Wie had kunnen bevroeden dat de duiven, gelost in Frankrijk met windkracht 4 pal op de kop, later wegdraaiend naar noordwest, toch in staat bleken te zijn om in de ochtend hun hok te bereiken. Natuurlijk was dit een zeer selecte groep duiven die ongetwijfeld een groot deel van de nacht hadden doorgevlogen, maar toch gezien de weersomstandigheden een complete verrassing. Voor Gerard Koopman uit Emmen werd deze vlucht een ware triomftocht. Gerard had één van zijn beste duiven mee, de doffer had ook op Limoges dit jaar zijn vliegtalenten getoond door als 8e te eindigen in de VNCC. Nu pakt deze mooie blauwe doffer de eretitel en is de snelste duif VNCC en sector 3 en 4. Hier stonden in totaal 10.405 duiven in concours. Voor Gerard was de aankomst van de duif spectaculair, want plotseling vlogen er twee duiven rond het hok om 09.10. Slechts één hoorde op het hok van Gerard thuis, maar dat wel zijn topper de 15-4767369. Deze doffer was in 2017 5e as-duif sector 4 cat. Marathon en zal zeker opnieuw hoog eindigen.

Hij is een zoon van Leonidas, welke in 2014 1e as-duif nationaal Marathon WHZB/TBOTB werd. Leonidas is een rechtstreekse zoon van Red Bullens en hier hoef ik verder niks meer over te zeggen. De kweekwaarde van deze doffer is alom bekend. De moeder van de overwinnaar komt rechtstreeks van Noel Peiren, waar Gerard veel aan heeft te danken. Goede duiven, maar goede raadgevingen, waar Gerard veel aan heeft gehad. Jaarlijks komen er nog duiven richting Emmen en ik mocht een prachtige kweekduivin ter hand nemen, welke rechtstreeks van het hok Peiren is gekomen. De kruising Red Bullens-lijn met de lijn van Noel Pieren heeft al voor zeer bijzonder goede duiven gezorgd. Ik noem maar even de Noel, deze doffer werd 1e asduif NFC cat. Marathon in 2013. Maar zo zijn er nog meer te noemen.

Gerard hoe leid jij je duiven op tot superatleten?

Van Noel Pieren kreeg ik veel informatie gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Je moet de jonge duiven rustig laten uitgroeien, veel ervaring laten opdoen via vitesse/midfondvluchten in de vereniging. Zijn ze één jaar oud dan 1 á 2 keer ook een dagfond vlucht laten afwerken. Alleen de vroege jongen krijgen als eenjarige een overnachtvlucht, veelal de laatste van het programma. Gerard heeft wel gemerkt dat hij deze duiven minder snel verliest als ze als tweejarigen meegegeven worden op de overnacht. De latere rondes jongen die niet als jaarling een overnachtvlucht kregen te verwerken hebben meer moeite met hun eerste overnachtvlucht en je raakt ze eerder kwijt , is Gerards ervaring. De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld, zodat de doffers altijd op de goede stand staan. Ze recuperen zeer snel en dit geeft de mogelijkheid om ze vierkeer in te korven. Dit is bij nestspel niet mogelijk, want je moet steeds weer de duiven op een goede positie zien te krijgen. Opvallend is dat Gerard het beste presteert met zijn weduwnaars en zijn weduwduivinnen iets minder presteren, vandaar dat hij er over denkt om volgend jaar ook enkele duivinnen op nest te spelen.

Om de duiven zo vaak te kunnen spelen wordt er volle bak gegeven, de duiven mogen zelf kiezen en Gerard denkt dat het instinct van de duif zorgt voor het juiste eetpatroon. Het trainen van de duiven is vrijheid en blijheid, hier wordt niet gedwongen getraind . In de winter krijgen de duiven wortels in blokjesvorm ( 200 tot 300 kg per jaar), hebben ze dat opgegeten , krijgen ze gewoon voer. Wat Gerard opvalt bij andere liefhebbers is dat zij te snel overtuigd zijn van de kwaliteit van hun duiven. Slecht vliegen wordt dan niet gezocht bij de kwaliteit, zit toch een geweldige stamboom bij, is een kleinkind van…!. Echter juist de uitslagen geven een duidelijk beeld over de kwaliteit en zijn voor Gerard leidend bij zijn selectie en kweek. Nooit zal hij zijn beste duiven verkopen, want daarmee verkoop je ook de kwaliteit en om zo maar weer een goede terug te fokken, valt tegen, ondanks het feit dat men nog over het ouderpaar beschikt. Er zijn voorbeelden te over van liefhebbers die voor het geld zijn gezwicht en liefhebbers die hun besten hielden. De laatste groep geniet veelal landelijke/regionale bekendheid, terwijl de eerste groep uit beeld is verdwenen. Om de kwaliteit te verhogen dient men uit de prestatieduiven veel te kweken, deze jongen goed spelen, zodat je weet dat ze over vliegkwaliteiten beschikken. Deze strategie heeft Gerard ook toegepast op de jongen van Red Bullens en natuurlijk raak je er zo nu en dan eentje kwijt. Zo had Gerard in een winter een groep jongen los en op een bepaald moment waren ze weg, niks van teruggezien, waaronder drie jongen uit Red Bullens.

Gerard is nu 7 á 8 jaar bezig met de zware fond naast de dagfond. Op dit moment wil hij al zijn aandacht hieraan wijdden. Nu de VNCC haar werkgebied heeft uitgebreid kan Gerard zijn krachten meten met andere liefhebbers, waar hij in het verleden niet tegen streed. Het gehele ZLU-gebeuren wordt momenteel niet geambieerd, misschien in de toekomst, maar dan niet met 1 of 2 duifjes. Als het serieus zou gaan gebeuren dan eerder met een twintigtal duiven.

Wat viel op?

Bij het betreden van het vlieghok van de weduwnaars werd ik verwelkomd door een behaaglijke warmte, zo rond de 25 graden, terwijl de buitentemperatuur al daalde ( rond 21.00). De verluchting was optimaal, je ruikt geen duiven, ziet geen stof dwarrelen, het leek wel of de weduwnaars er voor het eerst zaten. Ook de rust die de doffers uitstraalden, ondanks het vreemde bezoek was opvallend. Gerard gaf mij de winnende duif aan en de bouw was compleet te noemen, het soortelijk gewicht was minder dan je mocht verwachten van de doffer. Hoe lichter ze aanvoelen, des te minder hebben ze mee te dragen tijdens de vlucht. Het schoudergewricht zat dicht tegen het lichaam en de stuit gaf een krachtige indruk, de doffer glijdt door de hand, zo glad. Als je bedenkt dat de doffer zaterdagochtend weer thuis was,dan was het herstel van de geleverde inspanning al aardig voltooid, een eigenschap waar Gerard veel waarde aan hecht ( snelle recuperatietijd).

Dan als laatste de nuchterheid waarmee Gerard de sport beoefent. Hij geeft niet veel aandacht aan allerlei theorieën of opvattingen. Voor hem geldt de uitslag als hij spreekt over kwaliteit. Zo was de aankoop van Red Bullens volledig bepaald door de prestaties van deze doffer. Het ter hand nemen was bijzaak, de kwaliteit was bewezen door de prestaties, meer is niet nodig. Ook de kweekduiven, bijna allen hebben een geweldige staat van dienst, zijn zonder uitzondering goed gebouwde duiven en als je zulke duiven even mag vasthouden leer je dat de goeden uit het echte hout zijn gesneden. Maar in het kopje kijken lukt niet, om dat te beoordelen hebben wij de mand nodig en zij vergist zich niet. Om goeden te krijgen moet je ze veel spelen, dan vallen de minder goden sneller op of er uit.

Verslaggever Klaas MulderIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor