Jaar 2016 had ik samen met Johan Bol en Ray Jonker duiven in Derby Sevilla. Omdat ik zelf geen duiven meer heb en vaak in Spanje ben is het zelf houden van dieren niet mogelijk en vandaar deze samen werking. Helaas heeft team Bol/Jurrisen geen enkele duif de finale mogen halen en die van Ray en mij ook niet, wel van Ray zijn eigen team dus helaas. Op dat moment verbleef ik al een jaar in Benidorm, en de eigenaar Antonio Cutino van Derby Sevilla had dit in de gaten en vroeg mij om te helpen met een paar vertalingen. Zo gezegd zo gedaan en de eerste vertaling werden er al snel een paar meer. Toen de vraag van Antonio kwam om hulp voor het incasseren van achter gehouden inleg geld van duiven die in de Derby mee deden werd het al een hele klus. Maar goed op afstand Sevilla - Benidorm wat 687 km is rij je niet zomaar even heen. Door de inmiddels goede band tussen Antonio en mij groeide er een vriendschap die een heel grote samenwerking tot stand heeft gebracht.

Al snel werd er overleg gepleegd over de toekomst van Derby Sevilla, daar is menig mail en app aan gespendeerd kan ik zeggen. Samen hadden we besloten onze schouders er onder te zetten en ervoor te gaan, een planning werd gemaakt en de eerste beurzen besproken, Kortrijk België en Houten Nederland. Folders werden er gemaakt en andere voorbereidingen getroffen om meer bekendheid aan Derby Sevilla te geven. Helaas hebben we de weersomstandigheden niet in de hand en het hok in Sevilla werd getroffen door een kleine orkaan, het hok was uit de grond gerukt en omver geblazen. Mij bereikte dat bericht per mail, ik kan niet uitleggen hoe ik mij toen voelde toen ik de beelden zag. Antonio had mij een filmpje van de ravage gestuurd en ik had nog nooit een grote kerel zo zien huilen van verdriet en onmacht.

Mijn maag draaide om bij het zien van deze ellende en dat zo kort voor onze trip naar België en Nederland. Wat nu !!!! Spanjaarden zijn fijne mensen daar ben ik toen wel achter gekomen, in 1 weekend kwamen 50 mensen bij Antonio om te helpen, gereedschap, kraan en wat al niet meer het was er allemaal. Met donder en geweld werd alles gesorteerd en opnieuw opgebouwd met de nodige aanpassingen dat dit nooit weer kan gebeuren. De toenmalige constructeur die deze slappe constructie had gemaakt had geen geld en dus de schade uit eigen middelen moeten betalen. Door alle hulp is de schade beperkt gebleven tot €15.000 wat voor een beginnende Derby veel geld is. De schade en de achter gehouden gelden hebben een behoorlijke invloed op de Derby gehad wat ontwikkeling betreft. Inmiddels zijn we een jaar verder en hebben we de finale gehad, door de grote inzet van Antonio en mij op beurzen, sociale media en alle andere bronnen hebben we een verdubbeling van het aantal duiven en deelnemers kunnen bereiken.

Ik ben 8 weken aanwezig geweest op het terrein van de Derby met onze camper, dat gaf mij de mogelijkheid dagelijks een verslag te brengen over het wel en wee van de duiven. Onze eerlijke en openheid via de video en live uitzendingen hebben veel mensen inzicht gegeven hoe het met hun duif ging. Het trainen en binnen halen was een heel spektakel, menigeen kan zich de video-live nogherinneren dat er in 1 minuut 653 duiven naar binnen stormen, voor mij waren dit kippenvel momenten. Ik heb geprobeerd iedereen te laten voelen wat ik voelde als de duiven binnen kwamen. Na 2 weken aanwezig te zijn en dagelijks 2x de duiven laten trainen stond ik op het plat boven aan de trap en ik zag dat er forma op de duiven kwam, hoe ze vertrokken uit de spoednik en hoe ze weg trokken 1,5 uur s’morgens. Ik zei tegen Antonio er zit forma op, hij zei wat bedoel je? ik zei er zit forma op de duiven, na wat meer uitleg snapte hij de uitdrukking forma op de duiven en hij glimlachte en zei dat hebben we mooi geflikt met z’n 2 en mooi op tijd voor de wedstrijden beginnen.

Antonio is op en top duiven man, heeft er kijk op en verstand van, maar ook open staan voor verbeteringen en dat alles maakt hem een groot duiven man. Alle trainingen verliepen goed, we hebben 2x moeten uitstellen omdat de weersomstandigheden niet goed waren, jammer maar het welzijn van de duiven gaat voor. Door de sociale media was iedereen snel op de hoogte en kon de nieuwe datum weer gekeken worden naar de live aankomsten. De semifinale was ook zeer goed verlopen, we hadden een BBQ georganiseerd met een drankje voor iedereen die wilde komen. Gezellig en mooie aankomsten, onze sport vriend Harco Poelman van Comb.Poelman vloog een mooie 1e prijs. De Finale was toch even spannend, zowel voor Antonio als mij, hier hadden we het hele jaar naar toe gewerkt en alles was super verlopen maar nu de finale nog. Veel mensen waren naar Sevilla gekomen de dagen voor de finale, hele Hollandse en Belgische invasie.

Bere gezellig en zeker voor herhaling vatbaar . S’avonds met inkorven voor de finale hebben alle aanwezige mensen mogen inkorven, Antonio en ik hebben ons afzijdig gehouden om transparant te zijn en geen enkele invloed op het inkorven wilden hebben. De mooiste complimenten kwamen er met inkorven, allemaal zeiden ze wat hebben jullie de duiven er goed voor staan, wat voelen ze goed aan. Berichten van de Nederlanders en Belgen maar ook van de Spanjaarden. Antonio en ik keken elkaar aan en we wisten dat het goed ging komen, wij waren ervan overtuigd dat de duiven super in orde waren en klaar voor de finale, dan is het geweldig dit van zoveel mensen te horen. De dag van de finale was het op tijd al druk, prachtig weer een klein wolkje en zon. S’morgens om 11.00 uur al een 27 graden. Duiven werden om 8.15 uur gelost in bij zijn van 2 vertegenwoordigers die controle uit oefenden op het correcte lossen. Dit alles was natuurlijk ook weer op video zien voor de thuis blijvers maar ook voor de aanwezige mensen dat iedereen het goede vertrek heeft kunnen zien.

Dan begint het aftellen en loopt de spanning op. Er gaan al berekeningen van meters per minuut in de rondte. Als een slag bij heldere hemel komen daar om 14.21.56 de duiven aangevlogen uur een klein groepje waarvan de duif van Juan Fu het eerst op de antenne was. Een geweldige ontlading volgde, de spanning viel van onze schouders af. Duiven kwamen geweldig, kleine groepen en grote groepen de hele middag bij inmiddels een temperatuur van 35 graden. Ongekend hoe goed de duiven kwamen, niet afgemat of afgevlogen maar fris en strak. Vele mensen stonden met open mond toe te kijken, ze hadden meerdere derby’s gezien maar nog niet zoals hier de duiven kwamen gezien. Blij en nog eens blij waren Antonio en ik dat het allemaal uitkwam, alles klopte, bijna 50% terug dezelfde dag en de dag erna 415 duiven thuis van de 545. Terwijl ik dit schrijf zijn we druk met de voorbereiding van de Queens race Leon 620 km en om de geactiveerde duiven in training te houden.

Ook de veiling is begonnen, het eerste deel staat online. Ook dit jaar Kassel en volgend jaar Kortrijk en Houten weer bezoeken, met een nog groter deelname veld. U hebt kunnen lezen wat een veerkracht Derby Sevilla heeft om na zoveel tegenslag toch weer een hele goede Derby neerzetten. Natuurlijk zijn er wat punten die verbeterd en anders moeten, daar gaan we hard mee aan het werk voor volgend jaar. Ons motto is ook dat eerlijkheid, gezondheid en gelijke kansen voor iedereen gelijk is, dat hebben we proberen te laten zien en ik denk dat het bij velen wel duidelijk is geworden. Rest mij u allen te bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en we hopen dat u allen volgend seizoen weer naar Derby Sevilla komt, wij gaan voor de volle 200% .

Met sportieve groet,
Karel Jurrisen

21 oktober 2017IN DE KIJKER

GESPONSORDE LINKS

ANDERE EENHOKSRACEN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Voer

Als je bij de voerleveranciers kijk zijn er ontelbaar veel verschillende mengelingen en dan denk je wat zal de beste zijn ...

Ad de Jong

Dirk stopt ermee

Dirk stopt er mee, mijn moeder kwam met het nieuws. Gisteravond, na het werk, ging ik nog even snel langs bij Moe om ...

John Logemann

DAAGJE NAAR HOOGEVEEN

Op het moment dat ik dit journaal zit te schrijven komt er weer een glimlach op mijn gezicht. Ik ben a.h.w. nog een ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Dirk stopt ermee

Dirk stopt er mee, mijn moeder kwam met het nieuws. Gisteravond, na het werk, ging ik nog even snel langs bij Moe om ...

John Logemann

De Vroege Kweek

Wie tijdens de winter kweekt moet goed de spreuk voor ogen nemen : “ Men kan iedereen bedriegen behalve de ...

Frans Musch

Informatieve websites 2 / Jaco van ...

In december 2011 schreef ik mijn 1e column over informatieve websites voor de duivensport. Het betrof toen de website ...

Nico van Veen