Over het onderwerp aanschaffen van duiven zou ik met gemak elke column kunnen vullen. Er gaat geen dag voorbij of dit onderwerp komt wel op één of andere manier voorbij tijdens mijn activiteiten als de-duivencoach.nl. Op 31 oktober 2013 liet ik Gosse Agema uit Dokkum hierover aan het woord. Gosse heeft het in mijn ogen goed aangepakt toen hij de overstap maakte naar de overnacht. Goede voorbeelden doen volgen dus ik liet hem graag zijn verhaal doen zodat anderen zijn voorbeeld mogelijk zullen volgen. Maar ook van fouten kun je leren en niet alleen van je eigen fouten, maar ook van die van anderen. Vandaar dat ik nu iemand aan het woord laat die door schade en schande wijs geworden is. Nu loopt niet iedereen te koop met zijn fouten, maar de 48 jarige Rick de Palm uit Noordwijkerhout is iemand die zich daar niet voor geneert en juist blij is dat hij anderen kan behoeden de zelfde fouten te maken als dat hij gedaan heeft. Rick is een nieuweling binnen de duivensport. Hij heeft pas zes jaar duiven. Net als veel nieuwkomers heeft hij in de startperiode zijn neus een paar keer flink gestoten bij de aanschaf van duiven.

Rick is destijds aangestoken met het duivenvirus door Hans Broekhof uit Katwijk. Van hem kreeg hij zijn eerste duiven en Hans was in het begin ook zijn mentor die hem veel vertelde over de duivenwereld. Helaas is Hans een paar jaar geleden aan een slopende ziekte overleden. Hans Broekhof stond er om bekend dat hij een kwalitatief zeer sterk hok voor de overnachting had met de zogenaamde oude Hollandse fondrassen (Aarden, v.d. Wegen, Wanroy) van de bekende tophokken. Rick betreurt het dat hij van die eerste duiven die hij van Hans kreeg niets meer over heeft. De meeste van die duiven van Broekhof zijn door de kat van de buren gepakt waar hij destijds veel last van had. En eentje heeft hij terug gegeven aan Menno Broekhof de zoon van Hans, die inmiddels één van zijn beste duivenvrienden is.

Nadat de duiven die hij van Hans had gekregen zo goed als allemaal verdwenen waren, is Rick zelf op speurtocht gegaan naar andere duiven. Dat je goede duiven moet hebben was hem vanaf het begin wel duidelijk, maar hoe kom je er aan en wat zijn goede duiven? Hij ging bij de veilingsites op internet kijken en bezocht een paargrote namen. Dat hij daarbij soms flink in de geldbuidel moest tasten is vanzelfsprekend. Op deze manier heeft Rick een flink aantal duiven aangekocht.

Rick hier zelf over; “Ik ging in het begin teveel af op de stamboom en bekeek de duiven zelf niet goed of zelfs helemaal niet. Ik wist ook niet goed waar ik op moest letten. De meeste van deze aankopen waren geen succes. Ik wil een ieder dan ook aanraden om niet lukraak te kopen en helemaal niet alleen op basis van een stamkaart. Kijk eerst goed wat voor duiven je wilt hebben en lees je goed in. Neem contact op met iemand die meer weet dan jij en je kan begeleiden zonder er eigenbelang bij te hebben. Het is precies zoals John Hazeleger zegt in één van de vorige columns; “dat de meeste duiven worden aangeschaft zonder dat men zich afvraagt of deze duif wel geschikt is voor hun hok en hun eigen situatie”. Ik ben me er nu van bewust dat John hier helemaal gelijk in heeft, ik heb namelijk diezelfde fout gemaakt. Ik had mijn huiswerk niet goed gemaakt. Volgens mij zijn veel duivenliefhebbers stronteigenwijs, ze denken het altijd beter te weten. Dat dacht ik dus ook.”

Feitelijk is Rick afgelopen winter weer opnieuw begonnen nadat hij mij had ingeschakeld. Hij zegt hier zelf over; “Ik kwam niet verder en ik wist ook niet hoe ik uit dit dal moest klauteren. Enerzijds ontbrak het me aan kennis en daarnaast had ik ook niet veel tijd om me die kennis eigen te maken want ik had tot voor kort twee banen. Ik wilde vooruit maar wist niet goed hoe. Ik ben blij dat ik de-duivencoach.nl ontdekte en kon overhalen om langs te komen. In korte tijd ben ik van hem een heel stuk wijzer geworden.” Zoals Rick zijn er velen en dat is precies de reden waarom ik 5 jaar geleden met de-duivencoach.nl ben gestart. Vooral de jongere generatie nieuwelingen ontdekt de veilingsites en ziet de prijzen die daar geboden worden en nemen aan dat bedragen van 500 euro en meer normale prijzen zijn als je iets goeds wilt aanschaffen. Recent sprak ik ook iemand die een koppel jaarlingen had aangeschaft met een zogenaamde super afstamming. De beste man had er 1800 euro voor betaald. Een bedrag waar hij lang voor had moeten sparen. En het trieste was dat hij ook nog in de veronderstelling verkeerde dat hij met dit koppel binnen een paar jaar tijd een topkolonie zou kunnen opbouwen. Ik heb hem maar in die waan gelaten.

Mocht hij mijn advies en hulp nog eens vragen hoop ik toch dat hij mij een paar presterende nazaten kan laten zien. Uiteraard heb ik wel begrip voor de andere kant van de zaak. Als de duivensport één van je belangrijkste en soms zelfs de enige bron van inkomsten is, zal je je zakelijk moeten opstellen anders komt er geen brood op de plank. Voor mij is dat echter wel een reden om zelden of nooit te bemiddelen voor commerciële hokken of handelaars. De prijzen die daar betaald moeten worden voor onbevlogen jonge duiven zijn in mijn ogen altijd te hoog. Je betaalt vooral voor de naam.

Rick hierover; “De hedendaagse duivenhandel is echte handel. Als je niet goed weet waar je moet zijn dan kom je nergens. Goede duiven worden je gegund zeggen ze, maar alleen moet je dan wel de juiste persoon tegenkomen. Er zijn grote verschillen tussen duivenmelkers. Er is een categorie die gunt je het licht in de ogen niet en daar kun je helemaal geen duiven van krijgen of kopen. Dan zijn er mensen die zoveel mogelijk aan je willen verdienen en geen gewetensbezwaren hebben om je veel geld te vragen voor hun slechtste duiven. En er is gelukkig ook een categorie die met een ander is begaan en wil dat je groeit en vooruit gaat en ervan geniet als zijn duiven het bij jou goed doen. Naar die laatste categorie duivenliefhebbers moet je op zoek gaan. Door goed de reportages te lezen en natuurlijk de uitslagen te bestuderen ben ik inmiddels al heel wat wijzer geworden. Ik ben inmiddels ook anders naar stambomen gaan kijken. Ik kijk nu meer naar het aantal echt goed presterende duiven op de stamkaart. Ook weet ik nu dat ik het beste duiven kan bijhalen die een zo groot mogelijke natuurlijke weerstand bezitten. En het is maar zeer de vraag of je die vindt op de grote commerciële hokken.”

De omgang met de duiven en vooral ook het kweken zijn voor Rick de mooie kanten van de duivensport. Het vliegen heeft hij nog niet zo in de vingers. Vooral de duiven naar de vorm toe brengen op het juiste moment, vind hij erg moeilijk. Net als iedere duivenliefhebber hoopt Rick nog eens mooie aansprekende successen te behalen. Een 1e op Barcelona, daar droomt hij van al beseft hij inmiddels heel goed dat zoiets maar voor zeer weinigen is weggelegd. Ik hoop voor Rick dat hij die droom ooit nog eens verwezenlijkt of dat hij een andere grote overwinning behaalt.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor