Vorige keer in deel 1 van ‘De kweek en haar obstakels’ hebben we het gehad over het koppelen, problemen bij de leg, acute sterfte bij net uitgekipte jongen en acute sterfte bij jongen van 5-14 dagen oud. Deze maand gaat de column over andere problemen tijdens de kweek. Een eerste veel voorkomend problemen tijdens de kweek zijn de zogenoemde nestspuiters. Dit zijn jongen die op een leeftijd van 5-6 dagen beginnen met natte dunne mest. De nestschotel is vaak net als het gehele broedhok erg vochtig en stinkt. Als U de schotel optilt staat er soms zelfs een plas water onder! Komt dit verhaal U bekend voor? De oorzaak ligt vaak niet bij hun jongen maar bij de ouders! Het is namelijk zo dat de duiven wanneer de jongen 5 dagen tot 1 week oud zijn overgaan van pap naar hard voer. Vaak gaat het in deze periode mis. De oude duiven gaan meer drinken en nemen soms zelfs buitensporige hoeveelheden water op wat ze vaak direct aan hun jongen voeren. U kunt dit bij de jonge duiven waarnemen als U na het voeren van de jongen aan de krop van de jongen voelt en daar bijna geen voer maar enkel en alleen vloeistof in te voelen is. Het gevolg van dit ‘water-voeren’ is dat de jongen eerst en vooral het water moeten verwerken vooraleer er weer plaats is voor voer in de krop.

Het logische gevolg van overmatig water voeren door de ouders is een slappe dunne mest die af en toe een waterig aspect heeft. Bij het ontlasten komen de jongen naar de rand van de schotel en spuiten de mest als het ware weg. Om tot een oplossing voor dit probleem te komen moet men de primaire oorzaak van het overmatig drinken van de ouders zien te achterhalen. Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor overmatig drinken door de oude duiven:

Een eerste en zeer veel voorkomende oorzaak van overmatig drinken is zogenaamd psychogeen drinken wat in houdt dat de duiven overmatig veel drinken door stress of gewoon om zo snel mogelijk de krop van de jongen te vullen. Dit gedrag ziet men vaak bij jaarlingen die voor het eerst een nest grootbrengen. Nadeel van deze oorzaak van overmatig drinken is dat U de duiven die dit doen het niet gemakkelijk afleert. De oplossing voor psychogeen drinken is simpel en kan op twee verschillende manieren opgelost worden. Ook kan een combinatie van beide toegepast worden. Een eerste manier om de duiven minder te laten drinken is door het water iets minder smakelijk te maken. Het water wat aanzuren is daarbij een goede optie. Pas daarbij wel op dat de duiven nog wel blijven drinken. Bij geringe mate van aanzuring kan het geen kwaad voor de jongen. Een tweede veel gemakkelijkere oplossing voor het probleem is het verstrekken van elektrolyten in het drinkwater van de duiven. De beste manier van toepassing is door de elektrolyten, die onder andere bij Drs. J. van der Sluis te verrijgen zijn, preventief in het water te verstrekken vanaf dat de jongen 5 dagen oud zijn. De werkzaamheid van de elektrolyten berust hem in het feit dat de duiven minder water zullen drinken en ook de waterhuishouding van zowel de ouders als de jongen zal beter gecontroleerd worden door de elektrolyten aanwezig in het product. Indien U op het moment zelf al last heeft van nestspuiters is het doeltreffender om een speciaal daarvoor ontwikkeld diarreemiddel te gebruiken. Ook dit product is bij Drs. J. van der Sluis verkrijgbaar en bevat een uitgebalanceerde samenstelling van essentiële aminozuren (voor de opbouw van de weefsels), mineralen en sporenelementen.

LET OP:

NOOIT DE DRINKBAK WEGHALEN NA HET VOEDEREN!!! Dit zal de groei van de jongen ernstig hinderen en is bijgevolg niet de oplossing van het overmatig drinken.

Een tweede oorzaak van overmatig drinken tijdens de kweek is trichomoniasis (oftewel ‘Het Geel’). Wanneer bij de ouderduiven een zware infectie met ‘Het Geel’ aanwezig is zullen de duiven overmatig gaan drinken waardoor ook de jongen meer water binnenkrijgen. De oplossing voor dit probleem ligt in de behandeling van ‘Het Geel’. Daarbij kan men gebruik maken van een kuur voor over het voeder of door het drinkwater, maar zelf opteer ik liever voor het gebruik van de zogenaamde ‘geelcapsules’. Het is hierbij van belang dat U de duiven behandelt als de jongen reeds gevoederd zijn (het liefst ’s avonds wanneer het donker is). Ook jongen vanaf 18 dagen kunt U met een capsule behandelen.

Een ander probleem wat nogal eens voor problemen bij duivinnen die net gelegd hebben is kalkgebrek. Kalkgebrek wordt veroorzaakt door het gebruik van calcium uit het skelet van de duif voor de aanmaal van de eischaal. Een duif met kalkgebrek kan bijvoorbeeld door haar poten zakken of een zeer buigbare rubberachtige snavel hebben. Ook algemene uitputting kan optreden als gevolg van het kalkgebrek. De oplossing is simpel en zoekt men best bij de drogist waar men voor enkele euro’s humane calciumsupplementen kan kopen. U kunt de desbetreffende duif de pillen opsteken (1 per dag gedurende 5 dagen) of de pillen vermalen en door het grit heen mengen. Het herstel van de duif heeft enkele weken nodig dus U zult pas na een wat langere periode resultaat zien. Indien de duif algemeen verzwakt is kan men best toch naar de dierenarts gaan voor een injectie met calciumsupplement, het resultaat van een injectie is sneller waar te nemen.

Op eigen hok:


Bij ons zelf kunnen we van een goede kweek spreken. De jongen zijn mooi opgekomen en zijn al druk bezig het luchtruim te verkennen. Zoals voor velen bekend gaan wij dit jaar enkel met jongen spelen vanwege mijn afstuderen en drukke werkzaamheden aan het thuisfront. Het voordeel is wel dat er in plaats van 35 jongen dit jaar ongeveer 85 jongen (20 jonge weduwnaars / 45 jongen gemengd / 20 natourjongen) gekweekt zullen worden om volgend jaar een compleet nieuwe ploeg jaarlingen te vormen.  De jongen krijgen bij ons bij het spenen direct een eerste paramyxo-enting en na een week als alles goed eet en drinkt een capsule tegen ‘Het Geel’ omdat er op het nest niet gekuurd wordt bij ons. Op deze manier weten we zeker dat elke duif behandeld is met de juiste dosis. Na deze twee ‘behandelingen’ krijgen de jongen niets meer tot aan de vluchten. Duiven die toch ziek worden terwijl de rest van het hok gezond is worden verwijderd. Indien er Coli uitbreekt wordt er behandeld met een Colikuur van Drs. van der Sluis evt. aangevuld met Theraprim.

Succes allen in 2014,

M.v.g. Stephan Göbel (Dierenarts in opleiding)IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen