Het is me wel een duivenjaar geworden. Met name de commotie rond de verschillende NPO vluchten was groot met uiteindelijk 3 afgelastingen, incl. de dagfondvlucht vanuit Chateauroux. De ZLU-vluchten hebben allemaal doorgang gevonden. Een en ander heeft nogal tot wat frustraties geleid links en rechts en speelt op dit moment het ZLU-spel in de kaart. Het is jammer dat het zo moet lopen voor de liefhebbers, maar helaas lijkt het bestuurlijke apparaat zo complex dat goede oplossingen en alternatieven niet voor handen zijn. Er zal wat moeten gebeuren, maar ja, dat roepen we al jaren en het lijkt aan dovemans oren gericht. Voor mezelf heb ik er niet zo veel last van gehad, enkel de vluchten Chateauroux en Orange vielen in het water met een ploeg die klaar zat of zelfs ter plaatse is geweest. 2014 stond vooraf in het teken van Barcelona! Ik wilde mijn beste duiven testen op deze vlucht, met name met het oog op komende jaren waar deze vlucht prominenter op mijn agenda zal staan. Het werd een fantastisch resultaat met de 1e provinciaal en 50e Nationaal met ‘Dieke’, onze topduivin die in 2013 onder de zware omstandigheden ook al de 7e provinciaal won en 225e Nationaal.

Zij werd gevolgd door een halfbroer en een broer die uiteindelijk 8e en 13e provinciaal worden afgevlagd en nationaal binnen de eerste 300 eindigen. Met provinciaal 4 van de 7 een bevredigend resultaat. Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is bleek een week nadien op St. Vincent. 3 duiven gingen mee, 3 doffers, die al eerder zich hadden laten zien maar nog niet tot de vaandeldragers van het hok behoorden. Het werd een grote teleurstelling. Pas op dinsdag arriveerde de 1e die op woensdag dood omviel. Enkele weken nadien werd een kaart uit Frankrijk ontvangen van een doffer met de mededeling ‘duif is dood’. De 3e duif is nooit weergekeerd. In dit zelfde weekend werd ‘Dieke’, juist, de duivin van Barcelona, waarschijnlijk gepakt door de roofvogel, zij ontbrak na een avondtraining. Dat is ook duivensport en dan moet je soms stevig in je schoenen staan dergelijke tegenslagen op te vangen en met positieve energie en inzet aan het volgende avontuur beginnen. Een week daarna stond Marseille op het programma en dat werd dan weer een mooi succes waarop ‘Diesel’ zijn 3e topnotering pakte op Marseille en mee zal doen voor de Asduiven 3 jaar bij de ZLU. En zo ligt tegenslag en succes dicht bijeen. Zaak is om niet te paniekeren en vertrouwen in de duiven en het systeem te houden. De aftrap van het seizoen vanuit Pau was overigens ook al naar volle tevredenheid verlopen, ook hier was ‘Diesel’ mooi op tijd, maar zijn vrouwtje ‘Eva’, rechtstreeks Gilbert van den Berg (50% Gerard van Tuyl – 50% Van Houten IJsselstein) was nog even wat eerder. Doordat ik dit jaar de totale kampioenschappen niet als prioriteit had staan werd Narbonne overgeslagen om een mooie omvangrijke ploeg van 15 op Perpignan in te korven. In de kampioenschappen Marathon Noord stond ik er goed voor en in het Criterium der Azen zelfs bovenaan. Helaas werd het niet wat het moest zijn, we begonnen te laat en de vaandeldragers lieten te lang op zich wachten, weg topklasseringen. Hoe was dit nu mogelijk na zoveel energie in de voorbereiding te stoppen? Achteraf lijken de duiven niet helemaal top te zijn geweest, wellicht mede door de hoge temperaturen en het klimaat dat ontstond op het hok. Een wijze les die we mee moeten nemen naar het volgende jaar.

De jaarlingen kregen dit jaar een pittige leerschool. Doordat we pas laat begonnen met loslaten en spelen zaten ze bij hun 4e vlucht al op Salbris, de 2e dagfondvlucht op het programma. Dit heeft best wat duiven gekost, maar uiteindelijk hebben ze nog Gien en Bourges gehad om als afsluiter een zeer pittige Bergerac ochtendlossing te krijgen. Het resultaat is een ploeg duiven van 2013 die in 2015 goed voorbereid hun opwachting kan maken op de Marathon vluchten en waarbij het kaf reeds van het koren is gescheiden. Dit is ook echt noodzakelijk om een niet te grote ploeg duiven te krijgen. Sinds 2011 toen we nog 3 afdelingen hadden zijn we jaarlijks aan het minderen en het voornemen is voor 2015 nog 32 koppels vliegers, incl. jaarlingen.

De successen dit jaar zijn weer voor het grootste deel te danken aan mijn vader Rien die het mogelijk maakt de sport op dit niveau uit te oefenen. Met een drukke zaak is zijn inzet en hulp broodnodig om e.e.a. gedraaid te krijgen. Ook na een vakantie met de natoer voor de deur is de jonge garde optimaal verzorgd en voorbereid waardoor we de mogelijkheid hebben in 2015 een ingevlogen ploeg jaarlingen aan de start te krijgen. Thanks pa!

De volgers weten dat ik vanaf 2006 diverse duiven heb aangeschaft op diverse tophokken in het land. Hokken die toen aan de top stonden en nu nog altijd. Neem bijvoorbeeld Cor de Heijde, dit jaar 1e nat. St. Vincent, Jelle Jellema, dit jaar 1e Int. Barcelona en Gerard van Tuyl, dit jaar 2e nat. Pau – 7e nat. Narbonne. Natuurlijk zijn er van deze duiven al diverse verdwenen van het hok, maar de basis staat fier overeind met ‘Louis’ als absolute vaandeldrager. Deze doffer, rechtstreeks Cor de Heijde, uit ‘De La Creche’ x ‘Geja’ is verantwoordelijk voor het gros van de behaalde successen en mag misschien zelfs gezien worden als een der beste Barcelona kwekers van dit moment. Vanaf 2011 werden 6 directe kinderen gespeeld op Barcelona met de volgende resultaten Nationaal : 50-173-207-225-283-598, dus een 100% score. Ook op de andere vluchten weten deze duiven zich nadrukkelijk te profileren, zo was een belofte van 2012, ‘Felix’, op zijn 1e marathonvlucht dit jaar mijn 1e op Agen om 20.02 uur met een 6e provinciaal. Op de afsluitende Bergerac had ik ’s avonds 3 duiven door buiten mededinging waarvan 2 kleinkinderen van ‘Louis’. In meerdere generaties heeft hij zich inmiddels ontpopt tot een goede kweker. De duivin waarmee de beste prestaties zijn geleverd is ‘Janna’, een rechtstreekse Jelle Jellema en volle dochter van ‘Zwart Goud’. Deze duiven zitten nog altijd op het hok en staan nu weer tegen elkaar om de kwaliteiten en genen vast te leggen in de stam. Ook ‘Diesel’ is een 50% Jelle Jellema en is een kleinzoon van onze ‘Pluto’, een zoon uit het topkoppel ‘Orion’ x ‘Mirna’. 2014 heeft de nodige inzichten gegeven wat betreft onze kweekstal en voor 2015 gaan we dit terugzien in de koppelingen. De nadruk komt nog meer te liggen op de vernoemde duiven en lijnen.

Voor 2015 gaat we het roer omgooien! Na 6 jaar nestspel zal komend jaar in het teken staan van totaal weduwschap. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me niet meer prettig voel bij het nestspel en ervaar dat ik onvoldoende grip kan krijgen en houden op de kolonie door de diverse neststanden, achterblijvers, beperkte trainingsarbeid, etc. Ik ben van mening dat ik meer kan en moet halen uit de duiven en dat het huidige systeem mij onvoldoende past. Kortom, ik ben toe aan iets nieuws en ik heb er zin in om met weduwnaars en weduwduivinnen te gaan spelen. De exacte aanpak hiervan is nog niet helder, maar de inzichten die we gebruiken op ons snelheidshok zullen voor een groot deel worden toegepast.

Een grote uitdaging ligt ook in het feit dat we Nationaal in onze regio onvoldoende mee kunnen dingen naar topklasseringen en dan bedoel ik top 50 Nationaal. NIC Zetten is m.i. een sterk centrum voor Noord-Nederland, maar ook hier mag niemand in januari het podium in Kerkrade betreden en dit zien we nu al enkele jaren zo met een uitzondering daargelaten. Wat opvalt is het volgende: op de ZLU-vluchten waarin in de voorvlucht de duiven ’s avonds vallen, dus Limburg en Zeeland, maar waar in de Fondunie2000, om het gebied gemakshalve even aan te geven, geen duiven doorkomen, komen we vrijwel altijd tekort op dag 2 tegenover de overvlucht. We kunnen hier geen verschil maken omdat de duiven min of meer gelijktijdig gaan vallen, ook in de overvlucht. Te weinig kunnen we voor 06.00 uur de volgende ochtend pakken op deze vluchten en met onze kortste afstanden voor Noord en de snelheden die hierdoor onder de 1.000 m/m komen we tekort op de overvlucht. Natuurlijk de omstandigheden hebben hun invloed, maar gelet op 2014 liggen de kansen dan op Agen en Barcelona. Op Agen kunnen we ’s avonds draaien en in Groesbeek speelt Jan Janssen 1e Fiante, maar komen we Nationaal tekort door de verslechterde omstandigheden op de vluchtlijn en op Barcelona spelen we zelf 1e provinciaal en 50e Nationaal. Dus onderscheid in Noord is vooral te realiseren als we ’s avonds kunnen pakken en op vluchten waar ’s avonds NIETS doorkomt, dus ook niet in Zuid (Barcelona). Het is dan ook de uitdaging duiven te kweken die ’s avonds thuis zijn van vluchten als Marseille en Narbonne waar in Limburg en Zeeland meerdere duiven doorkomen op de 1e vluchtdag. Dit is misschien makkelijk gezegd, maar voor mezelf wel een constatering waar ik mee verder moet. Meer zal dan ook de focus gelegd worden op Agen en Barcelona als grote startvluchten voor de vliegploeg en met weduwschap is het wat makkelijker doorschakelen (denk ik) richting de vervolgvluchten.

Komende tijd gaan we vorm geven aan ons hok en systeem voor 2015 en staan er ook nog wat ideeën over samenwerkingen met liefhebbers op de rol. Op Toppigeons komt er weer een verkoop van een lot zomerjongen uit de kweekstal en ook uit van ‘Louis’ en ‘Janna’ gaan er duiven in de verkoop. Kortom, we hoeven ons niet te vervelen komende maanden!

Bas Weijers - http://www.weijersduiven.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor