We zijn alweer een dikke maand verder in het seizoen en het kaf begint zich al van het koren te scheiden. Wil je dat duiven hun eigen prijzen verdienen zoals dat heet moeten ze toch zeker een keer op de vier inkorvingen prijs vliegen en doen ze het twee keer op de vier dan zit je al op 50 %.  Aan het eind van het jaar en bij sommige al in het seizoen kun je dan op je statistieken selecteren, ook dat hoort jammer genoeg bij onze duivensport. Hier vlogen we deze week de tweede Peronne vlucht en daar waar Zeeland al iets verder ( pont Ste Maxence) om acht uur aan het lossen was speelde onze afdeling paniekvoetbal door om 8.35 in één keer alle containers open te trekken en ruim 40.000 duiven de lucht in te jagen, omdat zgn. de weersomstandigheden plotseling verslechterde. Op vliegweer voor postduiven volg ik de hele week de weersomstandigheden aangaande de lossingsplaats voor het komende weekeinde en ook de vluchtlijn filter ik af. Heel de week was duidelijk dat de omstandigheden in Noord Frankrijk niet best zouden worden en in België stukken beter waren.

Alleen vroeg was er een klein kansje dus in mijn gedachten vanaf 8.00 om de kwartier, waren ze ook om 8.30 uur weggeweest maar wel per rayon. Maar wat er steeds omgaat in de hoofden van onze LC weet ik niet maar dit is al de tweede keer dit seizoen op 5 vluchten. Zelf kreeg ik hier een doffer voorop die wederom van beide kanten Heremans bloed in de aderen had , van vaderskant ,, Den Jonge Kees ,, via Kweekstation de Walden en van moederskant ,, Willemien,,via Willem de Bruijn.  Uit die ,,Willemien haalde ik al eerder ,,De Stedelijke ,, die een eerste van Menen vloog in de RMO en Club en stedelijk en in rayon Midden /Oost de vroegste tijdduif was en derde tijdduif in de afd 5. Ik ben altijd gek geweest op die blauwe duivin, geen grootheid in de hand, geen duivin dat je zegt dat is ze, maar gewoon gevoelsmatig, heerlijke duif denk ik dan.

Ook met het hele duivenhouden ga ik op mijn gevoel en instink af, denk ik neem maatregelen, dan doe ik dat en dat varieert tot een dikke pot met knoflook of een uitgeknepen citroen in de drinkpot en zoals ik al eerder melden schoon water hebben ze nooit, het is wei-melkzuur, of druivensuiker of kruiden elixer of vitaminen maar altijd wat , ze weten niet beter en ze gaan altijd eerst even proeven, vliegen op en beviel het dan gaan ze terug om echt te drinken. Bij de drinkpot met knoflook is het gevaar vaak groot dat ze tevens gebruik van de drinkbak maken om te gaan badderen en vind je de deksel op de vloer.

Deze week kreeg ik een duif opgegeven door dhr Bulstra uit Zaandam de jaarling doffer was achter gebleven van Peronne vorige week , het was een zoon uit de Stedelijke x Bonte Hukkie.  Een bevriend duivenmelker (jammer genoeg overgelopen naar een voetbalclub uit de zgn. hoofdstad) Dirk Verleun heeft er voor gezorgd dat deze doffer weer veilig en wel in Rotterdam is, het leuke ervan was dat ik ook weer even bij Arie Huizer ben geweest en we even gezellig hebben zitten melken met ons drieën, eigenlijk vier want Arina was er ook bij. Jammer genoeg moest ik naar Sparta toe anders was de koffiepot zeker tot de bodem leeg gegaan.

Deze week gaan we voor de eerste keer dit seizoen op donderdag inkorven en dat brengt weer de nodige aanpassingen in het voersysteem enz. met zich mee ,maar we doen ons best. Donderdag hebben Ienepien en ik alle jongen gekwast tegen de pokken en vrijdag is drs. Wikkeling alles wezen enten tegen paramixo, dus dat is gebeurd en voor degene die het weten willen, het waren  77 jonge duiven waarvan er nog drie weggaan. Hopelijk kunnen we over twee weken beginnen met het africhten van deze jonge duiven en dan vermoedelijk indien het weer het toelaat om de dag.

Dit was het weer voor deze week en tot de volgende ,, Rondom,,

C.Commijs

Postduivencoach.


Het wel en wee rondom ons duivenkot 17-18

We zijn weer een weekje verder en alles gaat gewoon zijn gangetje, in de ochtend naar de duiven eerst de fondduiven los een uurtje later de weduwnaar, het uur daarna de weduwduivinnen en als laatste gaan de jongen eruit. Om 16.00 uur nog een keer de weduwnaars en om 17.00 uur nog een keer de weduwduivinnen. Als de duiven vliegen worden de hokken geschrapt, water ververst en het voer in potjes gereed gezet voordat de kleppen open gaan en ze weer naar binnen kunnen. Ook wordt de vlag als ze vliegen in de standaard gedaan maar dit is niet om ze van het hok te houden maar meer omdat ze weten dat als ik de vlag weg haal er voer klaar staat en de kleppen open gaan.

Het voer wordt precies afgewogen gegeven en dat is ongeveer 32 gram per dag verdeelt over twee voerbeurten.

Oude duiven bij thuiskomst kweek en zondags ook , maandag en dinsdag zuivering en op woensdagochtend 2/3 kweek en 1/3 zuivering , woensdag middag kweek en donderdags volle bak kweek en vrijdags ook. Wel wordt in het voer alle beurten een hand kalkoenkorrels en een hand snoepzaad in de emmer ingemengd.

Kwekers krijgen nu het kweken gestopt is hetzelfde als de jonge duiven 50% kweek en 50 % zuivering ook met een handje snoepzaad en kunst – kalkoenkorrel erin.

Als er een wat zwaardere vlucht verwacht wordt komt er op donderdag en vrijdagochtend wat vetrijk voer in als extra voeding.

In het water wordt er geregeld wat toegevoegd  meestal op woensdag en donderdag vitaminen/ druivensuiker, bij thuiskomst ontsmetting en op zondag druivensuiker, maandag ,dinsdag en vrijdags knoflook , appelazijn of wei- melkzuur. Schoon water wordt zeldzaam verstrekt.

Deze week kwamen de duiven weer redelijk af en wat opvalt is dat nu ik niet meer rouleer tussen de hokken maar de duivinnen in de week door een eigen opening van hun hok binnen haal deze nu ook prijzen gaan draaien daar waar ze het andere jaren helemaal lieten afweten.

Ook was duidelijk te zien dat nu de LC van de afdeling 5 een beetje had nagedacht en de andere volgorde van lossen heeft gevolgd dat er nu in alle rayons de duiven netter en eerlijker verdeeld thuiskwamen en de grote oostelijke trek iets minder was, hoop dat hier lering uit is getrokken.

Tot nu toe ben ik redelijk tevreden over onze duiven al hopen we op de grote klapper.

Tot volgende week.

C.Commijs

postduivencoach.PIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Lastig, Fondmix, Rota

Afgelopen weekend werden de lossingscommissies geconfronteerd met lastige omstandigheden. Lossen of niet op de zaterdag, ...

John Logemann

Weer

In het noordoosten van het land heeft het voorbije week flink geregend met water overlast. Hier is weinig gevallen , voor ...

Ad de Jong

FONTENAY SUR EURE 447 Km

Wederom een pittig vluchtje en..., NEE zeker niet tevreden! De duiven krijgen het niet cadeau dat is wel duidelijk. De ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

De Huyskens van Riel Story (5e en ...

HET SPEL Aan het jonge duivenspel werd 'op den Donk' hoegenaamd geen aandacht besteed. En als met jongen ...

Ad Schaerlaeckens

Lastig, Fondmix, Rota

Afgelopen weekend werden de lossingscommissies geconfronteerd met lastige omstandigheden. Lossen of niet op de zaterdag, ...

John Logemann

Albert Lensen - Ruinen / De gewone ...

In de serie columns/minireportages over de gewone liefhebber deze keer een liefhebber in de picture die zichzelf de ...

Nico van Veen