijn ei" dus ons beestjes maar even bedriegen.

Voorkoppelen, nieuwe koppels breng ik graag vooraf eens samen op een leegstaand hok, ze worden er beide 's avond bij donkeren op geplaatst, als ik dan 's morgens op het hok kom moeten ze samen in een nestschotel liggen of ze gaan terug uit elkaar, duiven samenbrengen die niet vlot met elkaar paren zullen zelden of nooit iets bruikbaar op de wereld brengen. Wie een duiver of duivin bezit die geen interesse heeft om te paren is het een gouden regel die bijna voor 100% altijd lukt en die is, plaatst de koppigaard op een leegstaand hok, geef hem eten en drinken er zie er 3 dagen niet naar om, niet bij gaan niet naar zien, de 3e dag gooi je er een partner bij

ik verzeker u dat ze onmiddellijk gekoppeld zullen zijn, tenzij je 2 duivers of duivinnen wilt koppelen, want dit komt meer voor dan men denkt bij jonge duiven.

Hoe wordt hier gekoppeld? Een koppel dat het vorig jaar bruikbare jongen gaf gaat terug samen, toch heb ik er voor gezorgd dat ze ondertussen een andere partner hebben gehad, waarom... zo vinden beide hun oude liefde terug en dit is belangrijk, maar ook heb ik eveneens half -broers of -zussen van hun bruikbare jongen, het helpt je uw stam te behouden.

Met bijgehaalde duiven ben ik zeer voorzichtig, deze worden nooit direct aan mijn beste kwekers gekoppeld, vanwaar ze ook mogen komen of wat ze gekost hebben, neen hun eerste koppel gaat altijd met een zoon of dochter uit mijn betere koppels, zo voorkom je als een kruising niet lukt  dat je uit uw beste kweker een jaar geen bruikbare jongen hebt, beter voorkomen dan genezen, weet dat een kweker maar een beperkt aantal jaar meegaat, draag er dan ook zorg voor.

Op eigen hok:

Worden de jonge duivinnen terug mooi om te bekijken, de duivers die 4 weken langer gespeeld werden zijn nog volop in de rui periode, ze hebben nog voldoende tijd vermits ze toch niet zullen gebruikt worden voor de vroege kweek.

Tot volgende maal,

Astère

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.everyoneweb.com/vergotteIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor