Zaterdag 1 augustus 2015 Samenspel Zuid Hollandse Eilanden – Duffel – 3588 duiven 1e prijs Addie de Vogel – 100 % score 3 / 3 2e prijs Peter de Vogel – 10 prijzen van de 20 duiven. Vader Addie en zoon Peter (tevens voorzitter Samenspel Zuid Hollandse Eilanden en zeer actief voor de sport) spelen samen, maar niet in een combinatie. Ze spelen beide op hun eigen naam vanaf hetzelfde hok bij vader Addie thuis. Doordat Peter sinds begin vorig jaar in Dirksland is gaan wonen, staat er bij hem woonplaats Dirksland. De duiven worden aan het begin van het seizoen verdeeld, waarbij de “beste” duiven op naam van Peter worden gezet en de beloftes (jaarlingen) of herintreders op Addie’s naam. Dus ook de jaarlingen waar ze het meeste van verwachten komen bij Peter op het hok, de ‘twijfelaars’ bij Addie. De duiven zitten wel gescheiden, dus iets andere omstandigheden. Geduld De laatste 3 jaar ging het slecht met de jonge duiven door verliezen. Zodoende blijven bijna alle jongen en deze krijgen dus als jaarling een kans. En dat geeft verassende resultaten! - een leermomentje voor ons allen !!- Daarnaast krijgen jaarlingen uit goede lijnen die makkelijk thuis komen en die zich een paar keer vroeg laten zien ook vaak nog een kans als tweejarige. Veelal staan we dan versteld, zoals ook bij de 016 schalie. Als jonge duif speelden we alle duivinnen ( zo dachten we) op Sens en liet hij zich pas voor het eerst zien. Hij bleek namelijk een doffer en kwam in het belofte team en liet zich een paar keer zien. De laatste 2 seizoenen is het veruit hun beste duif, vorig jaar 2e asduif bij de oude duiven in het SGO en dit jaar ook weer vele vooral vroege prijzen.

Verzorging De dagelijkse verzorging van de duiven komt voor 100% op vader Addie’s conto. Door Peter’s werk en omdat hij niet meer thuis woont, ziet hij de duiven door de week niet. Voor het inkorven maken ze de duiven samen klaar en rijdt Peter ermee naar de vereniging om ze in te korven. Bij thuiskomt verzorgt Peter ze om ze zo snel mogelijk weer te laten herstellen. Ze hebben samen een duidelijke en succesvolle taakverdeling, zo is Peter op de achtergrond druk bezig met de voerschema’s, medische begeleiding (indien nodig), zorg voor de koppelingen bij het kweken, het papierwerk, selectie, etc. Zonder zijn vader zou hij de duivensport echter niet zo succesvol kunnen beoefenen. Systeem Ze spelen de duiven eigenlijk best simpel, op traditioneel weduwschap. Elke keer voor het inkorven worden de schaal en duivinnen getoond. Dit motiveert net wat extra volgens hun visie. Dit zorgt er ook voor dat ze duiven ook gemakkelijk kunnen pakken. De duiven worden opgevoerd naar de inkorving toe met 3 soorten voer, van verschillende fabrikanten en krijgen daarnaast alleen de Toppigeons NPE korrel, wat snoepzaad, grit en kiezel. Sinds ze de Toppigeons NPE korrel geven zijn ze gestopt met olie en pinda’s etc. Naar gelang de afstand, verwachte wind, honger, voelt pa Addie dit super aan en zorgt dat ze tot de dag van inkorven goed blijven eten.

Ze focussen zich op de mid- en dagfond en proberen in het begin van het seizoen de vorm wat te remmen. Medisch Op medisch gebied zijn ze van de no-nonsense begeleiding en van natuurlijke weerstand. De duiven krijgen door het jaar heen veel ondersteunende producten, knoflook, biergist, zuur, menthol, elektrolyten, eiwitten, etc, en worden alleen gekuurd als er wat aan de hand is. Peter is er dan ook van overtuigd dat antibiotica alleen werkt om iets te bestrijden en nooit preventief. Als er iets is, laten ze ze vaak ook eerst onderzoeken (of mest) om te kijken wat er aan de hand is en hoe te kuren. Geen verplichte winterkuren etc. Vaak zien ze echter in mest- en bacteriologisch onderzoek dat een duif altijd wel wat geel, coli, worm eitjes, cocci, bij zich draagt. Zolang het niet heftig wordt, hoef je er niks tegen te doen.

Zo hebben ze dit jaar wel 6x een mestonderzoek laten doen ter controle en kregen we bij verschillende artsen verschillende uitslagen, vreemd !!!???. In het seizoen wordt af te toe wel bijgestuurd tegen het geel en de koppen, maar het kan zijn dat ze pas voor de eerste midfond vlucht voor het eerst iets tegen het geel krijgen. Afgelopen weekend De dagfond ploeg, die het weekend ervoor grotendeels thuisgebleven was, werd klaargemaakt voor Ruffec, en vanaf het begin van de week opgevoerd. Ook de ‘snelle’ ploeg, die klaar was met het oude duiven seizoen kreeg dit eten. En werden dus ook woensdagavond getoond, etc. Omdat ze er weer zo goed uitzagen wilde Addie ze graag voor de lol nog een keertje spelen, om ze mooi thuis te zien komen van Duffel. Ze gaven prachtig weer op. Dus nog wat teruggenomen en voor de motivatie vrijdagmiddag nadat ze duivinnen kregen, nog even gelapt. De verwachtingen waren niet zo hoog. Het was s’ochtends super mooi weer, geen wind, een eerlijke strijd! Addie verwachtte ze binnen het uur. Ze dachten wat groepen te zien, maar dat bleek niet zo. Ineens dook er eentje vanachter het huis (verkeerde kant), maakte een klein rondje en viel op het jongen hok. Daarna vloog ie eigenlijk direct naar Addie’s hok, het was de 250. Even later vliegt er ook van Peter één, de 001. Wel als gewoonlijk direct de klep. Ook van de verkeerde kant. Daarna kwamen ze steeds sneller, super mooi om ze te zien steken.

Ze hadden dus niet direct in de gaten dat ze vroeg zaten, echter toen we de meldingen bekeken, waren ze geweldig verrast ! 1 EN 2 bij de meldingen. Afstamming De 250 is een duif van hun oudere soort. Zijn vader, de ‘431 is al jaren een vaste weduwnaar op het hok voor voornamelijk de kortste vluchten. Dit jaar wat minder, maar vorige jaren diverse eerste prijzen gewonnen in de vereniging. De opa (07-‘027) is ook vele jaren een vaste waarde geweest, en komt uit een kweekkoppel dat we in ’06 bij Jan Roodzant hebben gekocht (soort Breeman). De 250 was geen uitblinker bij de jonge duiven, maar kreeg toch een kans. En hij bewijst dit jaar met een hoog prijspercentage dat je het dus bijna nooit vooraf kan zien. De ‘genaaide’ (001) van Peter is een verhaal apart. Deze komt uit een kweekkoppel die we als jongen van Jos de Ridder hebben gehad omdat we veel verliezen dat jaar hadden met de jonge duiven. Dit is een duif die soms wisselend presteerde als jaarling en tweejarige, maar als ie er was ook vroeg vloog! Dit jaar is hij echt van vaste waarde, wordt 2e asduif midfond SZHE, waarbij hij het vroegst vliegt als hij een week thuis geweest is. Hij heeft zijn naam te danken omdat hij vorig jaar een keer gewond thuis is gekomen (lekke krop). Hun “wonderdokter” Peter Kagchelland is een held op dat gebied en heeft hem keurig met naald en draad dichtgenaaid. Keurig genezen en vliegt weer als vanouds. Slot Dit weekend was voor vader en zoon wel de kroon op een mooi seizoen met de oude duiven. Kampioen geworden in de vereniging op totaal oud met meer dan een vlucht voorsprong. 3e en 6e in het samenspel op de dagfond, 6e en 4e op de midfond. Waarschijnlijk gaan de weduwmannen en jongen nog een keertje (of 2) mee en dat zit het seizoen er voor hun alweer een eind op ! Addie en Peter, dank voor jullie kijk in de keuken. Een mooi model om zo samen te vliegen. Praktisch werkbaar voor de verschillende familie omstandigheden.

Nog vele overwinningen gewenst !

Bram KoppenaalIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor