Het was even zoeken maar ik zag een klad met jonge duiven draaien en dacht ,daar moet ik wezen. Ik stond al bij de hokken toen Marcel kwam aan fietsen op zijn veel te kleine vouwfiets voor zo’n grote vent maar hij vindt het allemaal prachtig en ook alles straalt zijn idee uit van ,,houd het simpel,,. Al snel kom ik er achter hier met een pursang liefhebber te maken te hebben die weet wat hij wil en waar hij over spreekt. Voer ? Patagoon en Vanrobaeys en gewoon overal volle bakken, de duiven mogen zoeken naar wat ze het liefste eten. Ik sta perplex ,maar winnaars hebben altijd gelijk. Marcel is een echte fondspeler en toch pakte hij met een snelheid van 1488,237 mpm de eerste in de fondclub ,RMO en samenspel groot Rotterdam en ook de week erna met 964,039 mpm flikte hij dit kunstje op de loodzware St Vincent en was tevens goed voor de tweede prijs in zijn sector achter de Nationale overwinnaar. Marcel is werkzaam op de tuinderij waar ook zijn hokken staan , 21 m duivenhok waarin 12 nestkoppels en 42 weduwnaars huizen en ongeveer een 60 jonge duiven.

De kwekers zitten mij moeders thuis dit zijn 14 koppels. Marcel die 46  jaar is heeft zijn hele leven duiven van huis uit speelt dus in groot Rotterdam in pv De Vrijheid omdat hij dispensatie van de kuststrook heeft gekregen.

Ik was er voor de vroege duiven en geef deze even weer. Bourges 565,629 km los 6.30 uur aankomst van de NL12-1543101 om 12.50.04 komt neer op 1488.237 mpm. Deze rechtstreekse Kras Bonte duivin komt bij Lupino vandaan en pakte 1ste in de fondclub Groot Rotterdam tegen 1102 duiven 1 in de RMO tegen 842 duiven en 1 in Samenspel Groot Rotterdam tegen 1401 duiven.

St Vincent 1019,166 km los vrijdags 13.00uur  aankomst van de NL 12-1561691 om 12.57.11 en dit komt neer op 964.039 mpm. deze Donkere kras met enkele witte pennen is een echte klasbak en pakte de 1 ste in de Fondclub groot Rotterdam tegen 323 duiven ,1ste in de RMO tegen 131 duiven en de eerste in Groot Rotterdam 248 duiven tevens was hij 2de in de sector. Marcel draaide 8 van zijn 21 St Vincenters in de prijzen. Op het hok zijn de bekende v/d Wegen en Aarden lijnen gevestigd Via Lupino, Piet de Vogel, Ton Pot ,Gebr Voets en Wijnands. Ik herkende de bekende Salinero lijn in zijn duiven. Naast het voeder wat ik al geduid heb staan de korrels van Vogel, Biergist Naturaline en veel knoflook op zijn duivenmenu.

Indien nodig wordt drs. Weerd de bekende duivendokter geraadpleegd maar verder dan de entingen en het bekende geelkuurtje voor de kweek en een paratyfus kuur in het najaar gaat marcel zeker niet. Er wordt hier op de hokken nestspel en totaal weduwschap gespeeld.

In de ochtend gaat de eerste ploeg om 6,30 uur naar buiten,na 1,5 tot 2 uur de duivinnen en daarna de nestduiven vervolgens gaan de jongen eruit. Hebben zijn nestduiven de eerste training niet naar wens vervuld dan mogen ze in de namiddag nog wat km maken. Gereden met de duiven wordt hier niet. Zijn nieuwe kersverse vriendin vindt de duiven wel leuk maar het jonge hondje veel leuker. Dus duiven hebben zeker niet haar voorkeur. Marcel vindt wel dat nadat we electrisch zijn gaan constateren de sfeer in de clubs veel minder is geworden. Zoals ik al eerder schreef in de aanhef de duiven hebben hier altijd volle bak met wat snoepzaad en enkele pinda’s. Wat ze laten staan gaat naar de jongen en de bak wordt gevuld met nieuw voer zodat de duiven kunnen zoeken wat ze lekker vinden en zich goed bij voelen.

De st Vincent duif van zaterdag vindt hij zijn grootste prestatie met de duiven tot nu toe. Resultaten met zijn duiven hebben zijn duivenvrienden de gebroeders Voets die uithaalde op Agen en ook weer op st Vincent een hele vroege pakte. Elke dag worden de hokken gekuist tijdens het seizoen alleen bij de jongen niet die moeten weerstand opbouwen en krijgen daarnaast ook veel vrijheid. Na het seizoen krijgen alle duiven open hok en wordt er ook niet schoongemaakt,dit alles met het idee weerstand opbouwen.

Marcel is een voorstander van de ochtend lossingen en verder wil hij niet veel commentaar kwijt. Ik was onder de indruk bij deze liefhebber, de hokken heerlijk gelegen tussen de kassen met planten met veel vrijheid voor de duiven. De rust in het hok en de verschillen in conditie van de duiven in het hok , sommige aalglad en andere weer wat minder, je kon de prijswinnende duiven aanwijzen. Flinke duiven ,echte stayers en ik ben er van overtuigd dat dit niet mijn laatste ritje Delfgauw is geweest.

Kees Commijs sr

Postduivencoach.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor