Het is dinsdag 27 mei en het regent buiten gestaag, absoluut geen duivenweer. Uiteraard heb ik in volgorde de duivinnen, doffers en jongen uitgehad maar ze hadden meer zin in badderen dan vliegen. Nu waren ze binnen dus pakte maar even de telefoon om een afspraak te maken met de liefhebbers die dit weekeinde een eerste speelde in de RMO van het samenspel Groot Rotterdam. En bij Aad Roos (65) kon ik dezelfde middag al langs komen. Dus in de stromende regen de Combo in een richting het bekende Overschiese duivendorp waar vele toppers wonen en spelen met hun duiven. Aad Roos zit er mooi met zijn 13 m hok, aan de buitenkant. Alles ziet er prachtig en goed onderhouden uit, hier woont een man die leeft voor en met zijn achterplaats en zijn duiven. Een heerlijk optrekje met een tafel en stoelen gezellig ingericht om de duiven op te wachten en lekker te melken met andere duivenhouders of met de vrouw des huises. Kortom alles straalt rust en bezinning uit.

Aad Roos is zijn hele leven arbeider in de haven geweest en op het laatst  had hij bij het mercedus flat in Overschie een goed lopen de snackbar annex cateringbedrijf, maar na twee gewapende overvallen besloot Aad en zijn vrouw om alles van de hand te doen daar hij nog wel enkele jaren langer en vredig wilde leven.

Aad heeft al vanaf zijn 13 de jaar duiven en begon op Rotterdam zuid met eene Prins. Aad een in mijn ogen een rustig persoon die wel de kat uit de boom kijkt en niet teveel wil zeggen ,,stel je voor dat ik iets fout zegt, is op zijn gezicht af te lezen,,. Op de hokken van Aad Roos huizen 10 kweekkoppels 20 vliegkoppels en ongeveer 80 jonge duiven. Aad Roos is de broer van Hans Roos die eens een combinatie vormde met van de Ende , Comb Roos -van de Ende. maar dit is Aad voor er misvattingen ontstaan. Aad Roos speelt in de sterke duivenclub pv Hillegersberg, tegen mannen als Piet de Waal & Zn en Burg-Luijken., enz.

Ik was bij Aad Roos om u de winnaar van Peronne voor te stellen de Nl13-1211462  een mooie Blauwe doffer met de perfecte onderbouw en stevge rug.Tevens een staaloger, Gert Jan Beute de man uit Wilhelminadorp zou met deze doffer in de hand kampioen hoogspringen worden. De doffer wordt gespeeld op weduwschap. Om 8.55 uur kreeg hij in Peronne (248,018 km ) de vrijheid met een ZO wind er achter en de snelheid zou hoog worden voorspelde de kenners.En Aad is met zijn 52 jarige duivenmelkers loopbaan en ervaring inmiddels een kenner en zat dan ook te wachten toen hij aankwam, uit de verkeerde richting en dat verbaasde Aad. Om 11.11.08 liet hij alle toeters en bellen rinkelen om zicht te melden en behaalde een snelheid van 1821,858 mpm wat goed was voor de 1ste in de RMO tegen 1713 duiven en de 1ste in samenspel Groot Rotterdam tegen 3015 duiven. Een mooie prestatie. In de RMO pakte Aad Roos er 9 in, van de 23 gezette duiven in het sapenspel Groot Rotterdam waren dat er 11.

De  vader van deze doffer ie 100% Rotgans/Klein en de moeder 50% Rotgans /Klein x 50 % P de Waal &Zn, dus echt topniveau.

Het duivenbestand is opgebouwd met duiven van Gebr Poelman Rotterdam, Klaas v Dorp & zn , Rotgans /Klein dus stuk voor stuk toppers en hokken die over goede duiven beschikken, slim melkertje die Aad Roos één die weet waar hij mee bezig is.

Gevoerd wordt Versele laga, Vanroaeys duivenvoer en zuiveringsmengeling met als extra’s biergist met lookolie en enkele malen per week wat SGR van drs Boskamp. Bij thuiskomst volle bak met wat druivensuiker in de drinkpot dan een paar dagen licht voeren om daarna weer met vol voer aan de gang te gaan.Aad Roos heeft geen geheimen.

De dierenarts komt er alleen om te enten en voor het seizoen wordt er gekuurd tegen paratyfus , een kuurt ornithose en ‘t Geel. Ge-ent wordt er hier door de bekend Capelse dierenarts dhr Wikkeling.

De duiven trainen op vaste tijden eerst de doffers vanaf 11.00 uur ,daarna de jonge duiven en als laatste mogen de duivinnen een rondje trekken. Gereden met de duiven wordt er minimaal, met de oude 3 x voor het seizoen en met de jonge duiven een keer of 6.

Aad zit zaterdags met zijn vrouw als trouwste supportster op de duiven te wachten. Ook de duivensport vindt hij de laatste jaren beter geworden, hier zit een ultieme tevreden duivenmelker.

Ook staat er in het huisje nog een TT vermelding vanuit Morlincourt op 15 Augustus 2009 , mooi hé.

De hokken worden dagelijks gekuist.

Ik was bij een fijne melker die me er nog even eraan herinnerde dat ik hem op de verkoop van de jonge duiven tbv de RMO dwars had gezeten met de aanschaf met een jong van P de Waal & zn. Sorry Aad, maar ook dat is duivensport en ik hoop snel weer bij je langs te komen want het was even (ondanks het hopenloze weer en de herrie van de luchthaven) gezellig in je duiven opwacht onderkomen.

Kees Commijs sr

Postduivencoach

report RMO samenspel Groot Rotterdam.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

Schatbewaarders (Stichelbaut) / Frans ...

In deze serie over liefhebbers die hun best doen om een beroemde postduivenstam in stand te houden, staat deze keer ...

Nico van Veen

Luc Vervoort - Ad Schaerlaeckens -

  'Zegt de naam Luc Vervoort je iets', vroeg een zeer bekende Nederlandse topspeler. 'Helemaal ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor