De klassieker voor de liefhebbers van het ZLU-spel is zonder twijfel Barcelona. In de dagen voorafgaand aan deze vlucht heerst er een ware Barcelonakoorts. De laatste jaren zijn er diverse hokken die zich volledig op deze Spaanse vlucht richten. Binnen Stichting Marathon Noord is het de aftrap van de competitie met ochtendlossingen. Met een forse toename van aantal inschrijvingen voor dit onderdeel begonnen de deze getekende duiven vrijdagmiddag om 14.00 uur aan de terugreis. Vanwege de gunstige weersomstandigheden wat wind betreft werd gekozen voor een verlate lossing om zo aankomsten op de dag van lossing te voorkomen. Even voor 6-en de volgende ochtend wordt de Internationale winnaar op de voorhand aan de Franse kust afgevlagd. Het duurt dan nog een aantal uren eer de winnaar van Marathon Noord zijn getekende duif constateert. Het blijkt niemand minder dan Barcelona specialist Jan Peters uit Bemmel te zijn.

Hoofdpersoon

Jan Peters behoeft geen introductie. Al jaren lang is hij een van de, zo niet de beste, ZLU-speler van het Oosten van het land. Ook op Nationaal en Internationaal niveau heeft Jan inmiddels een indrukwekkend palmares opgebouwd. Samen met Agnes geniet hij dan ook volop van de duivensport aan de Meerweg in Bemmel. Inmiddels is er al veel geschreven over deze kampioen, toch werden voorzitter Ad van Heyst en uw verslaggever nog meegenomen in een aantal ontwikkelingen waarmee Jan bewijst dan een kampioen niet stil kan gaan zitten afwachten, maar inspringt op nieuwe omstandigheden als die zich voordoen.    
 
Stamopbouw

Met het oude ‘Fransmansoort’ waar het allemaal mee begon wilde Jan een stam duiven op gaan bouwen. Om dit vorm te geven klopte hij aan bij Piet Lazeroms uit Zegge. Deze duiven van het Jan Aarden ras behoeven geen verdere toelichting, de verhalen en successen zijn bekend. Uit de beste duiven werden jongen aangekocht en gekruist met het oude Fransmansoort, een schot in de roos. In de jaren die volgden werd met succes gezocht naar nieuwe inbreng. Met de ‘Kleine Jo’ van Harry en Roger werd samenkweek gedaan. De ‘Kleine Jo’ was een halve Aarden duif. De winnaar van internationaal Pau, de ‘Super Pauduif’ van Paul ten Have uit Silvolde vertoefde enige tijd in Bemmel en bij M. de Laat uit Herikhuizen werden 2 duiven aangeschaft uit de ‘55’, een zoon van de ‘131’ van De Weert. Van vriend Anton Olyslager kwam nog een zuivere Lazeroms met 17x prijs op de overnachtingen. Hiermee is een stam gevormd die door sterke inteelt tot stand is gekomen. Een stam die zich kenmerkt door kopvliegen en zich al tientallen jaren nadrukkelijk etaleert op de internationale fondvluchten. Ook Jan heeft gezien dat de duivensport en de duif zelf zich constant ontwikkeld. Zodoende ziet Jan nieuwe inbreng in zijn stam dan ook als een must om op niveau te blijven presteren. Dikwijls zoekt hij dan naar duiven die al 50% Peters bloed hebben of duiven die in de kweek gekruist worden met een 100% Peters duif. Deze strategie heeft Jan de recente jaren doorgevoerd met o.a. Gerrit Veerman, Jan Becker en Bas Weijers. De inbreng stamt telkens af van bewezen duiven, duiven met eigenschappen die een toegevoegde waarden kunnen zijn. Deze krijgen een aantal jaren de tijd en als er dan geen rendement is, gaan deze resoluut van de hokken.
 
Methode


De jonge duiven worden na Perpignan veelvuldig afgericht en indien de omstandigheden dit toelaat, nog een aantal maal gespeeld op de natoer. Deze duiven worden niet geconstateerd en mogen lekker uitgroeien. Jan is een zuinige speler die ervan overtuigd is dat de kwaliteit altijd boven komt drijven als het vertrouwen aan de duif wordt gegeven. De jaarlingen gaan tegenwoordig veelvuldig met de container mee in tegenstelling tot vroeger. Jan reed altijd veelvuldig zelf met de duiven, hij is hier echter deels op teruggekomen omdat het kladvliegen dan niet geleerd wordt. Duiven moeten leren de klad te verlaten om die kopprijs te kunnen spelen. Over het algemeen krijgen de duiven 1 overnachtvlucht als jaarling voor de kiezen waarop ze niet direct beoordeeld worden, vitaliteit bij thuiskomst en goed herstel zijn graadmeters.
 
In de methode Peters staat tegenwoordig gemak voorop. Jan heeft zelf voerbakken gemaakt die hij vol kan maken en waarbij de aanvoer van nieuw voer automatisch geregeld is. De duiven hebben zo altijd volle bak ter beschikking waarbij ze wel verplicht zijn alles op te eten. De duiven dienen zich te schikken naar het systeem en de duiven die hier niet mee om kunnen gaan vallen vanzelf af. Qua training wordt er niet meer gejaagd achter de nestduiven als voorheen. Nu gaan ’s ochtends de doffers naar buiten en ’s middags de duivinnen. Als ze goed zijn zorgen ze zelf voor voldoende trainingsarbeid en is jagen niet nodig. Het gebruik van een quarantainehok zorgt ervoor dat duiven die terugkomen van een vlucht in alle rust kunnen herstellen van hun inspanningen zonder dat de overige vliegers worden gestoord in hun voorbereidingen op hun eerstvolgende vlucht. Ze krijgen dan ter bevordering van het herstel Isostar en druivensuiker toegediend. Na 2 dagen keren deze terug op het hok en hervatten de training met hun hokgenoten waar veel knoflook wordt geserveerd en een bak allerhande ter beschikking staat.    
 
Winnaar

De winnaar van Barcelona met ringnummer 05-1012656 was totaal niet aan zijn proefstuk toe en met deze topprestatie komt er direct een einde aan zijn imposante vliegcarrière. Wat te denken van de volgende resultaten :

    16e-161e-354e-1530e Nat. Barcelona
    173e Nat. Tarbes
    518e Nat. Perpignan

Zijn komaf is van edel bloed. Zijn vader is stamduif op het hok Jan Peters en wel ‘De Vererver’ van 1997, halfbroer van de ‘Super 36’. Op zijn beurt is ‘De Vererver’ weer een kleinzoon van de ‘Pauduif 84’, 1e nat. Pau in 1984 bij Jan Peters. ‘De Vererver’ is vader van :

    9e Nat. Dax ZLU
    11e Nat. Barcelona
    16e Nat. Barcelona
    37e Nat. Tarbes
    41e Nat. St. Vincent
    Etc.

De moeder van de 656 is de ‘Marsan’, winnares van de 1e Nat. Mont de Marsan en 70e Nat. Bergerac.
Kortom, edel bloed dat hier samenstroomt en de 656 zal dan zeker een versterking zijn op het kweekhok in Bemmel. Op dit kweekhok komt hij samen met broers en halfbroers, nazaten van de ‘Super 36’ en kinderen van het ‘Betuwe Koppel’. Dit ‘Betuwe Koppel’ van Gerrit Veerman heeft het ras Jan Peters de laatste jaren enorm aanzien gegeven in Noord-Holland. Diverse kinderen en kleinkinderen van dit koppel vlogen al Nationale kopprijzen.


Jan Peters en echtgenote krijgen de felicitaties van Marathon Noord voorzitter Ad van Heijst

Dit jaar was het voor de 24e keer achtereen dat Jan Peters prijs pakt van Barcelona en altijd met een bescheiden aantal duiven mee. Wetende dat het gemiddelde prijspercentage boven de 50% ligt mag gezegd worden dat hier spraken is van een tophok.
 
Bas Weijers  - SMN - http://www.marathonnoord.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor