Jonge winnaars binnen de Fondclub Utrecht en omstreken

Hoezo is duivensport alleen een sport voor oude grijze mannen. In Houten bewijst een jong stel het tegendeel. De combinatie bestaande uit Rutger (31) en Sylvana (26) van Gameren presteert nu al met topduiven op hoog niveau. In de Fondclub Utrecht en Omstreken wonnen ze in 2015 de dagfondvlucht vanuit Blois. Rutger en Sylvana van Gameren zijn beide even fanatiek en enthousiast als het om de duivensport gaat. Rutger werkt in het lab van een fabriek die gietvloeren voor sporthallen produceert. Hij test daar de vloeren op droogtijd, hardheid, slijtage, kleurvastheid etc. Sylvana werkt als verpleegkundige in de verslavingszorg en heeft vaak onregelmatige diensten. Voor ze Rutger leerde kennen had ze nog nooit van de duivensport gehoord maar ze is behoorlijk aangestoken door het duivenvirus. Als ze maar even tijd heeft geeft ze zich ook voor de volle 100%. Wegbrengen, voeren, krabben etc. Niets is haar vreemd. En in hun duivenvereniging in PV Nieuwegein draait ze ook nog met regelmaat bardiensten.

De basis voor de duivensport bij Rutger werd ooit gelegd op de camping waar een vriend sierduiven had. Thuis in Cothen kwam een hokje met duiven en later speelde hij van 2007 tot 2010 vanaf het erf van een kennis op een klein hokje. Sinds 2011 wordt vanaf het huidige adres in Houten gevlogen. Na 2 jaar begonnen de resultaten al snel te komen. Enkele van deze resultaten wil ik u zeker niet onthouden.  Ze behaalde dit jaar niet alleen de overwinning op Blois in de Fondclub Utrecht.

Daarnaast speelde ze in 2015 alleen al in de vereniging in 10 x een 1e. En dat tegen onder andere de Beste liefhebber WHZB, Hans Steinmann. Tevens hadden ze de op Quiévrain , een vlucht met totale tegenwind, op één van de verste afstanden met de “641” de snelste duif tegen 1.781 duiven en deze duif speelde op de laatste vlucht ook nog de 11e in Afdeling 7 tegen 4.477 duiven op Morlincourt.  En wat denkt u van hun “774”? Daarmee vlogen ze op Quiévrain een 2e tegen 1.419 duiven. Deze “774” behaalde in 2014 en 2015 maar liefst 30 prijzen waarvan 5 maal een 1e. etc. Ze hopen dat deze stijgende lijn in prestaties zo blijft doorzetten, want het is nog een stukje naar de echte top... En zeg niet tegen Rutger dit of dat kan niet, want hij zal het tegendeel proberen te bewijzen. Goed voorbeeld is het hok dat vanwege gemeentelijke voorschriften niet te hoog mocht zijn. Oplossing? Simpel, ingraven en van onder goed waterdicht maken met een goede drainage voor regenwater. Niemand die dit zag zitten maar Rutger en Sylvana bewijzen dat het kan. Als de verluchting maar goed is want dat staat echt op nummer 1 voor een goed hok volgens Rutger. Rutger is dan ook van mening dat het nog beter kan en het hok wordt dan ook steeds goed onder de loep genomen om te kijken wat er nog kan worden aangepast.

Rutger en Sylvana van Gameren voor hun “ingegraven” hok.

Rutger en Sylvana hebben geen megahok maar spelen met slechts 12 koppels het totale weduwschap. Verder worden er ongeveer 40 jongen gekweekt uit een aantal koppels kwekers en uit de betere vliegers.

De duiven op het hok zijn nog een klein beetje van het Vandenabeele-soort waar Rutger ooit mee begonnen is. Verder hebben ze enkele duiven bijgehaald bij de Gebr. Ras uit Urk en via Van Heteren uit Doetinchem zijn er Verkerkduiven uit de lijn van “Magic Amore”(moeder van toppers als 'Solange', 'Liz', 'Italo', 'Houdini' enz.)gekomen. Maar de hoofdmoot op het hok wordt toch wel gevormd door duiven van Henri Diks uit ‘t Goy en de Combinatie Van de Vooren uit Utrecht. Duiven van deze 2 hokken blijken gekruist heel goed te pakken. Henri Diks, in de duivenwereld zeker geen onbekende presteert zelf al jaren geweldig op de dagfond met o.a. 2 NPO overwinningen op Salbris. Met Combinatie Van de Vooren is Rutger van jongs af aan al bevriend en ook zij spelen al jaren op hoog niveau mee. Rinus en Wim van de Vooren wonnen diversen kampioenschappen, bezitten diversen WHZB duiven en behaalden o.a. op Limoges, Ablis, Bourges en Salbris teletekstnoteringen. Van Rinus en Wim hebben Rutger en Sylvana bijvoorbeeld een duivin van 2009 die moeder is van zeker 25 top 5 noteringen. Met deze sympathieke toppers hebben Rutger en Sylvana speciale banden en zij krijgen bijvoorbeeld ook regelmatig kweekduiven van Henri Diks te leen. Dat de band met deze 2 tophokken heel speciaal is werd wel duidelijk op de bruiloft. Ze kregen zowel van de Combinatie Van de Vooren als van Henri een mooi huwelijksgeschenk waaronder een prachtige kweekduivin van Henri zelf.


 “Sorpresa”,ringnummer 13-1262759, vliegt 2e NPO tegen 6.631 duiven

Sorpresa, de Fondclubwinnaar van Blois, is ook een product van de zeer goede banden met Henri Diks. Hij stamt uit louter presterende duiven. Vader is de “Falco 92” die ze van Henri Diks hadden gekregen. Deze doffer vloog zelf op de dagfond 3 x bij de eerste 10 in de regio en won t/m 2011 maar liefst 44 prijzen. Hij is een zoon van “Aliyah” (1e asduif cc Waalkant ’07) en is een halfbroer van “Famke” (1e NPO Blois) van Will en Falco Ebben”.

Moeder, “Miss Mistake”, een reeds bewezen kweekster, komt ook van Henrien is een dochter van 2 andere toppers. Haar vader, “TT 98”, is een zoon van het stamkoppel van Henri en werd 3e NPO Salbris ’08 en is een broer van de 1e 6een 9e NPO Salbris en de 9e NPO Blois. Haar moeder, “Miss Teletekst” vloog een 10e NPO Blois in 2007. Sylvana was het die de fondclubwinnaar van Blois binnen liet. Rutger had net nog naar de meldingen gekeken maar omdat er nog niets was ging hij vast het hok in om de jongen te verduisteren. Sylvana zat op dat moment buiten en daar zag ze “Sorpresa” aankomen. Ze riep hem snel binnen en Rutger vloog naar buiten. Die stond helemaal te shaken want, ja, dan weet je direct dat je een hele vroege hebt. Uiteindelijk pakte hun duif naast de overwinning in de Fondclub Utrecht en Omstreken ook de 2e NPO tegen liefst 6.537 duiven. Een geweldige prestatie.

De duiven worden hier in Houten natuurlijk verder goed verzorgd. Ze worden gevoerd met Versela Lag en krijgen bij thuiskomst Gerry plus. ‘S-avonds krijgen ze Start & Energy Plus en daarna weer Gerry Plus. Ze worden naar het eind van de week opgevoerd met Champion Plus en Energy Plus. De duiven worden al vóór het trainen zeer goed gevoerd. Desondanks komen ze wel altijd direct binnen door de sterke drang naar het hok. Ze gaan dan minimaal een uur los maar als ze goed trainen mogen ze ook rustig 2 uur vrij rondvliegen. Halverwege het seizoen worden de duivinnen 2 keer per dag getraind. Na de vlucht blijven de duiven tot de volgende ochtend bij elkaar omdat ze ook eens echt duif mogen zijn en hun partner niet mogen vergeten.

Over het medische aspect heeft Rutger een duidelijke mening. Zelf heeft hij ooit tijdens zijn opleiding stage gelopen bij een dierenarts en hij weet dus heel goed welke gevaren op de loer liggen. Herstel na een vlucht vindt hij belangrijker dan de opbouw en hij werkt daarom met Belgasol , Sedochol en whey-eiwitten. Hier gaan de duiven al weer snel hard  trainen. Bij zeer vochtig weer krijgen de duiven op donderdag Orni-speciaal en na thuiskomst bij 2 nachten mand gaat er BS van De Weerd door het drinkwater. Verder krijgen de duiven voor het seizoen altijd een orni/geelkuur.  En als ze het echt niet vertrouwen dan laten ze altijd even de mest en een keeluitstrijkje controleren . Goede gezondheid is noodzakelijk en sluimerende ziektes moet je voor zijn.

Na het seizoen gaan Rutger en Sylvana altijd lekker met vakantie. Er is tenslotte veel meer dan duivensport. De duiven worden tijdens hun afwezigheid dan goed verzorgd door een oud duivenmelker, de heer Beekink. Hij heeft zelf al een poosje geen vliegduiven meer maar komt tijdens het seizoen nog wel vaak in de tuin bij Rutger en Sylvana naar de vluchten kijken .  Zelf verzorgen  ze de duiven bij Henri Diks als die met zijn gezin op vakantie is. Zo zie je maar dat het in de duivensport ook belangrijk is om mensen om je heen te hebben die je helpen als het nodig is.

Rutger en Sylvana, klasse wat jullie op deze leeftijd al laten zien. Een voorbeeld voor velen.

Laten we hopen dat meer jonge stellen de duivensport zo gaan omarmen.

Antoine van den EngelIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor