Het onderwerp kweekcentra is zoals ik al eerder schreef een veel gelezen onderwerp. Een paar keer per jaar komt dit onderwerp dan ook wel voorbij in mijn columns/minireportages. Er valt nog heel veel over te schrijven en vooral als je zoals ik dit doe, de liefhebbers ook zelf veel aan het woord laat. Zoveel mensen zoveel meningen immers?!? Zo heb ik de afgelopen jaren verschillende liefhebbers met een kweekcentrum voor het voetlicht gebracht. Dit waren Willie Bronkhorst met zijn Meulemans duiven, Karel Rudolph met zijn van Geel (Aarden) duiven, Simon Kuipers met specifieke overnachtduiven van rassen/kolonies die al tientallen jaren bestaan en recent Dick Blaauwendraat die vooral midfond en dagfond duiven kweekt van hedendaagse vooral Belgische rassen. Vier heel verschillende kweekcentra die zich richten op verschillende doelgroepen. De hoofdpersoon van deze column/minireportage is de 65 jarige Gerard Dekker uit Assendelft de eigenaar van Kweekhok Gemade. Gerard spreekt vanwege de kleinschaligheid niet over een kweekcentrum maar over een kweekhok. In 2004 ontstond bij hem het idee voor een kweekhok/kweekcentrum. Hij vloog destijds samen met Andre v.d. Herik. Andre speelde voornamelijk de overnacht en Gerard de rest van het programma.

Vanwege een verhuizing van Gerard en ook omdat beiden van baan veranderden, bleef er voor de duivensport niet veel tijd meer over en werd de combinatie in 2005 ontbonden. Omdat Gerard niet helemaal wilde stoppen met de duivensport, besloot hij om al zijn succesvolle vliegduiven op het kweekhok te plaatsen en voor anderen te gaan kweken. Het vliegen kwam vanaf die tijd op de tweede plaats. Dat kostte Gerard niet zoveel moeite want sowieso voelde hij zich altijd al meer aangetrokken tot de kweek. Hij noemt het kweken zijn grote liefde binnen de duivensport. Op het moment dat hij het kweekhok opzette was hij 4e nationaal kampioen dagfond en bezat hij de 3e nationale duifkampioen dagfond. Nadat er mooie successen met de door hem gekweekte jongen werden behaald werd hem geld geboden voor jongen uit bepaalde koppels en zo ontstond het kweekhok Gemade.

Gerard was 5 jaar oud toen hij drie maanden doorbracht in een bio vakantieoord om aan te sterken. Zijn vader bracht hem daar op zijn 6e verjaardag als cadeautje een jonge Turkse tortel. Dat doffertje kreeg de naam Koertje en zou uiteindelijk 18 jaar oud worden. Deze Koertje kreeg al snel gezelschap van een gewonde postduif, een duivin. En niet veel later kwamen daar steeds meer duiven bij. Dit waren verschillende soorten sierduiven maar ook verdwaalde postduiven. Vanaf zijn 8e a 9e jaar werd de kleine Gerard wegwijs gemaakt in de postduivensport door zijn buurman Klaas van Unen die ervoor zorgde dat er steeds meer postduiven kwamen. Hij kon toen vanwege zijn leeftijd echter nog geen lid worden van een vereniging, maar op zijn 15e werd Gerard dan eindelijk lid van PV Zaanstreek-Noord. Toen hij begin jaren zeventig trouwde en in een nieuwbouwwijk kwam te wonen werd de duivenjas voor een jaar of zeven aan de kapstok gehangen.  In 1979 maakte hij weer een herstart en vanaf die tijd zijn er altijd duiven geweest.

Zoals hiervoor al beschreven heeft Gerard vele successen gekend in zijn duivenloopbaan. Het echt grote succes is begonnen in 1990. In dat jaar werd de jonge Benson geboren, de 610. Van jongs af aan vloog deze duif van voren. Zo werd hij in zijn geboortejaar 2e kampioensduif in kring 2 van de afdeling Noord Holland en als jaarling vloog hij 2x de 1e prijs provinciaal en eindigde hij in de competitie WHZB en de Vredesduifcompetitie als 2e beste midfondduif. De afgelopen 10 jaar werd niet meer voor een kampioenschap gespeeld. Zijn duiven kwamen soms zelfs een week niet los, toch werden er nog 1e prijzen en kampioenschappen in groot verband gewonnen. Zo werd zijn 732 in 2013, ondanks dat ze maar 1x per week los kwam, de 3e kampioensduif middaglossing van Marathon Noord. Zoals gezegd lag de nadruk in die periode op de kweek en daardoor vooral op successen die met zijn duiven en hun nazaten bij anderen werden behaald. En successen behaald met zijn duiven zijn er genoeg. Zo won Hans Knetsch een 1e nationaal Narbonne en 5e nationaal Marseille, Ger Bijenhof een 5e nationaal Montauban, Walter van der Meulen een 11e nationaal Barcelona en daarnaast is de vader van de beste doffer van Portugal van Mario Oliveira, die werd afgevaardigd naar de Olympiade voor Portugal, afkomstig van Gerard.

Gerard zijn klanten komen behalve uit Nederland ook uit Engeland en Portugal. Hij kweekt zo’n 150 jongen per jaar waarvan er zo’n honderd worden verkocht aan veelal een trouwe klantenkring met zo nu en dan een nieuw gezicht. Verder worden er jaarlijks zo’n 50 bonnen geschonken en wordt er met diverse liefhebbers geruild. Voor de programmavluchten is er vooral veel vraag naar de lijn van de Benson 610 die als een rode draad door de hedendaagse kolonie van Gerard heen loopt. Voor de overnachtfond zijn de duiven van zijn vriend Hans Knetsch erg gewild. De afgelopen jaren zijn hier duiven bijgekomen van Hans van Vliet uit Nijkerk (kleinzoon van de Las Vegas van Gebr. van Toor), de Combinatie van Panhuis (o.a. een kleinzoon van de Ché van Eijerkamp) en voor de overnachtfond is het soort van Hans Knetsch uit Katwijk aangevuld met een aantal duiven van de Gebroeders Brugemann Assendelft en Ger Bijenhof uit Middenmeer.

Gerard is afgelopen jaar met pensioen gegaan waardoor hij nu in de gelegenheid is om zijn duiven weer elke dag los te laten. Dat betekent ook dat hij zelf weer serieus aan het spelen is gegaan. En dat dit prima gaat blijkt wel uit de behaalde resultaten met in de club de 1e aan-en onaangewezen midfond plus de eerste 2 duifkampioenen en op de dagfond 2e onaangewezen en 1e aangewezen. In groot verband was dat voor de midfond 3e aan-en onaangewezen en 2e onaangewezen dagfond. Ook werd dit jaar 2 x Teletekst behaald (4e en 5e plaats).

Tot slot heb ik Gerard een aantal vragen voorgelegd m.b.t. zijn kweekhok Gemade.

Wat is voor jou belangrijk om een kweekcentrum hebben? Aan welke voorwaarden moet dat voldoen?

Mijn kweekhok is uit nood geboren, te weinig tijd en succesvolle duiven doe je niet weg. Voor mij was het belangrijk om het stammetje dat ik had opgebouwd vast te houden om “later” als ik weer tijd zou krijgen te kunnen voortborduren op eerder behaalde successen. Daar hebben mijn duiven me niet in teleurgesteld. Om je kweekhok te bevolken met duiven waar mensen wat aan hebben moet je veel kweken en spelen. Ik was daar zelf niet toe in staat, maar door veel duiven uit te zetten en veel informatie terug te krijgen is aan de belangrijkste voorwaarde voldaan, namelijk kwaliteit vasthouden en verbeteren.

Wat is je doel met het kweekcentrum?

Ik streef geen groter doel na, mijn kweekhok betaalt mijn sport en met de centen die overblijven kan ik nog wat andere leuke dingen doen. Ik heb ook bewust altijd dezelfde prijs gehanteerd ongeacht de koppels waar ze uit komen. Hierdoor moeten sommige mensen lang wachten op de door hun gevraagde duiven. Maar een duivin legt nu eenmaal maar 2 eieren per keer.

Het is natuurlijk altijd mooi om iets terug te horen over de resultaten die met jouw duiven en hun nazaten worden bereikt. Dan kun je die informatie immers weer gebruiken bij het in stand houden en/of verbeteren van je kweekhok. Hoe gaat dat bij jou?

Iets terug horen is bijna van levensbelang voor een kweekhok. Ik noteer daarom altijd alles van een bonnenkoper, of van een schenking of een koop. Veel mensen kopen om weer met die gekochte duiven te kweken, volgens mij is dat de enige goede weg. Gelukkig word ik meestal wel geïnformeerd over de prestaties die anderen met de duiven of de nazaten daarvan behalen. Die informatie gebruik ik weer bij het samenstellen van de koppels. Het is een handvat dat je aangereikt krijgt. Ik geloof niet in vaste koppels. Soms heb je daar veel succes mee, maar vaak ook niet. 

Probeer jij je te onderscheiden van andere kweekcentra?

Ik geloof best dat je je moet onderscheiden, maar ik kan een duif alleen op zijn exterieur beoordelen. Ik heb er geen verstand van maar weet wel wat ik in mijn handen wil hebben en heel vaak (achteraf gezien) vergis ik me niet. Belangrijk is dat je duiven aflevert die uitstekend gebouwd zijn, een prima spierenstelsel hebben en een hele zachte pluim.

Wat is je kweekmethode?

Goed x goed. Stamkaarten zijn een noodzakelijk maar belangrijk kwaad. Er kan namelijk teveel op staan dat je afleid en of er altijd de juiste informatie op staat vraag ik me ook wel eens af. Ogentheorie, vleugeltheorie, geef mijn portie maar aan fikkie. Ik zoek goedgebouwde, goed presterende super zachte duiven of minimaal broers of zusters daarvan. Ik bestudeer de stambomen van voor naar achter, van boven naar beneden en ik neem meestal ook mee wat er allemaal niet of wel op staat. Ik heb een hekel aan stambomen waarbij de successen van de voorgaande generaties bij elke generatie opnieuw wordt vermeld. Daarmee strooi je zand in een koper zijn ogen en dat moet je niet doen vind ik. Voor mij is het namelijk heel belangrijk dat je het vertrouwen wint van je kopers.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen