In de serie columns/minireportages over de gewone liefhebber deze keer een liefhebber in de picture die zichzelf de knooier noemt. Vooral de leden van forum “Het Praathuis” weten wel dat deze knooier feitelijk best wel goed weet wat hij doet. Zijn zelfgekozen bijnaam zegt meer over de manier waarop hij één en ander relativeert;

Ik heb geen verstand van duiven, ik knoei maar wat aan en hoop met soms wat extra inzet toch resultaten te behalen en dat lukt de laatste jaren vrij aardig.”

De man die deze woorden bezigt is de 47e jarige Albert Lensen uit Ruinen. Via zijn vader, twee ooms en een vriend met duiven is Albert in de duivensport gerold. Op mijn vraag wat hem nu zo aantrekt in de duivensport geeft Albert aan dat het voor hem het totaalplaatje is;

“Ik geniet van de omgang met mijn duiven en als ze rondom het huis vliegen, maar net zoveel van het spelletje, dus in mijn geval de overnachting en de kick van het thuiskomen van de duiven na een lange vlucht. Maar ook het verenigingsgebeuren met de daarbij behorende gezelligheid en sociale contacten hoort er voor mij echt bij. Voor mij is de duivensport zowel ontspanning en sport tegelijk. Ik doe wel mijn best om een kampioenschap binnen te slepen, maar ben beslist geen slaaf van mijn duiven.”

Dat dit laatste ook niet nodig is om mooie successen te behalen bewijzen zijn resultaten als bijvoorbeeld de 3e nationaal St. Vincent en diverse kampioenschappen.

Ik heb al vaker in mijn columns geschreven dat wanneer je door de diverse websites heen scrolt, je als gemiddelde duivenliefhebber dikwijls in verwarring zult worden gebracht. Neem bijvoorbeeld een onderwerp als paratyfus. Wanneer je op zoek gaat naar de beste remedie om dat te voorkomen, zal je je het beste kunnen wenden tot de in duiven gespecialiseerde dierenartsen, is mijn mening. Maar die zijn het onderling vaak niet eens. Over wel of niet kuren of enten kun je geheel tegenstrijdige antwoorden krijgen. Het is dan ook niet zo gek dat veel “gewone” liefhebbers maar wat aanknooien om het in Alberts woorden te zeggen. Als zelfs de mensen die ervoor geleerd hebben het niet weten, wat moet ik dan, hoor en lees ik vaak. Albert laat regelmatig een mestonderzoek en keeluitstrijkjes doen bij een in duiven gespecialiseerde dierenarts. En alleen als er iets gevonden wordt, wordt er behandeld. Maar voor paratyfus en pokken wordt bij hem dus wel voorbehoedend gekuurd.

“Ik kuur om te voorkomen dat er paratyfus uitbreekt want dan ben je terug bij af. Om diezelfde reden ent ik ook tegen pokken. Ook laat ik ze regelmatig tegen paratyfus enten, maar ik sla wel eens een jaar over. Kuren doe ik echter elk jaar.”

Albert heeft zich zoals gezegd toegelegd op de overnachtvluchten. Als reden voor deze specialisatie geeft hij aan het zonde van de tijd te vinden om de hele week druk met zijn duiven bezig te zijn, om dan op zaterdag al 5 minuten nadat de eersten zijn gevallen zijn klep al te kunnen sluiten. Als fondspeler neemt hij in de verzorging van zijn duiven Arjan Beens als voorbeeld, van wie ook de meeste duiven op zijn hok direct of indirect  afkomstig zijn. Diens systeem en advies wordt gevolgd. Dit houdt voor Albert in dat hij zijn duiven op nest speelt en op 10 dagen eieren inkorft. Ook wordt er bijgelicht. Toch vindt Albert het in vorm krijgen en deze te kunnen vasthouden één van de moeilijkste zaken van de duivensport. Roofvogels komen in Ruinen en omgeving veel voor en hiervan had Albert de laatste jaren dan ook regelmatig last en vooral bij zijn jonge duiven. Sinds hij zijn ouden en jongen tegelijk is gaan los laten, is het verlies aan jonge duiven rond de deur als gevolg van de roofvogel, een heel stuk minder geworden.

De zelfgekozen bijnaam de knooier slaat bij Albert op de eenvoudige manier waarop hij de duivensport beoefent. Dat hij zomaar wat aanknoeit zonder over de consequenties na te denken, is echter beslist niet aan de orde. Wel houdt hij het graag zo eenvoudig mogelijk. Het hok is simpel maar doeltreffend en door Albert zelf gebouwd. Voor het hok zitten rennen en daar kunnen ze overdag in. Het plafond is om die reden geheel gesloten. Van de verzorging maakt Albert niet veel werk. Alles zit op roosters. Wel worden de broedbakken dagelijks schoongemaakt. Veel duiven heeft Albert niet. Met 32 vliegduiven wordt het seizoen gestart en er worden gemiddeld 10 duiven per vlucht gespeeld, met uitzondering van de laatste fondvlucht, waarop er wat meer worden ingekorfd. Daarnaast heeft Albert nog  8 kweekkoppels. Ook wordt er weinig werk gemaakt van het opleren.

“In het begin van het seizoen meestal 2 of 3 keer op korte afstand om de koppies ff recht te zetten”. Een duif bijkopen wordt ook maar sporadisch gedaan.

“Af en toe een bonnetje.”

De discussie omtrent invliegduiven die hier en daar de tongen flink losmaakt, gaat Albert ook voorbij.

“Alles gaat hier met de programmavluchten mee en over de antenne.” 

Tot zover Albert Lensen, de knooier uut Ruunen, die tot slot aangeeft dat zijn eenvoudige manier van duiven houden, goed is te combineren met zijn werk en zijn gezin met jonge kinderen.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor