Over een maand ben ik 5 jaar actief als de-duivencoach.nl. In die 5 jaar heb ik vele nieuwe contacten opgedaan en bijzondere mensen ontmoet. Niet zo zeer bijzonder vanwege hun prestaties als duivenliefhebber (die zitten er uiteraard ook onder), maar vooral als mens. De meerderheid van hen valt onder de categorie gewone liefhebber, dat wil zeggen de gewone c.q. traditionele liefhebber die tevreden is met het verzorgen van zijn duiven en blij is met een mooie uitslag of vroege duif. Zo kwam ik afgelopen voorjaar in contact met de 47 jarige Toni Taskovic uit Apeldoorn. Toni is afkomstig uit voormalig Joegoslavië. Als jongen van een jaar of tien kwam hij via zijn neven voor het eerst in contact met duiven. Dat waren de Macedonische Doneks (rollers/duikvluchtduiven). Tony woonde destijds in Skopje (in het huidige Macedonië). Later verhuisde hij met zijn ouders naar Servië en daar is hij in 1982 gestart met Servische hoogvliegers. Tot zijn verhuizing naar Nederland in 1987 heeft hij zich met de fok van - en het vliegen met Servische hoogvliegers bezig gehouden en was daarmee succesvol. In 1995 heeft hij een paar hoogvliegers uit Servië gehaald maar dat was voor korte duur. Twee jaar later schakelde hij over op postduiven en werd hij lid van een postduivenvereniging.

Een beginner kun je Toni dus zeker niet noemen, maar toch behoort hij wel tot het grote legioen duivenliefhebbers dat door allerlei oorzaken (nog) niet is doorgebroken tot de selecte groep die jaarlijks op de podia worden gehuldigd. Ik laat Toni in deze column/minireportage aan het woord en verwacht dat er vele lezers zijn die zich net als in de vorige column over Tom Engelmoer, in een aantal van zijn ervaringen zullen herkennen.

 

Toni is getrouwd en is vader van 4 kinderen. Hij is zelfstandig ondernemer (Toni heeft een bedrijf in natuurstenen vloeren). Zowel zijn bedrijf als zijn gezin gaan als vanzelfsprekend voor de duiven. Tijd is voor hem een kostbaar goed. Dit heeft uiteraard zijn weerslag op het presteren met de duiven. Toni zegt hier onder andere het volgende over; “De duivensport is voor mij vooral een bron van ontspanning en rust. Als kleine zelfstandige ontbreekt het mij nu eenmaal aan de tijd om de duiven goed voor te bereiden, te observeren, te lappen, enz. Aan de jonge duivenvluchten kan ik al helemaal niet mee doen daar deze vluchten midden in de schoolvakantie vallen en ik er in die periode voor mijn gezin moet zijn. Mijn gezin mag voor mij absoluut niet onder mijn hobby lijden. Op zich vind ik het best wel jammer dat ik niet met de jongen kan spelen. Wanneer het jonge duivenseizoen drie weken later zou starten zou mij dat veel beter uitkomen. En dat zeg ik niet alleen voor mijzelf. Ik denk namelijk dat dit een belangrijke reden is waarom vooral mensen met jonge gezinnen afhaken of niet eens beginnen met duiven.”

Voor Toni is het belangrijkste van de duivensport dus vooral de ontspanning en de rust die hij bij de duiven vindt. Uiteraard hoopt hij bij het opwachten van zijn duiven er wel op dat hij een vroege duif zal zien vallen en gelukkig komt dit ook wel regelmatig voor, vooral op de eendaagse fond. Toni geeft aan dat zijn doel vooral het plezier hebben aan de duiven is. “Zoals gezegd geven de duiven mij rust in mijn drukke bestaan. Het rond vliegen tijdens de dagelijkse training, het zien opgroeien van de jonge duiven en het schoonmaken van het hok bezorgen me veel plezier. Volgens mij draait het daar vooral om. Maar als ik echter sommige liefhebbers hoor praten of over hen lees, staat niet de duif centraal maar is de duif eerder een middel om zelf in de schijnwerpers te staan. Je hoort en leest veel “ik” in de duivensport. Zelf kan ik ook erg genieten van de spanning van het wachten op een eventuele vroege duif en de blijdschap die je voelt wanneer die duif een 1e speelt, zoals die keer dat een duif van mij een 1e op Ruffec speelde in groot verband.”

Toni is het met mij eens dat het om drie zaken in de duivensport draait, namelijk een goed hok, goede duiven en een goede melker. Is het met één aspect niet in orde dan zal er niet goed worden gepresteerd. Toni geeft aan dat het bij hem naast het gebrek aan tijd (dus de melker) vooral ook het hok is dat er de oorzaak van is dat zijn duiven niet zo presteren als dat hij graag zou zien.

“De duiven in vorm te brengen en te houden vind ik het moeilijkste van de duivensport. Ik wijt dit vooral ook aan mijn hok. Ik heb er van alles aan laten doen en heb er afgelopen jaar ook een paar deskundigen bij gehad. Hopelijk zullen de aanpassingen die ik aan de hand van hun advies heb doorgevoerd in 2015 voor betere resultaten zorgen. Voor mij komt een goed hok op de eerste plaats, dan goede duiven en op de derde plaats een uitgebalanceerde verzorging. Mijn duiven zijn van goede komaf. Het merendeel is afkomstig van Ferry van Loo uit zijn beste duiven, naast duiven van Roger Lismont (B) en dhr. van Buren uit Dieren. Het ontbreekt het me zoals gezegd aan de tijd om veel werk van de verzorging te maken. De duiven krijgen goed voer (Versele Laga), mineralen en grit. Soms ook kaas en pinda’s. Aan medische begeleiding doe ik niet veel. Alleen de verplichte Paramyxo enting en een geelkuur tijdens het broeden. Als ik denk dat er wat aan scheelt ga ik naar de dierenarts (Kaspering). Verder staat Ferry van Loo dag en nacht voor me klaar met advies. Mijn duiven worden niet verduisterd of bijgelicht. Mijn jonge duiven worden op de navlucht ingespeeld en soms op de taartvluchten. ’s Winters heb ik mijn duiven niet los vanwege de vele roofvogels hier op de Veluwe.”

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor