Overal in het land houden duivenverenigingen er mee op te bestaan. Dit is uiteraard erg jammer, want de vereniging wordt als de verbindende factor binnen de duivensport beschouwd. Deze ontwikkeling is helaas moeilijk tegen te gaan, daar het aantal duivenliefhebbers immers elk jaar minder wordt. Daardoor komt er in kleine verenigingen steeds meer druk op steeds minder schouders te liggen. Tel daarbij op dat de leeftijd van de gemiddelde duivenliefhebber veelal boven de pensioengerechtigde leeftijd ligt, dan mag duidelijk zijn dat het tij alleen gekeerd zou kunnen worden wanneer er nieuwe en jongere duivenliefhebbers bij zouden gaan komen. Het heeft er echter alle schijn van dat de nieuwe aanwas van jonge leden bij de meeste verenigingen zeer minimaal blijft. Dus zullen er steeds meer verenigingen worden opgeheven of gedwongen worden om te fuseren. In 2014 was ik bij Henk de Vrieze van vereniging De Trouwe Duif die dat jaar zijn 60 jarig bestaan vierde. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en lijkt het er op dat zijn vereniging binnen niet al te lange tijd vermoedelijk op zal gaan in een nieuw op te richten vereniging.

Eind vorig jaar zijn er namelijk plannen ontwikkeld voor een fusie van 6 verenigingen uit de kanaalstreek. Dit betreft de verenigingen uit Borger, Nieuw Buinen, Stadskanaal, Valthermond, Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In het laatst genoemde dorp wonen de liefhebbers die centraal staan in deze column/minireportage, namelijk Berend en Corrie Super. Bij hen en nog een aantal oudere liefhebbers uit genoemde dorpen zijn de plannen voor deze fusie niet goed gevallen. Hun vereniging de Skymasters wordt dit jaar opgeheven en de leden van deze club zijn inmiddels al naar diverse verenigingen in de omgeving overgegaan. Ook Berend en Corrie. Zij zijn inmiddels lid geworden bij PV de Trekkers in Sellingen. Het zijn vooral de mensen die in het verleden veel tijd en energie in hun vereniging hebben gestoken en voor wie die vereniging een belangrijk deel van hun leven uitmaakt, die moeite hebben met deze fusie. Het is heel begrijpelijk dat zij een afscheid van de hun zo dierbare club als een groot verlies ervaren, aldus Berend en Corrie in een gesprek dat ik met hen hierover had.

Berend is 73 jaar oud en heeft vanaf zijn 15e jaar duiven. Berend is destijds met de duivensport in contact gekomen door zijn broer Willem. Van zijn 15e tot zijn 47e vloog hij samen met zijn broer in combinatie tot diens overlijden in 1990. Er werd destijds gestart met duiven van zijn opa en ooms en ook kwamen er duiven van Gerrit Zomer. Deze laatste kon het zich destijds (begin jaren 60) als één der weinige duivenliefhebbers in de regio Zuid Oost Groningen permitteren om duiven bij de toppers te kopen. Dit was ook de tijd dat voor jonge duiven kon worden gespaard middels bonnen die op zakken voer zaten. Zo kwamen er ook duiven in Musselkanaal op voerbonnen van Mariman. Later zijn daar nog duiven bijgekomen met veel Delbarbloed van de heer Velema uit Ter West. De nakomelingen van deze duiven zitten nog steeds op zijn hok. Berend en zijn vrouw Corrie behoren tot de categorie hobbyliefhebbers die de duivensport op een eenvoudige manier beoefenen. Gewoon op tijd los, goed voer en af en toe wat bijproducten als karnemelk, zuurkool, babypoeder, sla en boerenkool en daar moeten ze het mee doen. Bij een dierenarts komen ze nooit, alleen de verplichte inentingen worden gedaan. De fondvluchten genieten hun voorkeur, maar feitelijk genieten ze van elke vlucht. Voor een kampioenschap wordt niet echt gespeeld, de grootste voldoening beleven ze wanneer ze een steenvroege duif draaien van hun eigen oude stammetje, dan kan hun dag niet meer stuk.

Na het overlijden van zijn broer ging Berend dus alleen met de duiven verder, maar gaandeweg kreeg Corrie ook steeds meer schik in de duiven. 

Corrie;

“Op een gegeven moment werd ik gevraagd om de voorzitter van de club te assisteren. Aanvankelijk voelde ik daar niet zoveel voor, de duiven waren immers de hobby van mijn man en ik had het al druk genoeg. Ik werkte destijds in de zorg met veel onregelmatig werk en vooral ’s nachts. Toch heb ik ja gezegd en heb daar geen spijt van gehad, want het is een prachtige wereld. Ik ben de vergaderingen gaan bezoeken en heb genotuleerd.  En zo werd ik de duivenwereld ingezogen en met de duivenbacil besmet. Ik heb veel verhalen gehoord. Iedereen heeft zijn eigen visie en waarheid. En er zijn nogal wat geheimen in dit wereldje.”

Zoals gezegd viel het afscheid nemen van hun vereniging, waarvan Berend 50 jaar lid is geweest, hun zwaar. Toen de Voorzitter met in zijn kielzog nog enkele leden overstapte naar een andere club, had de Skymasters geen bestaansrecht meer en moesten ook zij met pijn in hun hart hun vereniging verlaten om nog met hun duiven te kunnen blijven spelen.

Gevraagd naar wat het voor hen zo moeilijk maakte;

“We hadden een gezellige club met een groot saamhorigheidsgevoel. Daarvoor hebben we ons altijd actief ingezet. Zo hielden we het clublokaal schoon, stonden achter de bar, organiseerden we vroeger in de wintermaanden een tentoonstelling, bingoavonden en hadden we een kaartclub. En tijdens het vliegseizoen waren we lid van deinkorfcommissie. Het idee van de fusie en om de krachten te bundelen in de Kanaalstreek vinden wij zeker geen slecht idee. Maar de manier waarop dit gecommuniceerd is met de liefhebbers, had veel beter gemoeten. Er is niet echt geluisterd naar de oude liefhebbers en hun bezwaren. Het lijkt er nu teveel op dat de belangen en wensen van de oude leden ondergeschikt zijn aan die van liefhebbers met meer geld en macht. Het zijn echter niet alleen de oude liefhebbers die al dan niet een slechte gezondheid hebben, of geen vervoer hebben naar een verder weg gelegen clubgebouw. Ook zijn in deze regio de gevolgen van de recessie goed merkbaar, werkeloosheid en daardoor geen tot weinig financiële draagkracht, maakt dat ook sommige jongere leden de dupe kunnen worden van deze fusie. Maar wie zijn wij? Wij zijn Jan met de Pet. We hebben geen naam, geen geld, geen belangen, maar alleen een hobby die ons dierbaar is en waar we nog van hopen te kunnen blijven genieten zo lang dat nog kan.”

Tot zover het verhaal van Berend en Corrie dat volgens mij model staat voor een grote groep liefhebbers die tussen nu en 10-15 jaar hun duivenjas aan de wilgen zullen hangen.

Nico van VeenPIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

WE ZIJN ER BIJNA

Zo, we hebben nog 1 vlucht te gaan en dan is het seizoen ten einde en kan de vlag uit. Ik weet niet of u er ook zo aan ...

Evelien's Journaal

The Dutch

Hier enkele kilometers vandaan is voor het derde jaar op rij het KLM OPEN golf toernooi in Spijk. Men is al maanden bezig ...

Ad de Jong

Werkers zijn onmisbaar

Vrijwilligers zijn in iedere sport onmisbaar zo ook in de duivensport. Er moet iedere week in het vliegseizoen veel werk ...

Ad de Jong

COLUMNS

Coen Brugman - Rutten / Schrijvers over ...

In mijn vorige column waarin een schrijver over de duivensport centraal stond (John Laan), schreef ik dat er tegenwoordig ...

Nico Meuwsen

Een bord minder Toet

Wel rustig zo geen jongen om los te laten en fingers crossed dat ze er 's middags weer allemaal inzitten als ik ...

Sjaak Buwalda

Selectie - A man has got to know his ...

 "A Man's got to know his limitations". Komt U dat bekend voor misschien? Zou zomaar kunnen, het is ...

John Logemann