In de weekbabbel geen Kerstverhaal maar een verslagje van de NPO vergadering van 12 december.

De NPO vergadering kon worden bekeken via Live Stream. Geregeld viel het geluid uit en bleef het beeld stil staan. We wonen hier in een achter gebleven gebied met vaak storing in telefonie en op tv ook nogal eens even zwart beeld dus kan de storing best aan dit gebied liggen. Ik zag dat in de top er 350 mee keken naar de verrichtingen van bestuur en kiesmannen. Een paar punten die aan de orde kwamen.

* Men had het over de buitenlanders die in Nederland lid worden of willen worden. Ook over een km grens bv 10 km voor buitenlanders. Men zei dat als een buitenlands lid bij een Nederlandse club lid is hij zoals ik begrijp dezelfde rechten heeft als een Nederlands lid. Dus kan die aan alle kampioenschappen meedoen. Zou dit ook voor de afdelingen kunnen gelden.

* Het IWB kwam ook ter sprake. Heel het jaar heeft iedere dag het verwachte weer op teletekst gestaan en als je daar naar keek had je bijna nooit jonge duiven af kunnen richten. Van veel liefhebbers hoor je dat IWB er veel naast zit. Kost licht wel heel wat geld en is geen toegevoegde waarde. Nu komt er nog een commissie bij de WOC die mag zeggen of een afdeling op de aangevraagde tijd mag lossen. Het is misschien goed bedoeld maar als alles over te veel schijven loopt hoop ik dat het goed komt. Zou zeggen met de oude duiven gelijk heel de afdeling los dan zijn er 11 lossingen , als alle op de zelfde dag vliegen. Dan zou er helemaal geen probleem mogen zijn met kruislossingen. Men moet wel de buitenlandse lossingen goed in beeld brengen en deze allemaal op teletekst plaatsen.

* Ook had men het over de prijs van de ringen. Een ring kost de liefhebber € 0,45 en daar bovenop komt € 0,05 zodat iedereen gratis mee doet aan de Nationale vluchten. Voorheen moest de deelnemer per duif een inleg betalen. Nu hebben we in 2017 vier Nationale vluchten nl Chateauroux dagfond en 3 overnacht vluchten st Vincent , Dax en Bergerac. De liefhebbers die vitesse , midfond , jongen en natour vliegen mogen dus wel mee betalen voor iets waar ze niks van terug krijgen. In de gewone wereld zeg men laat de vervuiler betalen. Ik zou dus zeggen laat de deelnemende duif inleg betalen , wel heel wat eerlijker.

* Er was een presentatie over de neutralisatietijd op de morgen lossingen. Iets wat men mogelijk de komende jaren gaat testen. Het is net zoiets als bij de overnacht maar dan wel met een aanpassing. Kan u niet vertellen hoe de formule precies werkt dat laat ik over aan de geleerden. Het gaat over de duiven die in neutralisatie tijd geconstateerd worden. Bij de overnacht schijnt men er tevreden over te zijn. Je kan mogelijk nog wel meer formules bedenken om de uitslag te bewerken.

* Ook had men het over teletekst en het voorstel van het bestuur was dagfond en overnacht. Er was een vraag waarom geen midfond. Het is zo dat 80% meedoet aan het kortere werk. Zou zelf van IEDERE  TOUR 2 vluchten aanduiden als teletekst vlucht. Gelijke monniken gelijke kappen.

*Dan een heikel punt over de vracht of trainingsduiven of hoe je ze ook mag noemen. Het bestuur wil alle duiven in concours ook de duiven van de overnachtliefhebbers die ze niet klokken. Ik vind dit concoursvervalsing !!  

Er werd in de vergadering geopperd om alle duiven in het verenigingsspel wel te tellen en op de hogere niveaus niet. Dit heeft de Eendacht Leerdam al jaren geleden voorgesteld op een afdeling 7 vergadering en werd weggestemd. De Julianabode Gorinchem heeft het enkele jaren geleden weer voorgesteld en het was weer nee. Nu komt bestuur afdeling 7 zelf met dit voorstel op de voorjaarsvergadering.Er is zo geen concoursvervalsing op de hogere niveaus daar veel overnacht duiven niet geklokt worden en zo niet in de hogere uitslagen komen. Zo heb je wel alle liefhebbers en duiven in de club. In de duivenklok kan je toch per niveau invullen hoeveel je er in concours wil hebben. In de afdeling 7 mocht de voorbije jaren op de eerste jonge duiven vluchten vracht/trainingsduiven mee dit om de jongen te leren drinken en om te proberen zo min mogelijk jongen te verspelen. Dat mag dus ook niet meer. Daar heeft afdeling 7 al wat op gevonden. Op de eerste 4 jonge duiven vluchten mogen oude mee die in een apart concours staan waar een uitslag van wordt gemaakt , zonder punten. Dus dan 4 weken 2 vluchten op 1 avond inkorven. Een soort van schaduw uitslag voor de vracht/trainingsduiven. Maar als veel van deze duiven niet worden geklokt gaan de prijzen er nooit uit.

Op deze vergadering waren afdelingen voor en tegen afschaffing vracht/trainingsduiven. Enkele afdelingen hadden hun leden nog niet geraadpleegd. Ondanks dat men het niet eens was en de leden niet waren geraadpleegd liet de slimme voorzitter stemmen. Hij zag blijkbaar dat afdelingen met meer kiesmannen voor afschaffing waren. Overnacht liefhebbers kunnen door de weeks zelf wel africhtingen organiseren opperde men. Nog meer vluchten om in te korven !! Geacht bestuur , jullie houden voor dat de liefhebbers moeten beslissen. Liefhebbers kunnen zelf wel beslissen of ze hun duiven wel of niet in concours zetten. Overnachtduiven kunnen op een uitzondering na niet mee komen op de korte vluchten dus waarom dan in concours zetten. Velen zullen zelf gaan africhten. Ik voorspelde toen we 1 : 10 gingen vliegen om de punten dat er veel minder duiven zouden komen. Iets wat toen ook het geval was. Nu mogelijk het zelfde met geen vracht/trainingsduiven. En minder duiven is hogere kosten per duif , gevolg is nog minder duiven en nog hogere kosten en zo gaat het door tot er alleen een elite groep over is gebleven die het nog kan betalen. Gaat dan de duivensport van de werkman verdwijnen !!  Gaat het lijken op een elite sport , we wachten het af.

Op eigen hok

Bijna heel de week druilerig bewolkt weer , niks aan. Op maandag toen het redelijk was is heel het spul in bad geweest. Waar ze ook deze keer allen weer graag in gingen. Na het bad de vliegdoffers naar binnen en de verwarming aan zodat ze snel weer droog waren. Bij de andere hokken is geen verwarming en deze gingen daarom als eerste in bad. Doordat de schuiven bij de lichtpannen dicht zijn is het aardig donker in het hok en blijven de duiven best rustig. Vorig jaar had ik bij verschillende doffers gebroken pennen omdat ze door te veel licht in het hok te uitbundig waren. Nu zijn ze hopelijk al hun energie aan het op sparen voor de vluchten. Vanaf vandaag ga ik bijlichten bij de vliegduiven. Dan zijn ze ongeveer 10 dagen bijgelicht als er wordt gekoppeld. Zaterdag zijn de kweekduiven gekoppeld en als het goed gaat kunnen de meeste eieren onder voedster koppels die ik dit jaar heb gehouden. Zo doende hoop ik zelf wat meer jongen uit de kwekers te krijgen. Ook uit de betere weduwnaars wil ik graag enkele jongen. We zullen wel zien hoe het allemaal loopt.  

U allen Prettige Feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst. En pas op met vuurwerk , u wil uw duiven volgend jaar toch graag aan zien komen. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

DAAGJE NAAR HOOGEVEEN

Op het moment dat ik dit journaal zit te schrijven komt er weer een glimlach op mijn gezicht. Ik ben a.h.w. nog een ...

Evelien's Journaal

Duurste duif ooit

James Huang kocht bij de Duif uitreiking in 2016 een jonge duif van Jan en Rik Hermans. Hij kweekte uit deze duivin een ...

Ad de Jong

Beurs

Op 1 en 2 december is de NPO beurs. Dit jaar is het in de Beursfabriek in Nieuwegein. Een jaar geleden in Rosmalen was ...

Ad de Jong

COLUMNS

De Vroege Kweek

Wie tijdens de winter kweekt moet goed de spreuk voor ogen nemen : “ Men kan iedereen bedriegen behalve de ...

Frans Musch

Informatieve websites 2 / Jaco van ...

In december 2011 schreef ik mijn 1e column over informatieve websites voor de duivensport. Het betrof toen de website ...

Nico van Veen

Eens de grote rui voorbij, gaan wij aan ...

Het energievermogen van elke duif is beperkt, de kunst bestaat er dus in, om met behoud van een goede gezondheid de grote ...

Frans Musch