Met een dag vertraging werd het startschot gegeven om 07.35 uur. Het ging er om spannen wel of geen duiven door ’s-avonds. In België waren er gevallen en het zou moeten kunnen zo rond 22.45 uur. De telefoon van de meldpost bleef echter stil. De volgende morgen diende de duiven zich echter al rap aan. Jan Kees Hoek uit Middelburg was al vroeg uit bed, maar zag nog geen duif en ging zich dus eerst rustig opfrissen. Toen hij daarmee klaar was en een blik naar buiten wierp zag hij zijn eerst duif al op de valklep wippen. Met bijna een uur voorsprong op Frans Janssens was dit dus goed voor de winst. De 52-jarige Jan Kees Hoek is al vanaf zijn 11e jaar duivenmelker en vanaf 1974 werd er in combinatie gevlogen met zijn vader onder de naam Kees Hoek & Zoon. Toen hij in 1989 zijn eigen nestje ging opbouwen aan de Veersesingel 48 in Middelburg is hij onder eigen naam gaan spelen. Met zijn thans bijna 80-jarige vader Kees wordt tot op de dag van vandaag duiven geruild en aan samenkweek gedaan. En zoals het een echte duivenfamilie betaamd kan het natuurlijk niet anders dan dat zoon Joshua ook duivenmelker werd. En alle drie met succes kunnen we rustig stellen. Speelt Jan Kees alleen de grote fond, zoon Joshua geeft de voorkeur aan het Vitesse-/Midfondspel. Er overwinteren zo’n 125 duiven, dat is dan wel inclusief de duiven van Joshua en de kwekers.

In de zomer groeit deze kolonie aan tot circa 175 duiven in totaal. Jan Kees speelt zowel het traditionele weduwschap als het nestspel. De weduwnaars worden normaliter op de middaglossingen gespeeld en de duivinnen meestal gekoppeld aan kweekdoffers spelen het ZLU-programma. Er staan 3 grote hokken met in totaal ruim 18 meter lengte. Er wordt nog volop aan gewerkt om de hokken helemaal naar de zin van Jan Kees te krijgen. Recent werd een oud hok afgebroken en een nieuw terug gebouwd.

Een fraai hok met windbreekgaas, wat deze winter weer voorzien zal worden van plexiglas of glas tegen het doorslaan van de regen. De hokken zijn zeer doelmatig en worden dagelijks schoon gemaakt. Voor Jan Kees is het hard aanpoten om naast zijn werk als elektrotechnicus en een groot aandeel in het huishouden ook nog de totale verzorging voor de duiven, Joshua studeert rechten in Utrecht, in goede banen te leiden. Dit gaat hem niettemin goed af. Over het seizoen 2014 is hij nog niet echt tevreden maar met op iedere vlucht ruim zijn percentage prijs zullen er veel direct voor willen tekenen. Alleen Barcelona was, net als bij velen, een tegenvaller. Twee goede duiven mee en tot op heden nog niets terug. St. Vincent kan echter met hoofdletters op zijn conduitestaat worden bijgeschreven. Niet alleen de overwinning bij de IFC Zeeland, maar ook een 8e Nationaal en een 1e Nationaal duivinnen.

De winnende duivin is de 11-3014409, een lichtkras duifje die zo wringt dat ze nauwelijks vast te houden is. Goed gebouwd en een prachtig oog. Ze heeft het beslist niet van een vreemde wat het is een dochter uit zijn inmiddels bekende “Witje”. Deze wit-rode duivin was zelf ook goed voor topprestaties, zoals de 3e Nat. Perpignan 2005, 31e Nat. Narbonne 2006, 70e Nat. Pau 2006, 109 Nat. Perpignan 2007 en al moeder van meerdere goede duiven bij zowel Jan Kees als diverse collega melkers.

De vader van “Witje” is dan weer tevens vader van de bekende “Witte Tornado” Asduif Overnachtfond Afdeling Zeeland ’96 van Jaap Jan Bolier. De vader van de 11-409 werd aangekocht op de verkoop in Sluiskil t.b.v. de kankerpatiëntjes een 100% First Price Pigeons doffer met in de afstamming de lijnen van de “Donkere Barcelona”, “De Leo” en “The Nightingale”. Goed bloed verloochend zich nooit blijkt maar weer eens. De 11-409 werd als jaarling alleen op Bergerac gespeeld en won daar nog net een staartprijs in de vereniging. Als 2-jaarse was ze echter op St. Vincent ZLU 2013 ook al de eerste duif in de klok bij Jan Kees en goed voor prijs 26 op 200 duiven. En in 2014 dus goed voor de overwinning. Het nestmaatje de 11-410 weet echter ook wat prijsvliegen is, deze doffer vloog o.a. 200e Nat. Bordeaux NPO als jaarling, 292e Nat. Agen 2013, 639e Nat. Pau 2014.

Jammer genoeg legt “Witje” niet meer maar gezien de duiven die ik in handen heb gehad is en blijft Jan Kees Hoek zeker een melker waar we rekening mee moeten houden als het om vroege duiven gaat.

IFC Zeeland Jaap BruggemanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor