In mijn vorige artikel schreef ik over de ervaring van een herstarter in de duivensport. Die zijn er gelukkig redelijk wat en ik hoop zelf dat er nog een flink aantal bij gaan komen. Of dat inderdaad gaat gebeuren is de vraag. Maar wanneer er meer initiatieven worden ontplooid om herstarters binnen te halen, schat ik in dat er de komende jaren vanuit deze groep wel nieuwe aanwas is te verwachten. Deze keer weer een herstarter in beeld. Het betreft Hendrie Beelen uit Harderwijk. Als voormalig lid van de combinatie Beelen voor velen geen onbekende naam. Vooral in de fondwereld zal bij een aantal mensen wel een lampje gaan branden bij deze naam. Hendrie is 57 jaar en vanaf 2000 actief als duivenmelker. Hij heeft 10 jaar in combinatie gevlogen met zijn neef Henk. Deze combinatie was tussen 2004 en 2010 zeer succesvol, met als hoogtepunten in 2007 de 1e NPO Brive, de 1e nationaal Tarbes en een 2e NPO Orleans,. Daarnaast eindigden ze als 5e in de fondspiegel in 2009 en als 6e in 2010. In dat laatste jaar werd ook nog een 28e nationaal Perigeux gewonnen. Voor Hendrie kwam de beslissing van zijn neef om met de duiven te stoppen als een volslagen verrassing. Voor hem was stoppen met de duivensport absoluut niet aan de orde.

Hendrie die door zijn neef in de duivensport was gerold (na een paar keer kijken als de duiven thuis kwamen sloeg het virus over) besloot dan ook om na de totale verkoop van de duiven opnieuw zelf te beginnen vanaf zijn eigen huisadres. Waar er bij zijn neef ruimte was voor een hok van 10 meter en met 30 nestkoppels, moet hij het nu doen met slechts 3 ½ meter hok en plaats voor 12 koppels vliegers (en een paar losse duivinnen bij de nestkoppels in). Ook qua tijd voor de verzorging moet hij een flinke stap terugdoen. Met z’n tweeën duiven verzorgen geeft veel minder tijdsdruk, dan wanneer je er alleen voor staat. Aangezien Hendrie al ’s morgens om 06.15 uur naar zijn werk moet, is het voor hem onmogelijk om de duiven meer dan één maal per dag te laten trainen. En ook wanneer hij om 16.30 thuis komt, kan hij niet direct alle tijd aan de duiven besteden vanwege huishoudelijke taken. Dus naast minder ruimte, is ook tijdgebrek voor Hendrie een grote belemmering om het optimale uit zijn duiven te kunnen halen.  

De duiven waar Hendrie en zijn neef Henk succesvol mee waren, stamden voor een groot deel af van duiven van Herman te Pas uit Ulft via Nico Mons uit Hierden. In het vroege voorjaar van 2011 zijn alle duiven totaal verkocht. Er zijn een flink aantal duiven naar het verre oosten vertrokken waaronder de stamvader 2. Maar Hendrie heeft gelukkig zelf nog de hand weten te leggen op 2 zonen van de stamvader 2 en heeft via liefhebbers die hun soort op de hokken hebben nog enkele nazaten terug gekregen. Door hiermee gericht te gaan kweken hoopt hij binnen een jaar of vijf  weer aan de kop mee te kunnen gaan draaien. Hendrie beseft echter wel dat dit niet gemakkelijk zal zijn en is de komende paar jaar al heel tevreden met een aantal mooie uitslagen. Maar ook als het hem niet gaat lukken om de top weer te bereiken zal hij zich daarbij neerleggen. Zoals Hendrie zelf zegt; “Ik kan ook al enorm genieten van de thuiskomst van de duiven, zelfs van de laatste”.

Er zijn wel een aantal overeenkomsten tussen de sportbeleving van Hendrie en die John van de Wildenberg, de herstarter waar ik het vorige stukje over schreef. Net als John heeft Hendrie voor de overnacht gekozen, omdat ook naar zijn mening op de kortere afstanden ligging en wind van veel te grote invloed zijn op het verloop van het concours. Verder is hij het met John eens, dat wie nog duiven houdt op de manier van 20 jaar terug, nergens meer komt. Hendrie is niet tegen de commercie in de sport want dat hoort bij de huidige tijd, maar commercie werkt wel misstanden in de hand en daar kan hij zich soms wel kwaad om maken. Waar Hendrie zich ook aan stoort is dat veel voorstellen die de duivensport ten goede zouden kunnen komen, vaak meteen weer worden afgeschoten door lieden die niet denken in het belang in van de gehele sport maar alleen aan hun eigen belang. De duivensport heeft volgens Hendrie alleen nog toekomst als we met zijn allen een bijdrage leveren aan het behoud van de sport. We moeten er dan ook met elkaar mee stoppen om overal tegenaan te schoppen, zoals bijvoorbeeld het kankeren op grote inkorvers.

Hendrie is lid van PV de Eendracht in Harderwijk, een vereniging waar  ik zelf van 1985 tot 1987 ook lid van ben geweest. In die tijd had deze club nog 115 leden. Inmiddels is dit aantal bijna gehalveerd. Hendrie kent een aantal van die ex-leden en ook de reden waarom zij de duivensport de rug hebben toegekeerd. Het betreft onder andere gezondheidsproblemen, ruimtegebrek, de hoge kosten, te weinig plezier in de sport tijd en tijdgebrek. Ik heb aan Hendrie gevraagd of hij deze mensen weer terug ziet komen als herstarter.  Hij is hier wel positief over en verwacht er wel een aantal van terug als bijvoorbeeld hun kinderen de deur uit zijn. In combinatie vliegen zou voor velen een uitkomst zijn, maar dan moet je wel de juiste partner vinden en dat is niet altijd even gemakkelijk. Het grote voordeel is uiteraard dat je de kosten kunt delen en wat meer tijd over houdt voor andere dingen omdat je de taken kunt verdelen.

Volgens Hendrie kan je de duivensport zo duur maken als je zelf wilt. In bijna elke vereniging zijn er wel mensen die een nieuwe liefhebber of herstarter willen helpen. Voor het aanschaffen van jonge duiven voor een schappelijke prijs kan een beginneling of herstarter vaak wel terecht bij goed spelende liefhebbers in de vereniging. Maar die hulp kan ook bestaan uit het bouwen van een hok bijvoorbeeld. Zo is Hendrie zelf opnieuw gestart met een hok dat door een paar clubgenoten is gebouwd. Een beginneling moet vooral veel vragen en goed luisteren naar de liefhebbers die al jaren hard spelen, zegt Hendrie. Daarnaast adviseert hij ook om veel te lezen en dingen uit te proberen.  

Tot slot nog enkele uitspraken van Hendrie:

Er is in mijn ogen in de duivensport alleen nog maar ruimte voor specialisatie. We moeten stoppen met de generale kampioenschappen, want dat is alleen nog maar te doen voor mensen die om welke reden dan ook bij huis lopen.

Houdt er als beginneling of herstarter rekening mee dat het niet eenvoudig is om op de uitslag te komen en laat je hoofd niet gelijk hangen als het je niet meteen lukt!

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor