Dat mijn columns niet alleen door duivenliefhebbers worden gelezen, blijkt zowel uit verschillende berichten in mijn gastenboek als ook uit mailtjes en telefoontjes die ik geregeld ontvang. Zo werd ik bijvoorbeeld afgelopen zomer gemaild door mevrouw Corry Zonneveld, een dochter van Dominicus Zonneveld, een 96 jarige duivenliefhebber uit Noordwijk. Zij wilde haar vader graag verrassen met een minireportage op mijn website. Haar vader bleek perfect te voldoen aan het profiel van de kleine liefhebber en zodoende nam ik contact op met deze vrolijke oude duivenbaas die mij tijdens het interview dat ik hem afnam geregeld op een kwinkslag of grap trakteerde. Dominicus Zonneveld is voor zover bekend de 3e oudste duivenliefhebber van Nederland. Hij heeft vanaf zijn 8e jaar duiven, maar op zijn 15e is hij pas echt serieus met postduiven beginnen te spelen en lid van een vereniging geworden. Van deze vereniging, de tegenwoordig nog 40 leden tellende PV Steeds Sneller in Noordwijk, is hij inmiddels ruim 80 jaar lid. Toen Dominicus een jaar of zeven/acht oud was kwam zijn oudere broer met een vale postduif thuis. Dominicus was vanaf dat moment met het duivenvirus besmet.

Hoewel de duif na een paar dagen weer werd weggedaan, bleef Dominicus gek op duiven en stond hij vanaf die tijd vaak uren in de tuin te kijken als de duiven van een achterbuurman hun dagelijkse trainingsrondjes maakten.  Na enkele jaren zette hij samen met zijn jongere broer de eerste stappen op het duivenmelkerspad. Ze timmerden zelf een hok. Van plaatsgenoten werden de eerste duiven verkregen en ze werden lid van de duivenvereniging. Geld voor een klok was er echter niet en dus moesten de gummiringen bij een andere liefhebber worden geconstateerd. Het gebeurde nogal eens dat wanneer zij daar met hun gummiring arriveerden, deze liefhebber eerst wilde wachten totdat hij zelf een duif thuiskreeg, voordat hun gummiring in zijn klok mocht.

Na een aantal jaren met zijn broer in combinatie te hebben gevlogen, gingen beiden hun eigen weg. Ze trouwden en verlieten het ouderlijk huis. De tuin van het huis waar Dominicus kwam te wonen was te klein om duiven te houden. Kort daarop verhuisde hij echter weer en kwam er na enige tijd een mooi hok boven de bollenschuur. De eerste jaren werden er weinig successen geoogst, maar toen er op een zeker moment geld was om in goede duiven te investeren, werd de reis naar Reusel ondernomen en kwamen er een paar duiven van grootmeester Jos de Klak naar Noordwijk om zijn hok te versterken.  Die kostten in die tijd 100 gulden per stuk, wat toen een kapitaal was. Deze investering bleek een schot in de roos, want vanaf die tijd werden de eerste grote successen in zijn duivenloopbaan tot dan toe behaald. De nazaten van deze Klakken zorgden er voor dat vanaf dat moment er geregeld een 1e werd gevlogen, zowel in de vereniging als in de bollenstreek. Iets dat daarvoor nog maar zelden was voorgekomen. De verzorging van zijn duiven is door de jaren heen niet altijd even stipt geweest. Daar was niet altijd tijd voor. Dominicus heeft zijn hele werkzame leven in de bloembollen gewerkt en er moest niet zelden zelfs ’s nachts worden doorgewerkt. Gelukkig kon hij in zulke situaties rekenen op de hulp van zijn vrouw Annie. Ook wanneer hij soms vanwege een haperende gezondheid zijn duiven niet kon verzorgen (o.a. tijdens zijn meer dan 20 ziekenhuis-opnames) sprong Annie voor hem in. Dit geeft al aan dat zijn vrouw een trouwe supporter van hem is. Zijn 9 kinderen hebben helaas echter weinig tot geen belangstelling voor de duivensport.

Zoals het onderwerp van deze column al aangeeft gaat het hier om een kleine liefhebber. Zeg in dit geval maar rustig een zeer kleine liefhebber, want Dominicus bezit twee kleine hokjes van 2 x 2 m. Hij speelt met de oude duiven slechts met gemiddeld 3 tot 5 duiven. Ook met de jongen gaan er zelden meer dan 10 mee. Op de fond wordt niet mee gedaan, want hij heeft een hekel aan lang wachten. Vroeger werd er wel eens op Bordeaux mee gedaan en werd daarop ook wel eens een prijsje behaald. Verder dan Bordeaux (ruim 800 km) heeft hij zijn duiven echter nooit gespeeld. Dominicus heeft geen aparte kweekduiven. Daarvoor is geen ruimte.  

Zoals gezegd heeft Dominicus in de zestiger jaren een paar jonge duiven bij Jos de Klak aangeschaft. Dat zijn vrijwel de enige duiven die Dominicus gedurende zijn hele duivenloopbaan heeft gekocht. Slechts heel zelden is er nadien nog een duif gekocht, want met 9 kinderen op te voeden ga je niet veel geld uitgeven aan een hobby, zegt hij. Zijn huidige duivenbestand bestaat voornamelijk uit nakomelingen van aangevlogen duiven en gekregen duiven van duivenmaten. Echter sinds vorig jaar zitten er ook twee rechtstreekse duiven van Pieter Veenstra op zijn hok, de man die afgelopen winter het nieuws haalde met zijn sensationele verkoping. Dominicus is hier op een bijzondere manier gratis aangekomen. Hij had al vaker horen praten over deze kampioen uit Friesland en besloot op een gegeven moment om Pieter te bellen met de vraag wat een paar jonge duiven moeten kosten. Toen hij van diens vrouw Gea echter de vraagprijs van 500 euro te horen kreeg, zakte de moed hem in de schoenen. Zijn vrouw nam vervolgens de telefoon over en vertelde aan Gea dat een dergelijk bedrag duif ver boven hun begroting lag. Na een prettig gesprek dat hierop volgde werd door Gea de toezegging gedaan dat Dominicus gratis twee jonge duiven zou krijgen. En inderdaad, nog geen maand later was hij in het bezit van twee rechtstreekse Veenstra’s. Toen enige tijd later Pieter in het nieuws en bij Ivo Niehe op televisie kwam glom Dominicus van trots dat hij van deze beroemdheid duiven heeft gehad.

Dominicus beleeft er vooral veel plezier aan als hij met zijn paar duifjes er in slaagt om de mannen voor te zitten die er wekelijks 50 inkorven. Hij noemt zichzelf een kampioen in het er naast vliegen. Dat is voor hem echter nooit een reden geweest om te stoppen. Dominicus die in zijn hele duivenloopbaan nog nooit een kampioenschap heeft behaald, zou het geweldig vinden als dit hem ooit zou lukken, maar hij is realistisch genoeg om te beseffen dat dit er zeer waarschijnlijk niet meer inzit. Hij stelt zich dan ook tevreden om met de middenmoot mee te komen. En als hij dan net als afgelopen jaar onverwachts soms ook nog een 1e kan spelen is hij helemaal gelukkig.

Ondanks zijn hoge leeftijd heeft Dominicus gelukkig nog geen hulp nodig bij de verzorging van zijn duiven, hoewel het schoonmaken van de hokken hem wel steeds moeilijker afgaat. Het inkorven kan hij gelukkig nog steeds zelf. Zijn duiven zijn erg mak en de hokken zijn klein, dus kan hij ze gemakkelijk pakken. Vervolgens gaat het mandje achterop de scootmobiel. En dankzij het elektronisch constateren is er ook geen stress bij het thuiskomen meer. Dominicus houdt het allemaal zeer eenvoudig. Geen poespas, zegt hij. Hij geniet elke dag nog met volle teugen van het verzorgen van zijn duiven. De omgang met de dieren en ze thuis zien komen van de vlucht dat vindt hij het allermooiste van de duivensport. Daarnaast is het contact met de clubgenoten in het clublokaal voor hem ook zeer belangrijk. Elke maandagochtend wanneer de manden worden schoongemaakt, is hij in het lokaal te vinden en nu buiten het seizoen is het lokaal ook nog elke zaterdagmiddag open. Prachtig vindt hij die gezelligheid. Hij zou zich zonder duiven dan ook geen raad weten zegt hij.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor