De meest gestelde vraag van de laatste, pakweg, maand is of men wel of niet een kuur moet gevenduif voor de kweek. Onlangs op de najaarsbeurs van de NPO was die vraag ook topic. Na tig keer kort mijn mening gegeven te hebben hierover, begon ik het over een andere boeg te gooien. Ik vroeg, me van de domme houdend, welke kuur men bedoelde. ‘Nou, U weet wel zo één tegen paratyfus en zo’. ‘Heeft U dan problemen met de paratyfus?’ ‘Nee dat niet, maar ja, je hoort zo vaak dat anderen dat ook doen, dus denk ik, dat moet ik misschien zelf ook maar eens doen’ ‘Uw duiven zijn volgens u gezond?’ ‘Ja, ik denk het wel’. ‘Zijn ze goed door de rui gekomen? Geen gekke dingen gezien?’ ‘Nee, alles is prima verlopen, de mest is goed, ze eten goed. ‘Denkt U zelf dan dat het nodig is een kuur te geven?’ ‘Dat wil ik graag van U horen?’ ‘Nou, U kunt natuurlijk een kuur geven. Koopt u er dan wel gelijk een paar doosjes aspirine erbij?’ De verbaasde liefhebber vroeg: ‘Waarom dat dan?’ ‘Nou, ik stel voor dat U tijdens de kuur zelf en uw vrouw en kinderen een aspirine geeft. Iedere dag opnieuw net zolang als u de kuur aan de duiven geeft. Laten we zeggen dat U tien dagen kuurt, dan kunt U uitrekenen hoeveel aspirines U nodig heeft.’ De man keek me aan alsof ik gek geworden was. ‘Waar is dat goed voor?, bracht hij uit, lichtelijk geïrriteerd. ‘Als er niets aan de hand is, dan is die kuur net zo dwaas als het innemen van aspirines voor hoofdpijn die men over 4 of 5 maanden misschien gaat krijgen.’

Het werd tijd dat ik serieus werd. ‘Weet U’, zei ik ‘als U denkt dat uw duiven ziek zijn en er wordt vastgesteld dat ze ziek zijn, dan kan kuren zin vol zijn. Samen met een paar andere maatregelen, zoals enten en desinfecteren.
enten duivenMaar als uw duiven niet ziek zijn, dan is kuren niet zinvol. Ik denk dan ook dat u nu vermoedt dat uw duiven niet optimaal gezond zijn. Dat is iets heel anders. We moeten onderscheid maken tussen ziekte en niet optimaal gezond zijn.

Niet optimaal gezond zijn, houdt in dat we aan de gezondheid moeten werken. Dat we moeten zorgen dat we die verbeteren. Dat is iets heel anders dan de duiven behandelen tegen een ziekte die ze helemaal niet hebben. Duiven kunnen drager zijn van paratyfus. Dan nog, is het beter om dit vast te stellen voordat men besluit blind te gaan kuren. Wist U trouwens dat door iedere antibioticakuur die gegeven wordt een deel van de darmflora permanent verloren gaat?

Onderzoek heeft dit vastgesteld. Hierdoor krijgen de duiven het weer iets moeilijker om hun gezondheid optimaal te houden, zeker als geregeld onnodige kuurtjes gegeven worden. Een gelauwerde wetenschapper, Claude Bernard, zei eens dat de ziektewekkers er minder toe doen, maar dat het vooral de omstandigheden zijn, die maken of een individu ziek wordt.
In die gedachte meegaand is het dus belangrijker om de gezondheid van de duiven te helpen optimaliseren, dan preventief aan vermeende ziektezorg te doen tegen infecties die mogelijk helemaal niet aanwezig zijn.

Het is goed als liefhebbers beginnen met het maken van een onderscheid tussen ziektezorg en gezondheidszorg. Gezondheidszorg wordt verwisseld met ziektezorg. Te veel liefhebbers denken aan gezondheidszorg te doen terwijl ze alleen aan ziektezorg doen, vaak dan ook nog eens tegen ziekten die helemaal niet aanwezig zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dierenarts. Als dieren ziek zijn, zal ik zeker geneesmiddelen gebruiken om de duiven weer gezond te krijgen. Maar een kleine 30 jaar probeer ik de liefhebbers ervan te overtuigen dat het overwinnen van een infectie het beginpunt moet zijn van een aanpak van de gezondheidszorg. Doet men hier niets aan, dan loopt men snel weer tegen een nieuwe uitbraak van ziekte aan en voor men het weet is men kuur na kuur aan het geven. Bij veel liefhebbers is dit helaas de dagelijkse praktijk.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is het zorgen dat de duiven zo veel armslag hebben dat aanwezige ziekteverwekkers geen vat op hen krijgen. Gezondheidszorg is zorgen dat de duiven goed voer krijgen, met voldoende vitamines en mineralen. Dit is trouwens in deze tijd vaak ook al een hele opgave. Daarnaast is het verstrekken van probiotica en prebiotica een verstandige zaak.

Onder prebiotica verstaan we dan weer de voedingsstoffen die helpen om de goede bacteriën beter probiotica duivente laten groeien. De goede bacteriën zijn dan in dit geval de probiotica.
Onderzoek heeft uitgewezen dat goede darmbacteriën in symbiose leven met de gastheer. Het is ook in het belang van de goede darmbacteriën dat de gastheer blijft leven. Goede darmbacteriën zorgen voor de aanmaak van vitamines en helpen dat mineralen makkelijker opgenomen kunnen worden. Nu is ook gebleken dat ziekteverwekkers de competitie aangaan met de aanhechtingsplaatsen aan de darmwand. Hoe meer ziekteverwekkers een kans krijgen om te hechten aan de darmwand, des te groter wordt de kans dat de patiënt ziek wordt. Het is dan ook veel beter om te zorgen dat er voldoende goede darmbacteriën beschikbaar zijn in de darm. Het geven van probiotica kan daar aan bij dragen. Maar we kunnen door verzurende kruidendranken, als SGR, te geven, ook een bijdrage leveren aan de versterking van de aanwezige eigen goede darmbacteriën. Op die manier draagt men bij aan de gezondheid van de duiven die zich laat terug betalen door een betere mest en betere conditie van de duiven.

Evenzo is gebleken dat in stallen waar goede darmbacteriën in verstoven worden de schadelijke bacteriën minder kans krijgen om zich te handhaven. Het zou wel eens heel verstandig kunnen blijken te zijn om na een grondige desinfectie van een hok goede (bodem)bacteriën op het hok te vernevelen. Het is in de duivensport nog niet gebruikelijk om dat te doen. Maar de liefhebbers die dit al toepassen zijn er best tevreden over. Gezondheid van de duiven kan men verder ondesteunen door geregeld kruiden te geven die de functie van lever en nieren ondersteunen. Daarnaast is er inmiddels een scala aan natuurlijke producten beschikbaar die het met name de schadelijke bacteriën en parasieten een stuk moeilijker maken om te overleven.

Het geven van antibiotica zou beperkt moeten worden tot die gevallen waarin de duiven ziek zijn. In die gevallen is het goed om middels onderzoek vast te stellen welke antibiotica het beste geschikt zijn om te gebruiken. Blind kuren zou niet meer in de vocabulaire van duivenmelkers voor moeten komen.

Peter BoskampIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vraagteken - Ad Schaerleackens -

Het scheelde niet veel of de dag van Barcelona 2020 zou een van de mooiste dagen worden in het duivenleven van ...

Ad Schaerlaeckens

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor