Reportage, over Gerard Wijman geschreven door Arco van Vliet. Al zijn duiven worden totaal verkocht wegens gezondheids redenen. Lees onder aan deze reportage.

In Ammerstol wonen nog enkele liefhebbers van de duivensport. Één hiervan is Gerard Wijman, een selfmade liefhebber, die de duiven niet met de paplepel binnenkreeg. Via zijn schoonvader werd de belangstelling toch gewekt, al duurde het toch nog enkele jaren voordat de bekende sinaasappelkist aan de muur kwam te hangen. Na enkele verhuizingen kwam Gerard, zijn vrouw Hannie en hun kinderen naast Ron de Jong te wonen. Met deze op en top duivenmelker werd binnen korte tijd een goede en hechte band opgebouwd en ook een combinatie aangegaan. Gekozen was er toen al voor de overnachtfond en alles werd grondig aangepakt. Buiten goede duiven werd er ook een nieuw hok geplaatst en de goede prestaties volgden bijna meteen. In 2002 werd oa de 8e nat. München gewonnen en de 26e en 44e nat. Dax zlu. In 2004 volgde het ultieme: de 1e nat. Marseille.

Dit had dus wel eens het hok met een grote toekomst kunnen worden, ware het niet dat in juni 2007 Ron de Jong veel te jong overleed op 46 jarige leeftijd aan leukemie en toen kwam Gerard er dus alleen voor te staan. De duiven waren verkocht en met enkele late jongen en krijgertjes van vrienden is Gerard verder gegaan. Deze basis bleek achteraf de goede, want het huidige hokbestand wordt gevormd door afstammelingen van de toenmalige toppers. Velen dachten dat het wel snel gedaan zou zijn met de prestaties nu Ron er niet meer was, maar deze zouden het mis hebben zo bleek later.

Prestaties.
Natuurlijk worden de duiven gehouden om te presteren. Het genieten van de dieren op zich is er natuurlijk ook, maar ze moeten werken voor de kost. Menigmaal werden er vroege duiven geklokt, laat het volgende lijstje zien:

..1e  Nat. Marseille. Z.L.U.                                       . 
..3e  Nat. Tarbes 
..4e  Nat.Tarbes                                                             
..8e  Nat. München 
10e .Nat. St.Vincent 
15e  Nat. St.Vincent                                                                 
20e  Nat. Bordeaux               
26e  Nat. Dax . Z.L.U.  
31e .Nat. Montpellier                                               
35e  Nat. Montauban 
35e  Nat. Mont de Marsan 
44e  Nat. Dax . Z.L.U.                                                 
64e  Nat. Bergerac 
66e .Nat. Mont de Marsan 
70e .Nat. St. Vincent                                    
72e  Nat. Montauban

Daar zijn in het seizoen 2011 de volgende kopprijzen bij gekomen:

Mont de Marsan afstand 976 km 
NL08-1585355 aankomst  5.46 uur  35e/ 4179 duiven
10 mee/5 prijzen

Montpellier afstand 926 km 
NL08-1585938 aankomst 5.58 uur  31e/5186 duiven
9 mee/4 prijzen

Cahors ochtendlossing afstand 898 km 
NL09-1230975 aankomst 6.11 uur 236e/ 7305 duiven 
6 mee/3 prijzen

St.Vincent afstand 1027 km  
NL08-1585938 aankomst 6.13 uur  70e/ 5547 duiven 
6 mee/5 prijzen

Barcelona afstand 1186 km 
NL08-1585379 aankomst 8.54 uur 141e/ 7046 duiven
3 mee/3 prijzen

Bergerac  afstand 849 km 
NL09-1230975 aankomst 11.57 uur  240e/6462 duiven
6 mee/4 prijzen

Cahors  afstand 898 km
NL09-1230971 aankomst 13.29 uur 342e/ 10381 duiven.

Bovenstaande is geen opsomming van de beste resultaten, maar van alle ingekorfde (overnacht)vluchten.

Dit resulteerde in de volgende kampioenschappen:

..1e Keizerkampioen Zuid Holland Oost                  
 .1e Keizerkampioen NIC 1763 Streefkerk
..4e Keizerkampioen Fondclub Marathonvliegers(NPO vluchten) 
12e Keizerkampioen SNZHDuiven, verzorging en het hok.

De duiven die op de hokken zitten zijn vooral afstammelingen van Liza-Denise, die de 1e nationaal Marseille won in 2004.
Een concours dat zeer zwaar was, want op de dag van lossing kwam er geen duif thuis in heel Nederland en het was deze duivin die als enige de 1000mpm grens behaalde! In het kweekhokje zitten nog diverse kinderen van haar. Verder vormen een paar bijgekochte duiven en enkele duiven die geruild zijn met goede kennissen de huidige basis.

Een goed voorbeeld hiervan is Chantal “de 938”. Een duivin van clubgenoot Wim Griffioen (dit jaar weer op teletekst met de 3e sector 2 Mont de Marsan) uit een doffer die al vader was van 2 provinciale overwinnaars! Deze “938” won in 2011 de 31e Montpellier, 70e St.Vincent en  382e Cahors  in de sector 2!  In het Samenspel Noord en Zuid-Holland werd ze 11e duifkampioen.
In het strijdboek van Gerard staan 2 woorden centraal. Dit zijn motivatie en inzet en dit geld dus voor de duiven en hemzelf. Als het goed gaat levert dit niet veel problemen op, maar als de prestaties minder zijn wordt het al een stuk moeilijker! Het hok voor de oude duiven is vier meter en bestaat uit twee afdelingen met ieder 8 koppels duiven. Één met oude duiven en één met jaarlingen. Verder is er nog een hok van 2 ½ meter voor de jongen en nog een klein hokje voor de vasthouders.

De vliegduiven worden niet vroeg gekoppeld. Meestal wordt dit half maart, maar hier is geen vaste datum voor. Vanaf april gaan de duiven iedere week de mand in, alhoewel er met een schuin oog naar de weerverwachting wordt gekeken. Dan wordt er naar de fondvluchten toe gekoppeld en de duiven op nest gespeeld. Buiten de dagelijkse training, die ’s avonds plaatsvindt, worden de duiven ook nog twee keer per week meegenomen naar zijn werk. De doffers en de duivinnen om de dag. Tijdens de overnachtvluchten krijgen de duiven eten in potjes in hun broedbak. Als regel geld één eetlepel per duif. De mengeling is niet te zwaar en bestaat uit een zak Beijers en Mariman vlieg door elkaar gemengd en dit wordt aangevuld met zuivering. De duiven die naar een overnachtvlucht gaan krijgen vanaf het weekend ervoor een zwaardere mengeling. De zuivering verdwijnt eruit en wordt aangevuld met energy plus, Tovo en P40. Echter alleen de laatste dag krijgen deze duiven volle bak. Het is de bedoeling dat ze tot het laatst blijven eten. Verder krijgen de duiven natuurlijk grit en ook wordt de multimix van de Patagoon aan de duiven gegeven.

In het water zit drie keer per week appelazijn, één dag thee( de dag na thuiskomst van de vluchten), en op woensdag Belgasol. Als de duiven thuiskomen staat er echter altijd water zonder enige toevoeging. Op het voer gaan zaterdag en zondag zonnebloemolie, biergist en het voedingssupplement van dr. v/d Sluis. Dit laatste om de terugkerende duiven sneller te laten aansterken en de in te korven duiven het laatste steuntje in de rug te geven. 

Relativeren.

Zoals in de aanhef al werd geschreven is Gerard een selfmade liefhebber. Niets is met de beruchte paplepel ingegoten. Met bekenden heeft hij regelmatig discussies over het houden en spelen van de duiven. Hij legt vaak de nadruk op de details. Door het nestspel moeten de doffer en zijn duivin wel degelijk erg aan elkaar gehecht zijn, verliefd zelfs. Een ei mag na een zware vlucht wel eens uit het oog verloren worden, maar de levenspartner niet! Discipline voor jezelf en de duiven is ook een punt van hem. Wel is het zo dat enkele goede duiven, die op het juiste moment pieken het seizoen zeer aangenaam  maken. Deze oneliner tekent Gerard. Reëel en met beide benen op de grond. 

Nazaten van Liza-Denise vlogen o.a. 

3e ....Tarbes ......................uit zoon Liza-Denise
4e ....Tarbes ......................uit zoon Liza-Denise 
10e ..St.Vincent, moeder is half zus Liza- Denise 
21e ..Bordeaux ..............uit dochter Liza-Denise 
23e ..Bordeaux...................uit zoon Liza-Denise 
35e ..Mont de Marsan ........uit zoon Liza-Denise 
72e ..Montauban................ uit zoon Liza-Denise
75e ..Bordeaux ..............uit dochter Liza-Denise 
76e ..Perpignan ..................uit zoon Liza-Denise 
66e ..Mont de Marsan ........uit zoon Liza-Denise

Tekst geschreven door Arco van Vliet


TOTALE VERKOOP:

Wegens gezondheids redenen worden de duiven verkocht

De verkoop wordt gehouden op  zaterdag 19 september 2015 in het duivenlokaal van “pv de Gevleugelde Bode” in Streefkerk.

Het bezichtigen is vanaf 10.00 uur en de duiven worden d.m.v. inschrijving verkocht. Na 11.30 uur is het hoogste bod bindend en kunnen de duiven meteen worden afgerekend en meegenomen. De verkoop van deze kleine kolonie duiven bevat voor een ieder een mooie aanvulling! Ook is het overwennen van de meeste duiven mogelijk.

Verdere informatie is mogelijk via mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bekijk hier de stamkaartenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor