Dit is mijn derde column over dit onderwerp. Na de beroemde kweekkoppels Bijter x Visje van Jans de Vries en het Betuwekoppel van Gerrit Veerman, is het deze keer het koppel Leonardo x Tinkelbel van Arie Dijkstra dat ik in de schijnwerpers wil plaatsen. Ook dit koppel heb ik nog in levende lijve kunnen bewonderen. Afgelopen voorjaar was ik bij Arie op bezoek en heb ik naast dit beroemde koppel ook een aantal kinderen uit dit koppel in handen gehad. Bijna was dit niet mogelijk geweest want op 19 februari 2012 werd de totale kolonie van Arie, met uitzondering van de duiven geboren in 2011 en 2012, via Pipa verkocht. Maar omdat het er op het laatste moment naar uitzag dat beiden naar verschillende hokken zouden verhuizen besloot Arie om ze terug te kopen. Hij wilde beslist dat dit koppel bij elkaar zou blijven. Arie is 49 jaar en heeft de duivensport met de paplepel ingegoten gekregen. Vanaf zijn 12e groeide zijn interesse in de duiven. Van zijn vader en niet in de laatste plaats ook van de Friese kampioen wijlen Piter Beerda heeft hij het “melken” geleerd. Vanaf zijn 17e is hij met zijn vader in combinatie gaan vliegen. Deze combinatie is gedurende vele jaren zeer succesvol geweest. Vanaf 2003 is Arie vanuit Oudwoude zelfstandig gaan vliegen.

Feitelijk is hij zo lang hij met duiven speelt altijd succesvol geweest. Op zijn zeer uitgebreide en informatieve website staat de hele historie vanaf begin jaren zeventig beschreven. http://www.ariedijkstra.nl/Index%20Nederlands.htm

Deze column/minireportage gaat echter niet over de successen van Arie op de vluchten, maar meer specifiek over zijn prestaties als kweker van topduiven. Met Leonardo x Tinkelbel heeft Arie een koppel samengesteld dat verantwoordelijk is voor vele grote successen op nationaal, maar ook op internationaal niveau. Ik kan zonder enige moeite enkele pagina’s volschrijven met referenties van liefhebbers die met de nazaten van dit koppel zeer goed geslaagd zijn. Maar dat kan men op de website van Arie zelf ook allemaal lezen. De basis van de stam duiven van Arie is gelegd met de Tourniers van Piter Beerda en Jansenduiven van o.a. Bastiaans en Richters. Later kwamen hier ook duiven bij van onder andere Steven van Breemen en Flor Engels. Arie heeft behalve het beroemde koppel dat centraal staat in deze minireportage al meerdere zeer goede kweekkoppels samengesteld. Zo is Leonardo zelf een zoon van een ander topkoppel namelijk Big Boom x Evita. En de Big Boom is op zijn beurt weer een kleinzoon van het Koppel Tijger x Strikje dat ook een enorme stempel heeft gedrukt op de kolonie Dijkstra. In de stamboom van Tinkelbel zien we nog zo’n basiskoppel en wel het z.g. Blauwe koppel. Kortom om de paar jaar wordt er door Arie wel een dergelijk topkoppel samengesteld.

Echter een koppel als Leonardo x Tinkelbel heeft hij nog niet eerder gehad en het zal heel moeilijk worden om nog eens zo’n koppel samen te zetten. Wat kinderen uit dit koppel op de vluchten en in de kweek presteren is in talloze reportages en op de website van Arie te lezen. De belangrijkste rechtstreekse kinderen wil ik er toch even uitlichten zoals "Okidoki" (2e Nat. Asduif Dagfond '08 en tevens vader en grootvader van o.a. autowinnaar, 2e NPO Sens 8.211 d., 4e NPO St. Quentin 7.567 d., 6e Prov. Laon 10.548 d., 9e NPO Pithiviers 6.452 d. enz.), "Spikkeltje" (1e Kampioen Dagfond rayon/samenspel '08), "Boogie" (1e Asduif Friese Fond Club '09), “Pico Bello” vader van "Torre" (1e Prov. Asduif Friese Fond Club 2011), “Ramses” (1e Asduif Oud DKB 2010), “De 726” (moeder en grootmoeder van o.a. 1e Prov. St. Quentin, 1e Prov. Boxtel, 2e NPO Sens 9.941 d., 2e NPO Morlincourt, enz.), “Ceasar” (vader van 1e Noordelijke Unie Sens tevens 1e NPO Sens), “Ariëlle” (moeder van 1e Noordelijke Unie Argenton), “De 760” (vader van 1e NPO Tours), “Mona Lisa” (medewinnaar van 1e Nationaal Kampioenschap Eendaagse Fond NPO 2011), “Blauwe Arie” (vader van autowinnaar SA Million Dollar Race 2014 ($ 100.000,-) en 6e Asduif Grand Averages SA Million Dollar Race 2012), “Sweet Tinkelbel” (moeder van autowinnaar halve finale Derby Arona Tenerife), “Friso” (vader van 2e Asduif Grand Averages SA Million Dollar Race 2012) ), “Okidoko” (vader en grootvader van o.a. 1e NPO Orléans, 1e NPO Chateauroux, 1e NPO Argenton, 2e NPO Argenton, 3e NPO Chateauroux, 3e NPO Chateaudun, 5e NPO Argenton, 5e NPO Bourges, enz.) en “Nesta” (bij gebroeders Homma vader van meerdere eerste prijswinnaars). Dit zijn slechts 15 van de maar liefst 36 goede tot zeer goede duiven uit dit koppel die hun sporen op de kweek en in de mand verdiend hebben.

In totaal zijn er 75 jongen gekweekt van “Leonardo” x “Tinkelbel”. Hiervan zijn er voor zover bekend 36 goede duiven, waarvan er 13 onder de categorie superduiven vallen. Van 12 kinderen is door de nog jonge leeftijd nog niet helemaal zeker of het goede zijn, maar het lijkt veelbelovend. Verder is van 8 kinderen niet veel bekend, omdat ze naar het buitenland zijn verkocht (China, USA, enz.) Blijven er 19 over die het niet hebben gered, doordat ze of niet goed waren, zijn weggebleven, zijn verongelukt of zijn gepakt door de roofvogel. Arie bezit zelf nog 13 kinderen van “Leonardo” x “Tinkelbel”. Daarnaast heeft hij van “Leonardo” nog 6 kinderen met een andere moeder en van “Tinkelbel” nog 1 jonge duivin met een andere vader.

Arie heeft dit koppel bewust zo gekoppeld, maar niet alleen dit koppel. De meeste koppels worden door Arie bewust bij elkaar gezet. Arie hier zelf over; “Er wordt zeer gericht gekweekt, hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel inteelt, lijnenteelt als kruisingen. Het begint op de vlieghokken. Hier wordt niet aan vrije paring gedaan. Ik selecteer de duiven, waarvan ik jongen wil kweken, die het beste presteren. Ik probeer de koppelingen zo te verdelen dat er een evenwicht is tussen kruisingen en inteelt. Bij inteeltkoppelingen zie ik het liefst dat de partners zich op verschillende eigenschappen van elkaar onderscheiden. Dit om de vitaliteit in de stam te bewaren. Een voorbeeld hiervan is dat ik bij een inteeltkoppeling altijd duiven met verschillende oogkleuren tegen elkaar aanzet. Meestal roodgrijs x bruingeel. Verder zal ik niet snel twee grote duiven of twee kleine duiven tegen elkaar zetten. Wel groot x klein, klein x groot of middelgroot x middelgroot. Als jongen uit twee vliegduiven gelijk goed presteren dan zal het betreffende koppel snel naar het kweekhok verhuizen. Inteelt of lijnenteelt heeft alleen maar zin als je een stam duiven hebt, die over vele jaren heeft bewezen topduiven te kunnen kweken. Omdat ik al een stam duiven heb waarbij alles in meer of mindere mate familie van elkaar is, hou ik er niet zo van om bijvoorbeeld broer x zus of vader x dochter of moeder x zoon aan elkaar te koppelen. Wel wordt steeds teruggekoppeld naar de oude Tournierbasis. Dit is dus de dominante factor in de stam.”

In deze column/minireportage heb ik een voor mijn doen zeer uitvoerige lijst van duiven en prestaties opgenomen. Wellicht lijkt het hierdoor op een stukje reclame voor de duiven van Arie. Dat is echter geenszins mijn doel, maar uiteraard wel ere wie ere toekomt. Hieronder laat ik Arie zelf aan het woord over dit koppel en zijn kweekmethode, aan de hand van een aantal vragen die ik hem hierover gesteld heb.

In hoeverre heb jij je verdiept in het kweken en kweektheorieën?

Ik heb me overal in verdiept, maar ook heel veel weer aan de kant geschoven als zijnde niet relevant. Ik denk dat wanneer ik me er niet in verdiept had, ik hetzelfde resultaat zou hebben gehad. Dit komt omdat ik toen ik jong was, veel geluisterd heb naar urenlange discussies en verhalen over duiven tussen mijn vader, Piter Beerda en Willem Beerda. Mannen die in de jaren 70 al aan de top stonden in de Friese duivensport.

Kun je beschrijven hoe dit koppel precies is ontstaan?

“Tinkelbel” zat in 2006 op het vlieghok gekoppeld aan “Elrond”. “Tinkelbel” was in 2004 als jong mijn beste. “Elrond” was een zoon van mijn beste koppel tot dan toe, namelijk uit “De Big Boom” x “Evita”. In 2005 heb ik de eerste twee jongen van “Tinkelbel” gekweekt (met een andere doffer). Die heb ik weggegeven. Later dat jaar heb ik ze voor de natour gekoppeld aan “Elrond”. Hier kwam een prachtig witpen duivinnetje uit, namelijk “Minerva” (later moeder van meerdere eerste prijswinnaars). In 2006 heb ik dus voor het eerst met twee jongen van “Tinkelbel” gevlogen. Dit waren “Ajax” en “Athena”. Als jong waren dit mijn besten. “Ajax” was o.a. drie keer mijn eerste duif. “Elrond” was echter het hele seizoen 2006 niet fit. Zijn gezondheid werd heel langzaam, maar zeker, slechter. Totdat zijn gezondheid zo slecht werd dat ik hem moest verwijderen. In 2006 had “Tinkelbel” een topseizoen, waarbij ze mede verantwoordelijk was voor het 2e kampioenschap Eendaagse Fond in de afdeling. Op de natour werd ze nog eens 4e asduif van het rayon. Toch werd besloten dat ze naar het kweekhok moest. Ik heb liever een goede kweekduif dan een goede vliegduif. En dat er goede uit konden komen had ze al bewezen. Met “Elrond” ging dat echter niet meer, dan maar met zijn broer “Leonardo”. In verband met de inteelt was het voor mij belangrijk dat “Leonardo”, net als zijn broer, een bruingeel oog heeft en “Tinkebel” een roodgrijs oog. Verder speelt mee dat “Tinkelbel” aan de kleine kant is en “Leonardo” aan de stevige kant. Omdat lichaamsgrootte in de vererving elkaar compenseert pakte dit bij deze koppeling heel mooi uit. Zowel “Tinkelbel” als “Leonardo” hadden in 2006 al bewezen dat ze goede jongen brachten. De keuze was dus snel en gemakkelijk gemaakt.

In de stamboom van zowel Leonardo als Tinkelbel komt het koppel de Witteslag x de Strik terug? Heb je bewust naar deze twee duiven terug gekweekt?

Ik hou ervan om bij het kweken gebruik te maken van inteelt of lijnenteelt, met tussendoor kruisingen, waarna ik weer verwante duiven tegen elkaar aan kan zetten. Ik doe dat dus heel bewust. Bij de ouders van “Leonardo” is er sprake van lijnenteelt. De moeder van “De Big Boom” is van dezelfde familie als de vader van “Evita”, dit zijn respectievelijk “De Strik” en “De Kleine 10”. Bij de ouders van “Tinkelbel” is er sprake van zowel inteelt als lijnenteelt. De ouders van “De Lichte Morlincourt” zijn neef en nicht. Oftewel beide grootmoeders, ”De Strik” en “Het Grijs Orléanske”, zijn zusters. De ouders van “Dochter Dikke Blauwe” zijn ook weer familie van elkaar. Hier hebben we het dan weer over dezelfde familie waar stammoeder “De Strik” van afstamt.

Wat maakt dit koppel voor jou een superkoppel?

Uit een superkoppel moeten niet alleen topvliegers komen, maar misschien nog belangrijker, hun kinderen moeten op hun beurt ook weer supers kunnen kweken. Belangrijk daarbij is dat als er met kinderen gekweekt wordt op inteelt, dat de vitaliteit blijft in de volgende generaties. Dit is bij “Leonardo” x “Tinkelbel” het geval. Dit maakt het voor mij een superkoppel.

Heb je er een verklaring voor waarom dit zo’n goed koppel is?

Het is een goed koppel omdat de jongen goed zijn. Van tevoren ben je aan het puzzelen hoe het ene het beste past bij het andere, maar uiteindelijk moeten de kinderen van het koppel bewijzen dat het inderdaad zo is. Het zijn twee geweldige duiven in de hand, maar toch zijn ze heel verschillend. “Leonardo” is een zoon van een superkoppel, waar heel veel goede vliegers en kwekers uit zijn gekomen. “Tinkelbel” presteerde super. Haar meest in het oog springende prestatie was, dat ze als jong met een harde oosten wind de eerste speelde op St. Ghislain in de Friese Fond Club, terwijl haar hok in het noordoosten van de afdeling ligt.

Je hebt beiden ook op ander partners gehad met van Leonardo vooral belangrijke nakweek? Hoe zit dat met Tinkelbel?

Met een doffer is het gemakkelijker om hem een keer aan een andere duivin te koppelen. Na 2007 wist ik dat “Leonardo” de perfecte doffer voor “Tinkelbel” was. Ik heb er dan ook geen seconde meer over nagedacht om ze aan een andere doffer te koppelen. Zoals ik hiervoor zei had “Tinkelbel” daarvoor al een paar supers gegeven met een broer van “Leonardo”.

Ik neem aan dat je zelf in goede kweekkoppels gelooft. Je hebt er door de jaren heen een aantal gehad. Blauwe koppel, Big Boom x Evita, 96 x 96. Waren dit allemaal bewuste koppelingen?

Bijna alle kweekkoppels zijn heel bewust tegen elkaar aan gezet. Dus ook de hele goede. Bijvoorbeeld de doffer van “Het Blauwe Koppel” kweekte als jaarling onze beste jonge duif. Toch besloten mijn vader en ik om hem een andere duivin te geven, omdat we dit een betere match vonden. In het eerste jaar kweekten we uit deze koppeling “De Dikke Blauwe”. Een superduif en nog altijd over de jaren heen mijn ‘All Time Favorit’. Hij is de grootvader van “Tinkelbel”. Dat wil echter niet zeggen dat alles slaagt, zoals je zelf had gehoopt. We hebben het nu over mijn topkwekers, maar er zijn er natuurlijk veel meer koppels die ook bewust bij elkaar zijn gezet, maar die minder zijn geslaagd.

Het creëren van een aantal superkweekkoppels zoals “Het Blauwe Koppel”, “De Tijger” x “Het Strikje”, “De Big Boom” x “Evita”, “De Late v.d. Strik” x “Dochter Het Grijs Orléanske”, “De Lichte Morlincourt” x “Dochter De Dikke Blauwe” en natuurlijk “Leonardo” x “Tinkelbel” zie ik wel als een hoogtepunt van mijn duivensportcariëre.

Tot slot antwoordt Arie op mijn vraag wat hij als een dieptepunt van zijn duivensportcariëre heeft ervaren, dat zijn verkoop op Pipa in 2012 feitelijk het gevolg was van een dieptepunt. Namelijk het binnen 14 dagen verliezen van 10 favorieten aan de slechtvalk in het voorjaar van 2011.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen