De week voorafgaande aan de lossing op Marseille werd er volop gespeculeerd: met de afgegeven ZO-wind zou er wel eens vroege duiven in Zeeland kunnen vallen. Alle speculaties ten spijt was er bij de lossing echter een W-wind die de duiven oostelijk het Rhône-dal in blies. Dit bleek ook uit de eerste meldingen die allemaal van de oostkant van Frankrijk en de regio Saarbrücken en Koblenz in Duitsland kwamen. Ineens was er echter uit het niets een melding in Tielt-Winge, West Vlaanderen, deze blijkt later dan ook goed voor de Internationale overwinning en vervolgens nog zo’n witte raaf bij Jan Polder in Middelharnis, goed voor de Nationale overwinning. Ondanks dat alle andere meldingen uit Limburg kwamen waren er klaarblijkelijk toch een aantal duiven die wel de westelijke route hadden genomen. Van de 29 duiven die ’s-avonds hun thuishonk wisten te halen kwamen er 4 uit het westen.

Naast de duif van Jan Polder waren dat duiven van Marco Houtekamer, Jan Walpot en Jan Geluk, die respectievelijk nationaal de plaatsen 18,19 en 20 scoorden. Twee van de 4 duiven werden dus ingemand bij IFC Zeeland. Marco Houtekamer haalde het goud binnen en Jan Geluk wist beslag op zilver te leggen. Arie Coppoolse opende als de eerste de volgende morgen het bal en pakt daarmee het brons.

Marco Houtekamer, de voorzitter van de IFC Zeeland is een gekende en bekende naam in de duivensport wereld. Vanaf 1981 is de nu 46-jarige Marco actief in de duivensport. Tot 2001 vormde hij met zijn oom Piet de Combinatie Houtekamer uit Oud-Sabbinge. Deze Combinatie presteerde eind jaren negentig out standing met veel kopprijzen nationaal op de fondvluchten. In 2000 werden ze wereldberoemd in duivenland met de internationale overwinning op Barcelona 26.611 duiven. De
winnende duif (98-9803639 “Miss Barcelona”) wordt na haar overwinning verkocht naar Japan. Een ander fenomeen van die tijd was “Zoetje”, de 91-9105254. Deze topper vloog o.m. 9e Nat. Perpignan, 16e, 65e, 233e, 275e nat. Barcelona en de beste Barcelonaduif van de ZLU. In december van 2000 volgt de laffe diefstal van zestig van hun topduiven. Vooral voor Oom Piet, die ernstig ziek was en kort daarna ook is overleden, was dit natuurlijk een vreselijke ervaring. In de winter/vroege voorjaar van 2001 is het restant van de vliegduiven verkocht. Bij Marco was de zin weg en duivensport stond op een zeer laag pitje. In 2001 heb ik zelf helemaal niet meegedaan zegt Marco. Maar ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2005 heeft Marco de handschoen weer opgepakt en is begonnen met de wederopbouw van het hok Houtekamer. Op de oude locatie, het huis van opa en oma Houtekamer, waar oom Piet woonde en een naastgelegen vakantiewoning zijn nu verbouwd tot een prachtig paradijsje met de nog steeds oude maar inmiddels wel gerenoveerde hokken van de voormalige Combinatie Houtekamer.

Hoe is die wederopbouw tot stand gekomen? Miss Barcelona was nog jong toen ze werd verkocht en daar hadden we weinig uit zitten maar als je terug gaat komen de meeste lijnen uit het superkoppel van Wim Muller oftewel “de Kraag” x “Superduivin”. Het “Zoetje was ook een inteeltduivin naar het superkoppel. Om te voorkomen dat alles heel erg sterk wordt ingeteeld wordt er zo nu en dan wat vers bloed bij ingebracht, o.a. via de Combinatie Roobol en Cas van de Graaff & Zoon, ook gekende namen in de duivensport. In de afstamming van de winnares de 12-3205423, komen we zowel langs vaders als langs moederskant weer “Zoetje” tegen. Marco had bijzonder veel vertrouwen in deze duivin en gaf ze als jaarling als getekende mee op Cahors, helaas miste ze. Als 2-jarige kreeg ze weer alle vertrouwen van Marco op de vlucht Agen (Bordeaux), maar wederom miste ze. Begreep er niets van aldus Marco. Eigenlijk had ze naar Perpignan gemoeten maar haar doffer viel zo in de rui dat deze Perpignan niet zou halen. Hij zat er goed voor en de dochter van de Zachte Rooie, zoals de winnares heet, ook dus dan beiden maar naar Marseille. De neststand op verse eitjes was niet ideaal dus deze keer maar niet als getekende….. Het resultaat is uw bekend. De winnares is een in de hand zeer fijne duivin en de valse nek-rui is kenmerkend voor de afstamming (de Kraag).

Met een drukke baan en een gezin met 2 jonge kinderen is het passen en meten om de duiven ook de benodigde aandacht te geven. Alles gaat er hier ’s-avonds uit. Wat op nest zit wordt er vanaf gehaald. Maar de duiven pakken dat goed op ze vliegen best goed en hoe verder ze weg gaan trekken hoe beter de conditie wordt. Zo’n 40 koppels zijn beschikbaar voor de vluchten. Niet met alle partners wordt gevlogen waardoor er circa 70 vliegduiven beschikbaar zijn. Er wordt zowel met de middaglossingen als de ochtendlossingen meegedaan. De favoriete stand is een jong van 3 tot 4 dagen. Of een doffer op een groot jong. In totaal circa 20 meter hok. Dat we rekening moeten houden met Marco wisten we al, met o.m. een 3e Nat. Bordeaux 2009; 24e en 70e Nat. St. Vincent 2013;42e Nat. Pau 2011; 59e Nat. Perpignan; 47e en 61e Nat. Barcelona 2013; 118e Nat. Tarbes 2010; etc. heeft hij al vaak genoeg zijn visitekaartje afgegeven. Kortom Houtekamer is back in Town.
Als voorzitter van de IFC Zeeland wil Marco nog wel even kwijt dat hij trots is wat er in één jaar allemaal bereikt is met IFC Zeeland.

De samenwerking met Duivencentrum De Nishoek is prima. De sfeer bij het inkorven en het afslaan is geweldig en de medewerking en de bereidheid hiertoe van de liefhebbers is boven verwachting. Ik hoop dat we de diverse kampioenschappen en de gratis prijzen volgend seizoen nog aantrekkelijker kunnen maken en zodat dit nog meer liefhebbers zal aantrekken.

IFC Zeeland
Jaap BruggemanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor