De eerste jonge duivenvlucht VNCC 2018 werd Laon. Het was even afwachtend welke wissel het zware seizoen zou trekken op de deelname, gelukkig viel dit erg mee. Ondanks de nare berichten over coli en matig terugkomen van onze jonge duiven met als toemaat een “Hot Summer”. Voor de zwagers Edwin van de Keuken en Anthony Derksen uit Almelo werd Laon een verrassende vlucht. De combinatie had met de jonge duiven een matige start, maar gaandeweg werden de resultaten steeds beter. Zeker, toen men na de 3e vlucht de jongen ging scheiden. De duivinnetjes en de doffertjes werden op vrijdagochtend weer bij elkaar gebracht op een apart tussenhok en zo werden ze savonds ook ingekorfd. Voor het bonte duivinnetje de 18-1509584 was dit voldoende motivatie om zich als 1e te laten afvlaggen, ze twijfelde even waar ze naar binnen zou gaan, want ze wisselt nog weleens van hok. Gelukkig twijfelde ze voor de combinatie niet te lang, want haar snelheid bedroeg 93,76 km per uur, terwijl de 2e snelste duif 93,75 km scoorde. Het duivinnetje is een product van Verkerk x Comb. Verbree. Ze is krachtig gebouwd, had twee pennetje gestoten en zit vol energie, wat weer wijst op een perfecte gezondheid.

Als alles goed gaat wordt ze gewoon weer gespeeld op de volgende VNCC vlucht, de goeden moet je spelen, want daar zijn ze voor gekweekt, of niet? Het ouderkoppel is niet meer compleet, haar moeder is verkocht via een tussenpersoon aan de prins van Marokko. De moeder van de 18-584 komt van Bas Verkerk. Haar vader is Contador en haar moeder is Bonita, beiden komen uit prestatieduiven van Bas. De vader van de 18-584 is een zoon van Caprina gekocht bij de combinatie Verbree. Edwin en Anthony hebben zich gespecialiseerd op de dagfond vluchten en het jonge duivenspel. In december worden de kwekers en een paar koppels (uit de beste oude) vliegduiven gekoppeld en trekt men in totaal 4 á 5 rondes uit de kwekers. De jongens beschikken over veel ruimte en hoeven daarom niet op een duifje meer of minder te kijken. De jonge duiven worden ruim gevoerd, men wil voorkomen dat de jonge duiven door te krap voeren te veel moeten inleveren, waardoor ze het op de mooie vluchten laten afweten.

Juist op deze vluchten worden de punten verdeeld en dan wil men er staan. Om goed te kunnen presteren worden de duiven verduisterd en bijgelicht, zonder gaat niet en alleen bijlichten werkt ook niet. In principe worden alle jonge duiven aangehouden, bij de jaarlingen wordt gekeken naar de prestaties. Ze moeten 2 tot 3 keer vroeg zitten op de midfond of dagfond. Ook wordt bij de selectie gekeken naar de afstamming en welk gevoel men bij de duif heeft. De laatste jaren presteert de combinatie ook op nationaal niveau hoog.

Edwin hoe maken jullie de duiven klaar voor deze vluchten?

Zo’n 3 jaar passen wij het voersysteem van Bas Verkerk toe. Wij werden toen gevraagd om samen met enkele andere uitgekozen liefhebbers hieraan mee te doen om te kijken of de duiven hier beter op begonnen te vliegen en onze ervaringen waren meer dan positief. Kort gezegd doen wij het volgende: duiven krijgen na een vlucht Verkerk Sport, de volgende dag krijgen ze half/ half ( Verkerk Sport/Verkerk Light, soort zuivering), richting woensdag wordt de verhouding meer sport en minder zuivering. Op woensdag komt er alleen nog hard voer in de bakken. Vrijdagochtend hard voer en in de middag nog snoepzaad. De duiven trainen tweekeer per dag gescheiden, zijn de doffertjes na een uurtje binnen gehaald, dan mogen de duivinnetjes er uit. Wel zorgen wij er voor dat ze voor het trainen goed gevoerd zijn en door het trainen ontstaat er weer honger, zodat binnen komen geen probleem is. In het vliegseizoen zijn de zwagers rond 17.30 tot ongeveer 21.30 bezig met de duiven, natuurlijk niet de gehele tijd. Als de duiven trainen is er ook tijd voor de inwendige mens, maar men houdt van schone hokken. Tijdens het seizoen laat men om de 3 weken door de dierenarts Jelle Jellema de duiven nakijken, blind kuren staat niet op de agenda. Mocht men zien dat de duiven teruglopen, dan wordt gekeken wat er aan mankeert en worden de noodzakelijke stappen gezet om de duiven weer optimaal te krijgen.

Edwin: “Wij zoeken het niet in allerlei ingewikkelde zaken, nee zo eenvoudig mogelijk met veel plezier de duivensport beoefenen is onze leidraad. Om de duiven in een goede vliegconditie te krijgen worden ze op bijna alle (voorbereidende) programmavluchten ingekorfd.

Een paar jaar geleden kwam Bas Verkerk bij jullie op bezoek en gaf enkele tips, kun je daar iets over vertellen?

Toen Bas op onze hokken kwam, vond hij de verluchting onvoldoende. Op zijn advies hebben wij de vaste ramen vervangen voor klapramen, deze staan nu de gehele dag open. In de ochtend worden ze open gezet en in de avond gesloten. Wij hebben geconstateerd dat dit een positieve invloed heeft op de prestatiecurve van onze duiven. Je kunt wel goede duiven bezitten, maar het hok beïnvloedt de prestaties. Een matig verlucht hok maakt van topduiven gewone prijsvliegers, hier moet je als liefhebber alert op zijn, dus krijg je een topliefhebber als Bas Verkerk op je hok, luister dan goed naar wat hij opmerkt en doe je voordeel hiermee.

Jongens, dit jaar was het een warme zomer en moesten de duiven behoorlijk van leer trekken om weer thuis te geraken, hebben jullie hier nog op geanticipeerd?

In feite niet, alleen moet je bij warm weer attent zijn op het geel, maar voor het overige hebben wij niks anders gedaan. Wij wonen in een bosrijke omgeving en daar hoort de roofvogel ook bij. Sinds wij een flikkerlamp ( ambulance-lamp) hebben geplaatst is deze plaag aanmerkelijk verminderd, maar aan het einde van het seizoen gaan de duiven gewoon weer op hok. Ze komen dan pas in de tweede week van maart weer los. In de winter krijgen ze min of meer steeds hetzelfde voer en van scheefvliegen zien men weinig als ze weer los gaan.

Waar genieten jullie het meeste van?

Voor ons is duivensport ontspanning, even los komen van de dagelijkse zakelijk bekommernis. Als wij dan ook nog een topprestatie bij de NPO vluchten kunnen neerzetten dan is ons geluk compleet, maar mocht het even tegen zitten dan niet chagrijnig bij de pakken gaan neerzitten. Wij hebben respect voor een andermans prestaties en als de concurrentie het beter doet, ligt daar voor ons de uitdaging. Het is veel spannender om tegen sterke liefhebbers te spelen, dit verhoogt alleen maar de vreugde als jij dan de eerste pakt!

Klaas Mulder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

COLUMNS

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

De duivencoach - Successen in de ...

  De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de ...

Nico van Veen

Sjaak Buwalda - Gaat nog ergens op ...

Was toch wel een verschil afgelopen zaterdag tussen een 200km en 450km vluchtje zo te zien. De mijne hebben het wel ...

Sjaak Buwalda