Op een heerlijke zomeravond op bezoek bij Richard Kuijer en zijn gezin in het Utrechtse Maarssen. Richard werd dit jaar 3e kampioen ochtendlossing bij Marathon Noord en won ook nog even bijvoorbeeld een 11e nationaal Perpignan.

De liefhebber

Richard is 51 jaar en woont met zijn gezin en honden aan de rand van Maarssenbroek.
Sinds 2015 zijn alle pijlen gericht op de ZLU vluchten. Voor 2015 was Richard coach van de VOC dames, de landelijke handbaltopploeg uit Amsterdam-Noord. Toen werd er wel goed gevlogen op ochtend- en middaglossing, maar lag de focus meer op het handbal dan op de duiven.

Het hok

Dit is een apart verhaal. In de winter van 2017-2018 heeft Richard zijn oude hok gesloopt, een hok overgenomen van een liefhebber in Rotterdam wat een meter langer was en dit weer geplaatst in Maarssen. Het hok werd zo aangepast dat alles hetzelfde was als het oude hok, dus de pannen van het oude hok werden weer op het nieuwe gebruikt en aangevuld met dezelfde type pannen. De kap werd gedraaid, zodat de lange kant voor ligt en de korte achter, de ramen aangepast en de verluchtingstrook beneden aan de voorkant van het hok aangepast. En natuurlijk werd het hok geverfd. De duiven hebben dus in 2 maanden tijd op 3 hokken gezeten. Het oude, uit logeren bij Marlon Kok (4 tot 5 weken heeft Marlon de duiven dus verzorgd!!) en op het nieuwe hok. 35 vliegkoppels bevolkten het hok begin 2018. In 2019 wordt dat iets minder, er wordt een afdeling afgeschermd om de kwekers weer naar huis te halen. Richard kweekt in kweekboxen, zodat hij zeker weet wat de ouders zijn van de jongen.


Het seizoen

Dit werd dus met enige twijfel aangevangen. De oude duiven hadden broedhokken gekregen waar ze op het oude hok ook zaten, maar namen het heft in eigen hand en gingen eigenwijs zelf broedhokken uitzoeken. Dus er was in het begin van het seizoen 2018 sprake van enige wanorde en anarchie. Toen de duiven eenmaal hun eigen broedhok hadden gekozen ging het lopen. Pau viel tegen en op Agen verloor hij 17 jaarlingen. De twijfel sloeg toe, maar er werd niets veranderd. Op Barcelona kwamen de duiven weer goed naar huis. Zijn 2e geklokte duif zijn eerste getekende en dus tellend voor SMN. Deze duivin uit 2015 speelde als Jaarling op Agen en als 2 jarige op Perpignan top 100 nationaal en nu dus op Barcelona. Zij is een dochter uit het zogenaamde Katsu koppel wat via Sami Becovic uit Purmerend komt.

Op Marseille was zijn eerst aankomende duif ook gelijk zijn 2e getekende. Deze duivin komt uit een doffer van Louw van den Berg uit Urk en is een kleinzoon Inteelt Strik. De moeder is gehaald bij Jan, de Neus, Kuiper uit Heiloo en is een kld van de Late Marseille via Dirk Pals. Dit was haar 5e prijs op de ZLU. Als klapper op Perpignan de 11e nationaal en zijn 2e getekende. Deze duivin is een dochter van de 171. De 171 komt van Marlon Kok en komt uit kleinzoon Ceasar x dochter Rode Cramers. De vader komt uit een doffer van van Houten uit Ijsselstein keer een dochter van het Super elfje van Sjaak van der Velden uit Breskens.


De favoriete neststand voor Richard is jongen van 5 tot 6 dagen. Alles wordt in het werk gesteld om de duiven in te korven op deze neststand. Voor 2018 werden de duivinnen en doffers gescheiden ingekorfd en dan gekoppeld per vlucht. Maar door het nieuwe hok werd hier van afgeweken. De vliegers hebben allemaal aan het begin van het seizoen een jong grootgebracht om te proberen wat meer hechting te krijgen aan broedhok en hok. In de acht weken marathonseizoen wordt er elke week mestonderzoek gedaan. Bij thuiskomst krijgen de duiven een geelpil opgestoken.

René en ik zijn op bezoek geweest bij een zeer goed spelende kleine liefhebber. Met een stam presterende duiven op de ZLU. Na een bewogen winter toch een prachtige zomer. Hij maakt gebruik van de beperkte mogelijkheden om te kunnen opleren zonder verplichtingen. Dus Hank is een uitkomst. Hij en velen met hem hopen dat het verbod op invliegduiven wordt opgeheven, want dit kost de sport gewoon veel leden en gezelligheid. Bedankt voor het ontvangst en tot 27 oktober.

Arjan van Gent namens SMNIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda