We zijn weer een weekje verder en daar waar vorige week nog ijs lag zwemmen nu alweer bijna de tropische vissen. Ik bedoel dit gekscherend maar het weer is totaal omgeslagen. Ook in de hokken is dit goed te merken omdat de luchtvochtigheid wel hoog is. In het kweekhok gaat het gestaag door en sommige koppels zijn al aan de vierde ronde begonnen. Bij de vliegduiven zijn de eieren aan het uitkomen maar er is door de diverse vechtpartijen wel wat schade opgelopen. Ondanks dat ik de duiven overdag en in de nacht opsluit zien ze toch kans om na het binnenlopen ergens eieren kapot te vechten. Maar de kroon steelt toch wel de duivin 619 die Crazy Bolt heet en de eerste prijs op Fonteney la euro behaalde, zij probeert gewoon de jongen te vermoorden in de andere broedhokken en had ook al een ei van haarzelf vertrapt en zat dus op twee stenen eieren.

Haar broedtijd was voorbij dus dacht ik er goed aan te doen haar een jong van een ander koppel te geven, keek het aan en dit was maar goed ook , als een furie kwam ze haar broedbak in en begon gelijk aan het sloopwerk dus kon ik direct het jong weer terug leggen bij de echte ouders , het was dus gered. De duivin is echt een furie , hangt aan mijn handen als ik in de buurt van haar komt, bij het loslaten valt ze niet op de klep maar waar ik ook loopt op mijn pet en daarna alla bij Dirk Verleuns foto op mijn schouder en dat zonder pinda. Duivensport pursang maar zo een kannibaal kan ik in wezen missen als kiespijn.

O, en over kiespijn gesproken, deze week opeens een berichtje op messenger, ben je thuis dan kom ik straks even langs op hokbezoek. Ik was thuis dus het werd weer een gezellige ochtend met Willem de Bruijn en wat kan je van deze duivenliefhebber (ondanks dat ik al 50 jaar duiven heb) veel leren. Details en randverschijnselen daar gaat het om in de duivensport en deze duivenmelker heeft echt alles onder controle en voor elk probleem wel een oplossing en geeft dan ook de nodige tips. Mede omdat hij constant veel hardvliegende hokken in Nederland België en andere werelddelen bezoekt beschikt hij over een schat van ervaringen en een bron waaruit altijd wel de oplossing komt. Wederom bleek dat ik nog tal van grote fouten maakt en over sommige speelwijzen niet goed heb doorgedacht, uiteraard ga ik graag op de gekregen adviezen in en zullen deze fouten hersteld en aangepast gaan worden. Tevens kwamen er weer drie prachtige jongen met een zeer goede afstamming naar Rotterdam en ik denk dat Willem er ook van stond te kijken dat hij in het kweekhok bij ons zoveel afkomstige duiven met Reeuwijks/Vorselaarse genen aantrof, gewoon een lust voor de echte duivenmelker, en mijn/onze trots.

De verbouw van het jonge duivenhok is op een paar likjes kalk aanbrengen gereed en kan het spel straks echt op de wagen. Ik wilde in het nieuwe hok met twaalf jonge weduwnaars starten maar heb het geheel in de winter te krap opgezet. Dit komt hoofdzakelijk dat ik toen nog niet wist dat deze ruimte vrij kwam en nu het varken was overleden ik de gelegenheid kreeg. Ik wilde er alla Leo Heremans er met twaalf jonge weduwnaars gaan spelen maar heb vergeten er twaalf oude duivinnen voor apart te houden en met jonge duivinnen is het risico op een flop te groot dus …….ik zal wel ergens wat duivinnen van de slacht proberen te gaan redden.

Ja details en randverschijnselen die moet ik goed doordenken en anders moet ik maar op de blaren zitten . En door vallen en opstaan word je groot.

tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Pigeon Whisperer


Het wel en wee rondom ons duivenkot 2018-12

We zijn weer een weekje verder en ik moet zeggen dat het een rare maar positief ervaren weekje was. En met positief bedoel ik het meedenken van liefhebbers met talloze positieve waarschuwingen via Facebook , email en zelfs een vijftal telefoongesprekken. Ik ben dat niet gewend in het Rotterdamse waar ik vorig jaar al opperde dat leedvermaak hier het grootste duivenvermaak is. De sport is hier bikkelhard, zo hard zelfs dat je niet je mening mag weergeven via Facebook of internet  en men zelfs voorstelde om mij dan een week schorsing op te leggen. En dat in een land waarin men de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Basis van het hele voorstel waren uiteraard weer commerciële belangen, maar klaar ermee .

Nu even over de positieve ervaringen. Afgelopen weken was ik druk aan het timmeren zoals ik al eerder melde , geit enkele maanden terug overleden en nu het varken dus ik kreeg meer ruimte voor de jonge duiven iets waar ik uiteraard niet op gerekend had. Inmiddels is het hok gereed en met twaalf broedhokken erin de ideale locatie om met twaalf jonge doffers weduwschap te gaan spelen alla Leo Heremans zijn favoriete hok.  Toen kwam mattie Willem de Bruijn op hokbezoek en vond het idee prachtig maar opperde dat ik dat wel met twaalf oude duivinnen zou moeten doen. Nergens op gerekend alles al geselecteerd en dan krijg je opeens iets voorgeschoteld waar je nooit rekening mee had gehouden dus…. dan in seizoen 2018 maar ,,op de deur,, spelen. Is verkapt weduwschap maar ik heb het nog nooit gedaan , heel mijn duivenloopbaan op het schabbetje en namen de jonge duiven een nestje het zij zo. Maar dan ga je in de slaap liggen malen als, als, als, ik oude duivinnen had kon ik beter spelen als als, als.

Ik opperde op Facebook of de volgers wisten of er in de Lier in België ook slachtduivinnen verkocht werden voor enkele euro’s? En ik heb het geweten waarschuwingen van alle kanten , dat ik gek was om die rommel op het hok te halen , of ik mijn hok duiven naar de klote wild helpen enz enz maar ook aanbiedingen van kom hier maar enkele duivinnen halen. Via alle internetkanalen en zelfs via de telefoon , vaak begon het met,, ik ben een trouwe lezer van uw berichtjes maar wat doet u nu,,mensen allemaal bedankt en inderdaad jullie hebben me tot bezinning gebracht.  Ik ga gewoon met de oude vliegduivinnen proberen dubbelspel te spelen en eventueel jonge welige duivinnen gebruiken en voor 2019 hou ik gewoon 12 extra jarige duivinnen aan maar nogmaals bedankt voor de feedback.

Ook kwam er een berichtje van Robert Heinsbroek uit Dronten , dat er een doffer van hem door de kromsnavel te pakken was genomen en hij nu een duivin die hij van mij had meegekregen over had zitten of ik die niet terug wilde. Nu was de 95 ofwel ,,De Slimste,, niet één van mijn slechtste duivinnen maar ik ben in het hok alles aan het terug brengen naar duiven waar Reeuwijks bloed in zit en daarom ging ze weg. Maar het kwam nu goed uit en ik besefte dat ik met vuur speelde in deze tijd van het jaar toen ik zei ,, is goed Robert laat maar los,, Woensdag loste Robert de duif aldaar in de polder en ze trok gelijk goed weg en de goede kant op maar was er niet, donderdag ook niet en vrijdagochtend toen ik buiten kwam werd ik uitbundig door haar begroet op de besneeuwde planken. Ze had het gered en was helemaal gek sprong op mijn schouder en koerde luid sleepte met haar staart en daar sta je dan als liefhebber met een traan in je oog want… was Robert er nooit geweest dan was ze gewoon weggebracht en was er nu niet geweest. En het duivinnetje toonde mij nu hoe hard wij eigenlijk in onze hobby zijn en vergeten dat (sommige) duiven ook gevoel voor de liefhebber hebben. In wezen is de mens in deze de zwakste schakel.

Maar zoals ik zei is het hokje voor de jonge duiven dus gereed en moet er alleen nog een kabel voor de antenne getrokken worden.

Vandaag was ik bij mijn kruiden specialist om kruiden voor het seizoen te halen , en de volgers weten dat het op dat nieuwe kruidenmengsel goed ging met de jonge duivenvluchten. Alles netjes opgeschreven in het seizoen , wat er allemaal in het mengsel zat, welke dagen het werd gegeven en nu blijkt dat de vergeetachtigheid begint toe te slaan en ik me een eekhoorn begint te voelen want ….. alle gegevens ben ik kwijt. dus wordt het weer gewoon opnieuw testen en zoeken tot ik weer op het goede pad zit en u als lezer mag het uiteraard volgen.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Zo simpel is het niet - Ad ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag ...

Ad Schaerlaeckens

Richard de Vegt – Haule / Stambomen.3

Sinds ik mijn laatste column over stambomen en het mijn inziens verkeerde aankoopbeleid van (te) veel ...

Nico van Veen

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor