Overal in het land houden duivenverenigingen er mee op te bestaan. Dit is uiteraard erg jammer, want de vereniging wordt als de verbindende factor binnen de duivensport beschouwd. Deze ontwikkeling is helaas moeilijk tegen te gaan, daar het aantal duivenliefhebbers immers elk jaar minder wordt. Daardoor komt er in kleine verenigingen steeds meer druk op steeds minder schouders te liggen. Tel daarbij op dat de leeftijd van de gemiddelde duivenliefhebber veelal boven de pensioengerechtigde leeftijd ligt, dan mag duidelijk zijn dat het tij alleen gekeerd zou kunnen worden wanneer er nieuwe en jongere duivenliefhebbers bij zouden gaan komen. Het heeft er echter alle schijn van dat de nieuwe aanwas van jonge leden bij de meeste verenigingen zeer minimaal blijft. Dus zullen er steeds meer verenigingen worden opgeheven of gedwongen worden om te fuseren. In 2014 was ik bij Henk de Vrieze van vereniging De Trouwe Duif die dat jaar zijn 60 jarig bestaan vierde. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en lijkt het er op dat zijn vereniging binnen niet al te lange tijd vermoedelijk op zal gaan in een nieuw op te richten vereniging.

Eind vorig jaar zijn er namelijk plannen ontwikkeld voor een fusie van 6 verenigingen uit de kanaalstreek. Dit betreft de verenigingen uit Borger, Nieuw Buinen, Stadskanaal, Valthermond, Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In het laatst genoemde dorp wonen de liefhebbers die centraal staan in deze column/minireportage, namelijk Berend en Corrie Super. Bij hen en nog een aantal oudere liefhebbers uit genoemde dorpen zijn de plannen voor deze fusie niet goed gevallen. Hun vereniging de Skymasters wordt dit jaar opgeheven en de leden van deze club zijn inmiddels al naar diverse verenigingen in de omgeving overgegaan. Ook Berend en Corrie. Zij zijn inmiddels lid geworden bij PV de Trekkers in Sellingen. Het zijn vooral de mensen die in het verleden veel tijd en energie in hun vereniging hebben gestoken en voor wie die vereniging een belangrijk deel van hun leven uitmaakt, die moeite hebben met deze fusie. Het is heel begrijpelijk dat zij een afscheid van de hun zo dierbare club als een groot verlies ervaren, aldus Berend en Corrie in een gesprek dat ik met hen hierover had.

Berend is 73 jaar oud en heeft vanaf zijn 15e jaar duiven. Berend is destijds met de duivensport in contact gekomen door zijn broer Willem. Van zijn 15e tot zijn 47e vloog hij samen met zijn broer in combinatie tot diens overlijden in 1990. Er werd destijds gestart met duiven van zijn opa en ooms en ook kwamen er duiven van Gerrit Zomer. Deze laatste kon het zich destijds (begin jaren 60) als één der weinige duivenliefhebbers in de regio Zuid Oost Groningen permitteren om duiven bij de toppers te kopen. Dit was ook de tijd dat voor jonge duiven kon worden gespaard middels bonnen die op zakken voer zaten. Zo kwamen er ook duiven in Musselkanaal op voerbonnen van Mariman. Later zijn daar nog duiven bijgekomen met veel Delbarbloed van de heer Velema uit Ter West. De nakomelingen van deze duiven zitten nog steeds op zijn hok. Berend en zijn vrouw Corrie behoren tot de categorie hobbyliefhebbers die de duivensport op een eenvoudige manier beoefenen. Gewoon op tijd los, goed voer en af en toe wat bijproducten als karnemelk, zuurkool, babypoeder, sla en boerenkool en daar moeten ze het mee doen. Bij een dierenarts komen ze nooit, alleen de verplichte inentingen worden gedaan. De fondvluchten genieten hun voorkeur, maar feitelijk genieten ze van elke vlucht. Voor een kampioenschap wordt niet echt gespeeld, de grootste voldoening beleven ze wanneer ze een steenvroege duif draaien van hun eigen oude stammetje, dan kan hun dag niet meer stuk.

Na het overlijden van zijn broer ging Berend dus alleen met de duiven verder, maar gaandeweg kreeg Corrie ook steeds meer schik in de duiven. 

Corrie;

“Op een gegeven moment werd ik gevraagd om de voorzitter van de club te assisteren. Aanvankelijk voelde ik daar niet zoveel voor, de duiven waren immers de hobby van mijn man en ik had het al druk genoeg. Ik werkte destijds in de zorg met veel onregelmatig werk en vooral ’s nachts. Toch heb ik ja gezegd en heb daar geen spijt van gehad, want het is een prachtige wereld. Ik ben de vergaderingen gaan bezoeken en heb genotuleerd.  En zo werd ik de duivenwereld ingezogen en met de duivenbacil besmet. Ik heb veel verhalen gehoord. Iedereen heeft zijn eigen visie en waarheid. En er zijn nogal wat geheimen in dit wereldje.”

Zoals gezegd viel het afscheid nemen van hun vereniging, waarvan Berend 50 jaar lid is geweest, hun zwaar. Toen de Voorzitter met in zijn kielzog nog enkele leden overstapte naar een andere club, had de Skymasters geen bestaansrecht meer en moesten ook zij met pijn in hun hart hun vereniging verlaten om nog met hun duiven te kunnen blijven spelen.

Gevraagd naar wat het voor hen zo moeilijk maakte;

“We hadden een gezellige club met een groot saamhorigheidsgevoel. Daarvoor hebben we ons altijd actief ingezet. Zo hielden we het clublokaal schoon, stonden achter de bar, organiseerden we vroeger in de wintermaanden een tentoonstelling, bingoavonden en hadden we een kaartclub. En tijdens het vliegseizoen waren we lid van deinkorfcommissie. Het idee van de fusie en om de krachten te bundelen in de Kanaalstreek vinden wij zeker geen slecht idee. Maar de manier waarop dit gecommuniceerd is met de liefhebbers, had veel beter gemoeten. Er is niet echt geluisterd naar de oude liefhebbers en hun bezwaren. Het lijkt er nu teveel op dat de belangen en wensen van de oude leden ondergeschikt zijn aan die van liefhebbers met meer geld en macht. Het zijn echter niet alleen de oude liefhebbers die al dan niet een slechte gezondheid hebben, of geen vervoer hebben naar een verder weg gelegen clubgebouw. Ook zijn in deze regio de gevolgen van de recessie goed merkbaar, werkeloosheid en daardoor geen tot weinig financiële draagkracht, maakt dat ook sommige jongere leden de dupe kunnen worden van deze fusie. Maar wie zijn wij? Wij zijn Jan met de Pet. We hebben geen naam, geen geld, geen belangen, maar alleen een hobby die ons dierbaar is en waar we nog van hopen te kunnen blijven genieten zo lang dat nog kan.”

Tot zover het verhaal van Berend en Corrie dat volgens mij model staat voor een grote groep liefhebbers die tussen nu en 10-15 jaar hun duivenjas aan de wilgen zullen hangen.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

DAAGJE NAAR HOOGEVEEN

Op het moment dat ik dit journaal zit te schrijven komt er weer een glimlach op mijn gezicht. Ik ben a.h.w. nog een ...

Evelien's Journaal

Duurste duif ooit

James Huang kocht bij de Duif uitreiking in 2016 een jonge duif van Jan en Rik Hermans. Hij kweekte uit deze duivin een ...

Ad de Jong

Beurs

Op 1 en 2 december is de NPO beurs. Dit jaar is het in de Beursfabriek in Nieuwegein. Een jaar geleden in Rosmalen was ...

Ad de Jong

COLUMNS

De Vroege Kweek

Wie tijdens de winter kweekt moet goed de spreuk voor ogen nemen : “ Men kan iedereen bedriegen behalve de ...

Frans Musch

Informatieve websites 2 / Jaco van ...

In december 2011 schreef ik mijn 1e column over informatieve websites voor de duivensport. Het betrof toen de website ...

Nico van Veen

Eens de grote rui voorbij, gaan wij aan ...

Het energievermogen van elke duif is beperkt, de kunst bestaat er dus in, om met behoud van een goede gezondheid de grote ...

Frans Musch