De bronafbeelding bekijken

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen herstarters meer zijn die mijn pad kruisen. Integendeel, die zijn er genoeg. Echter om een voor mij onduidelijke reden is de interesse in het wel en wee van herstarters niet erg groot. Vandaar dat ik na mijn column met Jan de Jonge in de hoofdrol een paar jaartjes heb gewacht met een vervolg hierop.

 Maar omdat mijn columns ook een weergave zijn van mijn activiteiten als de-duivencoach.nl, schrijf ik niet alleen columns over onderwerpen die populair zijn. Schrijven is voor mij geen hoofdactiviteit, hoewel sommigen dat wel denken. Zeer regelmatig vraagt men mij om een artikel over iemand of een bepaald onderwerp te schrijven. Ik vind het uiteraard erg mooi dat mijn columns op prijs worden gesteld, maar de onderwerpen moeten wel te linken zijn aan mijn activiteiten.

Maar zoals gezegd deze keer weer eens een herstarter als hoofdpersoon van mijn column. Het betreft de 57 jarige Alex Vister uit Zevenaar. Alex die vroeger eerst parkieten kweekte kwam door collega’s in contact met de duivensport. Hij werd nieuwsgierig door de vele verhalen die hij tijdens zijn werk hoorde van collega’s die duiven hadden en na het weekeinde enthousiast vertelden over hun prestaties. Hij woonde destijds nog bij zijn ouders. Nadat hij die zover had gekregen dat hij een hokje van 2 x 2 meter mocht neerzetten, kwam er al snel via zijn collega Gert Arriese uit Spijk een hele ronde jonge duiven, maar liefst een 60 stuks. Wel wat teveel van het goede uiteraard, maar de ploeg was snel gehalveerd door o.a. de roofvogels en ook met africhten bleven er de nodige achter. Met de 30 overgebleven jongen werd datzelfde jaar direct het 3e kampioenschap jonge duiven behaald, wat in een club met 30 leden een prima start was van zijn duivenmelkersloopbaan. Het jaar daarop stond er een hok van 10 meter met 120 duiven, gekregen van zijn collega Gerrie Ariessen die de duivensport vaarwel zei. Vanaf die tijd regen de successen zich aaneen en werden diverse 1e kampioenschappen behaald op vooral de vitesse en jonge duivenvluchten. Met dank aan zijn moeder die een belangrijk aandeel in de verzorging had. Totdat hij in 1991 verhuisde en naast mensen kwam te wonen die niet blij waren met een duivenliefhebber als buurman en het Alex flink lastig maakte. Dat betekende voorlopig het einde van Alex zijn duivenloopbaan.

 

Maar in 2014 na een periode van 23 jaar zonder duiven begon het bij Alex weer te kriebelen. Zijn huidige vriendin Janet werd enthousiast van zijn verhalen over successen uit het verleden en zij is er de aanleiding van geweest dat Alex weer met de duivensport is gestart. Janet kreeg van Theo Aleven een viertal duiven nadat Alex een slag uit het wiel van de fiets van Theo had gehaald. In eerste instantie voor de aardigheid en ze werden in een hokje geplaatst dat gemaakt was van een oude kledingkast. Het bleken alle vier doffers en dus moesten er ook vier duivinnen komen en een groter hok. Met een hok van Wim Opdenoort en duiven van Geert Visser en Rien Aries werd een nieuwe start gemaakt. De 4 doffers bleken fondduiven te zijn afkomstig van Charles Meulman. En zodoende werd besloten om zich toe te gaan leggen op de overnacht en kwamen er nog meer duiven van Charles. Daar kwamen later nog duiven bij van Simon Kuijpers (Kweekcentrum Friesland), Antop en Theo Jansen (Spijk).

Net als de andere beginners en herstarters over wie ik de afgelopen jaren schreef ondervond ook Alex dat er nogal wat voor komt kijken om in de huidige tijd met duiven succes te behalen. Na internet te hebben afgestruind, oude duivenboeken te hebben doorgelezen en diverse collega duivenliefhebbers te hebben geraadpleegd, dacht Alex in eerste instantie dat het niet zo moeilijk zou moeten zijn om na een korte aanlooptijd weer leuk mee te kunnen gaan doen. Maar dat viel heel erg tegen. “We zijn ontzettend veel duiven kwijt geraakt. Verder is het erg lastig om de duiven gezond te houden. Er moeten vele producten over het voer en in het water om te kunnen presteren, als je de reportages moet geloven. Iedereen zegt of schrijft wat anders. Na een tip van Nico (de-duivencoach.nl) die aangaf dat de verluchting van het hok één der oorzaken was van de matige gezondheid van de duiven, heb ik Bennie van Dijk om advies gevraagd. Op diens advies heb ik het hok aangepast en tevens heb ik van hem een goed voersysteem gekregen. Hierna zijn de prestaties gelukkig een stuk beter geworden. Daar ben ik wel erg blij om, want zoals het tot nu toe is gegaan lukt het niet om een hokje redelijk tot goed presterende duiven op te bouwen. Het niveau van vroeger zal ik wel niet meer halen, maar uitslagen als Bergerac 2019 met 2 van de 3 goed op de uitslag, dat moet toch wel een realistisch doel zijn.”

 

Uit het voorgaande blijkt dat Alex zich wel tot doel heeft gesteld om te presteren. Af en toe de grote kampioenen voor zitten is zijn belangrijkste doel. Want hij is wel zo realistisch dat hij met zijn beperkte middelen in de huidige tijd niet zo gemakkelijk meer op het podium zal komen te staan. Zijn vriendin Janet met wie hij een paar jaar in combinatie vloog en die nog steeds lid van de vereniging is, kijkt er wel wat anders tegenaan dan Alex. Zij ziet de duiven meer als hobby en minder als sport. De omgang met de duiven is voor haar het mooiste. Om goed mee te draaien moeten er teveel offers worden gebracht vindt ze. Janet; “Ik ben er door Alex ingerold. Ik heb ze verzorgd en veel weg gebracht. De band die ik had met onze duiven vond ik erg mooi en bijzonder. Voor mij is het meer een hobby dan een sport. Ik ben vier jaar echt wel actief bezig geweest met onze duiven. Ik vond het erg leuk maar het kost ook erg veel tijd en die verdeel ik nu over andere bezigheden. Wij zijn dan ook geen combinatie meer. Ik ben nog lid van de vereniging, maar of ik dat blijf weet ik nog niet. De duiven die op mijn naam stonden heb ik inmiddels overgeschreven naar Alex. Stiekem hoop ik dan wel dat hij daar goede resultaten mee zal behalen.”

Dat de duivensport niet echt goedkoop is zoals door een aantal herstarters werd benoemd, vind ook Alex. “Duivensport is zeker niet goedkoop. En het draait in de duivensport tegenwoordig veel meer om geld en commercie dan in de jaren tachtig. Ik kan me er ook echt aan storen dat daarom op diverse hokken de duiven kapot gespeeld en gekuurd worden. Ook bezoek ik zelden een dierenarts. Drie tot vier keer per jaar laat ik de mest door een kennis controleren. Als de duiven iets extra’s nodig hebben, geef ik ze het liefst natuurproducten. Ik kan zelf gelukkig aardig timmeren, want anders zou een goed hok bouwen ook al flink in de papieren hebben gelopen.”

Een van de reacties op de vorige column over dit onderwerp was “In de maatschappij van nu met de huidige normen en waarden is de postduivensport en feitelijk alles waar een voortdurende inspanning/tijdsbesteding noodzakelijk voor is, in feite niet meer van deze tijd”. Ik vroeg Alex hoe hij hier tegenaan kijkt. “Ik ben het met deze man eens en vind dat erg jammer. Het is een kwestie van tijd en dan is er nog maar weinig meer over van de huidige duivensport. Ik zou het graag anders willen, maar de tijd is niet meer terug te draaien. Het is steeds meer een sport geworden voor mensen met ruim voldoende geld en tijd waarbij voor degene die dat niet bezitten, vaak niet veel meer over blijft dan plezier te beleven aan de omgang met - en de verzorging van de duiven en soms het sociaal contact in de vereniging. Dat is voor die laatste categorie waartoe ik tot nu toe ook behoor, niet altijd leuk. Iedereen wil wel eens een keer winnen. Mijn mooiste ervaringen in de duivensport zijn toch wel de behaalde overwinningen waaronder die op Orleans jonge duiven en Nationaal Munchen waarop ik ooit heel vroeg zat.  Dit soort mooie resultaten zijn voor mij sinds mijn herstart helaas nog niet weg gelegd, ondanks dat zowel Janet als ik er heel veel tijd en energie in hebben gestoken. Maar we hopen nog wel lang van deze sport/hobby te mogen genieten.”

Tot zover de ervaringen van een herstarter. Geen heel positief verhaal maar wel de realiteit. Hopelijk liggen er voor Alex in de toekomst nog een aantal mooie successen in het verschiet.

 

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor