Volgende week! Tijdens het seizoen is er elke week weer 'volgende week'. Voor de een kans op eerherstel, voor de ander het opnieuw etaleren van een mate van suprematie. Het lastige, maar toch ook het mooie, van de duivensport is dat elke week weer anders is. Hiermee bedoel ik met name de omstandigheden, los van de afstand en losplaats. Ik ben ervan overtuigd dat bij helder weer en een lichte tegenwind de kwaliteit en vorm van de duif de voornaamste rol speelt voor het behalen van de kopprijzen. Als de omstandigheden echter grillig zijn met een harde staartwind, dan lijkt het soms wel een loterij waaraan we deelnemen. Je ziet ook vaak dat de echte sprinters moeite hebben met grillige omstandigheden en het lijkt wel of ze bewust omvliegen om zo gunstig mogelijk thuis te geraken. Een echte fondduif lijkt zich wat minder aan te trekken van de omstandigheden. Ik ben een groot voorstander van dagfondvluchten voor mijn eigen jaarlingen. Waarom? Het verloop van deze vluchten is in de meeste gevallen wisselend en onze afdeling lost meestal met afdelingen 7 en 9. De duif is dus veelal op zichzelf aangewezen. Een fantastische leerschool en hierdoor zie je deze later in het seizoen vrij eenvoudig hun eerste echte marathonvlucht verteren. Mijn fondduiven op nest gespeeld leggen het normaliter af tegen de sprintelite van mijn vader. Met veel geluk pak ik een prijsje.

Echter, het komt ook voor dat ik een superserie maak, meestal effe tekort kom voor de echte kop, maar als de fondduiven eenmaal aan het vallen gaan, ze mooi achter elkaar komen. Qua topsnelheid komen ze natuurlijk te kort, maar blijkbaar 'durven' ze de kortste weg te kiezen en profiteren ze van de hardheid in hun genen. Deze hardheid zoeken we ook voor onze sprinters, de mooiweervliegers komen simpelweg te kort voor de dagfond. Door de wisselende omstandigheden is het lastig om asduiven te kweken, duiven die top vliegen bij 2.000 m/m, maar ook bij 1.100 m/m, bij open weer, maar ook bij een zwaar betrokken lucht.

Voor ons dan ook een reden van inbreng van de duiven van Peter Janssen uit Kleve, wat mij betreft een der beste spelers van Nederland met een ongelofelijke gedrevenheid en passie voor het kweken en spelen van superduiven. Critici beweren nog wel eens dat zijn ligging veelal in het voordeel is. Natuurlijk is dat zo bij bepaalde omstandigheden, maar inmiddels veelvuldig bewezen onder alle omstandigheden te excelleren, ook bij de massalossingen met afdeling 7 en 8. In deze duiven zitten nagenoeg enkel superduiven uit Duitsland en België in de afstamming, duiven die we over het algemeen niet zo veel horen en minder commercieel klinken. Ook veel asduiven van Peter zelf die na hun geslaagde carrière naar het kweekhok gaan. Het commerciële gewin is hier niet aan de orde, duiven zijn er nauwelijks te koop en de toppers al helemaal niet. Wij hebben het voorrecht een goede band met Peter opgebouwd te hebben en van zijn duiven te kunnen en adviezen te kunnen profiteren. Deze duiven gaan we zetten tegen onze Eijerkampen en hopen hiermee komende jaren een voorname rol te kunnen spelen op de dagfond. Een aantal jaren zijn we echter al aan het 'klooien' om het maar zo te zeggen met de jonge garde. Niet op tijd 'klaar' voor het jonge duiven seizoen door nog onvoldoende ouderdom en ervaring. De natoer is dan het devies, de totale ervaring en opgedane overlevingsdrang achten wij echter te laag en dus staat 2015 in het teken van het vroeg kweken en veel spelen van zowel ons snelheidshok als fondhok. Mocht dit gepaard gaan met extra verliezen dan is dit jammer, maar hier gaan we niet van uit en de overblijvers kunnen als jaarling aan de bak. Hiermee minder twijfelaars op het hok en toename van de kwaliteit.

Terug naar de kern, 'volgende week'. Hoe houd je het hoofd koel als het een week voor geen meter gaat? Hadden we het kunnen zien aankomen? Dit vragen we ons direct af na de vlucht. Hoe waren de omstandigheden? Hoe kwamen ze op andere hokken. We zoeken ons gek naar oorzaken, maar dikwijls is deze niet aanwijsbaar. Op de snelheidsvluchten moeten we ons snel herpakken, terwijl een fondseizoen geheel in duigen kan zijn door een slechte vlucht. Zaak is echter vast te hadden aan het bewezen succesvolle systeem, paniekeren is geen optie. Dit jaar zette ik alles op alles om op Perpignan nog een keer te vlammen. In de tussenstand Marathon Noord stond ik top 10 en in het Criterium der Azen zelfs bovenaan. Ondanks alle inspanningen was het beste eraf, een aardige uitslag in de breedte, maar geen kopduif en geen getekende op tijd. Dit overkomt me nu al enkele jaren en misschien vraag ik met het huidige systeem wel te veel van de duiven de periode er voor. We gaan zien hoe dit zich verhoudt met het weduwschapspel in 2015. Periodiek wat voor tricho en de koppen staat vast in ons schema, wij denken dat zonder niet meer kan door veelvuldige samenkomst met andere duiven uit andere milieus. We willen hierin geen risico nemen. Een maandelijkse check door een dierenarts evenmin, het gevaar van blind worden voor eigen kolonie ligt immers op de loer. De liefhebbers die beweren nooit iets te geven en geen dierenarts nodig hebben, 'proficiat, u beschikt over uitzonderlijke duiven en uzelf over uitzonderlijke gaven!'. Sorry voor dit cynisme, maar ik maak graag het vergelijk naar topatleten. Die staan immers ook voortdurend onder medische controle, simpelweg omdat ze zelf en hun begeleiders niet alles kunnen waarnemen.

Koppel 2: 06-965 x 12-999. Een echte koppeling gericht op Barcelona. De reden is als volgt: de doffer is een volle broer van 'Dirke', vader 1e Internationaal Barcelona 2014 bij Jelle Jellema, ofwel, zoon Fondkoppel. De duivin is een dochter van 'Rode van Tuyl' x eigen dochter, ofwel, een halfzus van 'Silvia', de super Barcelona duivin van Coos van Houten, IJsselstein. Kortom een rijke familie Spanjevliegers die ik hoop terug te kweken in het nageslacht.

Bas Weijers - http://www.weijersduiven.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor