De afgelopen periode heb ik weer veel gelezen over voersystemen en medische begeleiding. De aanleiding hiervoor waren de vele vragen naar een bepaald product. De meeste van de producten waar men mij naar vroeg kende ik niet, maar ik ga dan wel altijd op onderzoek uit. En elke keer verbaas ik me weer over het grote aantal bijproducten/voedingssupplementen dat op de markt wordt gebracht voor de duivensport. En nog verbaasder ben ik wanneer ik lees wat er allemaal voorgeschreven wordt als onderdeel van de diverse voersystemen. Naar mijn mening is 80 tot 90 % van de voorgeschreven producten namelijk volstrekt overbodig. En als er door de betreffende liefhebber die zo’n systeem volgt ook nog een ander product naast gegeven wordt, zie ik vaak dat het de duiven zelfs meer slecht dan goed doet. Recent sprak ik zelfs iemand bij wie meer dan de helft van de eieren van de eerste ronde onbevrucht waren. Achteraf bleek dat hij zijn duiven vergiftigd had door twee producten te verstrekken die in combinatie met elkaar giftig zijn. Ik begrijp best dat mensen soms houvast zoeken en dat zo’n voersysteem van voerfabrikanten en/of duivendierenartsen die houvast kan bieden. Maar ik ben stellig van mening dat je niet tot in detail kunt voorschrijven wat een duif nodig heeft of waar die goed op reageert.

Elke duif/soort heeft zijn eigen behoeften, net zoals dat iedere duif/soort meer of minder gevoelig is voor bepaalde ziektes. In plaats van een systeem van een ander na te volgen kun je dus beter je eigen systeem ontwikkelen en de duiven uitselecteren die het met jouw verzorging niet doen. Op deze manier bouw je een kolonie/stammetje op dat bij jou en jouw verzorging past.

Vorig jaar sprak ik met Harold Zwiers over het bovenstaande. Harold heeft zijn sporen verdiend in de duivensportwereld. De man die deze keer centraal staat in mijn column, timmert heel wat korter aan de weg dan Harold, maar gezien de bliksemstart die deze liefhebber maakt, zou het mij ten zeerste verbazen als hij niet een soortgelijke carrière gaat maken. Ik heb het over de 54 jarige Roelof van Looy uit Zuidveen die in 2011 zijn eerste stappen in de duivensportwereld heeft gezet, na in zijn kinderjaren ook een paar jaar duiven te hebben gehad. Woonachtig op een steenworp afstand van de internationaal bekende fondkampioenen gebroeders Limburg, heeft hij een goed voorbeeld van wat er in de duivensport te bereiken is. Andere voorbeelden met landelijke bekendheid uit zijn directe omgeving zijn Dik van de Berg en Herman Brinkman uit Tuk. Om met dergelijke mannen de strijd aan te gaan moet je van goede huize komen. En dat realiseert Roelof zich terdege. Hij legt zijn oren goed te luisteren en leest alles dat los en vast zit over de duivensport.

Van de hiervoor genoemde Dik van de Berg (clubgenoot en leermeester) heeft hij veel opgestoken en ook een andere grote naam uit het noorden namelijk Henri Hoeks, komt regelmatig even langs. Van beiden heeft hij ook zijn startmateriaal verkregen. Het mooie is zegt Roelof, dat ze allebei heel anders naar de duivensport kijken, maar wanneer je goed naar ze luistert zijn er op essentiële punten grote overeenkomsten, al zou je dat in eerste instantie niet zeggen. Dat de adviezen van deze kampioenen door Roelof niet in de wind geslagen worden, blijkt wel uit de successen die hij in zijn korte duivenloopbaan al behaald heeft. Naast een 2e nationaal Orange (sector 4) werden in de paar jaar dat hij nu bezig is al diverse mooie uitslagen behaald zoals bijvoorbeeld de 3e, 5e en 10e op Ruffec in de Afdeling in 2013. Roelof zijn vader had vroeger ook duiven dus kwam hij als kind al vroeg in contact met de duivensport. Roelof speelde zelf tot 1990 en is destijds gestopt toen er kinderen kwamen en daarnaast trok ook zijn andere passie (wielrennen) erg aan hem. Heel succesvol was hij in de duivensport tot die tijd niet geweest. Over die periode zegt Roelof o.a:

“Ik wilde altijd winnen maar dat lukte niet, vooral niet met Dik van de Berg in de club, die vloog destijds zo hard met zijn duiven, daar was niet tegen te spelen. Maar toen dachten we allemaal dat we kampioenen in het hok hadden. Ik weet nu dat dit niet zo was. Vandaar dat ik mij na mijn herstart in 2011 eerst ben gaan verdiepen in de duif en afstamming.” 

Roelof is zich vanaf zijn herstart in 2011 direct op de grote fond gaan richten. Dit was het beste te combineren met zijn werk als accountmanager bij Agri Trader, een handelsblad voor landbouwmachines. Daarnaast geniet hij van de spanning die langzaam opgebouwd wordt tijdens het moment tussen inkorving en thuiskomst van de duiven. Roelof streeft naar het behalen van vroege klasseringen op nationale en NPO vluchten, het liefst de overwinning uiteraard, maar die 2e plaats op nationaal Orange was voor Roelof ook beslist een hoogtepunt waar hij enorm van heeft genoten. (zie foto van de duif).

Desgevraagd geeft Roelof aan hoe hij aankijkt tegen voersystemen.

“Ik volg geen vast voersysteem omdat ik vind dat je door het observeren van je duiven leert hoe je moet voeren en dat dat kan iedere keer weer verschillend zijn. Wel houd ik me vast aan twee merken voer, namelijk Matador en Versela Laga, waar ik in de winter veel gerst aan toe voeg. Tijdens het vliegseizoen krijgen ze ook nog wel wat gerst maar niet zo veel.”

Ten opzichte van de trend om de duiven zo dicht mogelijk bij de natuur te houden met zo min mogelijk medicatiegebruik, staat hij positief

“Ik probeer zo weinig mogelijk medicijnen te gebruiken maar af en toe ontkom je daar niet aan. Vier weken voor de eerste overnachtvlucht verstrek ik een geelkuur van 5 dagen en drie dagen voor de inkorving ornispecial tegen infecties van de luchtwegen. Ik ben van mening dat een sportman gezond aan de start moet verschijnen en zo ook onze duiven, die immers ook atleten zijn.“

Bij Roelof zal je geen kasten vol bijproducten vinden. Ook experimenteert hij niet met natuurlijke middelen. Maar het is ook weer niet zo dat hij zijn duiven alleen op graan en water laat vliegen. Zo wordt er naast vers grit en de bak allerhande ook regelmatig biergist, Forte Vita, Omegaolie en Octa 2000 van Nanne Wolf verstrekt en ook af toe knoflook. Daarnaast geeft hij ze enkele dagen voor de inkorving een vetrijke mengeling plus pinda’s en Tovo en na een zware vlucht krijgen ze extra eiwitten om snel te herstellen.

“Ze moeten niets te kort komen, ook niet in de winter en in de aanloop naar het vliegseizoen. Liever heb ik ze in het begin van het seizoen wat dikker, want wat ze in het voorjaar tekort komen wreekt zich later in het seizoen. Ze moeten straks veel trainen en kilometers maken, dan mag er wel wat in.”    

Tot slot nog enkele vragen.

Droge mestmethode of krabben?

Twee keer per dag gaat hier de krabber door het hok.

Streng selecteren maakt de kampioen is mijn mening. Ben je het daarmee eens?

Ja zeker. Maar als je net begint dan valt dat niet mee. Dan moet je wel even geduld hebben voordat je selecteert, anders hou je wel erg weinig duiven over.

Let jij op uiterlijke kenmerken bij de selectie en met het koppelen? Zo ja waarom en zo nee waarom niet?

Ik let er nog niet zo op. Ik wil dat wel onder de knie krijgen en doe daar ook mijn best voor. Ik baseer me nu bij het koppelen vooral op de stambomen.

Uit het oog van de duif valt veel over de kwaliteit van de duif af te lezen. Dat zeiden grote kampioenen 60 jaar geleden al. Wat is jouw mening?

Dat is misschien wel zo, maar alvorens daar een mening over te hebben moet je je daar wel in verdiepen. En dan heb ik nog niet.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor