2018 was het zwaarste jaar in de West-Europese duivensport sinds lange tijd. Schrijver dezes zit sinds midden de 80-er jaren in de sport en heeft dit nog nooit meegemaakt. Sinds begin Mei warm tot zeer heet weer en tegenwind. Er zijn misschien 1 of twee weekenden tussen geweest met gunstigere omstandigheden. Hoe mooi is het dan wanneer je in de mooiste competitie van Nederland je kan kronen tot kampioen middaglossing. Deze eer valt deel aan de combinatie Tijmen en zoon Willem Koele uit het Gelderse Wezep.

De combinatie.
De combinatie bestaat dus uit vader Tijmen en zoon Willem. De hokken staan bij Pa en ma achter en zijn totaal 28 meter lang. Het grote hok van 24 stond reeds op het erf en nadat de gezondheid van vader slechter werd heeft Willem zijn duivenhok verplaatst naar het erf van Pa en Ma en is weer in combinatie gegaan met vader. Willem speelde op zijn eigen erf dagfond tot en met 2016 en is in 2017 dus weer in combinatie gaan vliegen met Pa.

De hokken zijn als volgt verdeeld± 5 hokken voor de vliegers, 3 voor de jongen en 2 voor de kwekers. Aan het begin van 2018 zaten er totaal 130 duiven op de hokken om mee te vliegen. Daarvan waren er 20 taartjongen en 40 late jongen. Late jongen worden er voor 2019 niet meer aangehouden daar dit gewoon niet veel oplevert. Er zal maximaal plaats zijn voor 50 koppels. Alle duiven worden op het nest gespeeld
 
Bijzonder begin van het seizoen
Het begin van het seizoen werd vertraagd door de ophokplicht in verband met de vogelgriep. Gelukkig hadden ze de duiven al een tweetal weken voor deze ophokplicht los gehad. Toen deze werd opgeheven hebben ze gelijk ingekorfd voor Meer. Er waren wat meningen hierover, maar ze wilden de duiven gewoon snel inspelen. Dus werd er een tweetal weken vrijdag en dinsdag ingekorfd om de duiven snel in het ritme te krijgen. Hierna werden de duiven gekoppeld en werd er één keer per week ingekorfd.

De duiven kwamen goed maar tijdens de eerste vluchten werden in 2 weken tijd twee topduiven verspeeld. Voor het seizoen had de combinatie de ploegen voor de vluchten tot en met Dax ingedeeld. Maar door de rare voorbereiding en het verlies van twee toppers werd de ploeg voor Limoges gewijzigd. Toen de duiven goed afkwamen van Limoges was het vertrouwen weer terug en het spel op de wagen. Na Limoges zijn de alle ploegen weer opnieuw ingedeeld, zodat er op elke vlucht vaste duiven op de getekende plaatsen zouden staan.


 
De duiven
De kolonie bestaat uit een mix van duiven van Arjan Beens, Henri Hoeks, G. van Vilsteren, Verweij de Haan, Rik Ros en Benno Kastelein. Wanneer er duiven gehaald worden dan wil men alleen uit de top. Tijdens de verkoop van Henri Hoeks werden bijvoorbeeld 5 jongen uit Silence gekocht (x Yolante, kld Cheeta en dcht Jane).  De duiven krijgen in het najaar een paratyfus kuur, paratyfusenting  en dan weer een kuur tegen paratyfus. Verder wordt er gehandeld als er iets geconstateerd wordt bij een bezoek aan Robert Kasperink. Deze wordt tijdens het seizoen regelmatig bezocht voor mestonderzoek en de controle op het geel. Er wordt veel gespard met vrienden uit de duivensport als Rik Ros, Arjan Beens en Henri Hoeks. Het is natuurlijk mooi dat op deze manier een goede band ontstaat tussen liefhebbers en dat men elkaar helpt en van advies voorziet. De duiven worden meestal 2 maal per seizoen gespeeld. Meer kan volgens de combinatie niet omdat men ze elke keer op een favoriete neststand proberen in te korven.
De Marathon Noord prijzenpakkers
Op St.Vincent wordt de 15-839 geklokt als aangewezen duif. Hij werd als eerste geklokt en was de tweede aankomende duif. De eerste aankomende duif zat reeds een 5 tal minuten op de nok toen gelukkig de tweede er als een speer aankwam en binnen liep. Deze doffer werd ingekorfd op een jong van 10 dagen en vloog een 7e in in de Afdeling en een 8e bij Marathon Noord. Ook won zij in de afdeling een 10e op Bergerac in 2018. De 15-839 is een 100% Henri Hoeks doffer uit een zoon van de 1e nationaal St.Vincent x dochter uit Silence x Yolanthe.
 
Op Dax is de eerst geklokte ook de getekende duif. De 099 uit 2014 komt uit Zoon Mr Moonlight van Arjan Beens maal de 103 van Gerrit van Vilsteren welke uit het superkoppel komt van Gerrit. Ze werd als 14e afgevlagd bij Marathon Noord. Deze duivin won later in 2018 de 3e nationaal Perigueux. Ze werd gespeeld op een jong van 5 á 6 dagen.

Op Bergerac pakten ze de Nachtvinder. Deze eerst aankomende duif werd in 2017 van Bergerac om 00.40 uur geklokt. Deze duif komt uit kleinzoon Johanna van Arjan Beens maal de 124 van Gerrit van Vilsteren. Ze werd gespeeld op een jong van 5 á 6 dagen. Ze werd bij Marathon Noord 7e. Hun tweede getekende wint de 12e bij Marathon Noord.

Zoals u ziet kunt U ook met 3 verschillende duiven Marathon Noord winnen.

De 14-099. Topduif van de combinatie

Epiloog
René en ik waren weer bij een zeer gedreven combinatie die al jaren aan de top presteert. En dan toch een grote doorbraak dit jaar met echt landelijke top en natuurlijk het kampioenschap middaglossing bij Stichting Marathon Noord. Willem heeft echt hoge ambities en wil volgend jaar weer winnen in de voor hem en vele anderen de mooiste en eerlijkste competitie van Nederland.
Het zal ons een groot plezier zijn om jullie beide te huldigen in Doetinchem op de 27e oktober.

Auteur
Arjan van GentIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Zo simpel is het niet - Ad ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag ...

Ad Schaerlaeckens

Richard de Vegt – Haule / Stambomen.3

Sinds ik mijn laatste column over stambomen en het mijn inziens verkeerde aankoopbeleid van (te) veel ...

Nico van Veen

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor