Afbeeldingsresultaat voor corabia winter race 2020

San Bartolome de la Torre, een klein plaatsje diep in het zuidwesten van Spanje, niet al te ver van de bekende toeristische kustplaats Huelva.  Dit is de nieuwe thuisbasis van de voor de derde editie van de Corabia Winter edition eenhoksrace.

 

In de voorgaande jaren werd er nog een paar honderd kilometer oostelijker door een bergengebied gevlogen, een zeer zwaar traject zo bleek met een veelvoud aan gevaren onderweg. Een compleet nieuwe installatie werd in de zomer van vorig jaar opgetrokken net buiten het stadje, op een prachtig overzichtelijk stuk grondgebied. De inrichting volledig gebouwd om het deelnemersveld in groepen te ontvangen, aan de hokken te laten wennen en in delen uit te wennen. Grote rennen aan de voorkant en de ingangen via het dak wat het binnenkomen flink bevoordeeld.

Vanaf juli tot en met de laatste week van oktober werden vanuit een twintigtal landen meer dan 3500 jonge talenten aangeleverd voor dit winter evenement. De organisator Florin Cristuinea organiseert in de zomermaanden ook een eenhoksrace in zijn eigen omgeving Corabia, een heeft de naam voor herkenbaarheid meegenomen naar het zuiden van Spanje. De opzet voor deelname kreeg ook een vernieuwing waarbij met teams van 10 duiven wordt deelgenomen, waarbij 5 duiven direct geactiveerd worden, en de nog aanwezige reserveduiven na de eerste race alsnog geactiveerd kunnen worden door de eigenaars. Vanuit Nederland gingen meer dan 400 gevleugelde jongelingen richting de Spaanse zon voor de strijd tegen het grote internationale deelnemersveld.

Na de intensieve uitwenperiode kon in de derde week van januari gestart worden met de eerste serie korte trainingen. Gevlogen wordt er van noord naar zuid, waar toch behoorlijk vaak de wind van zee een lastige horde kan zijn. De temperaturen die overdag schommelen rond de 20 graden in deze maanden zijn prima voor het houden van een eenhoksrace, als het weer wil meewerken uiteraard. Tot maart mag er in de weekenden gejaagd worden, wat het zoeken naar het juiste weer op de juiste dag tot die tijd wel beperkt, geen onnodige risico’s lopen is het devies.   

De eerste race kon op 14 februari gehouden vanuit Villanueva del Fresno over een afstand van 104 kilometer tot de thuisbasis. De lossing vond plaats om 11.15 uur met een half bewolkte lucht en een zeewind op de kop. De kopgroep drukte af om 12.43 uur aan 1181 mpm en gelijk kon de Nederlandse vlag in top. Douwe en Peter Soepboer wisten aan de haal te gaan met deze eerste overwinning op de nieuwe locatie. Onder Nederlandse vlag waren het Stroetges & Kinscher op plaats 19 en Team Napoleon – v.d. Heide maakten het rood wit blauwe podium compleet op plaats 27. Na deze race kregen de eigenaren/deelnemers de mogelijkheid om hun reserveduiven te activeren, waaraan alle landgenoten gehoor hebben gegeven.

Vervolgens moest op betere weersomstandigheden gewacht worden tot 25 februari voor het houden van de tweede race. Deze keer werd er gestart in Badajoz op een afstand van 162 kilometer van de finishlijn. Gestart kon er om 9.15 uur en onder een blauwe hemel kende het peloton een bliksemstart en was de ploeg in no time uit beeld. Om 11.39 uur arriveerde de kopgroep waarvan de winnaar van de oosterburen een snelheid van 1121 mpm wist te produceren. Hok Reijnen – Bolton was de eerste onder Nederlandse vlag die als 14e wist te finishen, enkele seconden later gevolgd door Team Eots op plek 28. Sjaak Buwalda completeerde het Nederlandse podium met een 32e plaats.

De derde race vanuit Caceres op 3 maart werd een pittige vlucht. Een flinke westelijke wind, draaiend naar zuid recht op de snavel en een behoorlijke bewolking op het laatste deel zorgde voor een lastige horde. Bij de start waren de omstandigheden prima en kende de lossing een prima vertrek om 9 uur, de strijd tegen de elementen over 237 kilometer kon beginnen. Het duurde vrij lang tot ineens om 12.48 uur tegen een bewolkte achtergrond de kopgroep haar slotronde boven de hokken maakte. De Moldavische winnaar drukte af aan 1039 mpm, op enkele seconden gevolgd door de kopduif van landgenoot Caspar Lurvink op een prachtige 2e plaats in het totale concours. In deze kopgroep ook de tweede Nederlandse duif van Team Grepolvoo op plaats 9, gevolgd door Hok Reijnen Bolton op een 20e plaats als derde landgenoot.

Dan vandaag, de halve finale over 300 kilometer vanuit Plasencia, de laatste stop tot de finale van volgende week. Thuis vanachter de laptop de lossing bekijken op de ochtend, lossing om 8.30 uur zoals gepland onder prachtige omstandigheden. Half bewolkte luchten, een temperatuur zwevend tussen 22 een 28 graden en amper wind, wie had het niet willen verruilen voor de regen in de lage landen? Prima omstandigheden, de beste tot nu toe in het toernooi. Sneller dan verwacht verschenen de snelsten om 12.13 uur boven de hokken in San Bartalome de la Torre, waarbij de winnaar uit Hongarije een gemiddelde snelheid van 1340 mpm bovenaan de lijst wist te zetten. Deze winnende favoriet vloog eerder al in een eenhoksrace in Hongarije waar ze een mooie 54e finaleplaats had weten te winnen. Bert Ploeg had zijn hoofdvogel in deze groep en betrad de hoogste trede van onze landgenoten met een 14e plek. De combinatie Visser & Meyboom namen de zilveren positie in beslag met hun 22e stek, gevolgd door de Gebr. Kool die het Nederlandse podium vol maakten met plaats 31.

Op weg naar de finale, gepland voor volgende week vrijdag 20 maart. Een race van 500 kilometer vanuit Valladolid richting de Atlantische kustlijn. Een heuvelachtig parcours, bosgebieden, kale vlakten en een variabele wind, zullen voor een mooie uitdaging zorgen. Voor de winnaar ligt er een hoofdprijs van 25.000 euro te wachten, prijzengeld van in ieder geval 650 euro tot en met plaats 50, plus natuurlijk de asduifkampioenschappen welke bepaald worden over de hierboven vermelde races. Een ultieme test, voor de deelnemers een leerschool, welke koppels blijken talenten voor deze type races op de wereld te zetten? Hoe zullen onze landgenoten zich staande houden in het internationale veld? Op je gevleugelde favorieten wachten onder de Spaanse zon met sportgenoten uit verschillende landen, dekt oneloftracetoerisme de lading van moderne duivensport denk je? We gaan het zien.  

 

De resultaten van de finale zullen te volgen zijn via het internet eenhoksrace platvorm https://www.oneloftrace.live/

Veel succes aan de deelnemers, met sportieve groet

 

Sjaak Buwalda

 

 

 

 IN DE KIJKER

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

ANDERE EENHOKSRACEN

Derby Corabia

 

 

 

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Finale Derby Arona Tenerife / grandioos ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad Schaerlaeckens -

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen ...

Ad Schaerlaeckens

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor