De periode dat drie van de vier herstarters uit mijn vorige columns over dit onderwerp zonder duiven waren varieerde van 15 tot 28 jaar. Alleen Hendrie Beelen die 10 jaar lang deel uitgemaakt heeft van de succesvolle combinatie Beelen, is na het uiteenvallen van de combinatie en de verkoop van de duiven, direct weer voor zichzelf opnieuw begonnen. De liefhebber die in deze column centraal staat behoort tot dezelfde categorie herstarters als de laatst genoemde. Het betreft de 67 jarige Jan van Keulen die met een onderbreking van een jaar of vijf in zijn tienertijd, al vanaf zijn 7e jaar in de duivensport zit. Jan geniet in duivensportland redelijke bekendheid vanwege de grote successen die hij gedurende vele jaren geboekt heeft, met name op de overnachtfond. In 2011 heeft hij vanwege ernstige problemen met zijn gezondheid, zijn kolonie totaal verkocht met uitzondering van de jonge duiven. Jan zijn eerste kennismaking met de duivensport was als ventje van een jaar of zeven. Hij kreeg zijn eerste twee duiven van Pietje de Vijver die zijn ouders hielp bij het hooien.  Deze werden in een leegstaand opfokhokje voor kuikens gestopt.

Hier kwamen al snel duiven bij van Jan Maas die tussen zijn kippen ook wat duiven had zitten. Na verloop van tijd werden deze ongeringde postduiven vervangen door geringde exemplaren en werd hij lid van een duivenvereniging. Hij was toen 12 jaar en moest het meteen tegen de senioren opnemen want het fenomeen jeuglid kende men toen nog niet. Zonder enige hulp heeft Jan (zoals hij het zelf zegt) alles uitgevogeld en vooral veel geluisterd naar de oudere liefhebbers van zijn toenmalige club de Peelkruisers in Someren. Met veel vallen en opstaan heeft Jan “het melken” in zijn vingers gekregen. Hij had het geluk meteen al over een paar knappe jonge duiven te beschikken (jongen uit een opgevangen Belg) waarmee hij de eerste of tweede vlucht al meteen de eerste speelde, ondanks dat deze duif 5 minuten buiten was blijven zitten. Dit was het begin van een succesvolle duivenloopbaan. Zo won Jan onder andere een 2e, 3e en 5e nationaal Barcelona, een 4e nationaal Perpignan en een 8e nationaal St Vincent en verwierf hij grote roem met zijn Chebet die de beste Barcelona duif van Nederland was over vier jaar. Deze Chebet die van 1990 was, zie ik nog regelmatig terug in stambomen van duiven die zich in de kop van de nationale uitslagen plaatsen.  Zie ook Jan zijn facebookpagina http://members.chello.nl/j.keulen4/

Na de verkoping van al zijn meerjaarse duiven heeft Jan met de jongen van 2011 een doorstart gemaakt. Dat leek in 2012 meteen al aardig te gaan lukken. Met name op Cahors waarop hij met 18 jaarlingen mee 9 goede prijzen pakte. Maar in november 2012 werd er, naast de gezondheidsproblemen die hij al had, ook nog prostaat kanker bij hem geconstateerd. Gedurende het hele jaar 2013 verkeerde hij in de medische molen van onderzoeken en bestralingen en speelden de duiven nog maar een zeer kleine rol in zijn leven. Gelukkig kwam hij er weer bovenop en vanaf 2014 wordt er samen met zijn zoon weer een poging gedaan om de vroegere successen te gaan evenaren. Maar een nieuwe start maken met een bijna geheel ander soort duiven en daarnaast geplaagd te worden door veel lichamelijk ongemak, dat valt niet mee, zegt Jan.“Maar ik geef niet gauw op en zal toch proberen om nog enkele jaren leuk mee te spelen. Mijn duivenloopbaan afsluiten met een 1e nationaal zou ook wel erg leuk zijn. En onmogelijk is dat niet. Ik heb er tenslotte al een aantal malen dicht bij gezeten.”

Je zou verwachten dat iemand als Jan die kan terugkijken op enkele decennia goed tot zeer goed presteren, de duivensport zo in zijn vingers heeft dat hij er met een paar jaar wel weer zal staan. Toch vind Jan dat niet zo vanzelfsprekend. “Succes komt je niet zomaar aanwaaien. Daar moet je zelf veel voor doen en je krijgt zeker niet vanzelf een topkolonie op je hok. Zeker in deze tijd van professionalisering die het gevolg is van de specialisatie en waarin concoursen die vroeger dagen openstonden nu binnen een paar uur zijn afgesloten, moet je van goeden huize komen om aan de top te geraken. Daar wordt wel wat te gemakkelijk over gedacht. Iedereen die een eerste speelt denkt meteen dat hij miljonair kan worden.Ik denk dat Jan niet zo ver van de werkelijkheid afzit met deze uitspraken, maar toch heeft hij op de gemiddelde herstarter en vooral op degene die er tientallen jaren uit is geweest, een flinke voorsprong. Ik stelde hem daarom de vraag hoe een herstarter die er lang uit is geweest, het nu het beste zou kunnen aanpakken. “Allereerst moet je sterk in je schoenen staan en hoe meer levenservaring je mee brengt, des te groter zijn de kansen dat je slaagt om aan de top te raken. Verder moet je vooral goed luisteren naar liefhebbers die al jaren goed spelen. Helaas vertellen die lang niet altijd hoe ze het doen. Er zijn er nogal wat die alleen hun eigen straatje zo schoon mogelijk vegen. Er wordt ontzettend veel onzin verteld. Weinigen komen uit voor de vele fouten die ze gemaakt hebben. Vandaar dat mensenkennis en levenservaring zo belangrijk is. En dat geldt ook bij de aanschaf van duiven. Contacten zijn ontzettend belangrijk. Je kan met een bonnetje en wat geluk een heel eind komen. Wanneer je door iemand goed geholpen bent en je hebt een goed gevoel bij die man, ga daar dan terug.

Omdat Jan vrijwel zijn hele leven in de duivensport zit en zelf jarenlang op topniveau heeft gepresteerd kent hij de duivenwereld erg goed. Toen ik hem vroeg van wie hij het meest heeft opgestoken, noemde hij direct de naam van de levende legende Jan Theelen. Verder zit hij regelmatig op internet en leest hij Duifke Lacht en Top Wings. Jan is het met mij eens dat wanneer je je ogen goed open hebt je tegenwoordig veel gemakkelijker aan de juiste informatie komt dan vroeger, maar je moet deze info net als de duiven zelf, goed kunnen selecteren. Een beginnend liefhebber die bij Jan te rade zal gaan, klopt zeker niet tevergeefs bij hem aan. Wanneer hij iemand helpen kan doet hij dat.

Ik sluit deze column/minireportage over een bijzondere liefhebber af met net zo bijzondere anekdote.

Tijdens het vliegseizoen van 2001 reed Jan samen met zijn duivenvrienden Jan Bernards, Rik Stevens en Huub Nijs elke maandag naar Maastricht om hun duiven te lappen. Zo ook op de maandag nadat in het weekeinde Barcelona was vervlogen. Natuurlijk ging het gesprek over Barcelona en de vrienden wisselden hun ervaringen uit. Jan had er op dat moment nog slechts eentje thuis van de vier. Terwijl ze de duiven individueel aan het lossen waren, komt er ineens van het dak van het hotel Applebees waar ze altijd koffie dronken, een duif naar beneden gevlogen die naast de auto op de grond landt. Jan loopt naar de auto en bekijkt de duif die wel heel erg op een duif van hem zelf lijkt. Hij probeert de duif te pakken maar die vliegt weer naar het dak van het hotel. Jan loopt vervolgens naar zijn duivenmaten en vertelt hen dat deze duif zeer waarschijnlijk zijn 2e getekende van Barcelona is. Natuurlijk wordt hij door hen uitgelachen. Je bent rijp voor een inrichting wordt er gezegd. Maar Jan geeft het niet op. Hij vraagt aan Huub Nijs of deze zijn lege mand geopend bij de auto wil neerzetten. Huub doet dat en vervolgens komt de duivin weer naar beneden en loopt de mand in. En ja hoor het is zijn 2e getekende. Vanaf die tijd ging ze door het leven als Miss Applebees. Het jaar daarop ging ze weer naar Barcelona waarop ze de 77e nationaal won (8713 d.) en de 109e internationaal tegen bijna 30.000 duiven. Uiteraard was dit voor Jan één van de mooiste gebeurtenissen uit zijn hele duivenloopbaan!

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

COLUMNS

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

De duivencoach - Successen in de ...

  De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de ...

Nico van Veen

Sjaak Buwalda - Gaat nog ergens op ...

Was toch wel een verschil afgelopen zaterdag tussen een 200km en 450km vluchtje zo te zien. De mijne hebben het wel ...

Sjaak Buwalda