Al verschillende keren kwam in mijn stukjes en tijdens gesprekken / mailwisselingen met duivenliefhebbers het onderwerp duiven aanschaffen aan bod. Veel minder vaak heb ik het echter gehad over hoe je te werk kan gaan bij het opbouwen van een sterk hok duiven, zonder dat je jaarlijks mandenvol nieuwe aanwinsten hoeft aan te schaffen. Er zijn uiteraard beroemde “rassen/soorten” die sterk tot de verbeelding spreken, maar toch durf ik rustig te stellen dat het aantal liefhebbers dat er in slaagt met een beperkt aantal basisduiven een goed presterend hok duiven op te bouwen, zonder niet voortdurend duiven bij te halen, niet bijzonder groot is. Er zijn weliswaar verschillende goede boeken en artikelen over dit onderwerp geschreven, zoals het in mijn ogen meesterwerk van prof. Alfons Anker en Steven van Breemen. De overgrote meerderheid van de duivenliefhebbers zijn echter geen lezers. Een artikeltje in een duivenblad, op een website, Facebook en/of duivenforums wordt nog wel door een redelijk grote groep duivenliefhebbers gelezen, maar een boek lezen dat is andere koek. En zeker als het over ingewikkelde zaken als erfelijkheidsleer gaat. Dan haken de meesten toch af.

Tijdens mijn hokbezoeken kom ik regelmatig bij zeer goed presterende liefhebbers waarvan de doorsnee liefhebber buiten de betreffende regio nog nooit gehoord heeft, terwijl de gemiddelde kwaliteit van de duiven dikwijls wel groter is dan op menig commercieel hok waarvan iedereen mij meestal wel meteen de namen kan noemen. Zo’n landelijk onbekende is bijvoorbeeld Nico van de Hurk uit Oss. Een liefhebber met een zeer sterk hok duiven voor de overnacht en eendaagse fond. Vooral op de ZLU vluchten met ochtendlossing als Marseille, Narbonne en Perpignan kun je zijn naam vaak terugvinden in de kop van de uitslagen van de afgelopen jaren. Die ZLU vluchten hebben ook zijn voorkeur omdat deze vluchten in zijn beleving “echte” nationale vluchten zijn. Het zijn de enige vluchten waarop je tegen heel Nederland speelt en dat vind ik er het mooie van, zegt Nico. Hij heeft graag veel tegenstanders. Omdat het mij opviel dat Nico zo’n groot percentage in mijn ogen “perfecte” duiven heeft die hij zelf allemaal gekweekt heeft, leek hij mij de aangewezen persoon om eens aan de tand te voelen over zijn kweekmethode.

 

Nico is 63 jaar en heeft alles bij elkaar zo’n dikke 40 jaar duiven. Hij is in zijn jeugd door de duivenbacil besmet geraakt en heeft in die tijd een paar jaar samen gespeeld met zijn vader en een oudere broer. Toen Nico in 1971 zelfstandig met de duiven startte, begon hij net als zovelen onder ons met een allegaartje van gekregen duiven. Met deze duiven was hij vanaf het begin af aan succesvol, want hij won op de eerste vlucht die hij meespeelde met de jonge duiven direct al de 1e in de club. Twee jaar later deed hij al met de besten in zijn vereniging mee. Zo won hij in 1973 op Nationaal Orleans jonge duiven de 35e en 64e tegen 13.500 duiven met zijn 1e en 2e getekende. Nico is in de loop der jaren verschillende malen verhuisd en daardoor ook een paar keer voor korte tijd gestopt. Eind jaren 80 heeft Nico de overstap naar de fond gemaakt. Van 1999 tot 2009  heeft Nico onder naam v.d. Hurk-Dixon in Schaijk gevlogen, samen met zijn voormalige levenspartner Judith Dixon. Sinds 2011 speelt Nico weer zelfstandig onder zijn eigen naam en woont hij in Oss. Een volledige opsomming geven van zijn beste prestaties zal ik hier niet doen, maar om wel een indruk te geven, volgen hier enkele hoogtepunten uit zijn succesvolle duivenloopbaan. In 2004 op Barcelona wint hij vier kopprijzen met zijn eerste vier getekenden en behaalde hij in de eindklassering de 2e plaats van West Europa. Een domper op de feestvreugde was dat later bleek dat er een fout was gemaakt bij de puntentelling. Dit kon niet meer worden hersteld, waardoor deze prestigieuze titel plus grote bokaal ten onrechte zijn neus voorbij is gegaan. In 2005 en 2007 won hij de 1e Narbonne in de Zuiderkempen, in 2006 Bij de Fondspiegel de 6e plaats in categorie 6 of  7 en in 2009 een 1e ZK Perpignan en de 1e en 2e ZK Marseille.

Nico heeft zijn hok opgebouwd met duiven die afkomstig zijn van het beste dat er in Nederland rondvliegt op de grote fond. In de stambomen van zijn duiven kom je de bekende namen tegen als Wijnands, van de Wegen, Wim Muller, Gebr. Kuypers, Saya, P. v.d. Slik, Anton van Haaren, Jan Theelen, enz. Je kan dus rustig stellen dat er een solide basis ten grondslag ligt aan zijn fondkolonie. Hij geeft aan dat ik de 13 en de 14 van 2012 maar in de gaten moet houden. Dit zijn beloftevolle jaarlingen die het resultaat zijn van gerichte lijnenteelt van inmiddels 11 generaties. Als onverduisterde jonge duiven lieten zij zich het afgelopen jaar in ieder geval al geregeld van voren zien. Uit het vorenstaande blijkt al dat Nico vanaf het begin van zijn overstap naar de fond eigenlijk altijd wel bezig is geweest met het idee om een eigen stammetje op te bouwen. Vooral de laatste 10 jaar neemt dat idee steeds verder vaste vormen aan. Hij stelt dat hij nu nog niet zover is, maar inmiddels begint de lijn van zijn Superstitious wel meer en meer de overhand te krijgen op zijn hok. Nico is geen voorstander van te nauwe inteelt maar koppelingen van neef x nicht en grootvader op kleindochter past hij geregeld toe.

Bij het samenstellen van de kweekkoppels staan prestaties van de duiven voorop, maar de laatste tijd gebruikt hij ook steeds meer zijn stambomenprogramma. Hierdoor heeft hij meer zicht gekregen op de erfelijke kwaliteiten van zijn duiven. Hoewel ook Nico zich nog nooit verdiept heeft in de erfelijkheidsleer en ook nimmer iets gelezen heeft over bepaalde kweekmethodes, houdt hij zijn oren en ogen wel goed open. En daar is gelegenheid genoeg voor want er komen bij hem verschillende topmelkers over de vloer die deze kennis wel in mindere of meerdere mate bezitten. Zo is onder andere Evert Diepenveen bijna wekelijks te gast bij Nico. Deze eigenaar van het kweekcentrum First Prize Pigeons die in 2011 de titel behaalde van Keizer van The Best Of The Best is een voorbeeld van iemand die goed anticipeert op de veranderingen binnen de duivensport. Zo maakt Evert bij het samenstellen van zijn kweekkoppels gebruik van de laatste inzichten van de wetenschap, zoals de recente ontdekking dat er onder topduiven verschillende zijn die het A gen / Anti- verzuringsgen bezitten. Dit gen is actief in het proces van afbraak van melkzuur tijdens inspanning en heeft daarom invloed op het uithoudingsvermogen van spieren, het spierstelsel en de zuurstofopname.  Ik vroeg Nico of hij er al aan gedacht had om een paar van zijn duiven te laten testen of zij dit gen ook bezitten? Hij geeft aan best wel nieuwsgierig te zijn, maar vooralsnog houdt de prijs van 60 euro per te testen duif hem tegen.

 

Zoals gezegd kijkt Nico bij het samenstellen van zijn koppels eerst naar de behaalde prestaties van de duiven (doffers en duivinnen worden gespeeld). Daarna komt voor hem de afstamming en pas daarna kijkt hij naar de lichaamsbouw en de vleugel. Voor wat betreft de lichaamsbouw is voor Nico diversiteit zeer belangrijk. Twee grote duiven zet hij beslist niet op elkaar, evenmin als twee kleintjes. Ook hecht Nico veel waarde aan het karakter van de duif. Daarvoor worden door hem zijn duiven zeer goed geobserveerd. Nico wil op zijn hok alleen wakkere duiven, zoals hij dat noemt. Daarnaast is vitaliteit een absolute voorwaarde om een plaatsje op zijn hok te mogen bezetten. Duiven die geregeld iets mankeren, houden het bij Nico niet lang uit. De uitspraak die je vaak in reportages en columns leest, dat de goeden alleen maar uit de goeden komen zal je uit Nico’s mond niet horen. Zijn ervaring is namelijk dat de ene helft van zijn toppers geboren is uit ouders die zelf goed hebben gepresteerd en dat de andere helft uit ouders is gekweekt die zelf nooit iets bijzonders hebben laten zien. Wel hebben die laatsten dan vaak wel weer twee of meer grootouders die zelf goed hebben gevlogen c.q. gekweekt. Wanneer Nico duiven bijhaalt wil hij echter wel alleen jongen uit de goede vliegers van die betreffende liefhebber.

Ter afsluiting nog even terugkomend op het begin van deze column/minireportage kun je concluderen dat het wel degelijk loont om gericht te kweken. Liefhebbers als Nico bewijzen immers dat het niet nodig is om regelmatig diep in de beurs te moeten tasten om de kwaliteit van het hok op sterkte te houden en/of te verbeteren.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda