Omdat ik op mijn vorige column/minireportage van 14 dagen geleden veel positieve reacties ontving, besloot ik om er maar direct een vervolg op te schrijven. Een van de liefhebbers die reageerde gaf aan veel van zichzelf te herkennen in de manier waarop Cees van Panhuis het succes in de duivensport heeft bereikt. Dit betreft de 40 jarige Amanuel Öz uit Denekamp. Amanuel is een herstarter die in 2009 na een onderbreking van tien jaar besloot om weer met duiven te beginnen en zich vanaf 2011 weer net als in de jaren negentig op de overnacht is gaan toeleggen. Hij is er in zeer korte tijd in geslaagd om weer met de allerbesten mee te doen. In 2013 stond hij al weer op het podium met een 1e Nationaal Orange (sector 3) en in 2014 met een 3e Nationaal Periquex (sector 3). Daarnaast werden in 2013 en 2014 diverse kampioenschappen in groot verband op de overnacht behaald o.a. 1e OA overnachtfondkampioen Afdeling 9, 1e AA overnachtfond afd.9, 2e OA kampioen VNCC en 1e AA kampioen VNCC, 1e OA kampioen overnachtfond zowel in kring 2 als CC de Grensstreek etc. Amanuel heeft twee keer het genoegen mogen smaken van een nationale overwinning.

Naast de sectoroverwinning op Orange in 2013 won hij in 1998 de 1e nationaal Bergerac (de snelste van het gehele concours). Als het aan Amanuel ligt blijft het daar echter niet bij. Hij stelt zichzelf hoge doelen, namelijk om bij de (inter)nationale fondtop te komen en te blijven. Hij wil zich ook meer gaan toeleggen op de ZLU vluchten en proberen daar topresultaten te bereiken. Amanuel twijfelt net als Cees soms ook of hij zijn doelen niet moet bijstellen of de verzorging moet aanpassen. Hij geeft aan dat indien hij tot de ontdekking komt dat het bijstellen van zijn plannen, aanpassen van zijn systeem of welke verandering dan ook, zou kunnen bijdragen tot meer succes, dat hij dan niet zal aarzelen om in te grijpen of bij te sturen.

Dat heeft hij in het verleden meerdere malen gedaan o.a. toen hij na zijn herstart in 2011 weer begon te spelen en merkte dat zijn duiven niet in conditie kwamen. “Ik ging zaken aan de verluchting veranderen, omdat ik zag dat mijn duiven niet uit de verf kwamen, maar last bleven houden van ornithose-achtige klachten. Er moest regelmatig medisch ingegrepen worden middels orni-kuren en dan ging het weer een tijdje goed. In het najaar 2012 was ik het helemaal beu. Ik ben op hokbezoek bij Jelle Jellema geweest om de hokken te bekijken. En ik heb diverse filmpjes bekeken van hokkenbouwers en specialisten op het gebied van verluchting. Ik heb zelfs een specialist bij het hok gehad voor onderzoek met de nodige aanbevelingen, maar zonder resultaat. Uiteindelijk was ik overtuigd van een verluchting systeem. Daarop heb ik de hokken aangepast en Bennie van Dijk gevraagd om dit te komen bekijken. De verbouwingen kregen zijn goedkeuring, op een paar kleine details na en deze zijn daarna nog doorgevoerd. Vanaf die tijd waren de problemen met ornithose voorbij en werden de resultaten beter.”

Een goede start begint met een goed hok, maar daar ben je er nog niet mee. Dan begint de zoektocht naar goede duiven. Hoe kom je daar aan zonder heel diep in de buidel te moeten tasten is een vraag waar velen mee worstelen. Voor Amanuel was deze keus echter niet zo moeilijk. Tijdens de vorige periode had hij kennis gemaakt met wijlen Chris van der Velden en zijn zoon Jaap.

Hij was daar geweest naar aanleiding van de film die de Koerier met hen gemaakt had en wist dat daar een zeer goed hok duiven zat. “Voor mijn herstart wilde ik rechtstreekse afstammelingen van duiven hebben die bewezen hadden echt in de kop van de uitslag te kunnen vliegen. Dus bij de eerste 10 nationaal en liefst jongen uit duiven die zelf een 1e nationaal hadden gevlogen. Ik ging naar wijlen Chris van de Velden en zijn zoon Jaap om de simpele reden dat zij een hok vol met toppers hadden en meerdere kampioenschappen, asduiven en nationale overwinningen op hun naam hadden staan. Zij hebben mij zonder aarzelen geholpen door mij een mand vol met duiven mee te geven, geheel gratis. Waar vindt je nog mensen die op dat niveau spelen en die iemand gratis aan duiven helpen uit hun beste duiven? Daarnaast kwam van de gebroeders Herbots een Zoon van hun Barcelona Diva. De Barcelona Diva speelde de 1e Internationaal Barcelona. Met deze doffer heb ik hengstenkweek gedaan door hem aan verschillende van der Velden duiven te koppelen. De kinderen van deze doffer spelen een belangrijke rol bij de opbouw van mijn hok. Ook heb ik van mijn sportvriend en mentor Hennie Notkamp een aantal jongen uit zijn rechtstreekse van der Velden duiven gehad. De ouders van deze duiven had ik destijds samen met hem bij wijlen Chris van der Velden gehaald.

Op de vorige column over succes in de duivensport kreeg ik van Gerhard Bolks de reactie dat er voor hem maar één bepalende factor geldt om succes in de duivensport te bereiken en dat is de liefhebber zelf. Ook al is het hok nog zo goed en de duiven van de beste kwaliteit en gezond, dan nog kan een verkeerde inschatting of fout van de liefhebber er voor zorgen dat er niet uitkomt wat er in zit. Inderdaad zijn zelfs de plaats waar je woont, hoe je hok staat, hoeveel duiven je kunt houden en hoeveel tijd en geld je beschikbaar hebt allemaal zaken die je uiteindelijk weer bij de liefhebber zelf doen uitkomen. Alles valt en staat met hoe ver je wilt gaan en wat je er voor over hebt om succes te behalen.

Ook Amanuel denkt hier zo over. “De goede melker bepaalt alles en is de sleutel tot het succes. Selecteren op gezondheid, vervolgens selecteren op prestaties en ten slotte de beste tegen de beste koppelen. Dat heb ik opgeschreven en hangt in mijn hok samen met de volgende leus; Een tomeloze inzet en nooit verslappen.” Verder kan Amanuel zich ook helemaal vinden in de uitspraak van Cees van Panhuis dat als hij een slechte vlucht heeft gehad, dit op de eerste plaats aan hem zelf ligt. “Hierin herken ik mezelf ook. Voor mij geldt ook dat hoe slechter het gaat met de duiven hoe harder ik mijn best ga doen om het nog beter te doen. Ik leg mijn oren geregeld te luisteren bij topspelers en lees veel over duiven. Daarbij schrijf ik ook zaken op die ik anders doe op dat moment of iets dat ik heb uitgeprobeerd. En in de herfst/winter schrijf ik nogmaals alles op, zoals zaken die ik anders heb gedaan en waar ik dan positieve, negatieve of geen resultaten van heb overgehouden. Dus ik evalueer elk seizoen.”

Liefhebbers als Amanuel die veel tijd en inspanning in de duiven steken komen daardoor nogal eens in de knel met hun privé leven (werk en gezin). Ik vroeg Amanuel of één en ander nog wel in balans met elkaar is. En of hij nog met de duiven zou doorgaan als deze inspanningen minder rendement zouden opleveren.

Zijn antwoord was; “Ja, de beloning voor mijn inzet is voldoende want als dat niet (meer) het geval is, dan stop ik er direct mee. De reden is simpelweg omdat je er alles voor doet qua begeleiding, rijden, investeren, etc. Daar wil ik dan ook wel de vruchten van plukken. Een en ander levert soms spanning op in de tijdverdeling tussen duiven en gezin. Voorop staat dat mijn gezin niet onder mijn hobby/sport mag lijden. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Ik doe dan ook zoveel mogelijk dingen samen met mijn gezin. Ik wil beslist niet dat de kinderen later zeggen dat ik er nooit voor hen was. Dat krijg ik nu soms wel eens te horen. Ik heb thuis echter de afspraak gemaakt dat de maanden juni en juli voor de duiven zijn. Want dat zijn de maanden waarin de verzorging optimaal moet zijn en de duiven mijn volledige aandacht moeten hebben om topprestaties neer te kunnen zetten.”

Tot zover Amanuel Öz die met zijn verhaal aangeeft dat het succes hem niet is komen aanwaaien. In een volgende column over dit onderwerp wil ik nog wat meer inzoomen op de offers die veel kampioenen (moeten) brengen om jarenlang op hoog niveau te kunnen blijven presteren.

Nico van VeenPIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

Bonnenschenkers

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geen zwaluwen

Het is nog steeds hoog zomer en we zitten wat de droogte al dicht tegen 1976 aan. Mogelijk de komende week een enkele bui ...

Ad de Jong

DUFFEL/ARGENTON - Warmpjes en zwaar tot ...

Voor de zoveelste week achtereen zijn de duivenvluchten loodzwaar in iedere categorie. Het was wederom een lang weekend ...

Evelien's Journaal

Bourges, Dax en Barca - Het weekend van ...

Ik had al een stukje klaar op de zondagmiddag, maar had geen zin om het te publiceren. Geen idee waarom, achteraf weet ik ...

John Logemann

COLUMNS

Wendela Wiersema, Appingedam.

“Bijna niemand vraagt mij iets, ze weten het allemaal beter” Ik val in herhaling. Maar deze ...

Rene Hidding

Droge naalden

Heb het vermoeden dat er al een flink aantal zitten te smachten naar het finish van het oude duivenseizoen, de kraker ...

Sjaak Buwalda

Bourges, Dax en Barca - Het weekend van ...

Ik had al een stukje klaar op de zondagmiddag, maar had geen zin om het te publiceren. Geen idee waarom, achteraf weet ik ...

John Logemann