De titel van deze column heb ik geleend van Steven van Breemen die op zijn website een interessant hoofdstuk aan dit onderwerp heeft gewijd. Zoals uit een aantal van mijn eerdere columns blijkt is mijn interesse voor de duif veel breder dan alleen voor de postduif. Rond 1990 had ik daarom het plan opgevat om een duivenboerderij op te gaan zetten en hier aan gekoppeld diverse activiteiten te ontplooien. Dit betrof activiteiten als het kweken van zeldzame tropische rassen en sierduiven, een postduivenkweekstation, een koeriersdienst (bestond destijds nog niet), het wegvangen en beheren van verwilderde duiven op plaatsen waar ze overlast bezorgen, een duivensportwinkel, een educatief centrum met expositieruimte, etc. Ook een duivenmuseum waarin de duif belicht zou worden in al zijn facetten zou onderdeel gaan uitmaken van de duivenboerderij. In de periode waarin mijn ondernemersplan gestalte kreeg bezocht ik in binnen en buitenland dierentuinen, vogelparken, duivenhandelaren en duivenmarkten, tentoonstellingen, duivenfokkers en kweekcentra.

Maar ook bezocht ik diverse musea waar iets over duiven te zien was, zoals bijvoorbeeld oorlogsmusea waar ik veel leerde over de duif als boodschapper en oorlogsheld. Mijn bewondering voor de duif nam hierdoor steeds meer toe. Helaas heb ik mijn plannen door persoonlijke omstandigheden destijds niet uit kunnen voeren, maar de opgedane kennis en contacten komen me met de-duivencoach.nl absoluut goed van pas.

Op één van mijn vorige columns kreeg ik als reactie de vraag of ik ook eens aandacht zou willen schenken aan het verleden van de duif en de duivensport. Al googelend kwam ik vervolgens o.a. op de site van Steven van Breemen (die ik overigens regelmatig bezoek) en de titel van een nieuwe column was geboren. Toevallig had ik kort daarvoor kennis genomen van het boek “Kijk een duif” van Jan Luchtmeyer en besloot ik om deze man een bezoek te brengen en met hem als hoofdpersoon van deze minireportage een boompje op te zetten. Jan is 68 jaar en gepensioneerd KNO arts. Als kind kwam hij voor het eerst met duiven in contact toen hij logeerde bij zijn oom Johannes Antonides, een bekende postduivenliefhebber en keurmeester. Diens kleinzoon Evert Antonides is heden ten dage nog steeds een bekende grote fondspeler. Hierdoor werd de liefde voor de duif geboren.

Die jeugdliefde pakte hij pas veel later weer op. Het werden echter geen postduiven maar sierduiven. Vanwege zijn werk was er voor het dagelijks laten trainen van de duiven geen tijd en daarnaast wilde hij graag iets bijzonders fokken.

“Toen mijn kinderen klein waren kocht ik voor hen in eerste instantie Nederlandse Helmduiven. In de loop der tijd werden er steeds meer duiven en rassen aangeschaft. Inmiddels fok ik zo’n 30 jaar sierduiven. In de afgelopen jaren fokte ik onder andere Engelse Nonduiven, Damasceners, Voorburgse Schildkroppers, Oudhollandse Kapucijnen, Rshewer tuimelaars, Kalugaer tuimelaars, Wolga tuimelaars, Noordkaukasische tuimelaars Tsjeljabinskser tuimelaars, Kazanse tuimelaars en Sherazi tuimelaars. Maar het langst van allen de Oudduitse en de Oudoosterse meeuwen en de Seltsjoekse tuimelaars. Deze drie rassen heb ik nu nog steeds op het hok en hier ga ik ook mee door.”

Op de vraag of Jan een doel voor ogen heeft met de fok van sierduiven geeft hij aan dat hij voornamelijk fokt voor zijn eigen plezier.

“Ik behoor meer tot de liefhebbers dan tot de topfokkers. Showen van de dieren is niet het belangrijkste voor mij. Het dagelijks verzorgen van de dieren, de kweek en wat daar allemaal bij komt kijken vind ik het aardigst. Wel ga ik de laatste jaren iets meer naar shows, omdat je dan toch beter naar je dieren gaat kijken om te beoordelen of ze aan de standaard voldoen, het maakt je scherper. Ik doe mee aan de jongdierendagen in het noorden en de SNN-show (Sierduivenshow Noord Nederland). Ik ben wel van plan dat uit te breiden. Dat een volière met Seltsjoekse tuimelaars van mij 96 punten (F) kreeg was leuk om mee te maken.”

Jan is ruim 20 jaar lid van de Friesche Sierduiven Club en sinds kort penningmeester.

“Het lid zijn van een duivenvereniging en daar ook actief in mee draaien vind ik erg verrijkend. Vooral de vergaderingen waar een spreker steeds weer wat interessants weet te brengen doet je weer bewuster met je hobby bezig zijn. Maar ook de onderlinge gesprekken over hoe het met de fok en dergelijke gaat, zijn erg leerzaam. Deze gesprekken vinden dan ook uitgebreid plaats tijdens de hokbezoeken die leden van onze vereniging afleggen bij leden van andere duivenverenigingen. Ik was eigenlijk geen verenigingsmens. Maar het contact met de duivenvrienden van de Friesche Sierduiven Club ervaar ik als zeer plezierig en positief.”

Zoals gezegd heeft Jan net als ik een grote interesse in de rol van de duif in de cultuur. Op mijn vraag hoe dat zo is gekomen, van waaruit die interesse is ontstaan, gaf Jan het volgende antwoord;

Voordat ik met iets begin, wil ik altijd meer weten over de achtergrond hiervan. En omdat de duif in het heden en verleden een grote rol speelt en speelde in allerlei facetten van het dagelijks leven, stuitte ik op een geweldige hoeveelheid gegevens. Die ontzettend leuke en interessante gegevens te ordenen tot één geheel is ook een hobby van me geworden. Zodoende schreef ik meerdere malen een artikel over de culturele achtergrond van de duif, maar ook over zijn gedrag, schreef ik het boek "KIJK EEN DUIF" en houd ik 2 tot 4 keer per jaar een lezing voor sierduivenverenigingen van Groningen in het Noorden tot Oirschot in het Zuiden. (zie ook mijn website http://www.luchtmeijer.com/presentaties )

In zijn boek en lezingen worden door Jan onder andere de volgende thema’s behandeld; de duif als boodschapper (van zowel een fysieke boodschap als overbrenger van een gedachte of idee), de duif als prooi (van mens en dier), de duif als vlees en mestproducent, de duif in de Godsdienst, de oorsprong en ontwikkeling van de (sier)duivensoorten, de reis van de duif (laat zien hoe de duif door verschillende culturen zijn weg naar ons land heeft weten te vinden), duiventorens in binnen en buitenland, de straatduif en de duif als huis- en lievelingsdier (sierduiven, vliegduiven en duiven met bijzonder gedrag). Om input te verzamelen voor zijn boek en lezingen heeft Jan samen met zijn vrouw veel gereisd. Zo werden de Cycladen (Griekenland) bezocht voor de fraaie duifhuizen en werd een bezoek gebracht aan de duivenvallei in Cappadocië (Turkije).

Tot slot vroeg ik Jan of het uitgeven van een boek als “Kijk een duif” niet een heel kostbare zaak is omdat er steeds minder boeken worden gekocht in dit digitale tijdperk.

“Dat klopt. Ik heb het boek in eigen beheer uitgegeven omdat het meer dan 400 afbeeldingen bevat, die lang niet allemaal van mijzelf zijn. Waar ik de oorsprong van weet heb ik dat duidelijk vermeld. Om het door een uitgever te laten uitgeven zou ik waarschijnlijk ontzettend veel officiële toestemmingen moeten vragen. Dat zou een heidense klus zijn; zo veel dat het boek er nooit gekomen zou zijn. Het uitbrengen in eigen beheer betekent wel veel minder bekendheid en lage verkoopcijfers. Er zijn nu nog geen 100 exemplaren verkocht, terwijl het inderdaad een kostbare zaak was om het boek te laten drukken. Die kosten zijn er nog niet uit.”

Tot zover Jan Luchtmeijer. In een vervolg op deze column zal ik aan de hand van de thema’s die Jan heeft benoemd liefhebbers bezoeken die zich specifiek in één van deze thema’s hebben verdiept.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen