Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar voor allen in goede gezondheid en met veel voorspoed. Het streven naar mooie successen met onze duiven is een goed voornemen, maar natuurlijk niet vanzelfsprekend. Kersttijd bij familie Weijers is eventjes tijd maken voor de familie en de rest (werk en hobby) wat naar de achtergrond verplaatsen. Een paar daagjes in Winterberg met de nodige sneeuw heeft de batterij weer doen opladen voor het komende jaar. De verzorging van de duiven heeft senior op zich genomen en de duiven zijn klaargestoomd voor de kweek. De vliegers op ons fondhok zijn op een nieuwe mengeling gezet met 2/3 gerst 1/3 kweek. In deze 'rustperiode' hebben we wel de koppels samengesteld voor de kweek 2012. De snelheidskoppels zijn samengesteld in overleg met Hans en Evert-Jan Eijerkamp en Gerard Boesveld.

Waarom vraagt u zich misschien af, kunnen jullie dat zelf niet?? Jazeker wel, maar alle duiven vinden hun herkomst in Brummen en wie kent deze duiven beter dan de Eijerkampen en wie kent de kweekwaarde van de diverse topduiven beter dan deze mannen?!?! De fondduiven zijn door mijzelf samengezet en gekoppeld met 2 gedachten. Enerzijds een lijn gericht op duiven die Barcelona aan moeten kunnen, anderszijds een lijn die op 1 dag 900 km. moeten kunnen afleggen. Dit zijn dan ook de vluchten waar we ons in de toekomst op het fondhok willen gaan toeleggen. Barcelona vraagt in mijn optiek een speciaal soort duif met een enorm doorzettingsvermogen en energie om op dag 2 nog zo'n 400-500 km af te leggen onder de normale omstandigheden. Natuurlijk, Barcelona 2011 was voor de meeste duiven een makkie, om 09.00 uur maakte je nog een mooie prijs, om 10.00 uur was het op onze afstand al een middelmatige duif en om 11.00 uur een staartprijs. Voor de vluchten van 900 km welke op dezelfde dag thuis zijn als Orange en Montelimar heb je andere duiven nodig die meer snelheid bezitten. We hebben zelf al de ervaring en ook op andere hokken heeft zich bewezen dat met name de Koopman-duiven uitermate geschikt zijn voor de lange dagfond. De duivinnen die afgelopen jaar bi j ons op Bergerac aan de kop vlogen Nationaal bezitten allemaal het Koopman-bloed en dan met name de lijn van de 'Tips', aangekocht door ons op de verkoop van Marijke Vink voor de familie Eijerkamp. Deze Bergerac was dan geen zware editie, onze 'Lize' maakte 1.332 m/m, bijna 80 km/u, echter het het blijven nog altijd 870 km en dus nagenoeg 11 vlieguren. Deze duiven hebben 100% snelheidsbloed in zich en kunnen dit dus aan. Toch beweer ik dat vluchten vanuit de Zuidenlijn, dus met losplaatsen als Montpellier, Orange en Montelimar om een ander type duif vraagt met meer fondbloed. De praktijk heeft dit al uitgewezen.

Orange 2010 en 2011 was hier een voorbeeld van en ook Montelimar 2010 laat een beeld zijn waarbij het 's avonds geen duiven regent en de volgende dag nog volop concours is. We gaan echter voor het maximale en dat betekent dat er duiven moet zitten die 's avonds door kunnen komen en een mate van snelheid in zich hebben. Een voorbeeld is ons nieuwe kweekkoppel 470x713. De 470 komt uit 'Louis', een zuivere Cor de Heijde uit 'De La Creche' x 'Geja' en inmiddels bewezen kweker x een dochter van de 'Jackpot', topkweker van Heremans-Ceusters en vader van vele cracks. De 713 is een nieuwe aanwinst en een dochter van 'Salinero', 1e nat. Bergerac, en inmiddels superkweker bij Hans en Evert-Jan Eijerkamp x 'Sacha', een dochter van 'Tips' x 'Kate', dochter 'Golden Lady'. De uit dit koppel geboren jonge duiven bezitten dus 25% het zware fondras van Cor de Heijde, 25% het super orientatievermogen en snelheid van de Heremans-Ceusters duiven, 25% het bloed van het snelle overnachtwerk van 'Salinero' en 25% de lange dagfond uit de Koopman-lijn.

Laten we een ding echter niet vergeten. In het verleden is al veel geëxperimenteerd met koppelingen fond x snelheid en hier is weinig van terechtgekomen. Toch zie je dat de hedendaagse moderne postduif is geëvolueerd en beter en sneller is geworden. Met de hedendaagse begeleiding en verzorging kunnen de duiven meer aan dan voorheen en dus is inbreng van snelheid mijns inziens een must geworden voor bepaalde vluchten. Van belang is echter hier zorgvuldig mee om te gaan en niet radicaal snelheid door te voeren, dit kan het einde van een succesvolle kolonie betekenen. Een aantal proefkoppels samenzetten en de jonge duiven testen om te achterhalen welke lijn het beste past bij de vertrouwde fondlijnen.

Doelstellingen nastreven vanuit een visie is een methodiek die mij past zowel op zakelijk niveau als op het gebied van onze duiven. Ik zal u niet lastig vallen met de zakelijke doelstelling, de doelstellingen op duivengebied zal ik met u delen. Op ons snelheidshok hebben we als doel de lijn van 2011 door te zetten en een grotere rol van betekenis te spelen op de diverse onderdelen met kopprijzen als speerpunt boven de kampioenschappen. Hiertoe spelen er nog wat zaken op dit moment in het kader van in welk werkgebied we zullen gaan deelnemen aan de vluchten. Op ons fondhok streven we min of meer naar hetzelfde, echter 'podium Kerkrade' is toch de meest gewenste resultaat voor 2012. Dit is niet eerder gelukt en lijkt me een grote eer. Daarnaast moeten we nog serieus werken aan de opbouw van de kolonie. De oudste duiven zijn van 2008, deze zijn op 1 hand te tellen en ook van 2009 zit er nog slechts een enkeling. De lichting 2010 en 2011 is echter groot en hoopgevend gezien de resultaten afgelopen jaar. Doel is dit jaar een ploeg te formeren die klaargestoomd wordt voor Barcelona 2013!!

Fijne week.

Bas Weijers - http://www.weijersduiven.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen