Inmiddels alweer half oktober en de rui bij de oude duiven zit er lekker in. Kale koppen, veren overal en duiven die een beetje boos kijken, althans zo lijkt het altijd als ze in de rui zitten. Net of willen ze tegen je zeggen: ”Ik weet wel dat ik er niet uit zie, gooi dat voer nou maar in de bak en pleur op”. Waarschijnlijk gaat de fantasie met mij op de loop, maar het is ook een lichtelijk treurig gezicht, al die gabberduifjes. Dan mijn jonge garde die al helemaal door de rui heen zijn op een enkele pen na, wat een prachtig gezicht. Ze zitten alweer helemaal strak, natuurlijk niet verduisterd en vroeg gekweekt in het jaar, dan lukt dat wel. Afgelopen week tussen de bedrijven door nog een paar in de handen gehad en de kwaliteit is goed te noemen. Vooral de toevoeging van de duiven van Coen van Haarlem heeft goed gepakt. Er zitten een flink aantal duiven uit de lijn van zijn superkweker en het zijn duifjes naar mijn zin.

Klein van stuk, maar prachtig van bouw en ze voelen hard aan en dat mag ik graag zien. Ik begrijp echt wel dat dat geen garantie voor succes is, maar het geeft de burger moed. Het zusje van zijn 4 Nationaal Barcelona heb ik op de kweek gezet, prachtig bonte duif met hopelijk veel kweekpotentie.  Die kweekpotentie blijft altijd de vraag. Ze kunnen nog zo mooi gebouwd zijn, maar dat wil niet zeggen dat er goede duiven uit komen. Stichting open deur natuurlijk, maar veel mensen kweken veel te lang door omdat het zo’n mooie duif is. Het zegt echt niets, maar is wel belangrijk. De duif moet goed gebouwd zijn, maar dat is alleen punt A van de benodigde kweekpotentie. Er is ook een punt B, namelijk intelligentie. Tatjana zal nooit een Einstein baren, maar iemand die er net zo uit ziet als Tatjana kan wel een Einstein baren. Daar moet je op selecteren in je kweekstal, een lastig geheel voor een overnachter. Waarom? Omdat je een aantal jaren moet uittrekken voor een kweekduif voordat je de potentie weet. Het lijkt me dan ook altijd verstandig om je vliegploeg ook te laten kweken zodat je sneller weet wat je kweekpotentie is onder je vliegduiven. Dit vergeet ik helaas ook wel eens of het komt even niet zo uit.

Ik wil niet beweren dat je uit alle jaarlingen duiven moet gaan kweken, maar als ze als tweejarige nog op je hok zitten en dus al een aardige selectie hebben ondergaan(mits je ze als jaarling op de overnacht speelt), kun je het best proberen. Blijkt het dan zelf geen goede vlieger te zijn, maar zijn kinderen wel: Bingo kweekhok! Blijkt het een goede vlieger te zijn en zijn kinderen niet: Bingo vlieghok! Blijkt het een goede vlieger te zijn en zijn kinderen ook: Bingo kweekhok! Blijkt het een slechte vlieger te zijn en zijn kinderen ook: Geen Bingo, selectie! Makkelijk voor de selectie…

Momenteel krijgen ze volop ruimengeling, vitamineral, beetje eivoer, goed grit en schoon water. Het hele karnemelkgebeuren ben ik mee gestopt. Mijn jonge duiven zijn ook zonder karnemelk geweldig door de rui gekomen. Afgelopen zaterdag de roofvogel volop aanwezig bij mijn ploegje. Ik probeerde jonge duiven over te wennen naar het oude duivenhok en dan blijven ze treuzelen op het dak. Dat had die k*troofvogel in de gaten en ik ben bang dat er een duif minder is sinds het weekend. Het zal wel een laat septemberjong geweest zijn die het slachtoffer is geworden. Komt net buiten en dan meteen dit, ja dan ben je een makkelijke prooi. Ik heb er overigens nog 30 gekweekt voor eigen gebruik. Deze ploeg zal het najaar en de winter moeten zien te overleven met alle ontberingen die ze tegen komen. Ben benieuwd wat er mee kan op Heino in april. Ik heb dit vorig jaar geprobeerd met drie duiven en ze zijn er allemaal nog. Dit jaar meteen 700 km. dagfond en Orange gehad, alle drie thuis. Volgend jaar moeten ze het laten zien.  

Komende zaterdag prijsuitreiking van ons NIC te Holwerd. Altijd gezellig en mooi vroeg in het stille seizoen zodat er vaak geen andere uitreikingen samen vallen met deze. Ondanks een teleurstellend seizoen voor mezelf, had beter gewild, toch een mooi aantal vleesprijzen en weer bij de kampioenen van het NIC. Gelukkig heb ik plausibele verklaringen voor afgelopen seizoen waar de insiders van op de hoogte zijn. Voor de komende winter wat dat betreft werk aan de winkel en dan volgend jaar weer knallen. Kunnen alle grote mondjes die ik in 2014, 2015 en 2016 nooit gehoord heb, maar in 2017 wel ineens weer gesnoerd worden.

Tot de volgende!

Klaas BuwaldaIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda