We zijn weer een weekje verder  en sommige duiven beginnen er alweer wat netter uit te zien , veel pennen moeten nog vallen als verdubbelen ze zelf de rui door gelijktijdig met de slagpennen staartpennen te verwisselen. Goede voeding en extra proteïne is dus echt noodzakelijk , hier twee kilo kweekvoer (vtb8) , 1 kilo zuiveringvoer, schepje hennep, gepelde zonnepitjes ,katjang indoe , schepje snoepzaad en een schepje kalkoenkorrel. De duiven varen er wel bij en krijgen ongeveer 30 gram per dag. In het water zitten om de een kruidenelixer en een vitaminepreparaat. Ondanks deze goede zorgen zat er toch opeens deze week een jonge duif met dichtgeknepen ogen en helemaal bol , ik schrok, mede omdat het de kampioen jonge duiven was. Direct ingegrepen en de andere dag was de duif alweer bij de tijd alleen de mest was nog slijmerig en geel. Nog een pilletje antibiotica en de duif was de dag daarna helemaal opgeknapt. Een gelukkiger melker dan ik bestond er op dat moment niet en eerlijk gezegd dan ben ik ook een beetje trots op mezelf.

Wat de duif heeft gemankeerd weet ik niet , ruiziek zou kunnen maar het was een feit dat de duiven de ochtend voor het ziek worden na het loslaten meer dan twee uur uit het zicht waren geweest , dus misschien hebben ze ergens verkeerd gezeten en zijn even naar beneden gegaan, maar dan zouden er meer duiven ellende hebben gehad vermoed ik.

Eergisteren het kweekkoppel voor de fond uit de stal naar het kweekhok verplaatst en hun broedhok daar ook opgehangen met de drinkpot erop maar vanochtend dacht ik al dat zint mij niet. Vandaag zaten we weer met diverse melkers gezellig bij elkaar en hadden we het erover en Philip Huksloot opperde waarom zet je het niet onder de andere broedhokken. Nu was daar plaats, maar onder de broedhokken zit de kachel en die ruimte ervoor gebruik ik altijd om de jongen na een dag of 16 neer te leggen in het stro zodat de oude kwekers ze kunnen voeren, maar ik nam het idee mee. Thuis gekomen het broedhok van de wand en passen  en al snel mijn conclusie , balkje op de grond , rondom achter 5 cm van het broedhok af halen en dan paste het precies en bleef naast het broedhok nog de helft bij de kachel beschikbaar voor het afspenen van de jongen. Dus ook dit kleine probleempje werd door luisteren naar anderen opgelost en inderdaad ga ik nu weer met plezier het kweekhok met nu dus negen koppels in.

Luisteren en dat doe ik altijd graag, al denken velen van niet. Door te luisteren heb ik vanavond alle rondoms die ik geschreven heb vanaf het opleren van de jonge duiven tot vorige week doorgelezen en mezelf op geen leugen kunnen betrappen zoals sommige beweren. Ook heb ik geen belastende verklaringen en uiteenzettingen kunnen lezen wel ,,oneliners,, als ,,ratten verlaten het schip,, maar die zie ik in de trant van ,,beste stuurlui staan aan wal,, of ,, wie een kuil graaft voor een ander ,, enz.  Zelf krijg ik toch een vermoeden dat er lieden zijn die zien dat er hier hard aan de duivensport gewerkt wordt, goed geïnvesteerd is in ,,super,, duiven , geholpen worden door één van de beste liefhebbers in Nederland en dat daardoor na wat ,,succes,, een beetje jaloezie is ontstaan. Jammer dat dit zo moet gaan in toch onze ,,mooie,, duivensport.

Vandaag werden nog wat dingen opgehaald uit de tijd van toen geluk nog heel gewoon was en het was goed om te horen uit de mond van een toch al 50 jaar lange rivaal dat deze me als liefhebber nooit heeft onderschat, iets wat ik als positief ervaart.

Jammer vond ik dat mijn duivenvriend Dirk Verleun zijn duiven in Sevilla niet heeft zien aankomen  en dat daar op dag van lossing wederom maar de helft arriveerde. Zelf denk ik dat als je echt aan dit soort eenhoks races mee wilt doen je beter duiven kunt gaan stallen bij liefhebbers in het land waar deze races plaatsvinden dan daaruit kweken aldaar en deze jongen dan aanleveren. Zodat de duiven aan het klimaat en vooral de hoogte van atmosfeer gewend zijn. Misschien of ik weet het wel zeker vinden sommige dit lulpraat maar het zal zeker ook stof tot nadenken kunnen zijn.

Oja nog dit , dagelijks gaan hier de duiven er nog steeds uit en zodra ze naar buiten gaan klik ik de kachel aan zodat als ze weer binnenlopen het aangenaam is in het hok en de luchtvochtigheid bij dit natte weer op 68 % staat.

Tot de volgende rondom  , fijne week allemaal.

Kees Commijs

Postduivencoach.

 


Het wel en wee rondom ons duivenkot 17-40

We  zijn weer een weekje verder in duivenland en de maand Oktober heeft haar intrede gedaan met een in mijn ogen lekkere dag met een zonnetje erbij, vanochtend eerst de duiven gedaan en daarna gezellig bij Koos en Phil op hun duivenonderkomen een bakkie koffie wezen drinken . Het is daar altijd gezellig en meestal staat het garant voor een paar prettige uurtjes. Ook worden er wetenswaardigheden over de ontwikkeling van de moderne duivensport met elkaar gedeeld , eerlijk en open zoals duivensport hoort te zijn met respect voor elkaar. Ik kijk altijd uit naar die ochtenden als ik naar de mannen gaat. Deze week had Teun zelfs het kampioenen overzicht van de club voor mij meegenomen en het zag er weer zoals een goede club betaamd perfect verzorgd uit. Ook een prijs voor de aangewezen duif was aan Teun meegegeven, dus ook dat is correct afgehandeld. Enkele dingen had ik echt niet op gerekend en dat was dat wij ook de beste jonge duif 2017 hadden met drie duiven in de top, wat aangaf dat we echt goed gevlogen hebben met de jonkies zoals denkelijk nog nooit eerder gebeurde.

Net even de prijspercentages van de door ons zelf gekweekte jongen achter de jongen die mogen blijven ingevuld en dan is de minste 22 % gevolgd door 27 % oplopend naar 73 % bij de blijvers van de oude duiven lopen de percentages van 21% tot 56% met de doffers betere percentages dan de duivinnen. Kortom ik kan zeggen dat de selectie rond is al bouw ik wel een reservekoppel in om eventuele opstekende doffer of duivin te kunnen vervangen. Mijn basisuitgangspunt van 16 koppels voor het programma blijft gehandhaafd onder ons motto,, beter kwaliteit dan kwantiteit,,.

De boost aan ons hok kwam vooral door de duiven die de lijnen van Willem de Bruijn  in hun genen hadden ( Antoon van de Burg , Everling & Zn, Gebr Kat & zn ) en dan vaak vanuit zijn Heremans duiven.  Ook de duiven van KC de Walden ( Henk Wiersma ) bevatten grotendeels de lijnen van Leo Heremans en in eentje van  de twee ( goede) doffers van Albertus Scheffer zat ook een lijn vanaf Reeuwijk. Ons uitgangspunt is dus geslaagd en ik volg dan ook graag de adviezen van de grootmeester uit Reeuwijk op want deze zijn eerlijk en voeren je als je wilt en de inzet toont naar een beter en hoger plan in de sport.

Ook op het gebied van de begeleiding werd er veel veranderd, er werd totaal over gegaan op producten die kruiden bevatten , alleen werden bij thuiskomst de duiven ontsmet  met een ontsmettingskuur. Verder geen gezeur meer. uiteraard wel in September de jaarlijkse paratyfus kuur.

Enten deden we vrij laat en zijn dat komend seizoen weer van plan. Denk dat we daarmee de coli uit het hok hebben kunnen houden als is dat niet te bewijzen maar wel mijn vermoeden.

Ook het verduisteren en bijlichten is goed bijgehouden en zal volgend seizoen hetzelfde zijn, wel zullen dan ook de oude duiven verduisterd gaan worden en bijgelicht iets wat dit jaar niet gebeurde.

Al met al het kampioenenboek doornemend kan ik stellen dat wij een goed verlopen seizoen op de nalijn (minder) en dagfond (slecht) na hebben doorgemaakt, hopelijk volgend jaar weer een stapje erbij zetten al zou ik tevreden zijn met een evenaring van dit seizoen.

Jammer is dat succes ook zijn schaduwkant heeft en dat ik daarmee zal moeten leren leven maar ik ga er vanuit dat echte vrienden altijd vrienden blijven.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.PIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

Bonnenschenkers

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Aanvoeren duiven

In de Afdeling 7 is het al jaren zo dat de duiven moeten worden aangevoerd. Alle kortere vluchten moeten van onze club ...

Ad de Jong

Toppers

In Utrecht denderen Ron en Dennis van Veggel maar door. Nu de laatste midfond vlucht is geweest zijn ze in regio B1 1e ...

Ad de Jong

Nog even poetsen voor Cahors

Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik had bedacht voor Chateauroux. De doffers ingeschakeld, ze leken wat ...

John Logemann

COLUMNS

Gerard Olsthoorn - Zevenhoven / De ...

Postduivenverenigingen verkeren in zwaar weer. Zoals ik in mijn vorige column over dit onderwerp al schreef, worden ...

Nico van Veen

Nog even poetsen voor Cahors

Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik had bedacht voor Chateauroux. De doffers ingeschakeld, ze leken wat ...

John Logemann

Wendela Wiersema, Appingedam.

“Bijna niemand vraagt mij iets, ze weten het allemaal beter” Ik val in herhaling. Maar deze ...

Rene Hidding