In deze serie over liefhebbers die hun best doen om een beroemde postduivenstam in stand te houden, staat deze keer Frans Labeeuw met zijn Stichelbauts centraal. Frans is een zoon van wijlen Daniël Labeeuw die goed bevriend was met de wereldberoemde Alois Stichelbaut.

 

In de zevendelige serie boeken over de geschiedenis van de Belgische reisduif van Jules Gallez wordt de naam Stichelbaut veelvuldig genoemd. In deel 5 valt onder andere het volgende te lezen waaruit blijkt hoe gewild destijds de Stichelbauts waren; “Op 15 december 1946 werden de laatste 8 duiven van wijlen Alois Stichelbaut verkocht. De toeloop van duivenliefhebbers was zo groot dat het verkooplokaal voor het verkeer moest worden afgesloten. Honderden liefhebbers hebben nooit de 8 duiven gezien en vele honderden hebben nooit het verloop van de verkoping gehoord. Voor de verkoop van deze 8 duiven werd een bedrag van 150.000 Frank neergeteld. Voor zo’n bedrag kon destijds in de stad een groot herenhuis worden gekocht.” Tijdens deze verkoop werd door Daniël Labeeuw de 691-41 gekocht die de moeder werd van zijn 1e nationaal Chateauroux. Deze Chateauroux won ook nog 1e prijzen in groot verband van Dourdan, Tours en Bordeaux en werd één van de belangrijkste stamduiven van de kolonie Labeeuw.

Alois Stichelbaut behaalde met zijn duiven tussen 1930 en 1940 talloze overwinningen op afstanden tussen 160 en 800 km. Hij overleed kort na de tweede wereldoorlog. Zijn roem leeft tot op de dag van vandaag voort doordat velen met de nakomelingen van zijn duiven geslaagd zijn. Enkele van de bekendste zijn Michel Descamps-Van Hasten, Pol Bostyn, Gerard Vanhee, Roger Vereecke, Marcel Desmet en Frans zijn vader Daniël.

Daniël Labeeuw won tot zijn overlijden in 1969 ontelbare 1e prijzen en kampioenschappen. Toen hij in 1969 overleed werden de oude duiven openbaar verkocht en kwamen de jonge duiven bij zijn zonen André en Frans terecht. In deel 2 van de hiervoor genoemde boekenserie “Geschiedenis van de Belgische Reisduif” dat in 1979 werd uitgegeven, schreef Gallez dat Frans Labeeuw de waardige opvolger van zijn beroemde vader Daniël was en vermeldde daarbij dat dit hok het moederhok van 12 nationale overwinningen was, waarvan 4 x internationaal. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en is dat aantal bijna verdubbeld naar 23 nationale en internationale overwinningen, behaald met nakomelingen van de Stichelbautduiven direct of indirect afkomstig van de hokken uit Bissegem.

De basis van de Stichelbautkolonie van Frans is dus gelegd door zijn vader Daniël, die zoals gezegd een goede vriend van Alois Stichelbaut was en zowel voor als na diens overlijden uit het beste van diens kolonie heeft geput. Frans heeft na het overlijden van zijn vader diens werk voortgezet en is blijven voortbouwen op de fundamenten die zijn vader had gelegd. Dat dit bij Frans tot zeer mooie resultaten heeft geleid is algemeen bekend. Zo won Frans tussen 2006 en 2014 maar liefst 3 x de Barcelona Masters tandem (met Henri Vanneste, Etienne Devos en Chris Hebberecht). Maar zoals al genoemd is het aantal successen dat de nazaten van bij Daniël en Frans gekweekte duiven op de grote fond bij elkaar gevlogen enorm. Naast de 23 nationale en internationale overwinningen, werden er ontelbare topklasseringen behaald op vooral de zware fond. Zo heeft de 1e nationaal en 2e Internationaal Barcelona 2012 van Ferdy Descheemaecker als moeder een rechtstreekse Frans Labeeuw. Overigens werd Barcelona in de jaren zestig, zeventig en tachtig diverse malen gewonnen door een duif met Stichelbautbloed in de aderen.

Vooral buiten België zijn de Stichelbauts momenteel nog steeds zeer populair. In de voormalige Oostbloklanden als Roemenië en Polen worden nog steeds grote successen behaald met Stichelbauts waarvan velen hun oorsprong hadden bij Frans en zijn vader. Maar ook vanuit de Filipijnen, de USA, Canada en Irak krijgt Frans regelmatig bericht over hedendaagse successen die daar met Stichelbauts worden behaald. De in Engeland zeer bekende liefhebber Dacian Busecan en schrijver van diverse veel gelezen duivenboeken, is zeer gecharmeerd van de Stichelbauts van Frans. Hij heeft er op Facebook een pagina aan gewijd met zo’n 2,5 duizend leden. Daarin is hij echter niet de enige en hij heeft ook zeker niet de grootste groep van Stichelbautfans. De groep Stichelbaut die ruim 11.000 leden telt van de Filipijnse Jeff Candelario is de grootste Facebookgroep, gevolgd door Stichelbaut Pigeon met 6000 leden, eveneens van een Filipijnse liefhebber. Het is natuurlijk zeer de vraag hoeveel oorspronkelijk Stichelbautbloed de meeste van deze duiven nog voeren en wat hun sportieve waarde nog is. Maar het geeft wel aan wat een enorme populariteit deze stam heden ten dage nog geniet.

Zoals gezegd wordt er met de Stichelbauts die hun oorsprong in de kolonie van Frans hebben ook tegenwoordig nog heel goed gepresteerd. Bijvoorbeeld door de Roemeen Nicu Barbulescu die zowel de 1e nationale asduif lange afstand van Italië had over het seizoen 2009/2010 als over het seizoen 2010/2011. Daarnaast behaalde hij ook aansprekende successen op meerdere éénhoksraces als onder andere de One Million Dollar race in Zuid Afrika en de Algarve OLR in Portugal met nazaten van bij Frans aangeschafte duiven.

Frans  heeft het door de jaren heen als zijn levenswerk gezien om de Stichelbautstam zo zuiver mogelijk te houden met behoud van de vliegkwaliteiten. Dat hij hier in geslaagd is, mag op basis van de prestaties die wereldwijd behaald worden met de afstammelingen van zijn duiven, wel duidelijk zijn. Ik vroeg hem hoe hij hier in te werk is gegaan. “In eerste instantie werden door mijn vader in het verleden met Pol Bostijn duiven uitgewisseld en werd met André Vanbruaene samenkweek gedaan. Dit waren duiven met veel Stichelbautbloed in de aderen. Ook later werd regelmatig een zeer goede duif ingebracht die veel Stichelbautbloed in zich had. De afgelopen jaren zijn er kinderen van de 1e nationaal Barcelona van Ferdi De Scheemaeker naar mij gekomen. De moeder genaamd Miss Stichelbaut is door mij gekweekt. En recent heb ik nog samen gekweekt met Roger Muylle uit Bellegem. Deze is zeer goed geslaagd met duiven van mij. Ik haal dus alleen zogenaamd vers bloed binnen van excellente duiven die minimaal 75 % het bloed voeren van mijn Stichelbauts. Door op deze manier te kweken zijn er 2 bloedlijnen gecreëerd, namelijk de Blauwe en de zwarte Stichelbauts (Lijn President en Zwarte Fijnen).”

Wanneer je zoals Frans gedurende 50 jaar nauwelijks vers bloed bij haalt, is het bijna vanzelfsprekend dat bepaalde basisduiven tientallen keren voorkomen in de stamboom van je hedendaagse duiven. Het spreekt vanzelf dat er dan ook zeer streng moet worden geselecteerd. Frans over selectie; “Selectie vindt vooral door de mand plaats, maar ook wel door de hand. Op de ogen wordt daarbij niet gelet, maar wel op de lichaamsbouw. De belangrijkste eigenschap van de Stichelbauts is het doorzettingsvermogen en daar wordt dan ook zeer streng op geselecteerd. Het geeft mij zeer veel voldoening dat het mij is gelukt om deze eigenschap in mijn stam vast te leggen. Mijn duiven zijn op hun best als er hard gewerkt moet worden op afstanden tussen de 800 en 1200 km. Ze geven niet snel op. Ik verspeel dan ook weinig duiven. Er worden geen concessies gedaan. Elke plaats op het kweekhok moet verdiend worden. Prestaties zijn zeer belangrijk en daarom wordt nog steeds met een kleine ploeg aan de zware opdrachten deelgenomen. Hoewel natuurlijk vanwege mijn leeftijd als 80 plusser de nadruk wel meer op het kweken dan op het vliegen is komen te liggen. De verzorging van een grote kolonie kost op mijn leeftijd veel energie en om de reden heb ik twee jaar geleden een deel van mijn kwekers verkocht, maar de basis zit er nog en blijft vooralsnog zitten.

Tot zover de schatbewaarder van de stam Stichelbaut. Het zou mooi zijn als zijn levenswerk zou worden voortgezet als Frans noodgedwongen zou moeten stoppen.

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor